مقاله پژوهشی
قدیر تقی زاده مقدم؛ رضا طباطبایی کلور؛ جعفر هاشمی؛ فیض اله شهبازی
چکیده
ضایعات محصولات کشاورزیموجب کاهش عرضه بازار و افزایش نیاز به واردات میشود که از این طریق بر اقتصاد کشور ضربه وارد میآید. ضربات مکانیکی عامل مؤثر و اصلی در تلفات پس از برداشت محصول شناخته شدهاند. در این تحقیق، تأثیر فرکانس و شتاب ارتعاش بر آسیبهای وارد شده به میوه کیوی در حین حمل و نقل جادهای بررسی شده است. از آزمایش ...
بیشتر
ضایعات محصولات کشاورزیموجب کاهش عرضه بازار و افزایش نیاز به واردات میشود که از این طریق بر اقتصاد کشور ضربه وارد میآید. ضربات مکانیکی عامل مؤثر و اصلی در تلفات پس از برداشت محصول شناخته شدهاند. در این تحقیق، تأثیر فرکانس و شتاب ارتعاش بر آسیبهای وارد شده به میوه کیوی در حین حمل و نقل جادهای بررسی شده است. از آزمایش فاکتوریل (شتاب 2 × فرکانس2) در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با سه تکرار استفاده گردید. میزان آسیب بر مبنای درصد تعداد کل میوههای آسیب دیده و درصد تعداد میوههای آسیب دیده با عمق لهیدگی بیشتر از دو میلیمتر (آسیب بحرانی) است. فرکانسهای 5/7 و 13 هرتز و شتابهای 3/0 و 7/0 شتاب زمین، برای آزمایش انتخاب شدند. آنالیز دادهها نشان میدهد که اثر فرکانس و شتاب ارتعاش بر کل صدمات وارده معنیدار هستند .(P<0.01) اثر فرکانس ارتعاش بر درصد کل میوههای صدمه دیده با عمق کوفتگی بیشتر از دو میلیمتر معنیدار است (P<0.05)ولی شتاب ارتعاش معنیدار نیست. با افزایش فرکانس و شتاب ارتعاش، میزان آسیبهای مکانیکی وارده به میوههای کیوی افزایش مییابد. بیشترین میانگین کل میوههای آسیب دیده و میوههای با آسیبدیدگی بیشتر از دو میلیمتر، در فرکانس 13 هرتز و شتاب ارتعاش 7/0 شتاب زمین و به ترتیب برابر 3/40 و 71/30 درصد به دست آمده است.
مقاله پژوهشی
محسن حیدری سلطان آبادی؛ اورنگ تاکی؛ شمس اله عبداله پور
چکیده
از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر عملکرد پیازکنهای میلهای، شکل مقطع میله و نسبت سرعت محیطی آن به سرعت پیشروی (شاخص سینماتیکی) است. در این تحقیق نقش این عوامل بر عملکرد یک پیازکن میلهای که با تراکتور MF 285 راهاندازی میشود، بررسی شده است. به این منظور در یک طرح اسپلیت بلوک در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، ...
