نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش اموخته کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی زراعی و عمران روستایی، گروه ماشین های کشاورزی و مکانیزاسیون دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

2 استادیار، دانشکده مهندسی زراعی و عمران روستایی، گروه ماشین های کشاورزی و مکانیزاسیون دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

چکیده

خرما یکی از مهم‌ترین محصولات صادراتی کشور ایران است. هسته خرما حدود 10 درصد وزن کل خرما را تشکیل می‌دهد و می‌تواند پس از آسیاب شدن برای تغذیه دام به­ کار رود یا در بسیاری از کارگاه‌های فرآوری خرما در صنایع تبدیلی و شیرینی سازی  به­ کار رود. هدف از این پژوهش، بررسی اثر سرعت دورانی، میزان تغذیه و دما بر میزان پودرشدگی هسته خرما در آسیاب مدل است. دستگاه از قسمت‌های شاسی، موتور، واحد تغذیه، واحد آسیاب با دو نوع تیغه مورب و عمودی و واحد الک تشکیل می‌شود. پس از ساخت دستگاه،  تأثیر عوامل سرعت دورانی تیغه، نوع تیغه، میزان تغذیه و دما روی ویژگی­های فیزیکی (میزان هسته‌های ترک‌خورده، نیمه خرد شده، خرد شده کامل و پودر شده) و ویژگی ­های شیمیایی (میزان پروتئین، روغن، خاکستر و فیبر) هستۀ خرما بررسی شد. آزمایش‌ها به دو دسته تقسیم شدند. آزمایش­ های دسته اول به‌منظور بررسی تأثیر سرعت در سه سطح (2400، 2600 و  2800 دور در دقیقه)، دو نوع تیغه (عمودی و مورب) و سه سطح دما (50، 100 و 150 درجه سلسیوس) روی میزان پودرشدگی در میزان تغذیۀ ثابت 700 گرم انجام گرفت. پس از تعیین سرعت، نوع تیغه و دمای مطلوب آزمایش­های دسته دوم به‌منظور بررسی تأثیر میزان تغذیه 700، 1200 و 1700 گرم روی میزان پودرشدگی به‌صورت طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شدند. در تمام آزمایش ­ها مدت زمان آسیاب کردن ثابت و برابر یک دقیقه بود. نتایج آزمایش ­های دسته اول نشان داد که تأثیر دما، سرعت دورانی تیغه‌ها و نوع تیغه و اثر متقابل آنها بر همه ویژگی­های فیزیکی مورد بررسی در سطح 1 درصد معنی‌دار هستند. نتایج آزمایش ­های دسته دوم مشخص کرد که بهترین میزان تغذیه 700 گرم است. بیشترین میزان پودرشدگی در سرعت دورانی 2800 دور در دقیقه، میزان تغذیه 700 گرم، دمای 150 درجه سلسیوس و توسط تیغه مورب ایجاد شد.از میان خواص شیمیایی، تنها دما در سطح 1 درصد بر میزان پروتئین پودر هسته خرما معنی‌دار بود.

تازه های تحقیق

Investigating the Factors Affecting on The Amount of Date Pit Powder in a Model Mill

M. Karampour, R. Meamar Dastjerdi*, M. Rahnama and M. Saadatfard

                                                                                                                                                                       

*Corresponding Author: Assistant Professor, Faculty of Agriculture Engineering and Rural Development, Department of Agricultural Machinery and Mechanization Engineering, Agricultural Sciences and Natural Resources, University of Khuzestan, Mollasani, Iran. Email: rasoul.meamar@ramin.ac.ir.

Received: 29 December 2018, Accepted: 11 August 2019

                                                                                                                        

