مقاله پژوهشی
بهاره جمشیدی؛ سعید مینایی؛ شهریار صرامی
دوره 5، شماره 4 ، اسفند 1383، صفحه 1-12
چکیده
تحقیق حاضر به منظور ارائة روشی مناسب برای تشخیص رنگ محصولات کشاورزی مانند گوجهفرنگی، سیب، فلفل دلمهای، و پرتقال بر اساس ویژگیهای بازتاب نور از سطح محصول و ایجاد تصویر از آن است. به این منظور، طرحی مناسب از یک سیستم تشخیص رنگ برای تفکیک رنگ قرمز از سبز و سایر رنگها ارائه شد. این سیستم شامل هد اپتیک حسگر رنگ و مدار پردازش ...
بیشتر
تحقیق حاضر به منظور ارائة روشی مناسب برای تشخیص رنگ محصولات کشاورزی مانند گوجهفرنگی، سیب، فلفل دلمهای، و پرتقال بر اساس ویژگیهای بازتاب نور از سطح محصول و ایجاد تصویر از آن است. به این منظور، طرحی مناسب از یک سیستم تشخیص رنگ برای تفکیک رنگ قرمز از سبز و سایر رنگها ارائه شد. این سیستم شامل هد اپتیک حسگر رنگ و مدار پردازش الکترونیکی تشخیص رنگ است. آزمایش حسگر فوتوکانداکتیو انتخاب شده به عنوان یکی از اجزای هد اپتیک، نسبت به رنگهای مختلف در فواصل مختلف شئ تا حسگر، نشان داد که مقاومت حسگر مورد نظر برای رنگهای آبی و سبز بیش از سفید، زرد، و قرمز است و این اختلاف با افزایش فاصلة شئ رنگی از حسگر بیشتر میشود. با تغییر مقاومت پتانسیومتر، میتوان سیستم را برای تشخیص رنگهای دیگر تنظیم کرد. بنابراین، سیستم طراحیشده به راحتی قابلاستفاده برای تفکیک گوجهفرنگیهای قرمز از سبز، زرد، و سفید؛ پرتقال نارنجی از سبز؛ سیب قرمز از زرد و سبز و غیره است. آزمایشهای انجامشده به منظور بررسی عملکرد سیستم و تأثیر عوامل محصول و شدت نور محیط همچنین اندازة و شکل محصول بر دقت تشخیص رنگ سیستم، نشان داد که اثر تکتک این پارامترها و اثر متقابل آنها بر دقت تشخیص معنیدار نیست و سیستم قادر است در شرایط متفاوت، رنگ را تشخیص دهد.
مقاله پژوهشی
منصور پاره کار؛ علی نشاط؛ فریدون کاوه
دوره 5، شماره 4 ، اسفند 1383، صفحه 13-24
چکیده
تبخیر از سطح خاک نقش مهمی در بیلان آبی طبیعت دارد به طوری که بخش عمدة بارندگی و آب آبیاری در نواحی خشک و نیمه خشک از طریق تبخیر از سطح خاک تلف میشود. در این گونه نواحی، مناطقی با سطح ایستابی بالا وجود دارد که با تبخیر از سطح خاک، تجمع املاح در سطح خاک نیز به وقوع میپیوندد. بنابراین تبخیر از سطح خاک نه تنها باعث اتلاف رطوبت، ...