بیشتر
از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر عملکرد پیازکنهای میلهای، شکل مقطع میله و نسبت سرعت محیطی آن به سرعت پیشروی (شاخص سینماتیکی) است. در این تحقیق نقش این عوامل بر عملکرد یک پیازکن میلهای که با تراکتور MF 285 راهاندازی میشود، بررسی شده است. به این منظور در یک طرح اسپلیت بلوک در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، میلۀ پیازکن با سه مقطع گرد، ششگوش و چهارگوش و شاخص سینماتیکی میله در پنج مقدار 16/0، 1، 15/1، 30/1 و 44/1 تغییر داده شد. در این آزمایشها مقدار نیرو و توان کششی لازم جهت حرکت میله و مجموع دستگاه پیازکن (نیرو و توان کششی کل)، گشتاور و توان چرخشی مورد نیاز میله برای چرخش در خاک، مجموع توان کل لازم برای کارکرد پیازکن و درصد آسیبهای وارد بر محصول برداشت شده تعیین شد. نتایج اندازهگیریها نشان میدهد که شکل میله تأثیری بر مقدار نیرو و توان کششی کل (با متوسط 10571 نیوتن و 5285 وات) و درصد آسیبهای وارد بر پیاز (با متوسط 98/1 درصد) ندارد در حالیکه بیشترین گشتاور و توان چرخشی (64 نیوتن متر و 2394 وات) در میلۀ چهارگوش ثبت شده است. بیشترین مقدار نیرو و توان کششی (7/12018 نیوتن و 3/6009 وات) در شاخص 16/0 و کمترین مقدار آن (2/9645 نیوتن و 6/4822 وات) در شاخص 15/1 به دست آمد. همچنین بیشترین گشتاور و توان چرخشی مورد نیاز (85 نیوتن متر و 8/3327 وات) به ترتیب در شاخص 16/0 و 44/1 و هر دو با میلۀ چهارگوش دیده میشود. شاخص 15/1 از نظر کمینه بودن دو عامل آسیبهای وارد بر پیاز (با اولویت بیشتر) و توان کل مورد نیاز پیازکن، مناسبتر از سایر شاخصها تشخیص داده شد. با توجه به نتایج این تحقیق توصیه میشود که برای برداشت پیاز در زمینهای سخت از میلۀ چهارگوش (به علت نفوذ آسانتر در خاک) با شاخص سینماتیک 15/1 و در زمینهای نرم از میلۀ گرد با شاخص سینماتیک 15/1 استفاده شود. در این شرایط، توان کل لازم برای کارکرد پیازکن در حدود 5/3 تا 8/3 کیلو وات به ازای هر متر عرض کار پیازکن خواهد بود.
مقاله پژوهشی
غلامرضا چگینی؛ علی حمیدی سپهر؛ محسن فاخر دیزجی؛ بهزاد بشیری
چکیده
امروزه از اتمایزرهای دوار چرخی به طور گسترده در خشککنهای پاششی استفاده میشود. از آثار مخرب دوران چرخ، ایجاد ﺧﻸ درون چرخ است که سبب ورود هوای داغ درون محفظه به درون چرخ میشود و مشکلاتی از قبیل انسداد چرخ و انفجار را در پی دارد. در این تحقیق مشخصات هوای پمپاژی یک اتمایزر دوار با قطر 50 میلیمتر به صورت اندازهگیری ...
بیشتر
امروزه از اتمایزرهای دوار چرخی به طور گسترده در خشککنهای پاششی استفاده میشود. از آثار مخرب دوران چرخ، ایجاد ﺧﻸ درون چرخ است که سبب ورود هوای داغ درون محفظه به درون چرخ میشود و مشکلاتی از قبیل انسداد چرخ و انفجار را در پی دارد. در این تحقیق مشخصات هوای پمپاژی یک اتمایزر دوار با قطر 50 میلیمتر به صورت اندازهگیری مستقیم فشار مکشی چرخ، همراه با توان مورد نیاز برای پمپاژ هوا تعیین گردید. توان مورد نیاز برای برش هوا در محیط چرخ و توان مصرفی جهت پمپاژ هوا در سرعتهای 7600 تا 26100 دور در دقیقه و سطوح شکاف 5/0 تا 5/1 میلیمتر اندازهگیری، و معلوم شد که تقریبا 10 درصد توان مصرفی اتمایزر برای پمپاژ جریان هوا، 25 درصد برای برش هوا در محیط چرخ و 65 درصد باقیمانده برای غلبه بر اصطکاک و افتهای ناشی از انتقال توان موتور محرک صرف میشود. نتایج نشان میدهد که سطوح سرعت دورانی و شکاف در دبی هوای ورودی به اتمایزر تأثیر دارند. با افزایش هر دو آنها میزان دبی ورودی بیشتر میشود. ولی آنچه بیشتر قابل توجه است روند رشد دبی ورودی با بزرگتر شدن شکاف است
مقاله پژوهشی
رضا عزیزی؛ محمود شفاعی بجستان؛ مهدی قمشی
چکیده
شکل صفحات مستغرق یکی از عوامل مهم طراحی صفحات است که الگوی جریانهای ثانویۀ ناشی از صفحات و عملکرد صفحات را تحت تأثیر قرار میدهد. در چنین شرایطی، تغییراتی در توزیع رسوب بستر حاصل خواهد شد که میتواند به ساماندهی رودخانه کمک کند. در این تحقیق با اجرای بیست آزمایش، تأثیر پنج شکل مختلف از صفحات مستغرق تحت شرایط هیدرولیکی مختلف ...
