نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار پژوهش بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات،

2 مرکزتحقیقات کشاورزی

3 مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان

چکیده

در این پژوهش، تأثیر پیش‌تیمارهای ترکیبی اسمز- فراصوت بر نفوذ ترکیبات فنلی استخراج شده از پسماند انگور در ژل آلوئه‌ورا بررسی و ویژگی­های کیفی نمونه­های خشک شده آلوئه‌ورا با جریان هوای داغ ارزیابی شد. بدین منظور، ژل آلوئه‌ورا با آگار شکل‌دهی شد و با تهیه برش‌هایی استوانه‌ای (20 در 20 میلی‌متر)، تأثیرروش­های مختلف (آبگیری اسمزی، فراصوت قبل از اسمز و فراصوت همزمان با اسمز) بر میزان از دست دادن آب، جذب مواد جامد، شاخص آبگیری و کاهش وزن نمونه ژل آلوئه‌ورا اندازه­گیری شد. نمونه­ها با خشک‌کن کابینی با دمای ثابت‌‌‌‌ 60 درجة سلسیوس، و سرعت هوای 1.5 متر بر ثانیه خشک شدند.نتایج بررسی­ها نشان داد، اِعمال فراصوت تأثیر معنی­ داری بر خواص فیزیکوشیمیایی آلوئه‌ورا دارد. پیش‌تیمار فراصوت همزمان با اسمز، نسبت به سایر تیمارها، باعث افزایش میزان از دست‌دادن آب و میزان جذب مواد شد. علاوه بر این، در نمونه خشک شده ژل آلوئه‌ورا که تحت پیش‌تیمار فراصوت همزمان با اسمز قرار گرفته بود، میزان ترکیبات مؤثر ناشی از نفوذ ترکیبات آنتوسیانینی پسماند انگور در ژل آلوئه‌ورا بیشتر و رنگ محصول نهایی خشک شده آنروشن‌تر بود و به قرمزی تمایل پیدا کرد. نتایج ارزیابی حسی نمونه‌ها نشان داد که پیش‌تیمار فوق باعث می­شود تا رنگ، بافت و شکل ظاهری در نمونه آلوئه‌ورای خشک شده بهتر حفظ شود. 

تازه های تحقیق

 Food Engineering Research/Vol.18/No.66/Spring & Summer 2019/P: 143-154

Evaluation of the Effects of Osmosis Pretreatment Assisted by Ultrasound on the Impregnation of Phenolic Compounds into Aloe vera Gel and Dry Product Quality

 

E. Azarpazhooh*, P. Sharayeei and F. Gheybi

 

*Corresponding Author: Assistant Professor, Agricultural Engineering Research Department, Khorasan-e Razavi Agricultural and Natural Resources Research Center, Agricultural Research, Edication and Extention Organization, Mashhad, Iran. Email: azarpazhooh@gmail.com

Received: 31 October 2018, Accepted: 3 June 2019

 

Abstract

In this study, the effects of combined osmosis and ultrasonic pre-treatment on the infusion of phenolic compounds extracted from grape residue into Aloe vera gel was evaluated, and the qualitative characteristics of dried Aloe vera samples were evaluated with hot air flow. For this purpose, the Aloe vera gel was prepared with agar and cut in the cylinder form (20 x 20 mm). The effects of different methods (osmotic dehydration, ultrasound prior and ultrasound assisted osmotic dehydration) on water loss, adsorption of solids, dehydration index and weight loss were measured. The samples were dried with a cabinet- dryer with a constant temperature of 60 °C and air speed of 1.5 m / s. The results showed that ultrasonic application had a significant effect on the physico-chemical properties of Aloe vera gel. The ultrasound assisted osmotic dehydration increased the amount of water loss and solids gain, comparing with other methods. The dried Aloe vera gel pre-treated with ultrasound assisted osmotic dehydration, had higher anthocyanin compounds and its color was lighter and reddened. The results of the sensory evaluation of the samples showed that this pretreatment improved the color, texture and appearance of the product.

