بهینه سازی
رویا باقری؛ پیمان آریایی
چکیده
در این مطالعه تأثیر خاصیت آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی غلظتهای مختلف کیتوزان/ صمغ ریحان و اسانس گزنه، بر ماندگاری و کیفیت همبرگر طی دوره نگهداری ۱۲ روزه در یخچال بررسی شد. بدین منظور غلظتهای مختلف کیتوزان در دوزهای ۱، 1.5 و ۲ درصد، صمغ دانه ریحان در دوزهای 0.5، ۱ و 1.5 درصد و اسانس گزنه در دوزهای 0.5، ۱ و 1.5 درصد به صورت ترکیبی به همبرگر افزوده ...
بیشتر
در این مطالعه تأثیر خاصیت آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی غلظتهای مختلف کیتوزان/ صمغ ریحان و اسانس گزنه، بر ماندگاری و کیفیت همبرگر طی دوره نگهداری ۱۲ روزه در یخچال بررسی شد. بدین منظور غلظتهای مختلف کیتوزان در دوزهای ۱، 1.5 و ۲ درصد، صمغ دانه ریحان در دوزهای 0.5، ۱ و 1.5 درصد و اسانس گزنه در دوزهای 0.5، ۱ و 1.5 درصد به صورت ترکیبی به همبرگر افزوده شد. همبرگرهای تولیدی به همراه تیمار شاهد (همبرگر بدون نگهدارنده) به صورت دورهای مورد ارزیابی میکروبی (مقادیر کلی باکتری (TVC)، مقادیر باکتریهای سرما دوست (PTC)) و شیمیایی (پراکسید (PV)، مقادیر تیوباربیوتیک اسید (TBA)، بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N)، و اسید چرب آزاد (FFA)) قرار گرفت. نتایج مطالعه حاضر نشان داد بیشترین مقادیر شاخصهای میکروبی و شیمیایی در تیمار شاهد مشاهده شد. استفاده از کیتوزان به همراه صمغ دانه ریحان و اسانس گزنه سبب کند شدن روند فساد اکسیداسیونی و میکروبی در همبرگر شد. کمترین مقادیر پارامترهای میکروبی و شیمیایی در طول دوره نگهداری به ترتیب در تیمارهای S13 (C 2%, N 1.5%, B 1%) و S8 (C 1.5%, N 1%, B 1.5%) و S11 (C 1%, N 1.5%, B 1.5 %)مشاهده شد و این ۳ تیمار تا پایان دوره نگهداری از محدوده مجاز شاخصهای شیمیایی و میکروبی برخوردار بودند. با توجه به نتایج، امتیازدهی حسی تیمارهای مورد تأیید توسط ارزیابها تیمار S11 بهعنوان بهترین تیمار تشخیص داده شد.
ایمنی مواد غذایی
زهرا ملک زاده؛ ابراهیم حسینی؛ هما بهمدی
چکیده
فسفاتها در بسیاری از مواد غذایی فرایندشده به عنوان پایدارکننده و امولسیفایر به کار میروند. از فسفاتها در بیش از 65 درصد فراوردههای گوشتی استفاده میشود. با توجه به مخاطرات احتمالی مصرف فسفاتها برای سلامتی و نیز با توجه بهتمایل مصرفکنندگان به خرید فراوردههای فاقد فسفات یا با فسفات کاهشیافته، در سالهای اخیر مطالعات ...
بیشتر
فسفاتها در بسیاری از مواد غذایی فرایندشده به عنوان پایدارکننده و امولسیفایر به کار میروند. از فسفاتها در بیش از 65 درصد فراوردههای گوشتی استفاده میشود. با توجه به مخاطرات احتمالی مصرف فسفاتها برای سلامتی و نیز با توجه بهتمایل مصرفکنندگان به خرید فراوردههای فاقد فسفات یا با فسفات کاهشیافته، در سالهای اخیر مطالعات متعددی برای جایگزینی فسفات در فراوردههای گوشتی شده است. به دلیل ویژگیهای عملکردی منحصر به فرد فسفاتها، از لحاظ تکنولوژیکی حذف کامل آنها چالش برانگیز است. هدف از پژوهش حاضر، جایگزینی نسبی فسفات به میزان 50 درصد اولیه، در سوسیس کوکتل با نشاستۀ اصلاح شدۀ سیبزمینی است. اثر افزودن سه نوع نشاسته بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی سوسیس شامل pH، افت پخت، سفتی بافت، ویژگیهای میکروبی (کلیفرم، اشریشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس، کلستریدیوم پرفرینژنز، سالمونلا و کپک و مخمر) و ویژگیهای حسی (رنگ، مزه، عطر و بو، بافت و پذیرش کلی) در سیستم هدونیک 5 امتیازی و طی سی روز نگهداری (زمانهای صفر، 15 و 30 روز بعد از تولید) بررسی شد. این سه نوع نشاسته عبارتاند از: استیلیتد دی استارچ آدیپات (Acetylated distarch adipate)، هیدروکسی پروپیل دی استارچ فسفات (Hydroxypropyl distarch phosphate) و استارچ سدیم اکتنیل سوکسینات (Starch sodium octenyl succinate) در دو سطح 1.35 و 2.7 درصد در مقایسه با نمونههای سوسیس تولید شده با فسفات تجاری (نمونۀ شاهد- فاقد نشاستۀ اصلاح شده). جایگزین کردن فسفات با نشاستۀ اصلاح شده تفاوت معنیداری در pH نمونهها با شاهد ایجاد نکرد. تفاوت معنیداری (p<0.05) در میزان افت پخت نمونههای حاوی 1.35 درصد نشاسته اصلاح شده، با نمونه شاهد مشاهده نشد. افت پخت در سوسیسهای حاوی 2.7 درصد نشاسته اصلاح شده که میزان رطوبت بالاتری داشتند، به صورت معنیداری بیشتر بود. تمامی نمونهها از نظر میکروبی مطابق استانداردهای ملی ایران بودند. نمونههای سوسیس فرموله شده، در زمان صفر تفاوت معنیداری (p<0.05) با شاهد نداشتند. پس از ۳۰ روز نگهداری، بار میکروبی تیمارهای حاوی 1.35 درصد استیلیتد دی استارچ آدیپات و هیدروکسی پروپیل دی استارچ فسفات کمتر از بار میکروبی شاهد بود. افزایش مقدار نشاسته به 2.7 درصد، صرفنظر از نوع آنها، باعث افزایش بار میکروبی شد. در این تحقیق مطلوبترین فرمول از نظر کیفی سوسیسهای حاوی 1.35 درصد نشاسته اصلاح شده هیدروکسی پروپیل دی استارچ فسفات بودند. سوسیسهای حاوی 2.7 درصد نشاسته اصلاح شده استارچ سدیم اکتنیل سوکسینات در مقایسه با سایر فرمولاسیونها مطلوبیت کمتری داشتند.