Abstract

Date palm is one of the most important export products of Iran. The date pit is about 10% of the total weight of the date, and can be used in livestock feeding after being ground, and also in many processing factories. The purpose of this study was to find the effects of rotational speed, type of blades, feeding rate and temperature on the amount of powder produced in a model mill. The device consists of chassis, electrical motor, feed unit, mill unit with two types of blades and grading unit. The effects of rotational speed, blade type, feeding rate and temperature on physical properties (amount of pits that is cracked, half-broken, full crushed, powdered) and chemical properties (amount of oil, protein, fiber, ash) were investigated. Experiments were grouped into two independent parts. The first one was conducted to determine the effects of rotational speed (2400, 2600 and 2800 rpm), two types of blades (vertical and diagonal) and three temperature levels (50, 100 and 150 C˚) on amount of powder produced in the constant feed rate. After determining the speed, blade type and optimum temperature, the second group of experiments were conducted to determine the effects of feeding rate (700, 1200 and 1700 gr/min.) on the amount of powder produced. The experimental design was factorial based on completely randomized design with three replications. The results from the first group of experiments showed that the effects of temperature, speed and type of blade and their interaction on all physical properties were significant at 1% level. Maximum amount of pit powder was obtained at 2800 (rpm) blades speed, 700 (gr/min.) of feeding, 150 C˚ temperature using diagonal blades. Among the chemical properties, only temperature at 1% level was significant on the protein content of the date palm kernel powder.

 

Keywords: Blade Mill, Chemical properties, Physical prpoperties, Processing by products, Waste

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

بررسی عوامل موثر بر میزان پودر شدگی هسته خرما در یک آسیاب مدل

چکیده [English]

خرما یکی از مهم‌ترین محصولات صادراتی کشور ایران است. هسته خرما حدود 10 درصد وزن کل خرما را تشکیل می‌دهد و می‌تواند پس از آسیاب شدن برای تغذیه دام به­ کار رود یا در بسیاری از کارگاه‌های فرآوری خرما در صنایع تبدیلی و شیرینی سازی  به­ کار رود. هدف از این پژوهش، بررسی اثر سرعت دورانی، میزان تغذیه و دما بر میزان پودرشدگی هسته خرما در آسیاب مدل است. دستگاه از قسمت‌های شاسی، موتور، واحد تغذیه، واحد آسیاب با دو نوع تیغه مورب و عمودی و واحد الک تشکیل می‌شود. پس از ساخت دستگاه،  تأثیر عوامل سرعت دورانی تیغه، نوع تیغه، میزان تغذیه و دما روی ویژگی­های فیزیکی (میزان هسته‌های ترک‌خورده، نیمه خرد شده، خرد شده کامل و پودر شده) و ویژگی ­های شیمیایی (میزان پروتئین، روغن، خاکستر و فیبر) هستۀ خرما بررسی شد. آزمایش‌ها به دو دسته تقسیم شدند. آزمایش­ های دسته اول به‌منظور بررسی تأثیر سرعت در سه سطح (2400، 2600 و  2800 دور در دقیقه)، دو نوع تیغه (عمودی و مورب) و سه سطح دما (50، 100 و 150 درجه سلسیوس) روی میزان پودرشدگی در میزان تغذیۀ ثابت 700 گرم انجام گرفت. پس از تعیین سرعت، نوع تیغه و دمای مطلوب آزمایش­های دسته دوم به‌منظور بررسی تأثیر میزان تغذیه 700، 1200 و 1700 گرم روی میزان پودرشدگی به‌صورت طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شدند. در تمام آزمایش ­ها مدت زمان آسیاب کردن ثابت و برابر یک دقیقه بود. نتایج آزمایش ­های دسته اول نشان داد که تأثیر دما، سرعت دورانی تیغه‌ها و نوع تیغه و اثر متقابل آنها بر همه ویژگی­های فیزیکی مورد بررسی در سطح 1 درصد معنی‌دار هستند. نتایج آزمایش ­های دسته دوم مشخص کرد که بهترین میزان تغذیه 700 گرم است. بیشترین میزان پودرشدگی در سرعت دورانی 2800 دور در دقیقه، میزان تغذیه 700 گرم، دمای 150 درجه سلسیوس و توسط تیغه مورب ایجاد شد.از میان خواص شیمیایی، تنها دما در سطح 1 درصد بر میزان پروتئین پودر هسته خرما معنی‌دار بود.

