نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان

2 بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان

3 بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان

چکیده

در این پژوهش، اثر بازدارندگی عصاره‌های شیرین‌بیان و برگ گیاه نیم و ژل آلوئه‌ ورا بر رشد کپک آسپرژیلوس نیجر جدا شده از رطب مضافتی و نیز کنترل پوسیدگی در میوۀ مضافتی بررسی شده ­است. فرآورده‌های گیاهی در غلظت‌های مختلف (0.1، 0.5 و 1 درصد برای عصاره‌های شیرین‌بیان و برگ گیاه نیم و 0.25، 0.35 و 0.50 درصد برای ژل آلوئه ‌ورا) به‌طور جداگانه به محیط کشت سیب‌زمینی دکستروز اضافه شدند. دیسک‌هایی از قارچ به قطر 7 میلی‌متر به مرکز پتری‌های حاوی عصاره گیاهی انتقال داده شدند؛ پتری‌ها نیز در گرمخانه در دمای 25 درجه سلسیوس قرار داده شدند. روزانه رشد قطری قارچ بر حسب میلی‌متر اندازه‌گیری شد. بین عصاره‌های گیاهی و غلظت‌های مورد استفاده در جلوگیری از رشد کپک آسپرژیلوس نیجر اختلاف معنی‌داری در سطح احتمال 1 درصد وجود داشت. اثر بازدارندگیعصاره شیرین‌بیان روی رشد قارچ آسپرژیلوس نیجر به‌طور معنی‌داری بیش از اثر بازدارندگیعصاره برگ گیاه نیم و ژل آلوئه ‌ورا بود. غلظت بالای عصاره‌ها نیز اثر بازدارندگی بیشتری روی رشد کپک آسپرژیلوس نیجر در محیط کشت داشت. عصاره شیرین‌بیان در غلظت 1 درصد بیشترین کاهش را در رشد قارچ آسپرژیلوس نیجر نشان داد و نیز در کنترل پوسیدگی در رطب مضافتی مؤثر بود. عصاره ریشه شیرین‌بیان طعم و مزه خاص و قابل تشخیصی را در رطب مضافتی ایجاد نکرد و از لحاظ صفات حسی (طعم و مزه، وضعیت ظاهری، قابلیت پذیرش کلی) امتیاز بیشتری توسط گروه ارزیاب دریافت کرد.

تازه های تحقیق

 

 

Study of the Effect of Aloe vera Gel, Neem Leaf and Licorice Extracts in Controlling Aspergillus Niger in Mazafati Rutab

 

A. Golshan Tafti*, M. Rouzbeh   and S. Z. Ravari

 

* Corresponding Author: Assistant Professor, Food and Postharvest Technology Division, Agricultural Engineering Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran. Email:golshan_ta@yahoo.com

Received: 8 August 2018, Accepted: 11 August 2019

 

In this study, inhibitory effects of plant products (Licorice root and Neem leaf extracts, Aloe vera gel) on Aspergillus niger growth isolated from Mazafati fruits and control of this mold in Mazafati fruit were studied. This mold was isolated from rotten Mazafati fruits. Plant products were added to melted potato dextrose agar medium in different concentrations (0.1, 0.5 and 1% for Licorice root and Neem leaf extracts and 0.25, 0.35 and 0.50% for Aloe vera gel). Plates containing the plant products were inoculated with fungi discs (7mm diameter) and incubated at 25°C ± 1. The diameter of fungus colony (mm) was measured daily. There was significant difference (P < 0.01) among the plant extracts and also their concentrations in preventing Aspergillus niger growth. The results showed that inhibitory effects of Licorice root extract on Aspergillus niger growth were significantly more than that of Neem extract and Aloe vera gel. High concentration of the extracts had also more inhibitory effect on the mold growth. The Licorice root extract at 1% concentration showed more reduction in the growth of Aspergillus niger and also was effective on control of rot in Mazafati rutab. The Licorice root extract did not make any special taste in Mazafati rutab and obtained the more score in the sensory attributes (taste, appearance, acceptability).

 

Keywords: Antifungal Activity, Date, Herbal extract, Microbial infection

 

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

مطالعه اثر ژل آلوئه‌ ورا، عصاره‌های برگ گیاه نیم و ریشه شیرین‌بیان در کنترل قارچ آسپرژیلوس نیجر در رطب مضافتی

نویسنده [English]

  • Abolfazl Golshan Tafti 1

چکیده [English]

