نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان

2 دانشیار دانشگاه تربیت مدرس

3 استاد دانشگاه تهران

4 استادیار سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران

چکیده

یکی از مهم­ترین مراحل تولید کشمش، خشک­کردن انگور است.  در این مرحله، رطوبت اولیة محصول به 15 تا 17 درصد بر پایة خشک کاهش می‌یابد.  دستیابی به شرایط بهینه در فرایند خشک­کردن می‌تواند اثر مهمی بر زمان فراوری و بهبود شاخصهای کیفی این محصول داشته باشد.  دما، سرعت جابه­جایی هوای گرم، و روش آماده سازی محصول از عوامل اصلی فرایند خشک­شدن انگور محسوب می­شوند و تاثیری مهم در کیفیت محصول نهایی دارند.  در این تحقیق، اثر دما در چهار سطح 50، 60، 70، و 80 درجة سانتی‌گراد، سرعت جابه­جایی هوای گرم در سه سطح 1، 2، و3 متر بر ثانیه و روش آماده‌سازی محصول در چهار سطح: بدون آماده‌سازی، آماده­سازی با آب داغ، آماده­سازی با کربنات پتاسیم 5 درصد و روغن زیتون 4/0 درصد، و آماده­سازی با هیدروکسید سدیم 5/0 درصد بر زمان و آهنگ خشک­شدن انگور بیدانه سفید بررسی شد.  ضریب نفوذ و انرژی فعال‌سازی نیز تعیین شد.  نتایج نشان داد که پارامترهای دما، سرعت جابه­جایی هوا، و آماده­سازی محصول تاثیرات بسیار معنی‌داری بر زمان و متوسط آهنگ خشک­شدن محصول دارند.  تاثیر روش آماده­سازی بر فرایند خشک­شدن انگور بسیار زیاد است و در برخی دماها، زمان خشک­شدن را تا 69 درصد کاهش می‌دهد.  افزایش دما نیز در برخی از روش‌های آماده‌سازی‌ تا 66 درصد زمان خشک­شدن را کاهش می‌دهد.  افزایش سرعت جابه­جایی هوای گرم نیز می‌تواند تا حدود 6/8 درصد زمان خشک­شدن محصول را کاهش ‌دهد.

عنوان مقاله [English]

Influence of Temperature, Air Velocity and Pretreatments on Drying Thompson Seedless Grapes

چکیده [English]

Drying is one of the most important steps in raisin processing. During this step, initial moisture content decreases up to 15-17% (db) for suitable storage. Achieving optimum drying conditions can affect the processing time and improve raisin quality. Temperature, air velocity and pretreatment are important factors in the quality of the grape drying process. In this research, the effect of temperature at 50ºC, 60ºC, 70ºC, and 80ºC; air velocity at 1, 2 and 3 m/s, and four pretreatments (hot water, 5% potassium carbonate, 0.4% olive oil, 0.5% sodium hydracids) and no pretreatment were measured. Diffusivity and activation energy of all treatments were determined. The results of ANOVA showed that temperature, air velocity and pretreatment have significant effects on drying time and average drying rate. Pretreatment has a significant effect on the drying process and decreases the drying time up to 69% at some temperature levels. Also, increasing the temperature decreases drying time up to 66% for some pretreatments. Increasing the hot air velocity decreases it about 8.6%.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Air Velocity
  • drying
  • grape
  • Pretreatment
  • temperature
Berna, A., Rossello, C., Canellas, J. and Mulet, A. 1991. Drying kinetics of a Majorican seedless grape uarity. Drying Technol. 91, 455-462.
Doymaz, I. And Pala, M. 2002. The effects of dipping pretreatment on air-drying rates of seedless grapes. J. Food Eng. 52, 423-427.
Eissen, W., Muehlbauer, W. and kutzbach, H. D. 1985. Solar drying of grape. Drying Technol. 3(1): 63-74.
Mclellan, M. R., Kime, R. W., Lee, C. Y. and Long, T. M. 1995. Effect of honey as an antibrowning agent in light raisin processing. J. Food Processing Preservation. 19(1): 1-8.
Pangavhane, D. R., Sawheny, R. L. and Saravardia, P. N. 1999. Effect of various dipping pretreatments on drying kinetics of Thompson seedless grapes. J. Food Eng. 39(2): 211-216.
Ramhormozian, S. 2000. Determination of the effect of pretreatment and parameters of drying on some qualities of raisin. M. Sc. Thesis. Azad University. Tehran. Iran. (in Farsi)
Riva, M. and Peri, C. 1983. A study of grape drying: 1. Effect of dipping treatment on drying rates. Sci. Des Aliments. 3(4): 527-550.
Sawheny, R. L., Pangavhane, D. R. and Saravardia, P. N. 1999. Drying kinetics of single layer Thompson seedless grape under heated ambient air conditions. Drying Technol. 17(1,2): 215-236.
Tavakkolipour, H. 2001. Drying of Foods, Principles & Methods. Ayeeg Pub. (in Farsi)
Tsami, E., Marinos-Kouris, D. and Maroulis, Z. B. 1990. Water sorption isotherms of Raisins, Currants, Figs, Prunes and Apricots. J. Food Sci. 55(6): 1594-1597.
Tulasidas, T. N., Raghavan, G. S. V. and Norris, E. R. 1993. Microwave and convective drying of grape. Trans. ASAE. 36(6): 1861-1865.
Vazquez, G. Chenlo, R. and Costoyas, A. 2000. Effect of various treatments on the drying kinetics of Muscatel grape. Drying Technol. 18(9): 2131-2144.
Zarrabi, M. 1998. Determination of the design parameters in drying grape. M. Sc. Thesis. Tarbiat Modares University. Tehran. Iran. (in Farsi)