نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 محقق پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی
2 دانشیار پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی
3 پژوهشگر مؤسسه زیست پژوهان خاورمیانه
4 عضو هیئت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
چکیده
هورمون اتیلن باعث کاهش عمر انبارمانی میوهها از جمله گیلاس میشود. به منظور کاهش اثر اتیلن و افزایش عمر انبارمانی این میوه، آزمایشی بهصورت فاکتوریل با طرح پایة بلوکهای کامل تصادفی در 4 تکرار با 2 عامل گرانولهای نانو جاذب و دستگاه حاوی گرانولهای جاذب در شرکت زیست پژوهان خاورمیانه اجرا شد. تیمارها شامل استفاده از بستههای کوچک حاوی
گرانولهای نانوجاذب در هر جعبه و با استفاده از دستگاه حاوی گرانولهای جاذب، استفاده از بستههای کوچک گرانولهای نانوجاذب بدون دستگاه حاوی گرانولهای جاذب، استفاده از دستگاه حاوی گرانولهای جاذب بدون بستههای کوچک حاوی گرانولهای جاذب، و شاهد (بدون دستگاه حاوی گرانولهای جاذب و بدون بستههای کوچک حاوی گرانولهای جاذب) بودند. برای اندازهگیری صفات بریکس، اسیدیتة قابل تیتر شدن، pH، سفتی بافت، رنگ، قهوهای شدن دم میوه، و درصد افت وزنی میوههای تحت تیمارهای مورد بررسی، نمونهها به مدت 1 ماه در سردخانه نگهداری و هر 10 روز یک بار از آنها نمونهبرداری شد. علاوه بر این، یک نمونه نیز در زمان قرار دادن میوه در سردخانه بهعنوان شاهد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که اثر مدت زمان انبارمانی و استفاده از نانوجاذبهای اتیلن بر خصوصیات کیفی مورد بررسی معنیدار است. مقایسة میانگینها حاکی است که پس از 30 روز انبارمانی، بیشترین سفتی بافت (04/6 نیوتن)، پایینترین میزان کاهش وزن (48/4 درصد)، پایینترین مواد جامد انحلالپذیر (63/19 درصد)، پایینترین قهوهای شدن دم میوه (25 تا 50 درصد)، و پایینترین کاهش در میزان اسیدیته کل (44/0) مربوط به تیمار استفاده از دستگاه حاوی گرانولهای جاذب اتیلن است به همراه بستههای جاذب اتیلن است و به عکس کمترین سفتی بافت میوه (61/2 نیوتن)، بیشترین کاهش وزن (20/15 درصد)، بیشترین مواد جامد انحلالپذیر (38/24 درصد)، بیشترین قهوهای شدن دم میوه (75 درصد)، و بیشترین کاهش در میزان اسیدیته کل (17/0) مربوط به تیمار بدون استفاده از دستگاه و یا بستههای جاذب اتیلن بود. بنابراین استفاده از نانوگرانولهای پرمنگنات پتاسیم به عنوان یکی از
جاذبهای هورمون اتیلن، از افت وزنی، کاهش اسیدیتة قابل تیتر شدن و سفتی بافت، افزایش pH و بریکس، و قهوهای شدن دم میوه و کاهش کیفیت رنگ میوه جلوگیری میکند و سبب افزایش عمر انبارمانی گیلاس میشود.
عنوان مقاله [English]
Effect of Potassium Permanganate-Coated Nano-Zeolites on Cherry Quality and Shelf Life
چکیده [English]
Ethylene affects the ripening of fruits and is naturally produced in most plant tissues. Its production and accumulation during storage can cause serious damage to stored fruits such as black sweet cherries (cv: Takdaneh Mashhad). It affects shelf-life and can cause a marked increase in respiration rates, increasing ripening and senescence. In some commodities, accelerated aging and the initiation of ripening can occur following exposure to ethylene concentrations as low as 0.1 ml/l. As senescence begins, spoilage due to indigenous bacteria can be augmented. The removal of ethylene can delay over-ripening, prevent spoilage and increase the shelf-life of harvested fruit. This study investigated the effect of removing ethylene from storage using nano particles. Potassium permanganate and two types of zeolite-based nano-molecular filters were used. Small 5g sachets were placed directly onto the fruit in each container or an ETH 1500 machine (BIOCONSERVACION) was used. The experimental design was factorial in randomized complete block design with four replications. The two factors were the presence or absence of the sachets or the machine. Commercial traits affecting market shelf-life of the fruit are: total soluble solids concentration (TSS); pH; titrable acidity (TA); texture (firmness); color (chroma, hue and lightness); fruit stem browning; and the reduction in fresh weight. These were measured at the beginning of the experiment (day 0) and after 10, 20 and 30 days of storage. As expected, there were significant differences in the traits at different sampling times for all treatments. However, fruits with an ethylene absorbent (especially the machine) were healthier, better looking and showed significantly lower reduction in fresh weight. After 30 days of storage, the highest firmness value (6.04 N), lowest weight reduction (4.48%), lowest TSS (19.63%), lowest stem browning (25-50%), and lowest reduction in TA (0.44) were obtained from fruits with an ETH machine or sachets. The lowest firmness value (2.61 N), highest weight reduction (15/20%), highest TSS (24.38%), highest stem browning (75%), and highest reduction in TA (0.17) was obtained from fruits stored without an ETH machine or sachets. It was concluded that the use of potassium permanganate and zeolite-based nano-molecular filters increase the shelf life and market value of black cherries and are advisable for fruit storage facilities.
کلیدواژهها [English]
- Cherry
- Nano Ethylen Absorption
- Postharvest Rots
- Potassium permanganate
- Storage