بیشتر
تبخیر از سطح خاک نقش مهمی در بیلان آبی طبیعت دارد به طوری که بخش عمدة بارندگی و آب آبیاری در نواحی خشک و نیمه خشک از طریق تبخیر از سطح خاک تلف میشود. در این گونه نواحی، مناطقی با سطح ایستابی بالا وجود دارد که با تبخیر از سطح خاک، تجمع املاح در سطح خاک نیز به وقوع میپیوندد. بنابراین تبخیر از سطح خاک نه تنها باعث اتلاف رطوبت، بلکه موجب شور شدن خاک3 نیز میشود. مشکل اصلی دربرآورد دقیق تبخیر غیر ماندگار در شرایط مزرعهای، نبود روابط ساده با حداقل اطلاعات مورد نیاز برای لحاظ کردن تلفات آب در مدلهای بیلان آب است. هدف اصلی از این مطالعه ارائه روشی ساده، برای محاسبة تبخیر از سطح خاک لخت در مناطق خشک و نیمهخشک با سطح ایستابی عمیق است. در این روش از منحنی رطوبتی خاک، منحنی رطوبت- عمق و حرکت یک بعدی غیر ماندگار استفاده و میزان صحت پیش بینی آن با شرایط واقعی منطقه تعیین شد. در مناطقی که سطح ایستابی عمیق است، به دلیل مشکل بودن شبیه سازی شرایط مرزی پاییندست، استفاده از مدل فیزیکی ناممکن است. با استفادهاز مدل بیلان آب در مناطق مختلف و با توجه به وضع موجود و روند تغییرات، پارامترهای کاربردی این مدل تعیین شد. با استفاده از این پارامترها مقدار تبخیر نهایی برای مناطق کرج ، تربت حیدریه، و مشهد به ترتیب 174، 116، و 297 میلیمتر در دورههای زمانی 20، 44، و 62 روزه در ماههای تیر 1382، شهریور و مهرماه 1381، مرداد و شهریور 1381 تخمین زده شد. در این بررسی از روش شیب هیدرولیکی صفر4 با شرایط اولیه و مرزی حاکم بر فرایند تبخیر، که مرز زیرین آن عمق نامحدود است، استفاده شد. به این منظور منحنی رطوبت ـ عمق در صحرا با نمونهبرداری رسم شد و با توجه به تعیین پارامترهای فیزیکی خاک در آزمایشگاه و مشخص شدن پتانسیل ماتریک از روی منحنی رطوبتی خاک و موقعیت مکانی آن، منحنی پتانسیل هیدرولیکی ـ عمق رسم و با استفاده از این منحنی و منحنی فوق، عمق تبخیر و مقدار تبخیر نهایی محاسبه شد. مقادیر تبخیر در مناطق فوق به ترتیب 182، 117، و 297 میلیمتر برای دورههای مورد نظر بود. اختلاف نتایج به دست آمده از مدل بیلان آب با روش شیب هیدرولیکی صفر کمتر از پنج درصد در این مناطق است. این مقدار اختلاف در آزمایشهای صحرایی اهمیت چندانی ندارد وتطابق خوبی بین نتایج وجود دارد.
مقاله پژوهشی
زهرا شیخ الاسلامی؛ مهدی کریمی
دوره 5، شماره 4 ، اسفند 1383، صفحه 25-36
چکیده
در این تحقیق تأثیر سه عامل اصلی درصد استخراج آرد، روش مخلوط کردن خمیر، و نوع افزودنی بر کیفیت نان بربری صنعتی بررسی شد. گندم M-V-17 با درصدهای استخراج 89، 86، 84 و 81 با استفاده از آسیاب آزمایشگاهی آرد شد.ویژگیهای فارینوگرافی آردهای تهیه شده، به تنهایی و همراه با افزودنیهای گلیسریل مونو استئارات و سدیم استئارویل-2- لاکتیلات بررسی ...
