مقاله پژوهشی
صالح ارشد؛ سعید مرید؛ محمدرضا مباشری؛ مجید آقا علیخانی
دوره 9، شماره 3 ، آذر 1387، صفحه 1-22
چکیده
در سالهای اخیر پدیده خشکسالی خسارتهای فراوانی به بخش کشاورزی کشور وارد آورده که وجود یک سیستم پیش آگاهی از تأثیر آنبر محصولات کشاورزی را برای کمک به سیاستگذاران و ذینفعان ضروریمیسازد. در این تحقیق، مدلی برای ارزیابی پیشبینی آسیب ناشی از خشکسالی کشاورزی برای استان کرمانشاه با استفاده از روشهای آماری و هوشمند توسعه ...
بیشتر
در سالهای اخیر پدیده خشکسالی خسارتهای فراوانی به بخش کشاورزی کشور وارد آورده که وجود یک سیستم پیش آگاهی از تأثیر آنبر محصولات کشاورزی را برای کمک به سیاستگذاران و ذینفعان ضروریمیسازد. در این تحقیق، مدلی برای ارزیابی پیشبینی آسیب ناشی از خشکسالی کشاورزی برای استان کرمانشاه با استفاده از روشهای آماری و هوشمند توسعه یافته است. این مدل بهطور خاص برای محصول گندم دیم است و میتواند خود را همراه با رشد گیاه و در مراحل مختلف فنولوژیک بهنگام کند. در فرایند توسعة مدل، از شاخصهای خشکسالی PDSI، Z-index، CMI، SPI و EDI استفاده و جهت انتخاب متغیرهای مناسب، روشهای الگوریتم ژنتیک، و شبکة مصنوعی عصبی بهکار گرفته شد. نتایج نشان میدهد که شاخص Z-index نسبت به بقیه شاخصها آسیب ممکن را بهتر پیشبینی میکند. همچنین، مدل با گذشت زمان در مراحل مختلف بحرانی رشد از برازش بهتری برخوردار میشود و بهخصوص از مرحلة سوم به بعد، سطح معنیداری روابط به 1 درصد رسیده و نتایج پیشبینی قابل اتکا میشود. همچنین، اتصال مدل به محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی قابلیتهای آن را برای تحلیلهای لازم مکانی و ارائة کارآمدتر نتایج ارتقاء نمود.
مقاله پژوهشی
محمدحسین سعیدی راد؛ احمد طباطبایی فر؛ فوژان بدیعی
دوره 9، شماره 3 ، آذر 1387، صفحه 23-34
چکیده
بهمنظور تعیین مقاومت مکانیکی دانة زیره، در این تحقیق اثر عوامل مختلف شامل رطوبت، اندازة دانه، سرعت و جهت بارگذاری بر نیرو و انرژی لازم برای شکست دانه زیره تحت بارگذاری شبه استاتیکی مطالعه شد. نتایج نشان میدهد که رطوبت و جهت بارگذاری در سطح احتمال 1 درصد تأثیری معنیدار بر نیرو و انرژی لازم برای شکست دانه دارند. تأثیر اندازة ...
بیشتر
بهمنظور تعیین مقاومت مکانیکی دانة زیره، در این تحقیق اثر عوامل مختلف شامل رطوبت، اندازة دانه، سرعت و جهت بارگذاری بر نیرو و انرژی لازم برای شکست دانه زیره تحت بارگذاری شبه استاتیکی مطالعه شد. نتایج نشان میدهد که رطوبت و جهت بارگذاری در سطح احتمال 1 درصد تأثیری معنیدار بر نیرو و انرژی لازم برای شکست دانه دارند. تأثیر اندازة دانه و سرعت بارگذاری بهترتیب بر نیرو و انرژی لازم برای شکست دانه در سطح احتمال 1 درصد معنیدار است. افزایش رطوبت سبب کاهش مقاومت مکانیکی دانه و افزایش قابلیت شکلپذیری آن در مقابل نیروهای وارده میشود ظرفیت جذب انرژی دانههای مرطوب نسبت به دانههای خشک بیشتر است و این موضوع، مقاومت به شکست و از هم گسیختگی دانه را در حین اعمال نیرو افزایش میدهد. بیشترین انرژی جذب شده توسط دانههای زیره تا نقطة شکست (31/15 میلیمگاژول) متعلق به دانههای ریز با رطوبت 15 درصد در بارگذاری افقی و کمترین آن (73/1 میلیمگاژول) متعلق به دانههای درشت با رطوبت 7/5 درصد در بارگذاری عمودی است همچنین بیشترین نیروی لازم برای شکست مربوط به دانههای ریز با رطوبت 7/5 درصد در بارگذاری افقی و کمترین آن متعلق به دانههای درشت با رطوبت 15 درصد در بارگذاری عمودی است.
