نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
2 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
3 دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه تربیت مدرس
4 استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن
چکیده
در این پژوهش، ویژگیهای مکانیکی هفت نوع فیلم نانویی با درصدهای مختلف نقره و رس- نقره، شامل مدول الاستیسیته، مقاومت کششی، چغرمگی، درصد کشیدگی تا پاره شدن، مقاومت در برابر رشد پارگی، و رنگ فیلمهای نانویی بررسی شده و با فیلم شاهد (فاقد ذرات نانو) مقایسه شد. نتایج نشان داد که با بهکار بردن ذرات نانویی در فیلم پلیاتیلن با دانسیتة پایین LDPE))، مدولالاستیسیته، مقاومت کششی و مقاومت در برابر رشدپارگی، به میزان 4/1 تا 5/2 برابر افزایش مییابد
درحالیکه درصد کشیدگی تا پاره شدن و چغرمگی، به میزان 1/1 تا 4 برابر کاهش خواهد یافت. اثر نوع فیلم نانویی بر مدول الاستیسیته، مقاومت کششی و مقاومت در برابر رشد پارگی در سطح 99/0 و درصد میزان کشیدگی تا پاره شدن و چغرمگی فیلم، در سطح 95/0 معنادار است. با بررسی پارامترهای مربوط به رنگ و به دست آوردن اختلاف رنگ کلی فیلمها (∆E)، مشخص شد که فیلم دارای 1000 قسمت در میلیون نانو نقره (S2)، در مقایسه با سایر فیلمها رنگ بیشتری دارد. کمترین اختلاف رنگ کلی مربوط به فیلم شاهد است. اختلاف رنگ کلی در فیلمهای نانو نقره، با افزایش درصد نقره افزایش مییابد، ولی در فیلمهای ترکیبی با افزایش درصد رس کاهش نشان میدهد. در مجموع، با توجه به نتایج آزمون رنگ، فیلم شاهد (فاقد ذرات نانو) و فیلم دارای 1000 قسمت در میلیون نانو نقره (S2)، بهترین و بدترین نوع فیلم شناخته شدند. در مجموع، فیلم نانویی ترکیبی 3 درصد (SC3)، دارای «500 قسمت در میلیون نقره-450 قست در میلیون رس» از نظر خواص مکانیکی، نسبت به سایر فیلمها در سطحی قابل قبولتر قرار دارد، اما مشکل عمدهای که دارد، رنگ تیرة آن به دلیل وجود ذرات رس است که ممکن است برای بستهبندی برخی مواد غذایی (که رنگ بسته نقش مهمی دارد) مناسب نباشد. در چنین مواردی، فیلمهای نانویی ترکیبی با درصد کمتر ذرات رس میتواند بهکار برده شود وگرنه باید به دنبال راههای رفع تیرگی آن بود.
عنوان مقاله [English]
Mechanical Properties of Silver-Clay Nanofilms for Food Packaging
چکیده [English]
In this research, the mechanical properties of seven types of nanofilm with differing amounts of silver and silver-clay particles were studied. The elasticity of modulus, tensile strength, toughness, elongation at break, tear strength and color of nanofilms were compared with those of ordinary LDPE film. Results showed that the inclusion of nano particles increased the modulus of elasticity, tensile strength and tear strength 1.1 to 2.5 times. However, elongation at break point and toughness of the films decreased 1.4 to 4 times. The effect of film type on modulus of elasticity, tensile stress and tear strength was significant at the 0.01 level and for elongation at break point and toughness was significant at the 0.05 level. An investigation of film color parameters and ∆E showed that the 1000 ppm nano silver film had more color than the other films. The smallest ∆E was for the control film. The ∆E value of the nano silver films increased as nano particle content increased and, in nano composite films, decreased as clay content increased. Overall, the nano film with 1000 ppm nano silver content was the best film and the control film was the worst. In conclusion, the nano composite film (SC3) with 500 ppm nano silver and 450 ppm nano clay content was the best film in terms of its mechanical properties. The dark color of this film, however, is an undesirable aspect for food packaging. This may be alleviated by color-removing procedures or by use of the films with lower nano particle content.
کلیدواژهها [English]
- Food Packaging
- MECHANICAL PROPERTIES
- nano technology