نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 کارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس
2 استادیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار
3 مدیر واحد تحقیقات و توسعه (R&D) شرکت زمزم ایران
چکیده
در این بررسی تأثیر استفاده از شیرینکنندۀ آسهسولفام K بر ماندگاری آسپارتام در نوشابۀ رژیمی نوع کولا ارزیابی شده است. از آنجا که آسهسولفام K پایداری مطلوبی در دماهای بالا دارد، در این بررسی اثر استفاده از مخلوط دو شیرینکننده بر پایداری حرارتی آسپارتام در نوشابه رژیمی نوع کولا نیز بررسی شد. به این منظور نوشابۀ کولای حاوی دو شیرینکننده با نسبت وزنی 1:1 فرموله شد و پس از آزمونهای کنترل کیفی به همراه نوشابۀ حاوی آسپارتام به تنهایی، به عنوان شاهد، به مدت 6 ماه در سه دمای یخچال (4 درجه سلسیوس)، محیط (25 درجه سلسیوس)، و آون (40 درجه سلسیوس) قرار داده شدند. غلظت آسپارتام باقی مانده در نوشابه، هر 15 روز یک بار با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی یونی با کارایی بالا اندازهگیری شد. نتایج آماری به دست آمده ماندگاری بهتر آسپارتام را در نوشابههای رژیمی حاوی آسهسولفام K نشان داد. معادلات سینتیکی برای واکنش تجزیه آسپارتام از نوع معادلات مرتبۀ اول نوشته شد و نتایج زمان نیمهعمر آسپارتام با استفاده از معادلات سینتیکی، ماندگاری بهتر آن را در نوشابههای حاوی آسهسولفام Kتأیید کرد. انرژی اکتیواسیون واکنش تجزیۀ آسپارتام از طریق نوشتن معادلات آرنیوس محاسبه شد؛ مقدار این انرژی در نوشابۀ فاقد آسهسولفام K بیشتر بود که به نوبۀ خود تأثیر شدیدتر دما بر واکنش تجزیه آسپارتام و افزایش پایداری حرارتی آسپارتام را در مخلوط با آسهسولفام K نشان میدهد.
عنوان مقاله [English]
Effect of Acesulfame K on Stability and Thermal Resistance of Aspartame in Diet Cola
چکیده [English]
This study assessed the effect of asesulfame K on the stability of aspartame in diet cola. Since acesulfame K is resistant to high temperatures, the effect of a blend of two sweeteners on its thermal resistance in diet cola was also studied. A cola containing two sweeteners (1:1 weight ratio) was prepared and, after quality control testing, was stored at temperatures of 4, 25 and 40 °C for 6 months. The concentration of aspartame remaining was measured every 15 days using high performance liquid chromatography. Statistical results showed better stability of aspartame in cola containing acesulfame K. The kinetic equations of aspartame decomposition represented a first order reaction; aspartame half-life results also confirmed this result. The amount of activation energy was greater in cola without acesulfame K and indicated the greater effect of temperature on aspartame decomposition in this sample.
کلیدواژهها [English]
- Acesulfame K
- Aspartame
- Cola
- High performance liquid chromatography
- Thermal resistance