مقاله پژوهشی
محمدکاظم شعبانی؛ تورج هنر؛ علیرضا سپاسخواه
دوره 9، شماره 3 ، آذر 1387، صفحه 35-52
چکیده
با توجه به ارزش آب در کشاورزی و محدودیت این منبع مهم و حیاتی و وجود خشکسالیهای متناوب در کشور، صرفهجویی در مصرف و استفادة بهینه از آب موجود امری ضروری است. هدف از این تحقیق بهینهسازی مصرف آب و الگوی کشت به کمک تکنیک کمآبیاری است. در این تحقیق، اثر درصدهای مختلف کاهش آب مصرفی در دورههای مختلف رشد بهعنوان سناریوهای ...
بیشتر
با توجه به ارزش آب در کشاورزی و محدودیت این منبع مهم و حیاتی و وجود خشکسالیهای متناوب در کشور، صرفهجویی در مصرف و استفادة بهینه از آب موجود امری ضروری است. هدف از این تحقیق بهینهسازی مصرف آب و الگوی کشت به کمک تکنیک کمآبیاری است. در این تحقیق، اثر درصدهای مختلف کاهش آب مصرفی در دورههای مختلف رشد بهعنوان سناریوهای آبیاری بر الگوی کشت غالب (گندم، جو، برنج، چغندرقند، ذرت دانهای، و ذرت علوفهای) در منطقة درودزن استان فارس بررسی شد. پس از آن با استفاده از این اقدامات و تابع تولید، تابع هدف تعریف و در غالب یک مدل برنامهریزی خطی بر اساس حداکثر کردن درآمد، طرح بهینه شد. نتایج مدل نشان میدهد که محصول مؤثر برای کشت اول سال زراعی، گندم و در کشت دوم سال زراعی، ذرت دانهای است و سایر محصولات به نسبتهای کمتری در بهینهسازی مصرف آب نقش دارند. از دیگر نتایج این تحقیق میتوان به بررسی اثر محدودیت آب در دورههای مختلف رشد بر سطح زیر کشت گندم و ذرت دانهای در کشتهای اول و دوم اشاره کرد. نتایج این بررسی همچنین نشان میدهد که بهترین زمان جهت اعمال کمآبیاری برای گندم بهترتیب در اواخر دورة رویشی، دورة شکلگیری، و دورة رسیدن و برای ذرت دانهای در دورة استقرار و دوره رسیدن است.
مقاله پژوهشی
علی ماشاءاله کرمانی؛ تیمور توکلی هشتجین؛ سعید مینایی
دوره 9، شماره 3 ، آذر 1387، صفحه 53-74
چکیده
شناخت خواص گسیختگی دانة برنج و اثر رطوبت و دما بر آن در تحلیل و پیشبینی رفتار شکستگی آنها در هنگام انتقال و فراوری، مهم است. مقادیر این خواص همچنین برای طراحی دقیق ماشینآلات برنجکوبی بهمنظور کمینه کردن صدمات ضروری است. در این تحقیق، خواص مکانیکی فشاریدانههای دو رقم برنج قهوهای هاشمی و خزر در رطوبتها و دماهای ...