بیشتر
شکل صفحات مستغرق یکی از عوامل مهم طراحی صفحات است که الگوی جریانهای ثانویۀ ناشی از صفحات و عملکرد صفحات را تحت تأثیر قرار میدهد. در چنین شرایطی، تغییراتی در توزیع رسوب بستر حاصل خواهد شد که میتواند به ساماندهی رودخانه کمک کند. در این تحقیق با اجرای بیست آزمایش، تأثیر پنج شکل مختلف از صفحات مستغرق تحت شرایط هیدرولیکی مختلف (چهار شدت جریان (U/Uc) برابر با 78/0، 93/0، 10/1 و 19/1) بر فرآیندهای رسوبی (آبشستگی موضعی در لبۀ ابتدایی صفحات و نحوۀ توزیع عرضی رسوبات در پاییندست صفحات) بررسی شد. نتایج مقایسۀ توپوگرافی بستر رسوبی در فلوم آزمایشگاهی، نشان میدهد که صفحۀ با لبۀ ابتدایی گِرد شده و ضخامت کاهش یافته در امتداد طول صفحه، نسبت به صفحات مستطیلی متداول، بهترین عملکرد را در کاهش آبشستگی موضعی (به میزان 3/17، 3/12، 1/6 و 8/45 درصد به ترتیب در شدت جریان 78/0، 93/0، 10/1 و 19/1) داشته است. کاهش سطح مقطع صفحات نه تنها رسوبگذاری را کاهش نداده، بلکه افزایش تراز بستر در سمت پرفشار صفحات نیز اتفاق افتاده است.
مقاله پژوهشی
حسین حمیدی فر؛ محمدحسین امید؛ علیرضا کشاورزی
چکیده
آگاهی از هیدرولیک جریان در آبراهههای مرکب با دشت سیلابی پوشیده از گیاه در تعیین رابطۀ دبی- اشل و همچنین انتقال رسوب و آلایندهها اهمیت زیادی دارد. در این تحقیق، به بررسی آزمایشگاهی ساختار جریان متوسط و پارامترهای جریان آشفته در یک کانال مرکب مستقیم منشوری پرداخته شده است. آزمایشها در دو حالت با و بدون پوشش گیاهی صلب در ...
