نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس

2 بخش باغبانی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

3 موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

چکیده

این پژوهش به‌منظور جلوگیری از رشد و فعالیت حشرات و میکروارگانیسم‌ها و حفظ کیفیت انجیر خشک با کاهش اکسیژن و افزایش دی‌اکسید کربن و نیتروژن اجرا شد. در این تحقیق ویژگی‌های میکروبیولوژیکی، فیزیکوشیمیایی و آفات انباری انجیر خشک رقم سبز استهبان بررسی گردید. این ویژگی‌ها ازاین‌قرارند: جمعیت کپک و مخمر و باکتری‌ها، رنگ تجاری، شاخص‌های روشنی (L)، قرمزی (a) و زردی (b) رنگ، اسیدیته، رطوبت، ریسه کپک‌ها، لارو زنده، لارو مرده، پروانه زنده، پروانه مرده، شفیره و تخم حشرات پس از 3 و 6 ماه نگهداری در دمای 25 و 40 درجه سلسیوس. تیمارهای گازی شامل: الف- 5 درصد اکسیژن،25 درصد دی‌اکسید کربن و 70 درصد نیتروژن، ب- 5 درصد اکسیژن،50 درصد دی‌اکسید کربن و 45 درصد نیتروژن، پ- 5 درصد اکسیژن، 75 درصد دی‌اکسید کربن و 20 درصد نیتروژن، ت– 80 درصد خلأ و ث- نمونۀ شاهد (هوای آزاد) بود. نتایج تحقیق نشان داد که تیمارهای گازی مختلف بر بعضی از این ویژگی‌ها مانند رنگ، اسیدیته و رطوبت تأثیر معنی‌دار ندارند، اما بر آفات انباری مانند لارو حشرات، تعداد کپک و مخمر و تعداد کلی باکتری‌ها تأثیر معنی‌دار دارند به‌طوری‌که کاهش اکسیژن موجب خفگی لارو حشرات و کاهش میکروارگانیسم‌ها شده است. کمترین تعداد لارو مرده در تیمار شاهد دیده شد. دمای 40 درجه سلسیوس به دلیل آثار بسیار نامطلوب بر رنگ و بافت، دمای مناسبی برای نگهداری انجیر خشک شناخته نشد. به نظر می­رسد استفاده از اتمسفر اصلاح‌شده جایگزینی مناسب برای متیل بروماید در انجیر خشک باشد.

تازه های تحقیق

Using Modified Atmosphere Packaging (MAP) in Preservation of Dried Fig

 

A. Jokar*, H. Zare and H. Behmadi

 

*Corresponding Author: Assistant Professor, Agricultural Engineering Research Department, Fars Agricultural and Natural Resources Research and EducationCenter, AREEO, Fars, Shiraz, Iran. Email: a.jokar@areeo.ac.ir

Received: 6 October 2018, Accepted: 20 April 2019

 

Abstract

The purpose of this research was to stop the proliferation of insects and microorganisms in dried fruits of fig cv. Sabz EStahban and to preserve the quality of the fruits by decreasing O2 and increasing CO2 and N2 in modified atmosphere packaging. Mold and yeasts, total counts of bacteria, commercial color, Lab factors, acidity, moisture, mold mycelium, alive and dead larva, alive and dead insects were evaluated. The properties were evaluated after 3 and 6 months storage of samples at 25 and 40°C. Gas treatments were: a) 70% N2 + 25% CO2 + 5% O2; b) 75% N2 + 50% CO2 + 5% O2; c) 20% N2 + 75% CO2 + 5% O2; d) 80% vacuum; e) control sample: 78% N2 + 0.3% CO2 + 21% O2. The effects of gas treatments were insignificant on color, acidity, and moisture, while they were definitely significant on granary pests such as larva, molds and yeasts, and bacteria. Reducing oxygen killed larva, fungi and bacteria. Control sample had the lowest dead larva. Modified atmosphere packaging and vacuum treatment caused significant depletion in granary pests in dried figs. So it can be a good replacement for methyl bromide.

 

Keywords: Fig cv. Sabz EStahban, Granary pests, Methyl bromide, Plodia interpunctella

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

استفاده از فن آوری بسته‌بندی با اتمسفر اصلاح شده (MAP) در نگهداری انجیر خشک

چکیده [English]

