نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 مدرس حق التدریسی دانشگاه
2 استاد دانشگاه پردیس کشاورزی دانشگاه تهران،استاد گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی و ریاست پردیس بین المللی ارس، دانشگاه تهران
3 استاد گروه مهندسی شیمی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران،
4 ا- استاد دانشگاه پردیس کشاورزی دانشگاه تهران 2- استاد گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، پردیس بین المللی ارس، دانشگاه تهران، جلفا، ایران
چکیده
در این تحقیق، تأثیر پارامترهای دما، غلظت مالتودکسترین و فشار اتمایزر بر مقدار رطوبت، راندمان (بر مبنای وزن خشک)، فعالیت آبی، انحلالپذیری، زاویه استقرار ریپوز و مقدار آنتوسیانین کل پودر عصاره ترکیبی چای ترش و گل راعی در یک خشککن پاششی نیمهصنعتی بررسی گردید. در این فرآیند از مالتودکسترین به عنوان ماده حامل استفاده شد. طرح آزمایشی، طرح بهینه و روش آماری سطح پاسخ بود. متغیرهای مستقل شامل دمای هوای ورودی (120، 180 و 240 درجه سلسیوس)، غلظت ماده حامل (25، 35 و 45 درصد) و فشار اتمایزر (0.5، 1، 1.5 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع) بودند. تولید پودر عصاره ترکیبی چای ترش و گل راعی، با هدف کمینهکردن مقدار رطوبت و فعالیت آبی و بیشینهکردن راندمان، میزان انحلالپذیری و میزان آنتوسیانین کل با استفاده از روش سطح پاسخ بهینهیابی شد. روش سطح پاسخ نشان داد که در شرایط بهینة دمای هوای ورودی 219 درجه سلسیوس، غلظت مالتودکسترین 42 درصد و فشار اتمایزر 0.5 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع میتوان پودری با راندمان (بر مبنای وزن خشک) 52.68 درصد، مقدار رطوبت 1.38 درصد، فعالیت آبی 0.12، میزان انحلالپذیری 95.92 درصد، زاویه استقرار ریپوز 20 درجه و میزان آنتوسیانین کل 52.22 میلیگرم بر لیتر تولید کرد. با توجه به اهمیت هایپرسین، حضور و پایداری این ماده در پودر تولید شده در شرایط بهینه با استفاده از طیفسنجی اسپکتروفتومتری فوریه تأیید شد.
تازه های تحقیق
Food Engineering Research/Vol.18/No.66/Spring & Summer 2019/P: 155-172 |
Optimization of the effects of Temperature, Maltodextrin Concentration and Atomizer Pressure, in Spray Drying of Blend of Hibiscus Sabdariffa L. Extract and St' John's wort (Hypericum Perforatum L.) Extracts, on Quality and Quantity Properties of the Powder, with Response Surface Methodology
S. Namayandeh, Z. Emam-Djomeh*, S. H. Hashemabadi and S. M. Mousavi
* Corresponding Author: Professor, Faculty of Food Science and Engineering, Aras International Campus Branch, University of Tehran, Jolfa, Iran. Email: emamj@ut.ac.ir
Received: 5 October 2018, Accepted: 17 February 2020
Abstract
In this study, the effects of temperature, maltodextrin concentration and atomizer pressure on moisture content, yield (on dry weight basis), water activity, solubility, angle of repose and total anthocyanin (TAC) of Hibiscus sabdariffa L. and St' John's wort (Hypericum perforatum L.) blend extract powder on quality and quantity properties of the powder were investigated. In this process, Maltodextrin was used as carrier agent. Experimental design involved the use of optimal design and response surface statistical method. Independent variables were inlet air temperature (120, 180 and 240 degrees celsius), concentration of drying aids (25, 35 and 45 percent) and atomizer pressure (0.5, 1, 1.5 kilograms per square centimeter). Optimization of production of Hibiscus sabdariffa L. - Hypericum perforatum L. blend extract powder with the aim of minimizing the amount of moisture content and water activity and maximizing the yield, solubility and total anthocyanin (TAC) were carried out using response surface methodology (RSM). RSM described that upon optimum conditions of 219 (degrees Celsius) inlet temperature, 42 (percent) maltodextrin concentration and 0.5 (kilograms per square centimeter) atomizer pressure, it was possible to produce powder with yield (on dry weight basis) of 52.68 (percent), moisture content of 1.38 (percent), water activity of 0.12, solubility of 95.92 (percent), angle of repose of 20 (degrees) and total anthocyanin (TAC) of 52.22 (milligrams per liter). Then, due to the importance of hypericin, the presence and stability of this material in produced powder in optimum conditions was confirmed by IR spectrometry analysis (FTIR).
Keywords: Angle of ripose, Anthocyanin, Hypericin, Pilot plant spray dryer, Powder rheology
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
بهینه یابی پارامترهای دما، غلظت مالتودکسترین و فشار اتمایزر در خشک کردن پاششی عصارة ترکیبی چای ترش و گل راعی بر خصوصیات کیفی و کمی پودر با روش سطح پاسخ
چکیده [English]
در این تحقیق، تأثیر پارامترهای دما، غلظت مالتودکسترین و فشار اتمایزر بر مقدار رطوبت، راندمان (بر مبنای وزن خشک)، فعالیت آبی، انحلالپذیری، زاویه استقرار ریپوز و مقدار آنتوسیانین کل پودر عصاره ترکیبی چای ترش و گل راعی در یک خشککن پاششی نیمهصنعتی بررسی گردید. در این فرآیند از مالتودکسترین به عنوان ماده حامل استفاده شد. طرح آزمایشی، طرح بهینه و روش آماری سطح پاسخ بود. متغیرهای مستقل شامل دمای هوای ورودی (120، 180 و 240 درجه سلسیوس)، غلظت ماده حامل (25، 35 و 45 درصد) و فشار اتمایزر (0.5، 1، 1.5 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع) بودند. تولید پودر عصاره ترکیبی چای ترش و گل راعی، با هدف کمینهکردن مقدار رطوبت و فعالیت آبی و بیشینهکردن راندمان، میزان انحلالپذیری و میزان آنتوسیانین کل با استفاده از روش سطح پاسخ بهینهیابی شد. روش سطح پاسخ نشان داد که در شرایط بهینة دمای هوای ورودی 219 درجه سلسیوس، غلظت مالتودکسترین 42 درصد و فشار اتمایزر 0.5 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع میتوان پودری با راندمان (بر مبنای وزن خشک) 52.68 درصد، مقدار رطوبت 1.38 درصد، فعالیت آبی 0.12، میزان انحلالپذیری 95.92 درصد، زاویه استقرار ریپوز 20 درجه و میزان آنتوسیانین کل 52.22 میلیگرم بر لیتر تولید کرد. با توجه به اهمیت هایپرسین، حضور و پایداری این ماده در پودر تولید شده در شرایط بهینه با استفاده از طیفسنجی اسپکتروفتومتری فوریه تأیید شد.
کلیدواژهها [English]
- آنتوسیانین
- خشککن پاششی نیمهصنعتی
- رئولوژی پودر
- زاویه ریپوز
- هایپرسین