بیشتر
آگاهی از هیدرولیک جریان در آبراهههای مرکب با دشت سیلابی پوشیده از گیاه در تعیین رابطۀ دبی- اشل و همچنین انتقال رسوب و آلایندهها اهمیت زیادی دارد. در این تحقیق، به بررسی آزمایشگاهی ساختار جریان متوسط و پارامترهای جریان آشفته در یک کانال مرکب مستقیم منشوری پرداخته شده است. آزمایشها در دو حالت با و بدون پوشش گیاهی صلب در دشت سیلابی و در سه عمق نسبی مختلف اجرا و نتایج مقایسه شدند. نتایج نشان میدهد که پوشش گیاهی تأثیر چشمگیری بر مشخصات جریان از قبیل مؤلفههای طولی، عرضی و عمقی سرعت جریان متوسط و همچنین تنشهای رینولدز دارد. به ازای یک عمق نسبی معین و در محدودة آزمایشهای این تحقیق، مشاهده گردید که ظرفیت انتقال جریان در حضور پوشش گیاهی دشت سیلابی، نسبت به شرایط فقدان پوشش گیاهی، تا 31 درصد کمتر است. سرعت جریان متوسط اگرچه تغییرات عرضی زیادی در کانال اصلی دارد اما روی دشت سیلابی پوشیده از گیاه، تقریباً ثابت است. همچنین، جریانهای ثانویۀ قوی و انتقال مومنتوم بین کانال اصلی و دشت سیلابی منجر به ایجاد گرادیان شدید در منحنی توزیع سرعت جریان متوسط، تنش برشی و انرژی جنبشی جریان آشفته در مرز مشترک کانال اصلی و دشت سیلابی میشود.
مقاله پژوهشی
نادر عباسی؛ مهدی اویسی ها؛ محمد موحدان
چکیده
تعیین مشخصات تراکمی و نشست تحکیمی خاک، یکی از گامهای مهم در طراحی پی پروژههای عمرانی و به ویژه سازههای آبی است. به طور کلی خواص مهندسی خاکهای ریزدانه، به ویژه خاکهای رسی، متأثر از ویژگیهای مربوط به نوعکانیهای تشکیلدهنده، ساختمان و کیفیت شیمیایی آب منفذی آنها است. املاح موجود در آب منفذی خاک ...
بیشتر
تعیین مشخصات تراکمی و نشست تحکیمی خاک، یکی از گامهای مهم در طراحی پی پروژههای عمرانی و به ویژه سازههای آبی است. به طور کلی خواص مهندسی خاکهای ریزدانه، به ویژه خاکهای رسی، متأثر از ویژگیهای مربوط به نوعکانیهای تشکیلدهنده، ساختمان و کیفیت شیمیایی آب منفذی آنها است. املاح موجود در آب منفذی خاک به لحاظنقششان در ماهیت و مقدار نیروهای الکتروشیمیایی بین ذرات رسی، تأثیر قابل توجهی بر خواص مهندسی خاک نظیر چسبندگی، مقاومت، قابلیت نشست و تراکمپذیری آنها دارند. در این پژوهش، چگونگی تأثیر سه نوع نمک سدیمی شامل: کلرید سدیم، سولفات سدیم و کربنات سدیم بر برخی ویژگیهای مکانیکی خاکهای رسی شامل مشخصات تراکمی (رطوبت بهینه و دانسیتۀ خشک ماکزیمم) و شاخصهای نشست تحکیمی (نمایۀ فشردگی و ضریب تحکیم) بررسی شد. بدین منظور با در نظر گرفتن 3 نوع نمک و 5 مقدار مختلف برای هر نوع نمک، 15 تیمار آزمایشی در نظر گرفته شد که با3 تکرار، به اضافة یک تیمار شاهد (صفر درصد نمک) در مجموع، 46 نمونه خاک برای اندازهگیری مشخصات تراکمی و تحکیمی تهیه و آزمایش شد. مقادیر حاصل از اندازهگیری نمایه فشردگی و ضریب تحکیم بهصورت یک آزمایش فاکتوریل 6×3 با فاکتور اصلی نوع نمک در سه سطح (کلرید سدیم، سولفات سدیم و کربنات سدیم) و فاکتور فرعی میزان نمک در پنج سطح (5/0، 1، 2، 5 و 10 درصد) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، توسط نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. مقایسۀ میانگینها در سطح آماری 1 درصد با آزمون دانکن انجام پذیرفت. بر اساس نتایج حاصل از بررسیها مشخص شد که میزان و نوع شوری خاک تأثیر چشمگیری بر مشخصات تراکمی خاک یعنی رطوبت بهینه و دانسیته خشک ماکزیمم ندارد. ولی مقدار و نوع شوری حاصل از کاربرد نمکهای یاد شده تأثیر معنیداری بر نمایۀ فشردگی و ضریب تحکیم خاک دارند. همچنین، دامنۀ تغییرات ضریب تحکیم در اثر افزایش میزان شوری نسبت به نمایه فشردگی بیشتر است.