در این پژوهش، اثر بازدارندگی عصاره‌های شیرین‌بیان و برگ گیاه نیم و ژل آلوئه‌ ورا بر رشد کپک آسپرژیلوس نیجر جدا شده از رطب مضافتی و نیز کنترل پوسیدگی در میوۀ مضافتی بررسی شده ­است. فرآورده‌های گیاهی در غلظت‌های مختلف (0.1، 0.5 و 1 درصد برای عصاره‌های شیرین‌بیان و برگ گیاه نیم و 0.25، 0.35 و 0.50 درصد برای ژل آلوئه ‌ورا) به‌طور جداگانه به محیط کشت سیب‌زمینی دکستروز اضافه شدند. دیسک‌هایی از قارچ به قطر 7 میلی‌متر به مرکز پتری‌های حاوی عصاره گیاهی انتقال داده شدند؛ پتری‌ها نیز در گرمخانه در دمای 25 درجه سلسیوس قرار داده شدند. روزانه رشد قطری قارچ بر حسب میلی‌متر اندازه‌گیری شد. بین عصاره‌های گیاهی و غلظت‌های مورد استفاده در جلوگیری از رشد کپک آسپرژیلوس نیجر اختلاف معنی‌داری در سطح احتمال 1 درصد وجود داشت. اثر بازدارندگیعصاره شیرین‌بیان روی رشد قارچ آسپرژیلوس نیجر به‌طور معنی‌داری بیش از اثر بازدارندگیعصاره برگ گیاه نیم و ژل آلوئه ‌ورا بود. غلظت بالای عصاره‌ها نیز اثر بازدارندگی بیشتری روی رشد کپک آسپرژیلوس نیجر در محیط کشت داشت. عصاره شیرین‌بیان در غلظت 1 درصد بیشترین کاهش را در رشد قارچ آسپرژیلوس نیجر نشان داد و نیز در کنترل پوسیدگی در رطب مضافتی مؤثر بود. عصاره ریشه شیرین‌بیان طعم و مزه خاص و قابل تشخیصی را در رطب مضافتی ایجاد نکرد و از لحاظ صفات حسی (طعم و مزه، وضعیت ظاهری، قابلیت پذیرش کلی) امتیاز بیشتری توسط گروه ارزیاب دریافت کرد.

کلیدواژه‌ها [English]

  • آلودگی میکروبی
  • خرما
  • عصاره‌های گیاهی
  • فعالیت ضد قارچی
Adyanthaya, S., Pai, V. and Maji Jose, M. D. S. 2014. Antimicrobial potential of the extracts of the twigs of Azadirachta indica (Neem): An in vitrostudy. Journal of Medicinal Plants Studies. 2 (6): 53-57.
Ahmed, M., Khaleeq, A. and Ahmad, S. 2014. Antioxidant and antifungal activity of aqueous and organic extracts of liquorice. World Applied Sciences Journal. 30 (11): 1664-1667.
Atia, M. M. M. 2011. Efficiency of physical treatments and essential oils in controlling fungi associated with some stored date palm fruits. Australian Journal of Basic and Applied Sciences. 5 (6): 1572- 1580.
Bayati Zadeh, J., Moradi Kor, Z. and Karimi Goftar, M. 2013. Licorice (Glycyrrhiza glabra Linn) as a valuable medicinal plant. International Journal of Advanced Biology and Biomedical Research. 1(10): 1281- 1288.
Damghani, R. 1998. Investigating the causes of falling and date fruit rotting and ways of preventing it. Research Report, Iranian Research Institute of Plant Protection. (in Persian)
Fatima, A., Gupta, V. K., Luqman, S., Negi, A. S., Kumar, J. K., Shanker, K., Saikia, D., Srivastava, S., Darokar, M. P. and Khanuja, S. P. S. 2009. Antifungal activity of Glycyrrhiza glabra extracts and its active constituent Glabridin. Phytotherapy Research. 23 (8): 1190-1193.
Garcia, M. A., Ventosa, M., Diaz, R., Falco, S. and Casariego, A. 2014. Effects of Aloe vera coating on postharvest quality of tomato. Fruits. 69 (2):117-126.
Hasnaoui, A., El-Houmaizi, M. A., Asehraou, A., Sindic, M., Deroanne, C. and Hakkou, A. 2010. Chemical composition and microbial quality of dates grown in Figuig oasis of Morocco. International Journal of Agriculture and Biology. 12 (2): 311-314.
Lawrence, R., Tripathi, P. and Jeyakumar, E. 2009. Isolation, purification and evaluation of antibacterial agents from Aloe vera. Brazilian Journal of Microbiology. 40 (4): 906-915.
Mahmoud, D. A., Hassanein, N. M., Youssef, K. A. and Abou Zeid, M. A. 2011. Antifungal activity of different neem leaf extracts and the nimonol against some important human pathogens. Brazilian Journal of Microbiology. 42 (3): 1007-1016.
Mondal, N. K., Mojumdar, A., Chatterje, S. K., Banerjee, A., Datta, J. K. and Gupta, S. 2009. Antifungal activities and chemical characterization of Neem leaf extracts on the growth of some selected fungal species in vitro culture medium. Journal of Applied Sciences and Environmental Management. 13: 49-53.
Mossini, S. A. G., Arrotéia, C. C. and Kemmelmeier, C. 2009. Effect of neem leaf extract and neem oil on Penicillium growth, sporulation, morphology and ochratoxin A production. Toxins. 1 (1): 3-13.
Shrivastava, D. K. and Swarnkar, K. 2014. Antifungal activity of leaf extract of neem (Azadirachta Indica Linn). International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences. 3 (5): 305-308.
Sophia, O., Robert, G. M. and Ngwela, W. J. 2015. Effect of Aloe vera gel coating on postharvest quality and shelf life of mango (Mangifera indica L.) fruits Var. ‘Ngowe. Journal of Horticulture and Foresty. 7 (1): 1-7.
Subapriya, R. and Nagini, S. 2005. Medicinal properties of neem leaves: A review. Current Medicinal Chemistry- Anti-Cancer Agents. 5 (2): 149-156.