 

KeywordsAloe vera, osmosis, grape residues, dehydration, ultrasonic

 

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

بررسی تأثیر پیش تیمار اسمز با کمک فراصوت برنفوذ ترکیبات فنلی در ژل آلوئه ورا و کیفیت محصول خشک شده

چکیده [English]

در این پژوهش، تأثیر پیش‌تیمارهای ترکیبی اسمز- فراصوت بر نفوذ ترکیبات فنلی استخراج شده از پسماند انگور در ژل آلوئه‌ورا بررسی و ویژگی­های کیفی نمونه­های خشک شده آلوئه‌ورا با جریان هوای داغ ارزیابی شد. بدین منظور، ژل آلوئه‌ورا با آگار شکل‌دهی شد و با تهیه برش‌هایی استوانه‌ای (20 در 20 میلی‌متر)، تأثیرروش­های مختلف (آبگیری اسمزی، فراصوت قبل از اسمز و فراصوت همزمان با اسمز) بر میزان از دست دادن آب، جذب مواد جامد، شاخص آبگیری و کاهش وزن نمونه ژل آلوئه‌ورا اندازه­گیری شد. نمونه­ها با خشک‌کن کابینی با دمای ثابت‌‌‌‌ 60 درجة سلسیوس، و سرعت هوای 1.5 متر بر ثانیه خشک شدند.نتایج بررسی­ها نشان داد، اِعمال فراصوت تأثیر معنی­ داری بر خواص فیزیکوشیمیایی آلوئه‌ورا دارد. پیش‌تیمار فراصوت همزمان با اسمز، نسبت به سایر تیمارها، باعث افزایش میزان از دست‌دادن آب و میزان جذب مواد شد. علاوه بر این، در نمونه خشک شده ژل آلوئه‌ورا که تحت پیش‌تیمار فراصوت همزمان با اسمز قرار گرفته بود، میزان ترکیبات مؤثر ناشی از نفوذ ترکیبات آنتوسیانینی پسماند انگور در ژل آلوئه‌ورا بیشتر و رنگ محصول نهایی خشک شده آنروشن‌تر بود و به قرمزی تمایل پیدا کرد. نتایج ارزیابی حسی نمونه‌ها نشان داد که پیش‌تیمار فوق باعث می­شود تا رنگ، بافت و شکل ظاهری در نمونه آلوئه‌ورای خشک شده بهتر حفظ شود. 

کلیدواژه‌ها [English]