مقاله پژوهشی
مصطفی قادری؛ اصلان عزیزی؛ حمید عزت پناه؛ محمدامین حجازی؛ امیرهومن حمصی
چکیده
پنیر کوزه یکی از پنیرهای سنتی ایران است که به دلیل داشتن عطر و طعم قوی بازارپسندی بالایی دارد. در تهیۀ این نوع پنیر از مایۀ آغازگر استفاده نمیشود. یکی از مهمترین عوامل دخیل در رسیدن پنیر و توسعۀ عطر و طعم آن، فلور لاکتیکی آن است و از این رو شناسایی باکتریهای لاکتیکی مؤثر در رسیدن این نوع پنیر ضروری به نظر میرسد. در ...
بیشتر
پنیر کوزه یکی از پنیرهای سنتی ایران است که به دلیل داشتن عطر و طعم قوی بازارپسندی بالایی دارد. در تهیۀ این نوع پنیر از مایۀ آغازگر استفاده نمیشود. یکی از مهمترین عوامل دخیل در رسیدن پنیر و توسعۀ عطر و طعم آن، فلور لاکتیکی آن است و از این رو شناسایی باکتریهای لاکتیکی مؤثر در رسیدن این نوع پنیر ضروری به نظر میرسد. در این پژوهش، پنیر کوزه به روش سنتی رایج در مناطق جنوبی استان آذربایجان غربی تولید شد و دورۀ رسیدن را، به مدت سه ماه، در زیر خاک طی کرد. باکتریهای لاکتیکی با استفاده از محیطهای کشت اختصاصیدر حد گونه با روشهای فنوتیپی و 16s rDNA شناسایی شدند. از 51 جدایۀ باکتریهای لاکتیکی شناسایی شده، معلوم شد که گونههای غالب متعلق به جنس لاکتوباسیلوس (3/37 درصد) و انتروکوکوس (5/25 درصد) هستند و گونههای دیگر به جنس لاکتوکوکوس (6/19 درصد)، لوکونوستوک (8/9 درصد) و پدیوکوکوس (8/7 درصد) تعلق دارند. مهمترین گونههای غالب جداسازی شده شامل انتروکوکوس فاسیوم (8 جدایه)، لاکتوکوکوس لاکتیس زیرگونۀ لاکتیس (7 جدایه)، لاکتوباسیلوس کازئی زیرگونۀ کازئی (4 جدایه) و پدیوکوکوس اسیدیلاکتیکی (4 جدایه) بودند.
مقاله پژوهشی
پروین شرایعی؛ رضا فرهوش؛ هاشم پورآذرنگ؛ محمدحسین حداد خداپرست
چکیده
در این تحقیق تأثیر پیشتیمارهای قبل از سرخ کردن (بلانچینگ در آب 85 درجة سلسیوس حاوی 5/0درصد کلریدکلسیم به مدت 6 دقیقه و سپس فرو بردن در محلول 1 درصد کربوکسیمتیلسلولز، بلانچینگ در آب 85 درجة سلسیوس حاوی 5/0 درصد کلریدکلسیم به مدت 6 دقیقه و سپس فرو بردن در محلول 2 درصد ثعلب و تیمار شاهد) و همچنین تأثیر نوع روغن (روغن کانولا، روغن ...
