نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسنده
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان
چکیده
یکی از مراحل بحرانی در ایجاد ضایعات پس از برداشت سیر، مرحله خشککردن یا التیام دهی آن است. برای تعیین روش مناسب خشککردن سیر پس از برداشت آن، سوخهای سیر سفید همداندر آزمایشی دوساله، 7 روز پس از قطع آبیاری برداشت و ازنظر بزرگترین قطر به سه اندازۀ کمتر از 3.5، بین 3.5 تا 5.5 و بیشتر از5.5 سانتیمتر درجهبندی شدند. بوتهها با برگ (بهصورت ایستاده و افقی) و بدون برگ (ساقه سیر به سمت بالا و پایین) برای خشک شدن در سایه قرار داده شدند و با خشک شدن مزرعهای (برداشت در 35 روز پس از قطع آبیاری) مقایسه شدند. نتایج بررسی ها نشان داد رطوبت سوخهای با قطر بیش از 5.5 سانتیمتر بیشتر از رطوبت سوخهای با اندازههای دیگر است و اختلاف بین شاخص تندی و سفتی بافت آنها معنیدار نیست. پس از خشک شدن خارج از مزرعه، درصد افت رطوبت در سوخهای با برگ بیشتر بود تا سوخهای بدون برگ، ولی بین اندازههای مختلف سوخ ازلحاظ میزان رطوبت اختلاف ناچیزی وجود داشت. فساد و افت وزنی سوخها پس از چهار ماه نگهداری و نیز تغییرات رنگ و افت تندی سیر در تیمار خشک شدن مزرعهای بهصورت معنیداری بیشتر بود تا در تیمارهای خشک شدن خارج از مزرعه. بین روشهای خشک شدن خارج از مزرعه نیز خشک شدن با برگ تغییرات رنگ و افت وزنی بیشتری نسبت به روش خشک شدن بیبرگ داشت؛ بنابراین خشک شدن خارج از مزرعه با جدا کردن برگها مناسبتر تشخیص داده شد ولی جهت قرار گرفتن سوخها به سمت بالا یا پایین اثر معنیداری بر ویژگیهای کیفی و عمر انباری سیر نداشت.
تازه های تحقیق
Suitable Method for Natural Curing of Garlic (Allium sativum L.)
F. Bayat*
*Corresponding Author: Research Staff, Agricultural Engineering Research Department, Hamedan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Hamedan, Iran. E-mail: f.bayat@areeo.ac.ir.
Received: 2 December 2018, Accepted: 18 March 2019
Abstract
Curing is one of the critical stages in postharvest wastage of garlic. To find out the suitable method of curing, a two-year examination has been followed. Garlic bulbs were harvested 7 days after cutting off irrigation and, from the point of diameter, were devided into three groups: less than 3.5 cm. between 3.5 to 5.5 cm. and longer than 5.5 cm. Plants cured with leaves of various shapes (standing and horizontal) and without leaves (upward and downward stem) to be dried up in the shade and were compared with the field curing: harvesting 35 days after the last irrigation. Results showed that after harvesting, the moisture content of various parts of bulbs with diameter longer than 5.5 cm. was more than what could be found in other two groups and the difference between pungency and firmness of bulbs was not significant. Among treatments, moisture loss in bulbs dried with leaves was higher than that in bulbs without leaves, and little difference was noticed in moisture losses among the bulbs of different sizes. Spoilage and bulb weight loss after four months, as well as color changes and pungency losses in field curing were significantly higher than that when curung occurred out of the field. Curing with the leaves faced with more color changes and weight loss than what could be niticed in curing without the leaves. We came to this conclusion that curing without the leaves was the best way of curing, but there was no significant difference between the quality properties and shelf life of bulbs with upward or downward stems.
Keywords: Curing, Field curing, Postharvest wastage, Skin moisture content, Sprouting, Weight losses
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
روش مناسب خشک کردن (التیامدهی) طبیعی سیر (.Allium sativum L) پس از برداشت آن
چکیده [English]
یکی از مراحل بحرانی در ایجاد ضایعات پس از برداشت سیر، مرحله خشککردن یا التیام دهی آن است. برای تعیین روش مناسب خشککردن سیر پس از برداشت آن، سوخهای سیر سفید همداندر آزمایشی دوساله، 7 روز پس از قطع آبیاری برداشت و ازنظر بزرگترین قطر به سه اندازۀ کمتر از 3.5، بین 3.5 تا 5.5 و بیشتر از5.5 سانتیمتر درجهبندی شدند. بوتهها با برگ (بهصورت ایستاده و افقی) و بدون برگ (ساقه سیر به سمت بالا و پایین) برای خشک شدن در سایه قرار داده شدند و با خشک شدن مزرعهای (برداشت در 35 روز پس از قطع آبیاری) مقایسه شدند. نتایج بررسی ها نشان داد رطوبت سوخهای با قطر بیش از 5.5 سانتیمتر بیشتر از رطوبت سوخهای با اندازههای دیگر است و اختلاف بین شاخص تندی و سفتی بافت آنها معنیدار نیست. پس از خشک شدن خارج از مزرعه، درصد افت رطوبت در سوخهای با برگ بیشتر بود تا سوخهای بدون برگ، ولی بین اندازههای مختلف سوخ ازلحاظ میزان رطوبت اختلاف ناچیزی وجود داشت. فساد و افت وزنی سوخها پس از چهار ماه نگهداری و نیز تغییرات رنگ و افت تندی سیر در تیمار خشک شدن مزرعهای بهصورت معنیداری بیشتر بود تا در تیمارهای خشک شدن خارج از مزرعه. بین روشهای خشک شدن خارج از مزرعه نیز خشک شدن با برگ تغییرات رنگ و افت وزنی بیشتری نسبت به روش خشک شدن بیبرگ داشت؛ بنابراین خشک شدن خارج از مزرعه با جدا کردن برگها مناسبتر تشخیص داده شد ولی جهت قرار گرفتن سوخها به سمت بالا یا پایین اثر معنیداری بر ویژگیهای کیفی و عمر انباری سیر نداشت.
کلیدواژهها [English]
- افت وزنی
- جوانهزنی
- خشک شدن مزرعهای
- رطوبت پوسته
- ضایعات پس از برداشت