بیشتر
شناخت خواص گسیختگی دانة برنج و اثر رطوبت و دما بر آن در تحلیل و پیشبینی رفتار شکستگی آنها در هنگام انتقال و فراوری، مهم است. مقادیر این خواص همچنین برای طراحی دقیق ماشینآلات برنجکوبی بهمنظور کمینه کردن صدمات ضروری است. در این تحقیق، خواص مکانیکی فشاریدانههای دو رقم برنج قهوهای هاشمی و خزر در رطوبتها و دماهای متفاوت مطالعه شد. آزمایشها در دو حالت بارگذاری فشاری شامل آزمون فشار دانة کامل و آزمون فشار محوری روی نمونههای استوانهای از دانه در سه سطح رطوبت (2/10، 2/12، و 25/13 درصد بر پایة تر) و چهار سطح دمای دانه (35، 45، 55، و 65 درجة سانتیگراد) بررسی شد. در آزمون فشاری دانة کامل، پارامترهای نیروی لازم برای شکست دانه، تغییرشکل در نقطة شکست، انرژی شکست، و مدول الاستیسیته ظاهری اندازهگیری شدند. در آزمون فشار محوری نمونة استوانهای نیز تنش و کرنش گسیختگی، مدول چغرمگی، و مدول الاستیسیته فشاریتعیین شدند. نتایج نشان میدهند که رطوبت و دمای دانه اثری معنیدار بر مقادیر خواص مکانیکی فشاری برنج قهوهای دارند. مقادیر کلیة خواص مکانیکی، بهجز کرنش گسیختگی فشاری، با کاهش رطوبت و دمای دانه افزایش نشان میدهد. نتایج تجزیة واریانس دادهها نشان میدهد که رقم تأثیری معنیدار بر کلیة خواص گسیختگی فشاری ندارد. برای هر دو رقم مورد مطالعه، مقدار متوسط نیروی لازم برای شکست دانههای برنج قهوهای در محدودة 01/37 تا 96/89 نیوتن متغیر بود. در ضمن، در این شرایط تغییرات تنش گسیختگی فشاری دانههای این دو رقم در محدودة 43/16 تا 42/42 مگاپاسکال متغیر بود.
مقاله پژوهشی
محمد لشکری؛ حسین مبلی؛ محمود امید؛ رضا علیمردانی
دوره 9، شماره 3 ، آذر 1387، صفحه 75-88
چکیده
بهدلیل نبود مدل ریاضی و اینکه عوامل تأثیرگذار بر افت انتهای کمباین ماهیت غیر خطی دارند، در این تحقیق با بهرهگیری از دانش شخص خبره، سیستمی هوشمند مبتنی بر کنترلکننده منطق فازی برای تنظیمات خودکار کمباین طراحی، پیادهسازی، و ارزیابی شد. این سیستم هوشمند قادر بود بر اساس اطلاعات دریافتی از مقدار تلفات در الکها و کاهپرانها ...
