نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی صنایع و مکانیک، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
2 دانش اموخته
3 سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران
4 هیات علمی قوچان
چکیده
میوه ولیک سیاه منبع سرشاری از آنتیاکسیدانهای طبیعی به ویژه فلاوونوئیدها و آنتوسیانینهاست که اثرهای سلامتبخش بهویژه در پیشگیری از بیماریهای قلبی – عروقی دارد. در این تحقیق، اثر دما و زمان استخراج با فرآیند فراصوت بر راندمان استخراج، قدرت ترکیبات آنتیاکسیدانی و میزان کل ترکیبات فنولی و آنتوسیانینی عصاره میوه ولیک سیاه بررسی شده است.عصاره در دماهای متفاوت (45، 55 و 65 درجة سلسیوس) و زمانهای مختلف (10، 20 و 30 دقیقه) با کمک فراصوت در نسبت ثابت نمونه به حلّال (1 به 8) و شدت ثابت امواج فراصوت (35 کیلوهرتز) استخراج شد. میزان کلترکیبات فنولی و آنتوسیانینی عصاره به روش اسپکتروفتومتری و فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها با استفاده از دو روش بر مبنای درصد مهاررادیکالهای آزاد (2و 2 دیفنیل - 1- پیکریل هیدرازیلDPPH) بر حسب EC50و قدرت احیاکنندگی یونهای آهن سه ظرفیتی تعیین گردید.شرایط بهینه با هدف بیشینهسازی راندمان استخراج و مقدار کل ترکیبات فنولی و آنتوسیانینی،قدرت مهار رادیکال آزاد DPPH و احیاکنندگی آهن عصاره تعیین شد. نتایج حاصل از آنالیز آماری نشان داد که در شرایط بهینه (مدت 29.84 دقیقه و دمای 64.58 درجة سلسیوس)، راندمان استخراج با 14.26 درصد، مقدار کل ترکیبات فنولی و آنتوسیانینی بهترتیب1.38 و7.35 میلیگرم بر میلیلیتر، 0.097=EC50میلیگرم بر میلیلیتر و قدرت احیاکنندگی آهن247.31 میکرومول بر لیتر است. با توجه به مقدار بالای ترکیبات زیست فعال موجود در عصاره ولیک سیاه میتوان به عصاره این میوه بهعنوان یک افزودنی طبیعی و عملگر برای کاربرد در مواد غذایی توجه کرد.
تازه های تحقیق
Food Engineering Research/Vol.18/No.66/Spring & Summer 2019/P: 115-130 |
Optimization of Bioactive Compounds Extraction from Black Hawthorn Fruit (Crataegus elbursensis) using Response Surface Methodology
A. Sharifi*, A. R. Basiri, M. R. Sharifi and R. Ahmadzadeh-Ghavidel
* Corresponding Author: Assistant Professor, Department of Food Science and Technology, Faculty of Industrial and Mechanical Engineering, Qazvin Branch, Islamic Azad University, Qazvin, Iran. Email: asharifi@qiau.ac.ir
Received: 19 June 2018, Accepted: 19 January 2019
Abstract
Black hawthorn fruit (Crataegus elbursensis) is a source of natural antioxidants, especially flavonoids and anthocyanins, which have health effects, especially in the prevention of cardiovascular disease. This study was conducted to determine the effect of temperature and time of ultrasonic-assisted extraction process on extraction efficiency, free radical-scavenging activity and total phenolic and anthocyanin contents of hawthorn fruit.Ultrasonic-assisted extraction process was done at different temperatures (45, 55 and 65 °C) and times (10, 20 and 30 min) and constant sample-to-solvent ratio (1 to 8) and ultrasound frequency (35 KHz). Total phenolic and anthocyanin contents were measured spectrophotometrically and the antioxidant activity of extract was assessed by measuring DPPH radical-scavenging activity (EC50) and Fe3+ reducing power. Statistical data analysis showed that at optimal conditions (extraction time 28.85 min and extraction temperature (64.86°C), extraction efficiency, total phenolic and anthocyanin contents, free radical-scavenging activity and Fe3+reducing power were 14.31%, 1.38 mg/ml, 7.41 mg/ml, 0.102 mg/ml and 248.79 µmol/l, respectively. Due to the high amount of bioactive compounds in the black hawthorn extract, the extract of this fruit can be considered as a natural additive and an agent for use in food.
Keywords: Anthocyanin, Antioxidant activity, Phenolic compounds, Ultrasound
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
بهینهسازی فرآیند استخراج ترکیبات زیست فعال از عصارۀ میوۀ ولیک سیاه (Crataegus elbursensis) با روش سطح پاسخ
چکیده [English]
میوه ولیک سیاه منبع سرشاری از آنتیاکسیدانهای طبیعی به ویژه فلاوونوئیدها و آنتوسیانینهاست که اثرهای سلامتبخش بهویژه در پیشگیری از بیماریهای قلبی – عروقی دارد. در این تحقیق، اثر دما و زمان استخراج با فرآیند فراصوت بر راندمان استخراج، قدرت ترکیبات آنتیاکسیدانی و میزان کل ترکیبات فنولی و آنتوسیانینی عصاره میوه ولیک سیاه بررسی شده است.عصاره در دماهای متفاوت (45، 55 و 65 درجة سلسیوس) و زمانهای مختلف (10، 20 و 30 دقیقه) با کمک فراصوت در نسبت ثابت نمونه به حلّال (1 به 8) و شدت ثابت امواج فراصوت (35 کیلوهرتز) استخراج شد. میزان کلترکیبات فنولی و آنتوسیانینی عصاره به روش اسپکتروفتومتری و فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها با استفاده از دو روش بر مبنای درصد مهاررادیکالهای آزاد (2و 2 دیفنیل - 1- پیکریل هیدرازیلDPPH) بر حسب EC50و قدرت احیاکنندگی یونهای آهن سه ظرفیتی تعیین گردید.شرایط بهینه با هدف بیشینهسازی راندمان استخراج و مقدار کل ترکیبات فنولی و آنتوسیانینی،قدرت مهار رادیکال آزاد DPPH و احیاکنندگی آهن عصاره تعیین شد. نتایج حاصل از آنالیز آماری نشان داد که در شرایط بهینه (مدت 29.84 دقیقه و دمای 64.58 درجة سلسیوس)، راندمان استخراج با 14.26 درصد، مقدار کل ترکیبات فنولی و آنتوسیانینی بهترتیب1.38 و7.35 میلیگرم بر میلیلیتر، 0.097=EC50میلیگرم بر میلیلیتر و قدرت احیاکنندگی آهن247.31 میکرومول بر لیتر است. با توجه به مقدار بالای ترکیبات زیست فعال موجود در عصاره ولیک سیاه میتوان به عصاره این میوه بهعنوان یک افزودنی طبیعی و عملگر برای کاربرد در مواد غذایی توجه کرد.
کلیدواژهها [English]
- آنتوسیانین
- ترکیبات فنولی
- فراصوت
- فعالیت آنتیاکسیدانی