بیشتر
در این تحقیق تأثیر پیشتیمارهای قبل از سرخ کردن (بلانچینگ در آب 85 درجة سلسیوس حاوی 5/0درصد کلریدکلسیم به مدت 6 دقیقه و سپس فرو بردن در محلول 1 درصد کربوکسیمتیلسلولز، بلانچینگ در آب 85 درجة سلسیوس حاوی 5/0 درصد کلریدکلسیم به مدت 6 دقیقه و سپس فرو بردن در محلول 2 درصد ثعلب و تیمار شاهد) و همچنین تأثیر نوع روغن (روغن کانولا، روغن کانولا حاوی 1/0 درصد روغن مغز بنه (BKO))، روغن کانولا حاوی 100 پیپیام آنتیاکسیدان سنتزی ترسیوبوتیلهیدروکینون (TBHQ)، و روغن کانولا حاوی 100 پیپیام مواد صابونیناشوندة روغن مغز بنه (UFB) بر سینتیک دفع رطوبت و جذب روغن خلال سیبزمینی طی فرآیند سرخ کردن عمیق مطالعه شد. نتایج نشان میدهد که میزان دفع رطوبت و جذب روغن با افزایش زمان سرخ کردن افزایش مییابد (ضریب تبیین بیش از 91/0). روغن حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانی باعث کاهش دفع رطوبت و جذب روغن میشود و کارآیی روغن مغز بنه و مواد صابونیناشوندة آن معادل کارآیی آنتیاکسیدان سنتزی قدرتمند ترسیوبوتیلهیدروکینون است. پیشتیمارهای قبل از فرآیند باعث کاهش دفع رطوبت و جذب روغن میشوند و کارآیی صمغ کربوکسیمتیلسلولز نسبت به ورود روغن و خروج رطوبت از کارآیی صمغ ثعلب بیشتر است.
مقاله پژوهشی
فاطمه دهنوی؛ اصغر خسروشاهی اصل؛ شهین زمردی
چکیده
زندهمانی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در پنیر کوزه در دورة 120 روز نگهداری در دمای 8-6 درجة سلسیوس بررسی شد. برای این منظور سه تیمار از پنیر کوزه شامل کنترل (C) حاوی فقط استارتر تجارتی، تیمار (LA) حاوی فقط باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بدون استارتر تجارتی و تیمار (LAS) دارای استارتر تجارتی و باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، به صورت ...
بیشتر
زندهمانی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در پنیر کوزه در دورة 120 روز نگهداری در دمای 8-6 درجة سلسیوس بررسی شد. برای این منظور سه تیمار از پنیر کوزه شامل کنترل (C) حاوی فقط استارتر تجارتی، تیمار (LA) حاوی فقط باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بدون استارتر تجارتی و تیمار (LAS) دارای استارتر تجارتی و باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، به صورت توأم، تهیه شد. نتایج تجزیة آماری نشان میدهد که در دورة نگهداری، تعداد باکتریهای پروبیوتیک در نمونههای پنیر پروبیوتیک فاقد استارتر تجاری 2 سیکل لگاریتمی و در نمونههای پنیر پروبیوتیک دارای استارتر تجاری یک سیکل لگاریتمی کاهش مییابد (05/0p<). همچنین مشخص شد که تعداد باکتریهای زنده مانده در پایان دورة نگهداری بیش از حداقل مقدار توصیه شده لازم برای ایجاد اثرهای مفید در سلامت انسان (107- 106 کلنی در گرم) است. لذا به نظر میرسد استفاده از استارتر تجاری همراه پروبیوتیک در تولید پنیر کوزه ضروری است. بر اساس نتایج ارزیابی حسی، نمونه پنیر پروبیوتیک حاوی استارتر تجاری (LAS)، در مقایسه با سایر نمونهها، امتیاز طعم و بافت بالاتری دارد (05/0>P). بنابراین احتمالا میتوان از لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در ترکیب با استارتر تجاری با موفقیت در تولید پنیر کوزه استفاده کرد، بدون آنکه بر کیفیت آن اثر نامطلوب داشته باشد.