نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 عضو هیئت علمی گروه مکانیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایذه
2 استادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه گیلان
3 دانشیار گروه مکانیک ماشین های کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
فرایند تبدیل برنج یکی از صنایع تبدیلی بخش کشاورزی است که در آن مقدار زیادی انرژی الکتریکی حاصل از
سوختهای فسیلی مصرف میشود. برای بررسی اثر عوامل مختلف بر انرژی مصرفی در فرایند سفیدکردن برنج، شاخص سفیدشدگی و شاخص انرژی مصرفی در سفیدکردن، اثر سه عامل مدت زمان سفیدکردن، رقم، و رطوبت در مرحلة سفیدکردن در قالب طرح کرتهای دوبار خرد شده در سه تکرار بررسی شد. سطوح در نظر گرفته شده این عوامل عبارت بودند از: زمان سفیدکردن (در چهار سطح 15، 30، 45، و 60 ثانیه) به عنوان عامل اصلی، رقم (خزر، بینام و علیکاظمی) به عنوان عامل فرعی، رطوبت (در سه سطح 14-5/12، 5/12-11 و 11-5/9 درصد بر پایة تر) به عنوان عامل فرعی فرعی. پس از تجزیة آماری دادههای حاصل از اندازهگیری انرژی مصرفی سفیدکردن، شاخص انرژی مصرفی سفیدکردن، و شاخص سفیدشدگی، نتایج نشان داد که با افزایش مدت زمان سفیدکردن، انرژی مصرفی سفیدکردن افزایش و شاخص آن کاهش مییابد. در دو مدت زمان سفیدکردن 15 و 60 ثانیه، کاهش رطوبت تا سطح 11-5/9 درصد باعث افزایش معنیدار در شاخص انرژی مصرفی سفیدکردن و افزایش زمان سفیدکردن از 15 ثانیه به 60 ثانیه، باعث افزایش شاخص سفیدشدگی میشود. شاخص سفیدشدگی رقم خزر به طور معنیدار بیشتر از دو رقم دیگر است. شاخص انرژی مصرفی سفیدکردن رقم خزر در هر سه سطح رطوبتی به طور معنیداری بیشتر از دو رقم دیگر است. بهترین حالت از نظر شاخص انرژی مصرفی سفیدکردن و شاخص سفیدشدگی برای هر سه رقم، مدت زمان 15 ثانیه و رطوبت 11-5/9 درصد تشخیص داده شد. البته برای رقم خزر افزایش این شاخصها واضحتر بود.
عنوان مقاله [English]
Determination of Whitening Energy, Energy Consumption Index and Whitening Index in Three Varieties of Rice
چکیده [English]
The rice conversion process is an agricultural transformative industry that consumes a great deal of fossil fuel and electricity. In this study, the effect of different factors on energy consumption, energy consumption index and whitening index were investigated. The experimental design was a split plot design with four whitening periods (15, 30, 45, 60s) (main plot), three rice varieties (Khazar, Beenam, Alikazemi), three levels of final paddy moisture content (9.5-11%, 11-12.5%, 12.5-14% wb) and three replications for each test. The statistical analysis outcomes for energy consumption, energy consumption index and whitening index indicated that as whitening time increased, energy consumption increased and its index decreased. In the 15 and 60s whitening periods, decreasing the moisture content to 9.5-11%, significantly increased the energy consumption index. The energy consumption index of the Khazar variety was significantly higher than the other two varieties at all levels of moisture content. Increasing moisture content caused increased rice breakage, which resulted in decreasing quality and whitening indices. When the whitening period increased to 60s, the whitening index increased significantly. The whitening index of the Khazar variety was significantly greater than those of the other varieties. The results showed that the best state, considering the energy consumption index and whitening index, was obtained at 9.5-11% moisture contents and a 15s whitening period for all varieties.
کلیدواژهها [English]
- Energy Consumption Index
- Rice-Required Energy
- Whitening Index