نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی سابق دکتری دانشگاه تربیت مدرس
2 دانشیار دانشگاه تربیت مدرس
3 استاد دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
ریشکزدایی شلتوک با استفاده از ماشین ریشکزن فرایندی است برای افزایش یکنواختی در آهنگ تخلیه و انتقال شلتوک از مخازن، بالابرها، و ناودانیها. در این تحقیق، اثر رقم و سرعت گردشی تیغههای ریشکزن و نیز تاثیر رطوبت شلتوک بر پارامترهای عملکردی ماشین ریشکزن بررسی شده است. دادهها بر اساس آزمایش فاکتوریل با سه فاکتور رقم در دو سطح (هاشمی و بینام)، سرعت گردشی تیغههای ریشکزن در پنج سطح (600، 700، 800، 900، و 1000 دور بر دقیقه)، و رطوبت شلتوک در چهار سطح (9، 11، 13، و 15 درصد بر پایة تر) بر پایة طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار جمعآوری شد. نتایج نشان داد که اثر رقم در سطح احتمال 5 درصد بر بازده ریشکزنی و در سطح احتمال 1 درصد بر ترک دانه، اثر سرعت گردشی بر بازده ریشکزنی، شلتوک شکسته، و پوستکنده در سطح احتمال 1 درصد و بر ترک دانه در سطح احتمال 5 درصد، و اثر رطوبت بر بازده ریشکزنی و شلتوک شکسته در سطح احتمال 1 درصد معنیدار است. با افزایش سرعت گردشی تیغه از 600 به 1000 دور بر دقیقه، بازده ریشکزنی ماشین ریشکزن از 33/45 به 33/80 درصد، شلتوک شکسته از 59/0 به 14/1 درصد، شلتوک پوستکنده از 56/0 به 11/1 درصد، و شلتوک ترکدار از 50/5 به 67/7 درصد افزایش مییابد. با افزایش رطوبت شلتوک از 9 به 15 درصد بر پایة تر، بازده ریشکزنی ماشین ریشکزن از 03/75 به 90/57 درصد، شلتوک شکسته از 92/0 به 77/0 درصد، شلتوک پوستکنده از 81/0 به 74/0 درصد، و شلتوک ترکدار از 73/6 به 10/6 درصد کاهش مییابد. بازده ماشین در ریشکزنی رقم هاشمی به طور معنیدار بیش از شلتوک رقم بینام است. در فرایند ریشکزنی شلتوک دو رقم مورد آزمایش سرعت گردشی حدود 800-700 دور بر دقیقه و رطوبت 11-9 درصد بر پایة تر مناسب میباشد.
عنوان مقاله [English]
Effect of Variety, Rotational Blade Speed and Paddy Moisture Content on Performance of a De-awner
چکیده [English]
Paddy de-awning using a de-awner increases the uniformity and flow rate of paddy grains through the orifices of hoppers, bucket elevators and chutes. In this study the effects of paddy variety, rotational blade speed and moisture content on performance of a prototype de-awner machine were investigated. The experiment was conducted in a factorial design with three factors, variety (Hashemi and Binam), blade rotational speeds (600, 700, 800, 900 and 1000 rpm) and paddy moisture content (9, 11, 13 and 15% wb) in a completely randomized design with three replications. The results revealed that the effect of variety was significant for de-awning efficiency (P<0.05) and cracked grains (P<0.01). The blade rotational speed significantly affected de-awning efficiency, broken, de-husked paddy (P<0.01) and cracked grains (P<0.05). The paddy moisture content significantly (P<0.01) affected de-awning efficiency and broken paddy. The de-awning efficiency increased from 45.33 to 80.33%, broken paddy from 0.59 to 1.14%, de-husked paddy from 0.56 to 1.11% and cracked grains from 5.50 to 7.63% as the blade rotational speed increased from 600 to 1000 rpm. When moisture content increased from 9 to 15% wb, de-awning efficiency decreased from 75.03 to 57.90%, broken paddy from 0.92 to 0.77%, de-husked paddy from 0.81 to 0.74% and cracked grains from 6.73 to 6.10%. The de-awning efficiency of the Hashemi varietywas higher than that for the Binam variety. The appropriate blade rotational speed was 700-800 rpm and paddy moisture content was 9-11% wb.
کلیدواژهها [English]
- De-awning
- Paddy de-awner
- Paddy Milling
- Rice Breakage