بیشتر
بهدلیل نبود مدل ریاضی و اینکه عوامل تأثیرگذار بر افت انتهای کمباین ماهیت غیر خطی دارند، در این تحقیق با بهرهگیری از دانش شخص خبره، سیستمی هوشمند مبتنی بر کنترلکننده منطق فازی برای تنظیمات خودکار کمباین طراحی، پیادهسازی، و ارزیابی شد. این سیستم هوشمند قادر بود بر اساس اطلاعات دریافتی از مقدار تلفات در الکها و کاهپرانها به اجرای تنظیمات خودکار سرعت دورانی کوبنده، فاصلة کوبنده و ضدکوبنده، سرعت دورانی دمنده، و سرعت پیشروی دست زند. بهمنظور اجرای طرح، در ابتدا مکانیزمهای تغییر وضعیت این واحدها در کمباین جاندیر مدل 955 از حالت مکانیکی به هیدرولیکی تغییر داده شدند. برای این کار، چهار حسگر برای اندازهگیری پارامترهای کاری کمباین شامل: سرعت دورانی کوبنده، فاصلة کوبنده و ضدکوبنده، سرعت دورانی دمنده، و سرعت پیشروی و سه حسگر برای اندازهگیری تلفات انتهای کمباین شامل دو حسگر برای اندازهگیری تلفات کاهپرانها و یک حسگر برای اندازهگیری تلفات الکها نصب شدند. ورودیهای سیستم شامل تلفات الکها و کاهپرانها و خروجیهای سیستم شامل سرعت دورانی کوبنده، فاصلة کوبنده و ضدکوبنده، سرعت دورانی دمنده، و سرعت پیشروی هستند. برای هر یک از ورودیهای سیستم سه تابع تعلق ذوزنقهای و برای هر یک از خروجیها، فازیساز منفرد در نظر گرفته شد. برای منطق فازی در مجموع شش قاعده با اپراتور منطقی AND و موتور استنتاج مینیمم ممدانی طراحی شد. الگوریتم طراحی شده، درون یک کنترلکنندة منطقی برنامهپذیر برنامهریزی و در داخل کابین کمباین تعبیه شد. بهمنظور ارزیابی سیستم، آزمونهای میدانی متعددی در تابستان 1385 در شهرستان اراک به اجرا درآمد. نتایج تجزیه و تحلیل آماری دادهها نشان میدهد که میانگین تلفات برداشت با کمباین مجهز به منطق فازی و کمباین فاقد کنترلکننده تفاوت معنیداری در سطح احتمال 1 درصد دارد.
مقاله پژوهشی
نعیم لویمی؛ عبدالعلی گیلانی؛ محمدرضا علیزاده
دوره 9، شماره 3 ، آذر 1387، صفحه 89-106
چکیده
برداشت نیمهمکانیزه و چند مرحلهای برنج در استان خوزستان، ضایعات و افت زیادی به دنبال دارد. برای برداشت برنج در منطقه، بسته به شرایط و امکانات، یکی از روشهای مستقیم یا غیرمستقیم یا استفاده از یکی از کوبندههای میخی یا سوهانی (کمباینهای دارای کوبندههای میخی و یا سوهانی) معمول است. بهمنظور بررسی اثرروشهای مختلفبرداشت ...
بیشتر
برداشت نیمهمکانیزه و چند مرحلهای برنج در استان خوزستان، ضایعات و افت زیادی به دنبال دارد. برای برداشت برنج در منطقه، بسته به شرایط و امکانات، یکی از روشهای مستقیم یا غیرمستقیم یا استفاده از یکی از کوبندههای میخی یا سوهانی (کمباینهای دارای کوبندههای میخی و یا سوهانی) معمول است. بهمنظور بررسی اثرروشهای مختلفبرداشت (و نیز نوع کوبنده) و رقم شلتوک بر میزان ضایعات، آزمایشی بهصورت کرتهای نواری در قالب طرح بلوکها کامل تصادفی با دو عامل (روش برداشت و رقم) و سه تکرار در سالهای 80 و 81 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شاوور (خوزستان) اجرا شد. روشهای برداشت شامل برداشت غیرمستقیم بهعلاوه کوبش با کمباین دارای کوبندة سوهانی، برداشت غیرمستقیم بهعلاوه کوبش با کمباین دارای کوبندة دندانه میخی، برداشت مستقیم با کمباین دارای کوبندة سوهانی، و برداشت مستقیم با کمباین دارای کوبندة دندانه میخی به عنوان فاکتور عمودی و ارقام شلتوک شامل رقم پرمحصول LD183 و رقم محلی کیفی عنبوری قرمز بهعنوان سطوح فاکتور افقی در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیة دو ساله مر بوط به افت کمی نشان میدهد که بین سال، روشهای برداشت، و اثر