این پژوهش به‌منظور جلوگیری از رشد و فعالیت حشرات و میکروارگانیسم‌ها و حفظ کیفیت انجیر خشک با کاهش اکسیژن و افزایش دی‌اکسید کربن و نیتروژن اجرا شد. در این تحقیق ویژگی‌های میکروبیولوژیکی، فیزیکوشیمیایی و آفات انباری انجیر خشک رقم سبز استهبان بررسی گردید. این ویژگی‌ها ازاین‌قرارند: جمعیت کپک و مخمر و باکتری‌ها، رنگ تجاری، شاخص‌های روشنی (L)، قرمزی (a) و زردی (b) رنگ، اسیدیته، رطوبت، ریسه کپک‌ها، لارو زنده، لارو مرده، پروانه زنده، پروانه مرده، شفیره و تخم حشرات پس از 3 و 6 ماه نگهداری در دمای 25 و 40 درجه سلسیوس. تیمارهای گازی شامل: الف- 5 درصد اکسیژن،25 درصد دی‌اکسید کربن و 70 درصد نیتروژن، ب- 5 درصد اکسیژن،50 درصد دی‌اکسید کربن و 45 درصد نیتروژن، پ- 5 درصد اکسیژن، 75 درصد دی‌اکسید کربن و 20 درصد نیتروژن، ت– 80 درصد خلأ و ث- نمونۀ شاهد (هوای آزاد) بود. نتایج تحقیق نشان داد که تیمارهای گازی مختلف بر بعضی از این ویژگی‌ها مانند رنگ، اسیدیته و رطوبت تأثیر معنی‌دار ندارند، اما بر آفات انباری مانند لارو حشرات، تعداد کپک و مخمر و تعداد کلی باکتری‌ها تأثیر معنی‌دار دارند به‌طوری‌که کاهش اکسیژن موجب خفگی لارو حشرات و کاهش میکروارگانیسم‌ها شده است. کمترین تعداد لارو مرده در تیمار شاهد دیده شد. دمای 40 درجه سلسیوس به دلیل آثار بسیار نامطلوب بر رنگ و بافت، دمای مناسبی برای نگهداری انجیر خشک شناخته نشد. به نظر می­رسد استفاده از اتمسفر اصلاح‌شده جایگزینی مناسب برای متیل بروماید در انجیر خشک باشد.

کلیدواژه‌ها [English]

