غذاهای فراسودمند
صحرا فرهادی
چکیده
ماست یکی از مهمترین فرآوردههای لبنی است که در جوامع بشری مصرف میشود. بنابراین بالا بردن سطح کیفی این محصول اهمیت ویژهای دارد. برخی از سویههای باکتری اسید لاکتیک که در تهیه ماست تخمیری به عنوان آغازگر به کار میروند، پلیساکارید خارج سلولی تولید میکنند که میتواند ویژگیهای بافتی محصول را بهبود بخشد و جایگزین مناسبی برای ...
بیشتر
ماست یکی از مهمترین فرآوردههای لبنی است که در جوامع بشری مصرف میشود. بنابراین بالا بردن سطح کیفی این محصول اهمیت ویژهای دارد. برخی از سویههای باکتری اسید لاکتیک که در تهیه ماست تخمیری به عنوان آغازگر به کار میروند، پلیساکارید خارج سلولی تولید میکنند که میتواند ویژگیهای بافتی محصول را بهبود بخشد و جایگزین مناسبی برای قوام دهندهها در تولید ماست به شمار آیند.در این پژوهش، اثر سه نوع آغازگر تجاری تولیدکننده پلیساکاریدهای خارج سلولی ساکو (Saco)، هانسن (Hansen)، فرمنتوتک (Fermentotec) بر ویژگیهای فیزیکی (آباندازی)، رئولوژیکی (گرانروی و سفتی) و حسی نمونههای ماست تهیه شده با آغازگرهای تجاری گفته شده در دورهای 21 روزه ارزیابی شد.در پایان دوره معلوم شد نمونههای تهیه شده با آغازگر شرکت فرمنتوتک پایدارترند و گرانروی و سفتی بیشتری نسبت به نمونههای تهیه شده با آغازگر شرکتهای هانسن و ساکو دارند. نمونههای تهیه شده با آغازگر فرمنتوتک سفتترند و پیوستگی و چسبندگی بیشتری نسبت به دو نمونه تهیهشده با آغازگر دیگر دارند. ماستهای ساخته شده با آغازگر پلیساکارید خارج سلولی فرمنتوتک آباندازی کمتری نسبت به ماست تولید شده با آغازگر پلیساکارید خارج سلولی ساکو و هانسن دارد. نتایج پژوهش همچنین نشان میدهد که مدل کراس بهترین برازش را برای هر سه محصول دارد. استفاده از آغازگر فرمنتوتک میتواند در بهبود کیفیت ماست همزده مؤثر باشد.