بررسی تأثیر رقم و نوع محصول (اصلی و رتون) بر برخی خصوصیات فیزیکی، مکانیکی و تبدیل شلتوک به برنج سفید

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسنده

دانشیار پژوهش، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مؤسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

در این تحقیق برخی از خواص فیزیکی، مکانیکی و تبدیل برنج سه رقم محلی متداول به نام‌های هاشمی، علی‌کاظمی و طارم در دو نوع محصول اصلی و رتون بررسی شد.  آزمایش به صورت فاکتوریل (2×3) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در پنج تکرار صورت گرفت.  نتایج نشان می‌دهد که تنها ضخامت و درجة کرویت دانة برنج محصول اصلی (به ترتیب 68/1 میلی‌متر و 388/0) به طور معنی‌دار (01/0>P) کمتر از مقادیر معادل آنها (به ترتیب 71/1 میلی‌متر و 398/0) در برنج رتون است.  بیشترین طول دانة برنج قهوه‌ای (58/7 میلی‌متر) در رقم هاشمی و بیشترین عرض (03/2 میلی‌متر)، ضخامت
(80/1 میلی‌متر)، قطر میانگین هندسی (00/3 میلی‌متر)، درجه کرویت (408/0)، سطح دانه (40/25 میلی متر مربع)، جرم مخصوص توده و جرم مخصوص واقعی (به ترتیب 54/561 و 24/1292 کیلوگرم بر متر مکعب) و وزن هزار دانه
(96/26 گرم) در رقم علی‌کاظمی به دست آمده است.  بیشترین نیروی گسیختگی در بارگذاری خمشی و عملکرد برنج سالم مربوط به برنج رتون رقم هاشمی (به ترتیب 68/24 نیوتن و 36/81 درصد) و کمترین مقدار معادل آنها در برنج محصول اصلی رقم علی‌کاظمی (به ترتیب 64/19 نیوتن و 41/73 درصد) تعیین شد (01/0>P).  بین نیروی گسیختگی در بارگذاری فشاری ارقام مختلف برنج در دو نوع محصول اصلی و رتون اختلاف معنی‌دار نیست.

