نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین – پیشوا، گروه زراعت و اصلاح نباتات

2 دانشیار گروه مهندسی مکانیک ماشین‌های کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

3 استادیار گروه مهندسی شیمی موسسه تحقیقات و پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران

4 استاد گروه مهندسی ماشین‌های کشاورزی و مکانیزاسیون دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

5 دانشیار گروه مهندسی مکانیک ماشین‌های کشاورزی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران

چکیده

علف چای Hypericum perforatum L. یکی از گیاهان دارویی است که مهم‌ترین ویژگی گونه‌های ایرانی آن، بالا بودن درصد هیپریسین در برگ و گل‌های آن است.  منحنی‌های هم دما، رابطه تعادلی بین فعالیت آبی و مقدار رطوبت محصول در دمای ثابت را نشان می‌دهند و آگاهی از آن‌ها در فرآیند انبارمانی و خشک کردن محصول ضروری است.  در این تحقیق، رطوبت تعادلی هم دمای جذب و دفع گل گیاه علف چای در چهار دمای 40، 50 ،60، و 70 درجه سلسیوس و در محدوده فعالیت آبی 11/0 تا 84/0 به روش وزن­سنجی ایستا تعیین شد.  از مدل‌های هندرسون، هالسی، ازوین، چانگ فاست و گاب برای برازش داده‌های حاصل از آزمایش استفاده شد.  در تعیین منحنی‌های هم دمای جذب و دفع رطوبت، به ترتیب، مدل‌های چانگ فاست و هالسی دارای بهترین برازش بودند.
 

عنوان مقاله [English]

Moisture Sorption Isotherms in St. John’s Wort (Hypericum Perforatum L.) Flowers

چکیده [English]

Varieties of St. John’s wort (Hypericum perforatum L.) native to Iran possess the largest percentage of hypercin in their leaves and flowers. Isotherm curves show the relationship between the relative humidity and moisture content of the plant at a constant temperature. It is essential to understand the isotherms curves for successful storage and drying of the plant. This study used adsorption and desorption to determine the moisture equilibrium of St. John’s wort flowers at 40°, 50°, 60° and 70°C. Moisture content was determined to be 0.11-0.84 using the gravimetric static method. Five mathematical models (modified Henderson, modified Oswin, modified Halsey, modified Chung-Pfost and GAB equations) were used to compare the experimental data. The modified Halsey and Chung-Pfost models were found to be the best models for describing desorption and adsorption isotherms curves.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Adsorption curve
  • Desorption curve
  • Equilibrium moisture content
  • St. John’s wort
Anon, 2003. Moisture relations of plant- based agricultural products. ASAE Standards 2003. Standards Engineering Practics Data (50th Ed) D 245.5: 538.
Ahmadi Chenarbon, H., Minaei, S., Bassiri, A.R., Almassi, M. and Arabhosseini, A. 2010. Moisture desorption  isotherms of St. John’s wort (Hypericum perforatum L.) leaves at three temperatures. Inter.  J. Food. Agric. Environ. 8(3&4):132-135.
Ahmadi Chenarbon, H., Movahed, S. and Hasheminia, S.M. 2011. Moisture desorption  isotherms of Lavandula officinalis L. flowers at three temperatures. J. Ame. Sci. l7(6):757-761.                                                             
Arabhosseini, A., Huisman, W., van Boxtel, A. and Mueller, J. 2005. Modeling of the equilibrium moisture content (EMC) of tarragon(Artemisia dracunculus L.). Inter. J. Food. Eng. 1(5).
Buter, B., Orlacchio, C., Soldati, A. and Berger, K. 1998. Significance of genetic and environmental aspects in the field cultivation of Hypericum perforatum L. J. Planta Medica. 64, 431- 437.
Carl, W.H. and Denny, C.D. 1979. Processing Equipment for Agricultural Products. 2nd Ed. The avi Pub.         Co. Inc. London.
Cordeiro, D.S., Raghavan, G.S.V., and Oliveira, W.P. 2006. Equilibrium moisture content models for Maytenus ilicifolia leaves. J. Biosys. Eng. 94(2): 221-228.
Greenspan, L. 1977. Humidity fixed point of binary saturated aqueous solutions. J. Research of National Bureau of Standards. 81A(1): 89-96.
Henderson, S.M. 1952. A basic concept of equilibrium moisture. Agri. 2, 29-33.
Jamali, A., Kouhila, M., Ait Mohamed, L., Idlimam, A. and Lamharrar, A. 2006a. Moisture adsorption – desorption isotherms of Citrus reticulata leaves at three temperatures. J. Food. Eng. 77, 71-78.
Jamali, A., Kouhila, M., Ait Mohamed, L., Idlimam, A. and Lamharrar, A. 2006b. Sorption isotherms of Chenopodium ambrosioides leaves at three temperatures. J. Food. Eng. 72, 77-84.
Kaya, S. and Kahyaoglu, T. 2007. Moisture sorption and thermodynamic properties of safflower petals and tarragon. J. Food. Eng. 78(2): 413-421.
Labuza, T.P., Kaanane, A. and Chen, J.Y. 1985. Effect of temperature on the moisture sorption isotherms and water activity shift of two dehydrates food. J. Food. Sci. 52, 201-206.
Lahsasni, S., Kouhila, M. and Mahrouz, M. 2004. Adsorption- desorption isotherms and heat of sorption of prickly pear fruit (Opuntia ficus indica). Energy Conversion and Management. 45(2): 249-261.
Okos, M.R., Narsimhan, G., Ingh, R.K., and Weitmauer, A.C. 1992. Food dehydration. In D.R. Heldman & D.B. Lund (Eds), Hand book of food engineering. New York: Marcel Dekker.
Park, K.J., Vohnikova, Z. and Brod, F.P.R. 2002. Evaluation of drying parameters and desorption isotherms of garden mint leaves (Mentha crispa L.). J. Food. Eng. 51, 193-199.
Sirvent, T.M., Walker, L., Vance, N. and Gibson, D.M. 2002. Variation in hypericins from wild populations of Hypericum perforatum L. In the Pacific Northwest of the U.S.A. Economic Botany. 56, 41-48.
Spiess, W.E.L. and Wolf, W.F. 1983. The results of the COST 90 project on water activity. In R. Jowitt (Ed.), Physical properties of Foods. London: Applied Science Pub.
Sun, D.W.1999.Comparison and selection of EMC ERH isotherm equation for rice. J. Stored Products. Res. 35(3): 249-264.
Tsami, E., Maroulis, Z.B., Morunos-Kouris, D. and Saravacos, G.D. 1990. Heat of sorption of water in dried fruits. Int. Food. Sci. Technol. 25, 350-359.