نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسنده
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان
چکیده
به منظور کاهش شکستگی و ضایعات برنج، توپی سفیدکن تیغهای برنج به مارپیچ انتقال مجهز شد. آزمایشهای اولیه نشان داد، استفاده از این توپی میتواند شکستگی برنج را در حدود 5/2 درصد کاهش دهد. برای تکمیل طرح فوق و بررسی تاثیر عواملی نظیر سرعت توپی و موقعیت تیغه بر کیفیت برنج سفیدشده، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایة بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار روی برنج رقم سازندگی اصفهان اجرا شد که در آن اثر سرعت توپی در پنج سطح 500،600، 700،800 و900 دور بر دقیقه و موقعیت تیغه در سه سطح: 1- فاصلة تیغه از ابتدای توپی 7 میلیمتر و از انتهای آن 9 میلیمتر، 2- فاصلة تیغه از ابتدا و انتهای توپی 8 میلیمتر و 3- فاصلة تیغه از ابتدای توپی 9 میلیمتر و از انتهای آن 7 میلیمتر بر کیفیت برنج سفیدشده ارزیابی شد. در هر تیمار درصد شکستگی برنج، درصد برنج سفید سالم و درجة سفیدشدگی اندازهگیری و شاخص کارایی سفیدکن محاسبه گردید. نتایج نشان داد اثر سرعت توپی در سطح احتمال 5 درصد بر شکستگی و برنج سفید سالم معنیدار است و نیز موقعیت تیغه در سطح احتمال یک درصد و اثر متقابل سرعت توپی و موقعیت تیغه بر درجة سفیدشدگی و شاخص کارایی سفیدکن در سطح احتمال 5 درصد معنیدار است. بر این اساس، مناسبترین حالتهای کاری سفیدکن بهینهشده در سرعت 600 دور بر دقیقه و موقعیت سوم تیغه (فاصلة تیغه از ابتدای توپی 9 میلیمتر و از انتهای آن 7 میلیمتر) یا سرعت 800 دور بر دقیقه در هر یک از سه موقعیت تیغه (ترجیحاً موقعیت اول تیغه) به دست آمد. در این دو تنظیم به ترتیب میانگین شکستگی برنج 11 و12 درصد، درجه سفیدشدگی 84/8 و02/ 8 درصد و شاخص کارایی سفیدکن 86/7 و 1/7 بود.
عنوان مقاله [English]
Effect of Rotor Speed and Blade Position in Modified Blade Whitener on Rice Quality
چکیده [English]
The rotor of Enegelberg whitener was equipped with a screw conveyor to reduce broken rice percentage. According to preliminary experiments this modification could reduce broken rice percentage about 2.5%. Further experiment was performed to determine the effect of rotor speeds and blade positions on white rice quality. To do this, five rotor speeds, consisting 500, 600, 700, 800 and 900 r.p.m and three blade positions including, distance blade from entrance side of rotor was 7mm and from exit side was 9mm; distance blade from entrance side and exit side was 8mm equally; finally distance blade from entrance side of rotor was 9mm and from exit side was 7mm were examined using a experiment factorial randomized complete block design. The considered white rice quality measures were percentage of whole rice, broken rice, degree of milling and performance index. According to the result, rotor speed had significant effect on whole white rice and broken rice in level of 5%. Blade position and the interaction of rotor speed and blade position had significant effect on degree of milling and performance index at level of 1% and 5% respectively. Based on the results, the optimum operating conditions were 600 r.p.m and distance blade from entrance side of rotor was 9mm and from exit side was 7mm. The rotor speed of 800r.p.m leads to same result.
کلیدواژهها [English]
- Blade Type Whitener
- Raotor Speed
- rice
- Rice Breakage Percentage
27-28.
(in Farsi)