نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیارگروه ماشین‌های کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی

2 دانشجوی کارشناسی ارشد مکانیک ماشین‌های کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

خواص اصطکاکی دانه­ها و به خصوص گندم نقش مهمی در تعیین مشخصات مخازن، مجاری انتقال، خشک­کن­ها، سیلوها و تجهیزاتی دارد که این دانه­ها در آن جریان دارند.  در این تحقیق به بررسی ضریب اصطکاک داخلی و زاویة استقرار دانة 3 رقم متداول گندم (سرداری،گاسپارد، و سای سوتر) در 4 سطح رطوبتی (12، 15، 18، و 21 درصد) پرداخته شد.  برای اندازه گیری ضریب اصطکاک خارجی ارقام فوق در سطوح رطوبتی مذکور، از 4 سطح تماس (ورق سیاه، روغنی، آلومینیم، و گالوانیزه) استفاده شد.  آزمایش­ها در 5 تکرار اجرا شد و برای تجزیه و تحلیل داده­ها از روش تجزیة واریانس و برای مقایسة اثر
میانگین­ها از آزمون چند دامنه‌ای دانکن (با سطح احتمال 5 درصد) استفاده شد.  نتایج نشان داد که اثر رطوبت، رقم، و سطوح تماس بر زاویة استقرار و اثر رطوبت و رقم بر ضریب اصطکاک داخلی دانه معنی­دار (سطح احتمال 1 درصد) است.  با افزایش سطوح رطوبتی دانه، زاویة استقرار دانه به­طور معنی­دار افزایش یافت و در مورد ضریب اصطکاک داخلی دانه نتایج مشابهی
به­دست آمد.  اثر سطوح رطوبتی 18 و 21 درصد بر مقدار ضریب اصطکاک داخلی دانه معنی­دار نبود.  بیشترین میانگین ضریب اصطکاک داخلی به رقم سرداری (با اختلاف غیرمعنی‌دار  با رقم سرداری) و کمترین آن به رقم سای‌سوتر اختصاص داشت.  بیشترین میانگین زاویة استقرار به رقم گاسپارد و کمترین آن  به رقم سای‌سوتر (با اختلاف غیرمعنی­دار با رقم سرداری) اختصاص داشت.
 

عنوان مقاله [English]

Determination of the Angle of Repose and Internal Friction Coefficient in Common Wheat Varieties

چکیده [English]

The friction properties of granular materials play an important role in the determination of specifications for designing hoppers, transporting passages, dryers, silos and machines through which grain flows. In this study, the angle of repose and internal friction coefficient were determined for three common wheat varieties (Sardary, Gaspard and Saysoter) at four moisture contents (12, 15, 18, 21 w.b.%). Four contact surfaces (black, mild, aluminum and galvanized sheets) were used to measure the angle of repose. The tests were done in five replications. Analysis of variance was used to analyze the data and Duncan’s multiple range test was used to compare the effect of the means (P < 5%). The results showed that the effects of moisture content, variety and contact surface were significant for the angle of repose. The effects of grain moisture content and variety were significant for the internal friction coefficient (P < 1%). When moisture content of the grain increased, the angle of repose and internal friction coefficient increased significantly. Only where grain moisture level changed from 18 to 21% w.b. the internal friction coefficient did not change significantly. The highest and lowest internal friction coefficients belonged to the Sardary and Saysoter varieties, respectively. The highest and lowest the angles of repose belonged to the Gaspard and Sardary varieties, respectively.

کلیدواژه‌ها [English]

  • angle of repose
  • Internal Friction Coefficient
  • physical properties
  • Wheat
Baryeh, E. A. 2002. Physical properties of millet. J. Food Eng. 51, 39-46.
Brubaker, J. E. and Pos. J. 1965. Determining static coefficient of friction of grains on structural surfaces. Trans. ASAE. 8(1): 53-55.

Chakraverty, A. and Singh, R. P. 2002. Postharvest Technology: Cereals, Pulses, Fruits and Vegetables. Science Pub. Inc.

Lawton, P. J. and Marchant J. A. 1980. Direct shear testing of seeds in bulk. J. Agric. Eng. Res. 25, 189-201.
Mohsenin, N. N. 1986. Physical Properties of Plant and Animal Materials, Structure, Physical Characteristics and Mechanical Properties. Gordon and Breach Science Pub.
Shemsanga, K. H. H., Chuma, Y. and Uchida, S. 1983. Internal and material surface coefficients and repose angle of selected grains and soybeans. J. Fac. Agric. Kyushu University. 27, 169-188.
Sitkei, G. 1986. Mechanics of Agricultural Materials. Elsevier Science Pub. Co. Inc. New York
Stewart, B. R. 1968. Effect of moisture content and specific weight on the internal- friction properties of sorghum grain. Trans. ASAE. 11(2): 260-266.
Sudajan, S., Salokhe, V. M., and Triratanasirichai, K. 2001. Some physical properties of sunflower seeds and head. Agric. Eng. J. 10(3&4): 191-207.
 
Varnamkhasti, M. G., Mobli, H., Jafari, A., Keyhani, A. R., Soltanabadi, M. H., Rafiee, S. and Kheiralipour K. 2008. Some physical properties of rough rice grain. J. Cereal Sci. 4(3): 496-501.
Zoerb, G. C. 1972. Physical properties of wheat for moisture content determination. Trans. ASAE. 15, 486-490.