بیشتر
در این تحقیق تأثیر سه عامل اصلی درصد استخراج آرد، روش مخلوط کردن خمیر، و نوع افزودنی بر کیفیت نان بربری صنعتی بررسی شد. گندم M-V-17 با درصدهای استخراج 89، 86، 84 و 81 با استفاده از آسیاب آزمایشگاهی آرد شد.ویژگیهای فارینوگرافی آردهای تهیه شده، به تنهایی و همراه با افزودنیهای گلیسریل مونو استئارات و سدیم استئارویل-2- لاکتیلات بررسی شد. نتایج نشان داد که با کاهش درصد استخراج؛ ویژگیهای رئولوژیک خمیر به لحاظ فارینوگرام مطلوبتر میشوند و افزودن مواد فوق سبب بهتر شدن ویژگیهای فارینوگرافی آرد میشود. در مرحلة بعد، با استفاده از آردها و افزودنیهای فوق به کمک مخلوط کن اسپیرال با 3 روش مخلوط کردن، خمیر و نان پخته شد.نتایج آزمون حسی نان نشان داد که با افزایش درصد استخراج، رنگ پوسته و مغز نان تیرهتر و امتیاز کلی نان حاصل کمتر میشود. همچنین روش و زمان مخلوط کردن با دورهای کند و تند برای تهیه خمیر یکدست و صافبا مخلوط کن مارپیچی میتواند گسترش لازم و مناسب را در مواد اولیه و آرد ایجاد کند و سبب شود که نان حاصل کیفیت قابل قبولی داشته باشد. افزودن گلیسریل مونو استئارات در حدود 5/0 درصد میتواند به طور مؤثر زمان بیاتی تمام نمونه ها را به تعویق اندازد.
مقاله پژوهشی
حسین محمدی مزرعه؛ معروف خلیلی
دوره 5، شماره 4 ، اسفند 1383، صفحه 37-48
چکیده
تراکم خاک که به مرور زمان و در اثر عوامل طبیعی و تردد ماشین ایجاد میشود از عوامل محدود کنندة عملکرد و رشد محصول است. برطرف کردن تراکم خاک در لایههای زیرین با زیرشکنی خاک و تعیین دور مناسب آبیاری میتواند به میزان قابل توجهی از کاهش عملکرد ذرت بکاهد و سوددهی و امکان توسعة بیشتر این گیاه زراعی را فراهم کند. به منظور مطالعه ...
بیشتر
تراکم خاک که به مرور زمان و در اثر عوامل طبیعی و تردد ماشین ایجاد میشود از عوامل محدود کنندة عملکرد و رشد محصول است. برطرف کردن تراکم خاک در لایههای زیرین با زیرشکنی خاک و تعیین دور مناسب آبیاری میتواند به میزان قابل توجهی از کاهش عملکرد ذرت بکاهد و سوددهی و امکان توسعة بیشتر این گیاه زراعی را فراهم کند. به منظور مطالعه تأثیر دورهای آبیاری و زیرشکنی بر عملکرد ذرت، آزمایشی به صورت کرتهای یکبار خرد شده و در قالب طرح پایة بلوکهای کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی میاندوآب با بافت خاک لومی سیلتی به اجرا در آمد.دورهای آبیاری به عنوان فاکتور اصلی در سطوح 11، 14، 17، و 21 روز و تیمار زیرشکنی خاک به عنوان فاکتور فرعی در سطوح زیرشکنی به عمقهای 55 و 45 سانتی متر و بدون زیرشکنی در سالهای 1378 و 1379 اجرا شد. برای ارزیابی تأثیر عوامل مورد مطالعه بر ذرت، صفات عملکرد، وزن هزار دانه، ASI، طول بلال، ارتفاع بوته، تعداد دانه در ردیف، و درصد پوشش سبز اندازه گیری شد.اثر دور آبیاری بر صفات عملکرد، طول بلال، ارتفاع بوته، تعداد دانه در ردیف و درصد پوشش سبز در سطح احتمال یک درصد معنی دار شده است. اثر زیرشکنی خاک بر صفات عملکرد، وزن هزار دانه و فاصلة زمانی ظهور گل تا گرده افشانی (ASI) در سطح احتمال یک درصد معنیدار است. اثر متقابل دور آبیاری و زیرشکنی بر صفات وزن هزار دانه، طول بلال و ارتفاع بوته در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. تیمار آبیاری 11 روزه با 13 تن در هکتار بیشترین عملکرد را در بین تیمارهای آبیاری داشت و تیمار زیرشکنی خاک در عمقهای 55 و 45 سانتیمتر با عملکردهای 4/11 و 3/11 تن در هکتار هر دو مشترکاً بهترین تیمار زیرشکنی خاک بودند.