کلیدواژه‌ها


Alizadeh, M. R., Dabbaghi, A. and Rahimi-Ajdadi, F. 2011. Effect of final paddy moisture content on breakage force and milling properties of rice varieties. Elixir Agric. 36, 3186-3189.
Alizadeh, M. R., Minaei, S., Tavakoli, T. and Khoshtaghaza, M. H. 2006. Effect of de-awning on physical properties of paddy. Pakistan J. Biol. Sci. 9, 1726-1731.
Anon. 2014. FAO STAT Statistical Database. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Available at http://apps.fao.org.
Anon. 2013. Agricultural Statistics. Vol. 1: Crop Products 1391-92. Ministry of Jihade Agriculture. 1st Ed. Tehran. Iran. 
Ashtiani Araghi, H., Sadeghi, M. and Hemmat, A. 2010. Physical properties of two rough rice varieties affected by moisture content. Int. Agrophys. 24, 205-207.
Aviara, N. A., Oluwole, F. A. and Haque, M. A. 2005. Effect of moisture content on some physical properties of sheanut (Butyrospernum Paradoxum). Int. Agrophys. 19, 193-198.
Bagheri, I., Dehpour, M. B., Payman, S. H., and Zareiforoush, H. 2011. Rupture strength of brown rice varieties as affected by moisture content and loading rate. Australian J. Crop Sci. 5, 1239-1246.
Cao, W., Nishiyama, Y. and Koide, S. 2004. Physicochemical, mechanical and thermal properties of brown rice grain with various moisture content. Int. J. Food Sci. and Technol. 39, 899-906.
Chang, C.  S. 1988. Porosity and density of grain kernels. Cereal Chem. 65, 13-15.
Correa, P. C., Schwans da Silav, F., Jaren, C., Afonso Junior, P. C. and Arana, I. 2007. Physical and mechanical properties in rice processing. J. Food Eng. 79, 137-142.
Farouk, S. M. and Islam, M. N. 1995. Effect of parboiling and milling parameters on breakage of rice grains. Agric. Mech. Asia Africa Latin Am. 26(4): 33-38.
Firouzi, S. and Alizadeh, M. R. 2013. An investigation of the effects of harvesting time and milling moisture content of paddy on the quality of milled rice. Int. J. Biosci. 3(10): 133-138.
 Ghasemi Varnamkhasti, M., Mobli, H., Jafari, A.,  Rafiee, S., Heidarysoltanabadi, M. and  Kheiralipour, K. 2007. Some engineering properties of paddy (Var Sazandegi). Int. J. Agric. Biol. 9, 763-766.
Jain, R. K. and Bal, S. 1997. Physical properties of pearl millet. J. Agric. Eng. Res. 66, 85-91.
Jelodar, N. B. 2005. Yield, yield components and physic- chemical characters of the ratoon crop of Iranian rice cultivars. Acta. Agron Hung. 53(3): 329-337
Jouki, M. and Khazaei, N. 2012. Some physical properties of rice seed (Oryza sativa L.). Res. J. Appl. Sci. Eng. Technol. 4, 1846-1849.
Kocabiyik, H., Akta, T. and Kay, B. 2004. Porosity rate of some kernel crops. J. Agron. 3(2): 76-80.
Kibar, H., Ozturk, T. and Esen, B. 2010. The effect of moisture content on physical and mechanical properties of rice (Oryza sativa L.). Spanish J. Agric. Res. 8, 741-749.
Lu, R. and Siebenmorgen, T. J. 1995. Correlation of head rice yield to selected physical and mechanical properties of rice kernels. Trans. ASAE. 38, 889-894.
Minaei, S., Alizadeh, M. R., Khoshtaghaza, M. H. and Tavakoli, T. 2007. Effects of de-awning and moisture content on husking characteristics of paddy in rubber-roll husker. American-Eurasian J. Agric. Eviron. Sci. 2(1): 01-05.
Mohapatra, D. and Bal, S. 2007. Effect of degree of milling on specific energy consumption, optical measurements and cooking quality of rice. J. Food Eng. 80, 119-125.
Mohsenin, N. N. 1986. Physical properties of plant and animal materials. 2nd  Ed. Gordon and Breach Science Pub. New York.
Nguyen, C. N. and Kunze, O. R. 1984. Fissures related to post-drying treatments in rough rice. Cereal Chem. 6(1): 63-68.
Ojayi, O. A. and Clark, B. 1997. High velocity impact of maize kernels. J. Agric. Eng. Res. 67, 97-101.
Omobuwajo, T. O., Sanni, L. A. and Olajide, J. O. 2000. Physical properties of ackee apple (Blighia sapida) seeds. J. Food Eng. 45, 45-48.
Pomeranz, Y. and Webb, B. D. 1985. Rice hardness and functional properties. Cereal Foods World. 30, 784-790.
Sacilik, K., Ozturk, R. and Keskin, R. 2003. Some physical properties of hemp seed. Biosys. Eng.
86(2): 191-198.
Sahay, K. M. and Singh, K. K. 1994. Unit operations of Agricultural Processing, 1st Ed. Vikas Pub. Hose, Pvt. Ltd. New Delhi. India.
Seguy, J. and Clement, C. J. 1994. Behavior of rice during processing. J. Agric. Res. Dev. 16, 38-46.
Shitanda, D., Nishiyama, Y. and Koide, S. 2002. Compressive strength properties of rough rice considering variations of contact area. J. Food Eng. 53, 53-58.
Singh, K. K. and Goswami, T. K. 1996. Physical properties of cumin seed. J. Agric. Eng. Res. 642, 93-98.
Singh, D. and Moysey, E. B. 1985. Grain bin wall pressure. Theoretical and experimental. Canadian Agric. Eng. 27, 43-48.
Wouters, A. and Baerdemaeker, J. 1988. Effect of moisture content on mechanical properties of rice kernel under quasi-static compressive loading. J. Food Eng. 7, 83-111.
Yang, W., Siebenmorgen, T. G., Thielen, T. P. H. and Cnossen, A. G. 2003. Effect of glass transition on conductivity of rough rice. Biosys. Eng. 84, 193-200.
Yazdpour, H., Shahri, M. M., Soleymani, A. and Mobasser, H. R. 2012. Effects of harvesting time and harvesting height on grain yield and agronomic characters in rice ratoon (Oryza sativa L.). J. Food Agric. Environ. 10(1): 438-440.
Zareiforoush, H., Hosseinzadeh, B., Adabi, M. E. and Motasebi, A. 2011. Moisture-dependent physical properties of paddy grains. J. Ame. Sci. 7, 175-182.