نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسنده
استادیار پژوهش بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی
چکیده
این تحقیق با هدف تعیین بهترین دمای نگهداری ارقام خربزه (قصری، خاقانی، تاشکندی) و انتخاب مناسبترین غلظت و زمان غوطهوری در امولسیون روغن آفتابگردان و بیکربنات سدیم اجرا شد. واریتههای مختلف خربزه پس از برداشت و پس از آنکه فرآیندهای مقدماتی حداقل (سردکردن مقدماتی و سورت کردن) روی آنها اجرا شد، با استفاده از امولسیون روغن آفتابگردان با غلظتهای 3 و 5 درصد و بیکربنات سدیم صفر و 2 درصد به مدت 5 و 10 دقیقه تیمار شدند. همة نمونهها به همراه شاهد در سردخانه با دماهای 1، 5، 10، 18، و 25 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 90 تا 95 درصد به مدت 45 روز نگهداری شدند. بلافاصله پس از برداشت و هر 15 روز یک بار صفات کمی و کیفی (درصد پوسیدگی، درصد کاهش وزن، میزان سرمازدگی، درصد مواد جامد انحلالپذیر، سفتی بافت و میزان قند) و در پایان ماه نگهداری ارزیابی حسی انجام شد. نتایج نشان میدهد که غوطهوری در امولسیون 3 درصد روغن گیاهی آفتابگردان حاوی بیکربنات سدیم 2 درصد به مدت 10دقیقه، غوطهوری در امولسیون 5 درصد روغن گیاهی آفتابگردان حاوی بیکربناتسدیم2 درصد به مدت 5 دقیقه، و
غوطهوری در امولسیون 5 درصد روغن گیاهی آفتابگردان حاوی بیکربنات سدیم 2 درصد به مدت10 دقیقه به ترتیب باعث حفظ بهتر خصوصیات کمی و کیفی در رقم خاقانی شدند و ارقام تاشکندی و قصری به ترتیب در مقامهای بعدی قرار گرفتند. حفظ صفات کمی و کیفی در رقم خاقانی در دماهای 1 و 5 درجه سلسیوس و در ارقام تاشکندی و قصری در دمای
10 درجه سلسیوس از سایر دماها بهتر بود.
عنوان مقاله [English]
Effect of Storage Temperature and Sunflower Oil Emulsion on the Quality of Melons
چکیده [English]
This research was conducted to determine the best temperature for storing different melon cultivars (ghasry, khaghany, tashkandy) and the best concentration and treatment length for immersion in an emulsion of sunflower oil and sodium bicarbonate. After harvest, precooling and sorting, the melons were treated with an emulsion of sunflower oil (3%, 5%) and sodium 2% sodium bicarbonate for 5 or 10 min. All treatments and the control were placed in cold storage at 1, 5, 10, 18, or 25 °C at 90%-95% relative humidity for 45 days. Quantitative and qualitative characteristics of melons (decay, weight loss, chilling injury, total soluble solids, flesh firmness, sugar content) were measured immediately after harvest and at 15 day intervals. Panel testing was done at the end of storage. The results showed that immersion in 3% sunflower oil and 2% sodium bicarbonate emulsion for 10 min, 5% sunflower oil emulsion and 2% sodium bicarbonate for 5 min, and 5% sunflower oil and 2% sodium bicarbonate for 10 min maintained the quantitative and qualitative characteristics of khaghany cultivar followed by tashkandi and ghasri cultivars. Temperatures of 1 and 5 °C were most suitable for preserving khaghany melons and 10 °C was best for tashkandy and ghasry cultivars.
کلیدواژهها [English]
- Chilling injury
- Fungal Contamination
- Melons
- Qualitative characteristics
- sodium bicarbonate
- storage temperature
- Sunflower