نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد
2 استادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
3 استادیار گروه مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان
چکیده
ضایعات محصولات کشاورزیموجب کاهش عرضه بازار و افزایش نیاز به واردات میشود که از این طریق بر اقتصاد کشور ضربه وارد میآید. ضربات مکانیکی عامل مؤثر و اصلی در تلفات پس از برداشت محصول شناخته شدهاند. در این تحقیق، تأثیر فرکانس و شتاب ارتعاش بر آسیبهای وارد شده به میوه کیوی در حین حمل و نقل جادهای بررسی شده است. از آزمایش فاکتوریل (شتاب 2 × فرکانس2) در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با سه تکرار استفاده گردید. میزان آسیب بر مبنای درصد تعداد کل میوههای آسیب دیده و درصد تعداد میوههای آسیب دیده با عمق لهیدگی بیشتر از دو میلیمتر (آسیب بحرانی) است. فرکانسهای 5/7 و 13 هرتز و شتابهای 3/0 و 7/0 شتاب زمین، برای آزمایش انتخاب شدند. آنالیز دادهها نشان میدهد که اثر فرکانس و شتاب ارتعاش بر کل صدمات وارده معنیدار هستند .(P<0.01) اثر فرکانس ارتعاش بر درصد کل میوههای صدمه دیده با عمق کوفتگی بیشتر از دو میلیمتر معنیدار است (P<0.05)ولی شتاب ارتعاش معنیدار نیست. با افزایش فرکانس و شتاب ارتعاش، میزان آسیبهای مکانیکی وارده به میوههای کیوی افزایش مییابد. بیشترین میانگین کل میوههای آسیب دیده و میوههای با آسیبدیدگی بیشتر از دو میلیمتر، در فرکانس 13 هرتز و شتاب ارتعاش 7/0 شتاب زمین و به ترتیب برابر 3/40 و 71/30 درصد به دست آمده است.
عنوان مقاله [English]
Investigation on the Effect of Frequency and Acceleration on Damage to Kiwi Fruit in Simulated Road Transport Vibrations
چکیده [English]
The losses of agricultural products decrease the market share and increase the need for imports, factors that can damage the national economy. Mechanical damage is a major factor in loss after harvest. This study examined the effect of vibration frequency and acceleration on damage to kiwi fruit during road transport. A factorial test (2 frequency × 2 acceleration) in a completely randomized design with three replications was used. The rate of damage was the percentage of damaged fruit and the percentage of fruit bruised to a depth of greater than 2 mm (critical damage). Vibration frequencies of 7.5 and 13 Hz and accelerations of 0.3 and 0.7 g were selected for test. Analysis of the data indicated that the effect of frequency and acceleration was significant for the percentage of total damaged fruit (p < 0.01). The effect of frequency was significant for the percentage of bruised fruit (p < 0.05), but the effect of acceleration was not significant. Increasing the frequency and acceleration increased the mechanical damage to the kiwi fruit. The maximum average of total damaged fruits and fruits with a bruise depth greater than 2 mm were 40.3 and 30.71, respectively, at a frequency of 13 Hz and acceleration of 0.7 g.
کلیدواژهها [English]
- Kiwifruit
- Mechanical damage
- Road transport
- Vibration acceleration
- Vibration frequency
T. ASAE. 14, 222-224.
of size and variety and time storage on qualitative properties of kiwi fruit. J. Sci. Food Tech. Iran.
4, 19-26. (in Farsi)
12, 94-97
and handling: Case study of vibration damage during apple bulk transport. Postharvest Biol. Tech. 41(1): 92-100.