مقاله پژوهشی
علیرضا حسن اقلی؛ عبدالمجید لیاقت؛ مهدی میراب زاده
دوره 5، شماره 4 ، اسفند 1383، صفحه 49-64
چکیده
کاربرد فاضلاب و پساب حاصل از تصفیة آن برای مصارف غیر خانگی مانند آبیاری محصولات کشاورزی، به علت نیاز روز افزون به آب (به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشکی نظیر ایران)، روز به روز بیشتر مورد توجه قرار میگیرد. به علاوه، وجود مواد غذایی مورد نیاز گیاه همچون ازت در این قبیل آبها، به افزایش حاصلخیزی اراضی کمک میکند و در نتیجة تقلیل مصرف کود، ...
بیشتر
کاربرد فاضلاب و پساب حاصل از تصفیة آن برای مصارف غیر خانگی مانند آبیاری محصولات کشاورزی، به علت نیاز روز افزون به آب (به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشکی نظیر ایران)، روز به روز بیشتر مورد توجه قرار میگیرد. به علاوه، وجود مواد غذایی مورد نیاز گیاه همچون ازت در این قبیل آبها، به افزایش حاصلخیزی اراضی کمک میکند و در نتیجة تقلیل مصرف کود، به کاهش هزینههای عمده جاری در فعالیتهای کشاورزی منجر میشود. در عین حال، با توجه به آلایندگی بالقوه ترکیبات نیتراته و تحرک آنها در خاک، اگر دقت نشود، استفاده از این آبها میتواند آلودگی آبهای زیرزمینی و منابع آب سطحی را در نتیجه نفوذ عمقی و تخلیه زه آبهای کشاورزی به منابع آب سطحی در پی داشته باشد. از این نظر، به منظور بررسی میزان و نحوة انتقال انواع ترکیبات ازته به زیر عمق توسعة ریشه در نتیجة آبیاری محصولات کشاورزی با فاضلاب، در قالب تحقیقات لایسیمتری به مدت دو سال از فاضلاب خانگی خام و پساب تصفیه شده شهرک اکباتان برای آبیاری سبزیهایی از قبیل گوجه فرنگی، جعفری و هویج استفاده شد. این تحقیق با منظور کردن آب چاه به عنوان تیمار شاهد و بهره گیری از آزمایش آماری فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی به اجرا درآمد. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که میزان انتقال ازت به عمق خاک در نتیجه کاربرد فاضلاب خام بین 93/12 تا 75/33 درصد و در پساب تصفیه شده بین 30/23 تا 17/38 درصد غلظت ازت ورودی در نوسان است. ضمن آنکه با محاسبة بیلان جرمی، درصد حذف جرمی ازت بین 6/96 تا 9/98 به دست آمد. حداکثر غلظت ازت نیتراته در مدت دو سال آزمایش، در زه آب خروجی از لایسیمترهای مورد آبیاری با فاضلاب خام و به میزان 12 میلیگرم در لیتر مشاهده شد که بسیار کمتر از مقدار مجاز در استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست ایران جهت تخلیه پسابها به آبهای سطحی (50 میلیگرم بر لیتر) است.
مقاله پژوهشی
سودابه عین افشار؛ بهجت تاج الدین
دوره 5، شماره 4 ، اسفند 1383، صفحه 65-76
چکیده
امروزه سیب زمینی یکی از عمده ترین مواد غذایی مردم را تشکیل میدهد. مصرف سرانة آن در ایران روز به روز در حال افزایش است و از این رو تحقیق روی این مادة غذایی اهمیت ویژهای دارد. در این تحقیق روی سه واریتة عمده در استان خراسان به نامهای دیامانت، آئولا، و دراگا تحقیقی جامع اجرا شد. در قالب یک طرح آماری فاکتوریل، ابتدا از یک منطقة تولید ...