کلیدواژه‌ها [English]

  • آسیاب تیغه ای
  • خواص فیزیکی
  • خواص شیمیایی
  • ضایعات
  • محصولات جانبی فرآوری
Adisa, A. F., Udo, S. B., Ismaila, S. O. and Adejuyigbe, S. B. 2015. Development of palm kernel nut cracking machine for rural use. Agricultural Engineering International: CIGR Journal. 17(4): 379-388.
Akbari, M., Razavizadeh, R. and Mohebi, G. 2013. Evaluation of oil and fatty acid profiles in Kabkab date in Bushehr province. The Second National Congress on Organic and Conventional Agriculture, Ardabil. (in Persian)
Al-Showiman, S. S., Al-Tamrah, S. A. and Baosman, A. A. 1994. Determination of selenium content in dates of some cultivars grown in Saudi Arabia. International Journal of Food Sciences and Nutrition.45(1): 29-33.
Almana, H. and Mahmoud, R. 1994. Palm date seeds as an alternative source of dietary fiber in Saudi bread. Ecology of Food and Nutrition. 32(3-4): 261-270.
Andoh, P., Agyare, W. and Dadzie, J. 2010. Selection of an ideal mesh size for the cracking unit of a palm kernel processing plant. Journal of Science and Technology (Ghana). 30(3): 109-118
AOAC. 2000. Official Methods of Analyses. Washington, DC: Association of Official Analytical Chemists.
Besbes, S., Blecker, C., Deroanne, C., Drira, N.-E. and Attia, H. 2004. Date seeds: Chemical composition and characteristic profiles of the lipid fraction. Food Chemistry. 84(4): 577-584.
Choo, Y., Cheah, K., Ma, A., Halim, A. and Ong, A. 1990. Conversion of crude palm kernel oil into its methyl esters on a pilot plant scale. Proceedings of the 1990 AOCS: World Conference on Oleochemicals into the 21st Century. Thomas H. Applewhite (Ed.), Kuala Lumpur. p. 292-295.
El-Shurafa, M., Ahmed, H. and Abou-Naji, S. 1982. Organic and inorganic constituents of date palm pit (seed). Date Palm Journal.1(2): 275-284 (in Libya)
Fahloul, D., Abdedaim, M. and Trystram, G. 2010. Heat, mass transfer and physical properties of biscuits enriched with date powder. Journal of Applied Sciences Research. 6(11): 1680-1686.
FAOSTAT. (2017). URL http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC
Ghafari, A., Chegini, G., Khazaei, J. and Vahdati, K. 2011. Design, construction and performance evaluation of the walnut cracking machine. International Journal of Nuts and Related Sciences. 2(1): 11-16.
Ghazanfari Moghdam, A., Vaezizadeh, M. and Noorbakhsh, S. 2011. Investigating and modeling water absorption at different temperatures and its effect on grinding date pits. Journal of Agricultural Engineering Research. 12(1): 97-108.
Ibrahim, I. D., Jamiru, T., Sofuwa, O., Onuoha, O. J., Sadiku, R. E. and Kupolati, W. K. 2016. Design and performance evaluation of horizontal-shaft palm kernel cracking machine. 3rd International Conference on African Development Issues. p. 337-341
Kheiri, F., Pourreza J., Faghani M. and Rahimiyan Y. 2011. The effect of different levels of date meals on cockerles performance. Veterinry Journal of Tabriz. 5(1): 1075-1082. (in Persian)
Nasir, A. 2005. Development and testing of a hammer mill. AU Journal of Technology. 8(3): 124-130.
Ndukwu, M. and Asoegwu, S. 2010. Functional performance of a vertical-shaft centrifugal palm nut cracker. Research in Agricultural Engineering. 56(2): 77-83.
Ojolo, S., Ogundare, A. and Adegbiji, A. 2015. Development of a variable size nut cracker. Agricultural Engineering International: CIGR Journal. 17(3): 159-165.
Ologunagba, I. 2012. Design and evaluation of a horizontal-shaft palm nut cracking machine. Journal of Engineering and Applied Sciences. 4, 80-86.
Omoruyi, A. and Ugwu, K. 2015. Optimization and performance evaluation of palm nut cracking machine. International Journal of Science and Research. 7(4): 646-653.
Safdari, M., Qhaneian, M. T., Ehrampoush, M. H., Babaee, A. R., Emamjomeh, M. M. and Zareii, S. 2015. Study of efficacy of date kernel ash on removal of nitrate from aqueous solutions (isothermic and kinetic study). Journal of Shahrekord University of Medicine Sciences. 16(6): 48-56. (in Persian)
Shokrollahi, F., Taghizadeh, M., Koocheki, A. and Hadad Khodaparast, M. H. 2015. Investigation of physicochemical properties of crust and core dietary fiber from date seed. Journal of Food Science and Technology.12(78): 153-161.