نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ورامین - پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران.

2 دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ورامین پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران.

3 استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد ورامین - پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران.

چکیده

تعیین خواص فیزیکی محصولات کشاورزی به‌منظور تحلیل رفتار آنها در هنگام فرآوری از قبیل جابه‌جایی، پوست‌کنی، تمیز کردن، جداسازی، خشک‌کردن، و ذخیره‌سازی ضروری است. طراحی این دستگاه‌ها و ماشین‌های کاشت، داشت، و برداشت بدون توجه به خواص فیزیکی محصولات کشاورزی نتایج مطلوب به‌دست نخواهد داد. در این تحقیق، تأثیر مقدار رطوبت دانه (10، 14 و 18 درصد) و نوع رقم، بر خواص فیزیکی دو رقم دانه برنج به نام‌های رضاجو و دم‌سیاه بررسی شده‌است. به‌منظور تجزیه‌وتحلیل داده‌ها، از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد و میانگین‌ها با آزمون چند دامنه‌ای دانکن و در سطح احتمال 1% =α مقایسه شدند. نتایج بررسی‌ها نشان می‌دهد که با افزایش رطوبت، غیر از ضریب کرویت، سایر خواص فیزیکی مانند طول، عرض، ضخامت، قطر هندسی، قطر حسابی، سطح، و حجم و نیز خواص ثقلی مانند چگالی ظاهری، چگالی واقعی، تخلخل، و وزن هزار دانه افزایش می‌یابد درحالی که رقم تأثیر معنی‌داری بر خواص مذکور ندارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Effect of Moisture Content on Some Physical Properties of TwoRice Varieties, Dom Siyah and Reza Joo

Aderinlewo, A. A., Raji, A. O. and Olayanju, T. M. A. 2011. Effect of moisture content on some physical properties of Cowpea (Vigna unguiculata). Journal of Natural Sciences, Engineering andTechnology. 10(2):133-145.
AL-Mahasneh, M. A. and Rababah, T. M. 2007. Effect of moisture content on some engineering properties of green wheat. Journal of Food Engineering. 79(4):1467-1473.
Amin, M. N., Hossain, M. A. and Roy, K. C. 2003. Effects of moisture content on some physical properties of Lentil seeds. Journal of Food Engineering. 65(1):83-87.
Anonymous. 2010. Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists(AACC). 11thEd.St. Paul. MN. USA.Askari Asli–Ardeh, E. A., Shakarbeigi, S. and Shojaei, S. 2011. Investigations of grain moisture content effect on some physical properties of two paddy grain varieties. Agricultural Science and Sustainable Production. 21/2(1): 115-123. (in Persian).
Askari Asli-Ardeh, E. A. and Abbaspour Gilandeh, Y. 2008. Investigation of theeffective factors on threshing loss damaged grains percent and material other than grain to grain ratio on auto head feed threshing unit. American Journal of Agricultural and Biological Sciences. 3(4): 699-705.
Correa, P. C., Schwanz de Silva, F., Jaren, C., Afonso Junior, P. C. and Arana, I. 2007. Physical and mechanical properties in rice processing. Journal of Food Engineering. 79(1):137-142.
Erica, B., Cuniberti, A. and Susana, M. 2004. Moisture dependent physical and compression properties of safflowers seeds. Journal of Food Engineering. 72(2):134-140.
FAO. 2017. Rice production. Available from : http://faostat.fao.org.Ghasemi Varnamkhasti, M., Mobli, H., Jafari, A., Keyhani, A. R., Rafiee, S. and Kheiralipour, K. 2008. Some physical properties of rough rice (Oryza sativaL.) grain. Journal of Cereal Science. 47(3):496-501.
Gupta, R. K. and Das, S. K. 1997. Physical properties of sunflower seeds. Journal of Food Engineering. 66, 1-8.
Khazaei, J., Shahbazi, F. and Massah, J. 2007. Evaluation and modeling of physical and physiological damage to wheat seeds under successive impact loading mathematical and neural net marks models. Journal of Crop Science & Biotechnology. 48,1532-1544.
Kheiralipour, K., Karimi, M., Tabatabaeefar, A., Naderi, M., Khoushbakt,G. and Heidarbeigi, K. 2008. Moisture-depend properties of wheat (Triticum aestivumL). Journal of Agricultural Technology. 4, 53-64.
Mohsenin, N. N. 1986. Physical Properties of Plant and Animal Materials. Gordon and Breach Science publisher. New York. 742 p.
Movahhed, S., Mahjob, M. and Ahmadi Chenarbon, H. 2015. Determination of the angle of repose and internal friction coefficient in three wheat varieties (Dyvrvm and Shirudi). Innovations in Food Technology. 2(7): 4351. (in Persian).
Movahhed, S. 2011.Bread Science.First Edition.Marze Danesh Press.188p. (in Persian).
Movahhed, S. 2017. Supplemental Cereal Products Technology. Jahad University Press. 45-46. (in Persian).
Reddy, B. S. and Chakravertty, A. 2004. Physical properties of row and parboiledpaddy. Biosystem Engineering. 88 (4): 451-466.