بیشتر
امروزه سیب زمینی یکی از عمده ترین مواد غذایی مردم را تشکیل میدهد. مصرف سرانة آن در ایران روز به روز در حال افزایش است و از این رو تحقیق روی این مادة غذایی اهمیت ویژهای دارد. در این تحقیق روی سه واریتة عمده در استان خراسان به نامهای دیامانت، آئولا، و دراگا تحقیقی جامع اجرا شد. در قالب یک طرح آماری فاکتوریل، ابتدا از یک منطقة تولید کنندة سیب زمینی در شمال استان خراسان 36 مزرعه انتخاب و هر واریته از 12 مزرعه برداشت شد. آزمونهای میزان پروتئین، مادة خشک، نشاسته، قندهای کاهنده، خاکستر و وزن مخصوص اجرا و نتایج با نرم افزار SPSS 9.0آنالیز شد.نتایج نشان داد که از میان سه واریتةگفته شده در این طرح آئولا، با داشتن بیشترین میزان مادة خشک و نشاسته برای کاربرد در صنایع فرآوری مناسبتر است و از آن برای تهیة انواع چیپس، خلال، فرنچ فرایز و استخراج نشاسته میتوان استفاده کرد.
مقاله پژوهشی
جمال محمد ولی سامانی؛ رضا فرشاد
دوره 5، شماره 4 ، اسفند 1383، صفحه 77-88
چکیده
در سالهای اخیر، سدهای پارهسنگی برای مدیریت حوزه و کنترل سیل مورد توجه قرار گرفته است. مزیت مهم این نوع سازه ها علاوه بر بخش هیدرولیکی، در سازگاری کامل آنها با طبیعت و محیط زیست است. جریانهای سیلابی معمولاً بار رسوب بالایی دارند و به علت طبیعت نفوذپذیری سد پارهسنگی از درون آن تراوش وجود خواهد داشت. در شرایطی که گرادیان جریان داخلی ...
بیشتر
در سالهای اخیر، سدهای پارهسنگی برای مدیریت حوزه و کنترل سیل مورد توجه قرار گرفته است. مزیت مهم این نوع سازه ها علاوه بر بخش هیدرولیکی، در سازگاری کامل آنها با طبیعت و محیط زیست است. جریانهای سیلابی معمولاً بار رسوب بالایی دارند و به علت طبیعت نفوذپذیری سد پارهسنگی از درون آن تراوش وجود خواهد داشت. در شرایطی که گرادیان جریان داخلی سد پاره سنگی بیش از مقدار بحرانی باشد رسوبات درون آن حرکت میکنند و انتقال خواهند یافت. اگر میزان انتقال رسوبات بیشتر از ظرفیت انتقال رسوب رودخانه در پایین دست باشد رسوبگذاری و اگر کمتر باشد فرسایش اتفاق میافتد.لذا تعیین شرایط انتقال رسوب در این نوع سدها اهمیت دارد. با استفاده از رابطة انتقال رسوب در جریانات آرام و مدل یک بعدی جریان، مدلی برای انتقال رسوب در جریانات متلاطم سنگدانهای به دست آمد. در مدل پیشنهادی، ضریب معادلة گرادیان بحرانی از راه آنالیز ابعادی به دست آمد. برای تعیین ضرایب مدل، از دادههای آزمایشگاهی استفاده شد. روی نمونهای از سد پارهسنگی با مقطع مستطیل شکل به طول 600 و ارتفاع و عرض 300 میلیمتر در فلوم آزمایشگاهی با استفاده از سنگدانههایی به قطر متوسط 5/14 و 21 میلیمتر و رسوباتی به قطر متوسط 256/0، 362/0 و 512/0 میلیمتر آزمایشهایی اجرا شد. محدودة دبیهای مورد استفاده بین 5 تا 13 لیتر بر ثانیه است. نتایج مدل، تطابق خوبی با دادههای آزمایشگاهی نشان میدهد.