نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار پژوهش بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی قزوین
2 استاد دانشگاه تربیت مدرس
3 دانشیار دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
شناخت خواص گسیختگی دانة برنج و اثر رطوبت و دما بر آن در تحلیل و پیشبینی رفتار شکستگی آنها در هنگام انتقال و فراوری، مهم است. مقادیر این خواص همچنین برای طراحی دقیق ماشینآلات برنجکوبی بهمنظور کمینه کردن صدمات ضروری است. در این تحقیق، خواص مکانیکی فشاریدانههای دو رقم برنج قهوهای هاشمی و خزر در رطوبتها و دماهای متفاوت مطالعه شد. آزمایشها در دو حالت بارگذاری فشاری شامل آزمون فشار دانة کامل و آزمون فشار محوری روی
نمونههای استوانهای از دانه در سه سطح رطوبت (2/10، 2/12، و 25/13 درصد بر پایة تر) و چهار سطح دمای دانه (35، 45، 55، و 65 درجة سانتیگراد) بررسی شد. در آزمون فشاری دانة کامل، پارامترهای نیروی لازم برای شکست دانه، تغییرشکل در نقطة شکست، انرژی شکست، و مدول الاستیسیته ظاهری اندازهگیری شدند. در آزمون فشار محوری نمونة استوانهای نیز تنش و کرنش گسیختگی، مدول چغرمگی، و مدول الاستیسیته فشاریتعیین شدند. نتایج نشان میدهند که رطوبت و دمای دانه اثری معنیدار بر مقادیر خواص مکانیکی فشاری برنج قهوهای دارند. مقادیر کلیة خواص مکانیکی، بهجز کرنش گسیختگی فشاری، با کاهش رطوبت و دمای دانه افزایش نشان میدهد. نتایج تجزیة واریانس دادهها نشان میدهد که رقم تأثیری معنیدار بر کلیة خواص گسیختگی فشاری ندارد. برای هر دو رقم مورد مطالعه، مقدار متوسط نیروی لازم برای شکست دانههای برنج قهوهای در محدودة 01/37 تا 96/89 نیوتن متغیر بود. در ضمن، در این شرایط تغییرات تنش گسیختگی فشاری دانههای این دو رقم در محدودة 43/16 تا 42/42 مگاپاسکال متغیر بود.
عنوان مقاله [English]
Investigation and Determination of Moisture Content and Temperature Effects on the Mechanical Properties of Brown Rice
چکیده [English]
An understanding of the strength of rice grains as affected by moisture content and temperature is important for analysis and prediction of cracking and/or breakage behavior during handling and processing. Further, the magnitude of these properties at various moisture contents and temperatures is needed for the accurate design of milling machinery so that grain damage is minimized. To determine the compressive mechanical properties of grains, two types of quasi-static compressive tests, whole kernel and uniaxial compressive tests, of core specimens were performed at three moisture contents, 10.2%, 12.2% and 13.25% (w.b.), at grain temperatures of 35, 45, 55 and 64°C. Failure force, deformation and energy at the breaking point and apparent elasticity modulus were determined for whole grain tests, and compressive strength, failure strain, toughness modulus and compression modulus of elasticity were determined for uniaxial compressive tests. Statistical analysis of the mechanical tests results indicated that moisture content and temperature have a strong influence on the properties examined. There was no significant effect on rice compressive failure properties. Moisture content had the greatest effect on the mechanical properties of rice. In general, all strength values except compressive strain increased as moisture content and/or temperature of grains decreased. For the different rice grain conditions studied, failure force varied from between 37.01 to 89.96N, while compressive strength varied from between 16.43 and 44.42MPa.
کلیدواژهها [English]
- Apparent Modulus of Elasticity
- Breaking Force
- Compression strength
- MECHANICAL PROPERTIES
- Moisture content
- temperature
1197-1207.
365-368.