نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیارگروه ماشینهای کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی
2 دانشجوی کارشناسی ارشد مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده
خواص اصطکاکی دانهها و به خصوص گندم نقش مهمی در تعیین مشخصات مخازن، مجاری انتقال، خشککنها، سیلوها و تجهیزاتی دارد که این دانهها در آن جریان دارند. در این تحقیق به بررسی ضریب اصطکاک داخلی و زاویة استقرار دانة 3 رقم متداول گندم (سرداری،گاسپارد، و سای سوتر) در 4 سطح رطوبتی (12، 15، 18، و 21 درصد) پرداخته شد. برای اندازه گیری ضریب اصطکاک خارجی ارقام فوق در سطوح رطوبتی مذکور، از 4 سطح تماس (ورق سیاه، روغنی، آلومینیم، و گالوانیزه) استفاده شد. آزمایشها در 5 تکرار اجرا شد و برای تجزیه و تحلیل دادهها از روش تجزیة واریانس و برای مقایسة اثر
میانگینها از آزمون چند دامنهای دانکن (با سطح احتمال 5 درصد) استفاده شد. نتایج نشان داد که اثر رطوبت، رقم، و سطوح تماس بر زاویة استقرار و اثر رطوبت و رقم بر ضریب اصطکاک داخلی دانه معنیدار (سطح احتمال 1 درصد) است. با افزایش سطوح رطوبتی دانه، زاویة استقرار دانه بهطور معنیدار افزایش یافت و در مورد ضریب اصطکاک داخلی دانه نتایج مشابهی
بهدست آمد. اثر سطوح رطوبتی 18 و 21 درصد بر مقدار ضریب اصطکاک داخلی دانه معنیدار نبود. بیشترین میانگین ضریب اصطکاک داخلی به رقم سرداری (با اختلاف غیرمعنیدار با رقم سرداری) و کمترین آن به رقم سایسوتر اختصاص داشت. بیشترین میانگین زاویة استقرار به رقم گاسپارد و کمترین آن به رقم سایسوتر (با اختلاف غیرمعنیدار با رقم سرداری) اختصاص داشت.
عنوان مقاله [English]
Determination of the Angle of Repose and Internal Friction Coefficient in Common Wheat Varieties
چکیده [English]
The friction properties of granular materials play an important role in the determination of specifications for designing hoppers, transporting passages, dryers, silos and machines through which grain flows. In this study, the angle of repose and internal friction coefficient were determined for three common wheat varieties (Sardary, Gaspard and Saysoter) at four moisture contents (12, 15, 18, 21 w.b.%). Four contact surfaces (black, mild, aluminum and galvanized sheets) were used to measure the angle of repose. The tests were done in five replications. Analysis of variance was used to analyze the data and Duncan’s multiple range test was used to compare the effect of the means (P < 5%). The results showed that the effects of moisture content, variety and contact surface were significant for the angle of repose. The effects of grain moisture content and variety were significant for the internal friction coefficient (P < 1%). When moisture content of the grain increased, the angle of repose and internal friction coefficient increased significantly. Only where grain moisture level changed from 18 to 21% w.b. the internal friction coefficient did not change significantly. The highest and lowest internal friction coefficients belonged to the Sardary and Saysoter varieties, respectively. The highest and lowest the angles of repose belonged to the Gaspard and Sardary varieties, respectively.
کلیدواژهها [English]
- angle of repose
- Internal Friction Coefficient
- physical properties
- Wheat