  • آفات انباری
  • انجیر رقم استهبان
  • شب پره هندی
  • متیل بروماید
  • میکروارگانیسم
Alturki, S. 2013. Utilization of modified atmosphere packaging to extend the shelf-life of fresh figs. Biotechnology. 12(2): 81-86.
Aquino, S. D., Piga, A., Molinu, M. G., Agabbio, M. and Papoff, C. M. 1998. Maintaining quality attributes of “craxiou de porcu” fresh fig fruit in simulated marketing conditions by modified atmosphere. Acta Horticulturae. 480, 289-295.
Art´es-Hern´andez, F., Tom´as-Barber´an, F. A. and Art´es, F. 2006. Modified atmosphere packaging preserves quality of SO2-free ‘Superior seedless’ table grapes. Postharvest Biology and Technology. 39(2): 146-154.
Damarli, E. E., Gun, H., Ozay, G., Bulbul, S. and Oechsle, P. 1998. An alternative method instead of methyl bromide for insect disinfectation of dried figs: Controlled atmosphere. Acta Horticulturae. 480, 209-215.
FAO. 2018. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Statistical Database. Available from: http://faostat.fao.org.
Fatemian, H. 2011. Packaging fresh date by modified atmosphere and determining microorganisms during storage. Agricultural Engineering Research Institute. Research Final Report. No. 90/215. Karaj, Iran. (in Persian)
Fatih, S., Kamer, B., Meyvaci, F. T. and Uygun, A. 2010. Effects of short-term controlled atmosphere treatment at elevated temperature on dried fig fruit. Journal of Stored Products Research. 46(1): 28-33.
Fellows, P. 2000. Controlled or Modified Atmosphere Storage and Packaging. In: Food Processing Technology, Principles and Practice. 2nd Edition. CRC Press. USA. pp. 406-416.
Guilleń, F., Castillo, S., Valero, D., Zapata, P. J., Martínez-Romero, D., Díaz-Mula, H. M. and Serrano, M., 2015. Use of modified atmosphere packaging improves antioxidant activity and bioactive compounds during postharvest storage of 'Collar' figs. In: Amodio, M. L., Colelli, G. (Eds.), Acta Horticulturae. International Society for Horticultural Science. pp. 263-268.
Horwitz, W. (Ed). 2000. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. 17th Ed. Association Official Analytical Chemists Washington, D.C. Vol. 2.
Iran Agriculture statistics. 2019. Horticulture crops, 3rd Volume. Ministry of agriculture-Jahad, Deputy of Planning and Economics, Information and Communication Technology Center, Tehran. (in Persian)
ISIRI. 1991. Fruit juices – Test methods. ISIRI No. 2685. Institute of Standards and Industrial Research of Iran. (in Persian)
ISIRI. 2003. Processed fig – Microbiological specification. ISIRI No. 7868. Institute of Standards and Industrial Research of Iran. (in Persian)
Jokar, A., Zare, H., Behmadi, H. and jokar, L. 2011. The effect of modified atmosphere packaging (MAP) on increasing shelf life of semi-moistened figs from Estahban region. Journal Agricultural Engineering Research. 12(3): 57-70. (in Persian)
Jokar, A. Zare, H., Behmadi, H., jokar, L. and Famil Momen, R. 2010. Preservation of dried and moistened fruits of fig cv. Sabz Estahban without using chemical material in modified atmosphere packaging. Agricultural Engineering Research Institute. Research Final Report. No. 1266/89. Karaj, Iran. (in Persian)
Mirnezami, Z. H. and Koohi, J. 2001. Food (Principles and Food Preservation Methods), Health and Diseases. Agricultural Science Pub. Tehran. Vol. 2, p. 847. (in Persian)
Mohandass, S., Arthurb, F.H., Zhuc, K. Y. and Throne, J. E. 2007. Biology and management of Plodia interpunctella (Lepidoptera: Pyralidae) in stored products. Journal of Stored Products Research. 43(3): 302-311.
Navarro, S. E., Donahaye, M. R. and Azrieli, A. 1998. Storage of dried fruits under controlled atmospheres for quality preservation and control of nitidulid beetls. Acta Horticulturae. 480, 221-227.
Nguyena, T. B. T., Ketsa, S. and Doorn, W. G. V. 2004. Effect of modified atmosphere packaging on chilling-induced peel browning in banana. Postharvest Biology and Technology. 31(3): 313–317.
Ori, K. B. and Stailz, M. E. 2001. Food Modified Atmosphere Packaging (MAP). Translated by Tajedin, B. Tehran. (in Persian)
Piga, A., Aquino, S. D., Agabbio, M. and Papoff, C. M. 1998. Short – term nitrogen atmosphere exposure extends shelf – life of fresh ‘Niedda longa fig fruits. Acta Horticulturae. 480, 295-301.
Rahemi, M. 1984. Postharvest Physiology: An Introduction to Physiology and Vegetable Handling. Shiraz University Edition Center. Shiraz. (in Persian)
Rahemi, M. and Zare, H. 2002. Effects of packaging and temperatures on disinfection and preservation of Estahban dried fig. Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources. 6(2): 29-43. (in Persian)
Riudavets, J., Castañé, C., Alomar, O., Pons, M. J. and Gabarra, R. 2006. Response of eleven stored product pest species to modified atmospheres with high carbon dioxide concentrations. Proceeding of 9th International Working Conference on Stored Product Protection. 15-18 October 2006. São Paulo, Brazil pp. 578-588.
Sahari, M. A. 2002. Chemistry of Browning Reaction in Food. Andishmand Press. Tehran, Chapter. 2, p. 108. (in Persian)
Soltani, M., Alimardani, R., Mobli, H. and Mohtasebi, S. S. 2015. Modified atmosphere packaging: A progressive technology for shelf-life extension of fruits and vegetables. Journal of Applied Packaging Research. 7(3): 33-59.
Villalobos, M. C., Martín, A., Ruiz-Moyano, S., Martín, E., Córdoba, M. G. and Serradilla, M. J. 2015. Effect of modified atmosphere packaging on the antioxidant activity and total phenolic content in 'Albacor' figs. In: Toivonen, P. M., Kalaitzis, P., Manganaris, G. A. (Eds.), Acta Horticulturae. International Society for Horticultural Science. p, 573-579.
Villalobos, M. C., Serradilla, M. J., Martín, A., López Corrales, M., Pereira, C. and Córdoba, M.G. 2016a. Preservation of different fig cultivars (Ficus carica L.) under modified atmosphere packaging during cold storage. Journal of the Science of Food and Agriculture. 96(6): 2103-2115.
Villalobos, M. C., Serradilla, M. J., Martín, A., Ruiz-Moyano, S., Pereira, C. and Córdoba, M.D.G. 2016b. Synergism of defatted soybean meal extract and modified atmosphere packaging to preserve the quality of figs (Ficus carica L). Postharvest Biology and Technology. 111, 264-273.
Villalobos, M. C., Serradilla, M. J., Martín, A., Aranda, E., López-Corrales, M. and Córdoba, M. G. 2018. Influence of modified atmosphere packaging (MAP) on aroma quality of figs (Ficus carica L.). Postharvest Biology and Technology. 136, 145-151.
Waghmare, R. B. and Annapure, U. S., 2018. Integrated effect of radiation processing and modified atmosphere packaging (MAP) on shelf life of fresh fig. Journal of Food Science and Technology. 55(6): 1993-2002.
Yam, K. L. and Papadakis, S. E. 2004. A simple digital imaging method for measuring and analyzing color of food surfaces. Journal Food Engineering. 61(1): 137-142.