متقابل بین آنها تفاوت بسیار معنیدار وجود دارد، در حالی که بین ارقام اختلافی مشاهده نمیشود. با توجه به مقایسة میانگینها، افت مربوط به سال اول (34/3 درصد) بیش از سال دوم (08/2 درصد) و افت کمّی رقم عنبوری (71/2 درصد) کمتر از رقم LD183، (74/2 درصد) است. افت برداشت با کمباین دارای کوبندة دندانه میخی بهطور متوسط 73/1 درصد بهدست آمد که نسبت به کوبنده سوهانی (با افت متوسط 68/3 درصد) پایینتر است. در هر دو رقم برنج، کمترین افت مربوط به کمباین دندانه میخی است. برداشت غیر مستقیم رقم LD183 و کوبش با کمباین سوهانی با افت متوسط 42/5 درصد در سال اول و برداشت غیرمستقیم رقم عنبوری قرمز با کوبش توسط کمباین میخی و میانگین افت 48/1 درصد در سال دوم به ترتیب بیشترین و کمترین میزان افت کمی را نشان میدهند. از نظر افت کیفی (میزان خرد برنج) بین روشهای برداشت اختلاف معنیدار مشاهده نمیشود ولی بین سال اختلاف بسیار معنیدار است و افت مربوط به سال دوم (با 6/45 درصد) از سال اول (با 9/18 درصد) بیشتر است. بین ارقام نیز افت معنیدار است. رقم LD183 (با متوسط 2/34 درصد) میزان خرد برنج بیشتری نسبت به رقم عنبوری قرمز (با متوسط 6/27 درصد) به دست داده است. در تمام روشهای برداشت، رقم LD183 بهطور نسبی میزان خرد برنج بیشتری به همراه داشته است.
مقاله پژوهشی
سعید ملک؛ محسن حیدری سلطان آبادی؛ مرتضی خان احمدی؛ حمیدرضا قزوینی؛ عادل میرمجیدی؛ محمد شاهدی؛ اصغر کرمانی
دوره 9، شماره 3 ، آذر 1387، صفحه 107-122
چکیده
بهمنظور ارزیابی روشهای تسریع در خشکشدن آلوچه با استفاده از خشککن آفتابی موجود در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد که تیمارهای آزمایش شامل روش تسریع در خشکشدن آلوچه در چهار سطح: 1- شاهد (بدون تیمار خاصی)، 2- سوراخ کردن مکانیکی، ...
بیشتر
بهمنظور ارزیابی روشهای تسریع در خشکشدن آلوچه با استفاده از خشککن آفتابی موجود در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد که تیمارهای آزمایش شامل روش تسریع در خشکشدن آلوچه در چهار سطح: 1- شاهد (بدون تیمار خاصی)، 2- سوراخ کردن مکانیکی، 3- بلانچینگ، و 4- استفاده از روغن استرالیایی سرد و زمان خشکشدن آلوچه در 5 سطح: 1- زمان آغاز خشکشدن (زمان صفر)، 2- پس از گذشت 72 ساعت، 3- پس از گذشت 144 ساعت، 4- پس از گذشت 288 ساعت، 5- پس از گذشت 336 ساعت بودند. در پایان هر تیمار زمانی، مواد جامد انحلالپذیر ، درصد رطوبت، درصد اسیدیته، و تغییر وزن میوه اندازهگیری شد. آزمون کمی رنگ آلوچه و ارزیابی حسی رنگ، طعم، ظاهر، و مقبولیت کلی در محصول نهایی و ارزیابی حسی رنگ و ظاهر پس از دو ماه و پس از یک سال انبارمانی انجام شد. اندازهگیریهای دما در قسمتهای مختلف خشککن نشان داد که بالاترین دمای هوای ورودی، خروجی و داخل میوه بهترتیب 70، 60 ، و 51 درجة سانتیگراد است. بررسیها نشان داد که تیمار سوراخ کردن مکانیکی و شاهد روندی مشابه در خشککردن میوه دارند درحالیکه تیمار روغن استرالیایی سرد سرعت بیشتری به خشکشدن میوه میدهد. تیمار بلانچینگ به نامطلوب شدن کیفیت میوه منجر شد. مقایسة میانگینهای شاخصهای کمی رنگ میوه نشان داد که محصول تیمارهای شاهد و سوراخ کردن مکانیکی بیشترین تیرگی، تیمار بلانچینگ بیشترین قرمزی، و تیمار روغن استرالیایی بیشترین زردی را دارد. نتایج آزمونهای حسی نشان داد که از نظر طعم و مقبولیت کلی، داوران به روش روغن استرالیایی سرد بهترین امتیاز را دادهاند. نتایج آزمونهای حسی پس از دو ماه انبارمانی نشان داد که از نظر رنگ، روش سوراخ کردن مکانیکی بیشترین امتیاز را به خود اختصاص داده است.
