نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد از دانشگاه تربیت مدرس

2 استادیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

تحقیق حاضر به منظور ارائة روشی مناسب برای تشخیص رنگ محصولات کشاورزی مانند گوجه‌فرنگی، سیب، فلفل دلمه‌ای، و پرتقال  بر اساس ویژگی­های بازتاب نور از سطح محصول و ایجاد تصویر از آن است. به این منظور، طرحی مناسب از یک سیستم تشخیص رنگ برای تفکیک رنگ قرمز از سبز و سایر رنگ­ها ارائه شد.  این سیستم شامل هد اپتیک حسگر رنگ و مدار پردازش الکترونیکی تشخیص رنگ است. آزمایش حسگر فوتوکانداکتیو انتخاب ‌شده به عنوان یکی از اجزای هد اپتیک، نسبت به رنگ­های مختلف در فواصل مختلف شئ تا حسگر، نشان داد که مقاومت حسگر مورد نظر برای رنگ­های آبی و سبز بیش از سفید، زرد، و قرمز است و این اختلاف با افزایش فاصلة شئ رنگی از حسگر بیشتر می‌شود. با تغییر مقاومت پتانسیومتر، می‌توان سیستم را برای تشخیص رنگ­های دیگر تنظیم کرد. بنابراین، سیستم طراحی‌شده به راحتی قابل‌استفاده برای تفکیک گوجه‌فرنگی­های قرمز از سبز، زرد، و سفید؛ پرتقال نارنجی از سبز؛ سیب قرمز از زرد و سبز و غیره است. آزمایش­های انجام‌شده به منظور بررسی عملکرد سیستم و تأثیر عوامل محصول و شدت نور محیط همچنین اندازة و شکل محصول بر دقت تشخیص رنگ سیستم، نشان داد که اثر تک‌تک این پارامترها و اثر متقابل آنها بر دقت تشخیص معنی‌دار نیست و سیستم قادر است در شرایط متفاوت، رنگ را تشخیص دهد.

عنوان مقاله [English]

Color Detection System for Agricultural Products Based on Electronic Vision

چکیده [English]

Development of a suitable method for color sorting of agricultural products such as: tomato, apple and orange, based on surface reflection and image formation was the goal of this research. A suitable scheme of color differentiation using an optic head and electrical processing circuitry for separating red from green and other colors is presented. A photo-conductive transducer, electrical resistance of which varied with different colors, was selected as the sensor element of the optic head. Tests indicated that sensor resistance for blue and green was greater than that for yellow and red and furthermore, it increased with increasing distance of the object from the sensor. The system can easily be adjusted for other colors using potentiometer resistance change. Thus, the designed system can be used for separating red tomatoes from green ones, green oranges from orange ones, red apples from yellow and green ones, etc. Tests were conducted to check the system performance and to study the effect of some parameters such as type of fruit and ambient light intensity and so product shape and size on color detection accuracy of the system. Results indicated that main and interaction effects of these parameters on detection accuracy were not significant and the system is capable of color differentiation under varying working conditions.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Agricultural Products
  • Color Detection
  • Design and Development
  • Optic
خوش‌کیش، ر. (مترجم). 1378. اصول و مبانی الکترونیک. چاپ سوم. انتشارات
     
شایگان.
2- محبت‌زاده، پ. (مترجم). 1380. مدارهای کاربردی الکترونیک نوری. چاپ اول. کانون نشر
     
علوم.
3- معتمدی، ا. 1380. نور هندسی. چاپ چهارم. انتشارات مؤسسه فرهنگی فاطمی. تهران.
4- Chen, P. and Nattuvetty, V. R. 1980. Light transmitance through a region of an intact fruit. Trans. of the ASAE. 2 (23), 519-522.
5- Choi, K., Lee, G., Han, Y. J. and Bunn, J. M. 1995. Tomato maturity evaluation using color image analysis.  Trans. of the ASAE. 1 (38), 171-76.
6- Hoover, M. C. and Codding, E. M. 1976. Color sorting apparatus. U. S. Patent, No 3980181.
7- Husome, R. G., Fleming, R. J. and Swanson, R. E. 1978. Color sorting system.
U. S. Patent, No 4131540.
8- Moini, S. and O`Brien, M. 1978. Tomato color measurement versus maturity. Trans. of the ASAE. 4 (21), 797-800.
9- Sarkar, S. C. and O’Brien, M. 1975. Measurement of power spectra for optoelectronic sorting of tomatoes. Trans. of the ASAE. 1 (18), 177-80.
10- Sherwood, J. R. 1976. Produce grader. U. S. Patent, No 3944819.
11- Von Beakmann, J. W. and Bulley, N. R. 1980. Greenhouse tomatoes: Size and color physical properties. Trans. of the ASAE, 6 (23), 1489-93.