نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 محقق پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی

2 دانشیار پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی

3 پژوهشگر مؤسسه زیست پژوهان خاورمیانه

4 عضو هیئت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

چکیده

هورمون اتیلن باعث کاهش عمر انبارمانی میوه­ها از جمله گیلاس می­شود.  به منظور کاهش اثر اتیلن و افزایش عمر انبارمانی این میوه، آزمایشی به­صورت فاکتوریل با طرح پایة بلوک­های کامل تصادفی در 4 تکرار با 2 عامل گرانول­های نانو جاذب و دستگاه حاوی گرانول­های جاذب در شرکت زیست پژوهان خاورمیانه اجرا شد.  تیمارها شامل استفاده از بسته­های کوچک حاوی
گرانول­های نانوجاذب در هر جعبه و با استفاده از دستگاه حاوی گرانول­های جاذب، استفاده از بسته­های کوچک گرانول­های نانوجاذب بدون دستگاه حاوی گرانول­های جاذب، استفاده از دستگاه حاوی گرانول­های جاذب بدون بسته­های کوچک حاوی گرانول­های جاذب، و شاهد (بدون دستگاه حاوی گرانول­های جاذب و بدون بسته­های کوچک حاوی گرانول­های جاذب) بودند.  برای اندازه­گیری صفات بریکس، اسیدیتة قابل تیتر شدن، pH، سفتی بافت، رنگ، قهوه­ای شدن دم میوه، و درصد افت وزنی میوه­های تحت تیمارهای مورد بررسی، نمونه­ها به مدت 1 ماه در سردخانه نگهداری و هر 10 روز یک بار از آنها نمونه­برداری شد.  علاوه بر این، یک نمونه نیز در زمان قرار دادن میوه در سردخانه به­عنوان شاهد در نظر گرفته شد.  نتایج نشان داد که اثر مدت زمان انبارمانی و استفاده از نانوجاذب­های اتیلن بر خصوصیات کیفی مورد بررسی معنی­دار است.  مقایسة میانگین­ها حاکی است که پس از 30 روز انبارمانی، بیشترین سفتی بافت (04/6 نیوتن)، پایین­ترین میزان کاهش وزن (48/4 درصد)، پایین­ترین مواد جامد انحلال­پذیر (63/19 درصد)، پایین­ترین قهوه­ای شدن دم میوه (25 تا 50 درصد)، و پایین­ترین کاهش در میزان اسیدیته کل (44/0) مربوط به تیمار استفاده از دستگاه حاوی گرانول‌های جاذب اتیلن است به همراه بسته­های جاذب اتیلن است و به عکس کمترین سفتی بافت میوه (61/2 نیوتن)، بیشترین کاهش وزن (20/15 درصد)، بیشترین مواد جامد انحلال­پذیر (38/24 درصد)، بیشترین قهوه­ای شدن دم میوه (75 درصد)، و بیشترین کاهش در میزان اسیدیته کل (17/0) مربوط به تیمار بدون استفاده از دستگاه و یا بسته­های جاذب اتیلن بود.  بنابراین استفاده از نانوگرانول­های پرمنگنات پتاسیم به عنوان یکی از
جاذب­های هورمون اتیلن، از افت وزنی، کاهش اسیدیتة قابل تیتر شدن و سفتی بافت، افزایش pH و بریکس، و قهوه­ای شدن دم میوه و کاهش کیفیت رنگ میوه جلوگیری می­کند و سبب افزایش عمر انبارمانی گیلاس می­شود.

عنوان مقاله [English]

Effect of Potassium Permanganate-Coated Nano-Zeolites on Cherry Quality and Shelf Life

چکیده [English]