  • پسماند انگور
  • خشک‌کن کابینی
  • فرآوری غیر حرارتی
Anon. AOAC. 2016. Official Methods of Analysis (20th Ed.). Association of Official Analytical Chemists. Washington. DC.
Azarpazhooh, E. and Ramaswamy, H. S. 2009. Evaluation of diffusion and Azuara models for mass transfer kinetics during microwave-osmotic dehydration of apples under continuous flow medium-spray conditions. Drying Technology, 28 (1): 57-67.
Bellary, A. N. and Rastogi, N. K. 2014. Ways and means for the infusion of bioactive constituents in solid foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 56(7): 1126-1145.
Benzie, I. F. F. and Strain, J. J. 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of antioxidant power: the FRAP assay. Analytical Biochemistry. 239: 70-76.
Bozzi, A., Perrin, C., Austin, S. and Vera, A. 2007. Quality and authenticity of commercial aloe vera gel powders. Food Chemistry. 103, 22-30.
Carcel, J. A., Garcia- Perez, J. V., Riera, E. and Mulet, A. 2011. Improvement of convective drying of carrot by applying power ultrasound – influence of mass load density. Drying Technology. 29(2): 174- 182.
Chong, C. H., Law, C. L., Cloke, M., Hii, C. L., Abdullah, L. C. and Daud, W. R. W. 2008. Drying kinetics and product quality of dried Chempedak. Journal of Food Engineering, 88(4): 522-527.
Ersus, S. and Yurdagel, U. 2007. Microencapsulation of anthocyanin pigments of black carrot (Daucus carota L.) by spray drier. Food Engineering. 80, 805-812.
Fengxia, S. and Zhanming, Z. H. 2001. Determination of oil color by image analysis. Journal of the American Oil Chemists’ Society. 78, 749-752.
Fernandes, F. A. N. and Rodrigues, S. 2007. Ultrasound as pre-treatment for drying of fruits: Dehydration of banana. Journal of Food Engineering. 82(2): 261- 267.
Fernandes, F. A. and Rodrigues, S. 2008. Application of ultrasound and ultrasound-assisted osmotic dehydration in drying of fruits. Drying Technology. 26(12): 1509-1516.
Fernandes, F. A. N., Oliveira, F. I. P. and Rodrigues, S. 2008a. Use of ultrasound for dehydration of papayas. Food and Bioprocess Technology. 1(4): 339-345.
Fernandes, F. A. N., Linhares, F. E. and Rodrigues, S. 2008b. Ultrasound as pre-treatment for drying of pineapple. Ultrasonics Sonochemistry. 15(6): 1049-1054.
Ferrando, M., Rozek, A., Achaerandio, I. and Guell, C. 2011. Grape phenolic infusion into solid foods: studies on mass transfer and antioxidant capacity. Procedia Food Science. 1: 1494- 1501.
Ferreira, M. S., Santos, M. C., Moro, T. M. Basto, G. J., Andrade R. M. and Gonçalves, É. C. 2015. Formulation and characterization of functional foods based on fruit and vegetable residue flour. Journal of Food Science and Technology. 52(2): 822-830.
Galanakis, C. M. 2013. Emerging technologies for the production of nutraceuticals from agricultural by-products: a viewpoint of opportunities and challenges. Food and Bioproducts Processing. 91(4): 575-579.
Garcia-Noguera, J., Oliveira, F. I. O., Galláo, M. I., Weller, C. L., Rodrigues, S. and Fernandes, F. A. N. 2010. Ultrasound-assisted osmotic dehydration of strawberries: Effect of pretreatment time and ultrasonic frequency. Drying Technology. 28(2): 294-303.
Hamedi, F., Mohebbi, M., Shahidi, F. and Azarpazhooh, E. 2018. Ultrasound-assisted osmotic treatment of model food impregnated with pomegranate peel phenolic compounds: Mass transfer, texture, and phenolic evaluations. Food and Bioprocess Technology. 11(5): 1061–1074.
Huang, J. and Ling, Y. 2011. Microencapsulation of anthocyanins from fruits of berberis kaschgarica rupr. Food Science. 32(16): 16-21.
Huang, M., Kennedy, J. F., Li, B., Xu, X. and Xie, B. J. 2007. Characters of rice starch gel modified by gellan, carrageenan, and glucomannan: A texture profile analysis study. Carbohydrate Polymers. 69(3): 411-418.
Karacabey, E. and Mazza, G. 2010. Optimisation of antioxidant activity of grape cane extracts using response surface methodology. Food Chemistry.3 119(1): 343-348.
Lawless, J. and Allen, J. 2000. Aloe vera: Natyral wander Care. 1st Ed. Thorsons. Harpercollins, Hammersmith, London, W68JB. Pp. 5-12.
Rodriguez, E. R., Martin, J. D. and Romero, C. D. 2010. Aloe vera as a functional ingredient in foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 50(4): 305-326.
Rózek, A., García-Pérez, J. V., López, F., Güell, C. and Ferrando, M. 2010. Infusion of grape phenolics into fruits and vegetables by osmotic treatment: Phenolic stabililty during air drying. Journal of Food Engineering. 99(2): 142-150.
Sabetghadam, M. and Tavakolipour, H. 2015. Osmo-coating and ultrasonic dehydration as pre- treatment for hot air-drying of flavored apple. Engineering in Agriculture, Environment and Food. 8(4): 318-327.
Shahi, M. M. N., Sabetghadam, M. and Athari, M. 2016. The effect of osmotic and ultrasound pre-treatment on some physicochemical features of avocado. International Journal of Pharmaceutical Research and Allied Sciences. 5(4): 121-131.