مقاله پژوهشی
امین رستمی؛ احمد غضنفری مقدم؛ سیامک طالبی؛ سیدجواد سجادی
دوره 9، شماره 3 ، آذر 1387، صفحه 123-134
چکیده
پسته مهمترین محصول صادراتی غیر نفتی ایران محسوب میشود؛ وجود پستههای پوک در میان پستههای مغزدار، باعث افت کیفیت و قیمت محصول میشود. در پایانههای فراوری پسته، معمولاً پستههای پوک را از پستههای مغزدار با روش شناوری در آب یا با استفاده از دستگاههای مکانیکی جدا میکنند که روشهای مکانیکی دقت بالایی ندارند ...
بیشتر
پسته مهمترین محصول صادراتی غیر نفتی ایران محسوب میشود؛ وجود پستههای پوک در میان پستههای مغزدار، باعث افت کیفیت و قیمت محصول میشود. در پایانههای فراوری پسته، معمولاً پستههای پوک را از پستههای مغزدار با روش شناوری در آب یا با استفاده از دستگاههای مکانیکی جدا میکنند که روشهای مکانیکی دقت بالایی ندارند و روش شناوری نیز احتمال انتقال قارچ را از پستههای آلوده به پستههای غیر آلوده بالا میبرد. در مقالة حاضر روشی مبتنی بر آنالیز انعکاس صدای برخورد پسته با صفحهای فولادی در دو حوزة زمان و فرکانس پیشنهاد شده است. برای این کار، دستگاهی مرکب از یک جعبة آکوستیک متصل به رایانة شخصی تهیه شد. ابتدا نمونههایی از دانههای پسته بر اساس اندازه به سه گروه درشت، متوسط، و ریز تفکیک و سپس هر گروه بر اساس وزن به دو گروه پوک و مغزدار تقسیم شد. انعکاس صدای هر برخورد از طریق میکروفن به رایانه منتقل و در دو حوزة زمان و فرکانس آنالیز شد. شناسایی رایانهای بر اساس روش نزدیکترین فاصله به میانگین صورت گرفت. بهترین نتایج برای گروه درشت بهدست آمد. در این جداسازی دقت 75/98 درصد برای تشخیص پستههای درشت پوک و 50/82 درصد برای تشخیص پستههای درشت مغزدار بهدست آمد. نتایج به دست آمده از دقت تشخیص برای گروههای دیگر نیز نسبتاً مناسب بود. حداقل دقت جداسازی برای دانههای متوسط مغزدار، معادل 75/62 درصد بهدست َآمد.
مقاله پژوهشی
منصور معیری؛ فریدون کاوه
دوره 9، شماره 3 ، آذر 1387، صفحه 135-152
چکیده
مطالعة حاضر برای ارزیابی عملکرد مدیریت فعلی آبیاری جویچهای و نواری هشت مزرعه در شبکة آبیاری دز با کشتهای ذرت، چغندرقند، کاهو، کنجد، ماش، و گندم طی چهار فصل زراعی به اجرا در آمد. بر اساس این مطالعه، بازده کاربرد آب آبیاری در پنج مزرعه با روش آبیاری جویچهای (25 نوبت آبیاری) و سه مزرعه با آبیاری نواری (4 نوبت آبیاری) بهترتیب ...