Ethylene affects the ripening of fruits and is naturally produced in most plant tissues. Its production and accumulation during storage can cause serious damage to stored fruits such as black sweet cherries (cv: Takdaneh Mashhad). It affects shelf-life and can cause a marked increase in respiration rates, increasing ripening and senescence. In some commodities, accelerated aging and the initiation of ripening can occur following exposure to ethylene concentrations as low as 0.1 ml/l. As senescence begins, spoilage due to indigenous bacteria can be augmented. The removal of ethylene can delay over-ripening, prevent spoilage and increase the shelf-life of harvested fruit. This study investigated the effect of removing ethylene from storage using nano particles. Potassium permanganate and two types of zeolite-based nano-molecular filters were used. Small 5g sachets were placed directly onto the fruit in each container or an ETH 1500 machine (BIOCONSERVACION) was used. The experimental design was factorial in randomized complete block design with four replications. The two factors were the presence or absence of the sachets or the machine. Commercial traits affecting market shelf-life of the fruit are: total soluble solids concentration (TSS); pH; titrable acidity (TA); texture (firmness); color (chroma, hue and lightness); fruit stem browning; and the reduction in fresh weight. These were measured at the beginning of the experiment (day 0) and after 10, 20 and 30 days of storage. As expected, there were significant differences in the traits at different sampling times for all treatments. However, fruits with an ethylene absorbent (especially the machine) were healthier, better looking and showed significantly lower reduction in fresh weight. After 30 days of storage, the highest firmness value (6.04 N), lowest weight reduction (4.48%), lowest TSS (19.63%), lowest stem browning (25-50%), and lowest reduction in TA (0.44) were obtained from fruits with an ETH machine or sachets. The lowest firmness value (2.61 N), highest weight reduction (15/20%), highest TSS (24.38%), highest stem browning (75%), and highest reduction in TA (0.17) was obtained from fruits stored without an ETH machine or sachets. It was concluded that the use of potassium permanganate and zeolite-based nano-molecular filters increase the shelf life and market value of black cherries and are advisable for fruit storage facilities.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Cherry
  • Nano Ethylen Absorption
  • Postharvest Rots
  • Potassium permanganate
  • Storage
Alique, R., Zamorano, J. P., Martínez, M. A. and Alonso, J. 2005. Effect of heat and cold treatments on respiratory metabolism and shelf-life of sweet cherry, type picota cv Ambrunés. Postharvest Biol. Technol. 35(2): 153-165.
Barret, D. M. and Gonzales, C. 1994. Activity of softening enzymes during cherry maturation. J. Food Sci. 59, 574-577.
Batisse, C., Buret, M. and Coulomb, P. J. 1996. Biochemical differences in cell wall of Cherry fruit between soft and Crisp fruit. J. Agric. Food Chem. 44, 453- 457.
Bernalte, M. J., Sabio, E., Hernandez, M. T. and Gervasini, C. 2002. Influence of storage delay on quality of Van sweet cherry. Postharvest Biol. Technol. 28, 303-312.
Bolat, I. B. and Karlidag, H. 1999. The effects of harvest periods on SO2 content and fruit quality of Turkish dried apricot. XI International Symposium on Apricot Culture. May. 9. Veria-Makedonia, Greece. 
Cantwell, M. 2001. Properties and recommended conditions for long-term storage of fresh fruits and vegetables. Guidelines. In: http://postharvest.Ucdavis.Edu/produce.
Crisosto, C. H., Crisosto, G. M. and Metheney, P. 2003. Consumer acceptance of “Brooks” and “Bing” cherries in mainly dependent on fruit SSC and visual skin color. Postharvest Biol. Technol. 28, 159-167.
Esti, M. D. 2001. Physiochemical and sensory fruit characteristics of two sweet cherry cultivars after cool storage. Food Chem. 76, 399-405.
Ganji Moghadam, E. and Shikh-Eslami, Z. 2006. Effects of harvesting time and shelf life on quantitative and qualitative characteristics of Apricot cv Shahroudi. J. Agric. Eng. Res. 25, 31-40. (in Farsi)
Ippolito, A., Schena, L., Pentimone I. and Nigro, F. 2005. Control of postharvest rots of sweet cherries by pre-and postharvest applications of Aureobasidium pullulans in combination with calcium chloride or sodium bicarbonate. Postharvest Biol. Technol. 36, 245- 252.
Kader, A. A. 1992. Postharvest technology of horticultural crops. En Postharvest Harvest Technology of Horticultural Crops. In: Kader, A. A. (Ed.) University of California Division of Agriculture and Natural Recourses. California.
Kupferman, E. M. 1994. Cherry growers strive to extend shelf life. Good Fruit Grower. 44(5): 11-13.
Lurie, S., Fallik, E. and Klein, J. D. 1996. The effect of heat treatment on apple epicuticular wax and calcium uptake. Postharvest Biol. Technol. 8(4): 271-277.
Martinez-Romero, D., Alburquerque, N. and Valverde, J. M. 2005. Postharvest sweet cherry quality and safety maintenance by Aloe Vera treatment: A new edible coating. Postharvest Biol. Technol. 39, 93-100.
Remon, S., Venturini, M. E., Lopez-Buesa, P. and Oria, R. 2003. Burlat cherry quality after long range transport: Optimization of Packaging Conditions. Innovative Food Sci. Emerg. Technol. 4, 425-434.
Schaik, A. C. R., Boerrigter, H. A. M. and Van-Schaik, A. C. R. 1987. Application of ethylene scrubbing still uncertain for apples. FSTA 1969-3/94.
Serano, M., Martinez-Romero, D., Castillo, S., Guillen, F. and Nalero, D. 2004. The use of natural antifungal components improves the beneficial effect of MAP in sweet cherry storage. Innovative Food Sci. Emerg. Technol. 6, 115-1230.
Spotts, R. A., Cervantes, L. A., Facteau, T. J. 2002. Integrated control of brown rot of sweet cherry fruit with a preharvest fungicide, a preharvest yeast, modified atmosphere packaging, and cold storage temperature. Postharvest Biol. Technol. 24, 251-257.
Visagio, T. R., 1985. Optimum picking maturity for apricot preliminary results and recommendations. Deciduous Fruit Grower. 31, 401-404.
Wang, H., Cao, G. and Prior, R. L. 1997. Oxygen Radial Absorbing Capacity of Anthocyanins. J. Agric. food Chem. 45, 304-309.
Zomorodi, Sh. 2005. Effect of packaging and potassium permanganate on quality and shelf life of apples in cold storage. J. Agric. Eng. Res. 24(6): 143-156. (in Farsi)