نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیئت علمی بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر

2 عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌غربی

3 کارشناس سابق بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌غربی

چکیده

اثر کلرورکلسیم در غلظت­­های صفر (شاهد)، 5، و10 در هزار به مدت دو سال (82-1381) بر فاکتورهای کیفی و عمر انباری سه رقم گوجه­فرنگی پتوارلی CH، کورال، و ریوگرند در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌غربی مطالعه شد.  کلرورکلسیم در سه مرحله و بیشتر روی میوه­های گوجه­فرنگی محلول­پاشی شد.  گوجه­فرنگی تولیدی به صورت سبز برداشت و در انبار معمولی و انبار سرد به‌ترتیب در دمای 2±20 و 14 درجة سانتی­گراد نگهداری شد.  این آزمایش در هر انبار به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد.  قبل از انتقال گوجه فرنگی به انبارها و در طول نگهداری آنها، هر 5 روز یک­بار به ­طور تصادفی از هر رقم نمونه­های کافی جدا و مواد جامد انحلال­پذیر (بریکس)، اسیدیته، pH، کاهش وزن، درصد فساد آنها تعیین می­شد.  نتایج تجزیة واریانس نشان داد که کلرورکلسیم بر صفات مورد مطالعة گوجه­فرنگی اثر معنی­داری در سطح یک درصد دارد.  پاشش محلول کلرورکلسیم روی گوجه­فرنگی، مدت زمان نگهداری، بریکس، و اسیدیته قابل تیترکردن آن را افزایش و درصد افت وزنی و فساد را کاهش داد.  انبار­مانی رقم ریوگرند بیشتر و فساد آن کمتر از دیگر ارقام بود.  گوجه­فرنگی نگهداری شده در دمای 14 درجه سانتی­گراد نسبت به دمای معمولی، افت وزنی کمتر، فساد کمتر، و مدت زمان نگهداری طولانی­تری نشان داد.  مدت زمان نگهداری رقم ریوگرند محلول­پاشی شده با کلرور کلسیم 10 در هزار در انبار سرد و انبار معمولی به‌ترتیب 43 و 5/19 روز بود.

عنوان مقاله [English]

Effect of Calcium Chloride and Storage Temperature on Quality and Shelf Life of Three Tomato Cultivars

چکیده [English]

Effect of calcium chloride on tomato quality and shelf life of Petoearly CH, Koral and Rio Grand tomato cultivars were studied at the Agricultural and Natural Resources Research Center of West Azerbaijan, Iran over 2002-2003. A calcium chloride solution in 0,0.5% and 1% concentrations was sprayed on the tomatoes three times. The fruit was harvested at the mature green stage and stored in cold storage at 14°C and 20±2°C (room temperature). The experiment was carried out as a factorial experiment based on a completely randomized design. Before storage in two storage areas and during storage, tomato samples were obtained and their quality indicators of brix (TSS), pH, titrable acidity (TA), weight loss and percent of decay were measured at five intervals. The results showed that calcium chloride had a significant effect on the traits, increased shelf life, TSS, acidity and decreased weight loss and percent decay. The Rio Grand cultivar had the longest shelf life and least decay. The tomatoes stored at 14°C had less weight loss and decay and more acidity and shelf life compared to tomatoes stored at room temperature. The shelf life for Rio Grand sprayed with 1% calcium chloride and stored at 14°C and 20±2°Cwere 43 and 19.5 days, respectively.

کلیدواژه‌ها [English]

  • calcium chloride
  • cultivar
  • Shelf life
  • temperature
  • tomato
Al-Dolimy, I. M. and Al-Ani. A. M. 1987. Effects of calcium and nitrogen on blossom end rot of tomato fruit under heated plastics houses. Iraqi J. Agric. Sci. 5(4): 65-75.
Anon. 2005. FAO. http://www.fao.org/.
Atherton, J. G. 1994. The Tomato Crop: (A scientific basis for improvement). Chapman and Hall. Pub.
Behnamian, M. and Masiha, S. 2002. Tomato. Setoode Pub. (in Farsi)
Doulaty Baneh, H., Zomorodi, Sh. and Ganni Shaieste, F. 2007. The Effects of Calcium Chloride Spray on Quality and Storage Characteristics of Two Grape Cultivars “Rishbaba and Ghzlouzum”. Iranian J. Agric. Sci. 37(6): 1131-1139. (in Farsi)
Garcia, J. M., Ballesreros, J. M. and Albi, M. A. 1995. Effect of foliar application of CaCl2 on tomato stored of different temperatures. J. Agric. Food Chem. 43(1): 9-12.
Inaioa, M. and Grandall, P. G. 1986. Cold shock treatment of mature green tomatoes to decay color development and increase shelf-life durying room temperature storage lifeof tomato under ambient condition by continous fleshing of storage atmosphere. Indian Food Pack. 41(5): 24-26.
Ji, H. H. and Seung, K. L. 1999. Effect of calcium treatment on tomato fruit ripening. J. Korean Soc. Horticul. Sci. 40(6): 638-642.
Jones, B. J. 1998. Tomato Plant Culture: (In the field, greenhouse and home garden). CRC Pub.
Kaynas, K. and Suermeli, N. 1995. Characteristics changes of various ripening stages of tomato fruits stored of different temperatures. Turkish J. Agric. Forest. 19(4): 277-285.
Malakouti, M. J. and Rezaei, H. 2001. The Roles of S, Ca & Mg on the Improvment of Yield and Quality of Agricultural Products. Education Agricultural Pub. (in Farsi)
Nyalala, S. P. O. and Wainwright, H. 1998. The shelf life of tomatocultivars at different storage temperatures.Tropical Sci. 38(3): 151-154.
Shornikova, N. M., Tananina. T. A. and Borisova. M. S. 1971. Use of cacl2 in tomato preservation. Trudy-Vsesoyuznyi-Nauchno-Lssledovatel, ski-Institut-Kanservano-I-Ovoschchesushil, no-Promyshlennosti. 14, 35-37.
Wien, H. C. 1997. The Physiology of Vegetable Crops. CAB Pub.
Yeong, B. K., Yasutaka, K., Akitsugu, J. and Reinosuke, N. 1996. Effect of storage temperature on keeping quality of tomato and strawberry fruits. J. Korean Soc. Horticul. Sci. 37(4): 526-532.