بیشتر
مطالعة حاضر برای ارزیابی عملکرد مدیریت فعلی آبیاری جویچهای و نواری هشت مزرعه در شبکة آبیاری دز با کشتهای ذرت، چغندرقند، کاهو، کنجد، ماش، و گندم طی چهار فصل زراعی به اجرا در آمد. بر اساس این مطالعه، بازده کاربرد آب آبیاری در پنج مزرعه با روش آبیاری جویچهای (25 نوبت آبیاری) و سه مزرعه با آبیاری نواری (4 نوبت آبیاری) بهترتیب معادل 8/25 و 7/32 درصد براورد شد. همچنین مشخص شد که بهطور متوسط عمده تلفات آب در درجة اول مربوط به رواناب سطحی از انتهای مزرعه و سپس نفوذ عمقی آب به زیر عمق توسعة ریشه است. با استفاده از اطلاعات موجود اجزای مختلف معادلة نفوذ پیشنهادی مؤسسه حفاظت خاک امریکا، محاسبه شد. ضمن شبیهسازی شرایط مزارع مورد بررسی با روش مذکور در هر مزرعه با در نظر گرفتن عوامل مؤثر در مدیریت آبیاری شامل دبی ورودی، کاهش آب ورودی، طول مزارع، و زمان قطع آبیاری، شرایط بهینه با بازده بالاتر، بازده کاربرد محاسبه و پیشنهاد شد.
مقاله پژوهشی
علیرضا صادقی؛ فخری شهیدی؛ سیدعلی مرتضوی؛ مهدی نصیری محلاتی؛ بلال صادقی
دوره 9، شماره 3 ، آذر 1387، صفحه 153-170
چکیده
این بررسی بهمنظور ارزیابی تأثیر خمیرترش در جلوگیری از فساد قارچی و باکتریایی و بهبود خواص حسی نان بربری با استفاده از سه نوع کشت آغازگر اختصاصی شامل لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس سانفرانسیس، و مخلوط دو سویه لاکتوباسیل، در دماها (28، 32 و36 درجه سانتیگراد) و زمانهای مختلف تخمیر (8، 16 و24 ساعت) انجام شد. پس از فراوری یکسان ...
بیشتر
این بررسی بهمنظور ارزیابی تأثیر خمیرترش در جلوگیری از فساد قارچی و باکتریایی و بهبود خواص حسی نان بربری با استفاده از سه نوع کشت آغازگر اختصاصی شامل لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس سانفرانسیس، و مخلوط دو سویه لاکتوباسیل، در دماها (28، 32 و36 درجه سانتیگراد) و زمانهای مختلف تخمیر (8، 16 و24 ساعت) انجام شد. پس از فراوری یکسان نمونهها، میزان آلودگی به کپک و باکتری طی هفت روز متوالی با استفاده از آزمون کشت میکروبی تعیین شد. ویژگیهای حسی نمونهها را نیز بر اساس روش AOAC در تناوبهای زمانی 1، 24، 48، و72 ساعت پس از پخت، ارزیابان آموزش دیده بررسی و با نمونة شاهد مقایسه کردند. این آزمایشها در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی، به روش فاکتوریل و با چهار تکرار اجرا و جهت بررسی رابطه بین عوامل مؤثر بر تخمیر با زمان ماندگاری میکروبی و خواص حسی نان از رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که تأثیر خمیرترش در بهبود زمان ماندگاری میکروبی و خواص حسی نان بربری در مقایسه با نمونه شاهد، معنیدار است (05/0≥p). علاوه بر این، بیشترین زمان ماندگاری میکروبی در نمونة فراوری شده با لاکتوباسیلوس پلانتاروم در دمای تخمیر 32 درجة سانتیگراد و زمان تخمیر 24 ساعت مشاهده شد. همچنین، در فاصلة زمانی 72 ساعت پس از پخت، نمونه فراوری شده با مخلوط دو سویة لاکتوباسیل در دمای تخمیر 28 درجه سانتیگراد و زمان تخمیر 16 ساعت، بیشترین امتیاز پذیرش کلی را کسب کرد.