نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

2 استاد گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

3 گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

چکیده

پکتین به‌دست آمده از پوست و ضایعات مرکبات در صنایع مختلفی از جمله صنایع غذایی کاربرد دارد. در مقیاس صنعتی، برای جداسازی مواد زیستی از سیالات و شفاف‌سازی سیال، روش فیلتر کردن کاربرد گسترده‌ای دارد. از روش‌های متداول برای تصفیه محلول اسیدی به منظور استخراج پکتین در مقیاس انبوه، استفاده از ترکیب نیروی خلأ و فیلترهای غشایی است. هدف از این پژوهش، بررسی متغیرهای مهم فیلتر غشایی تحت خلأ  شامل: میزان ضخامت پرلیت (1، 1.5 و 2 سانتی‌متر)، اندازه ذرات کمک-فیلتر (20، 60 و 100 میکرون)، و میزان خلأ (0.2، 0.4 و 0.6 بار) است که بر بازده تولید پکتین، درجه استریفیکاسیون و میزان گالاکتورونیک اسید اثرگذار است. نتایج ارزیابی نشان داد که اندازه ذرات پرلیت و ضخامت لایه بر متغیر وابسته بازده استخراج (سطح احتمال 5 درصد) معنی‌دار است. با افزایش اندازه ذرات پرلیت از 20 میکرون به 100 میکرون، بازده استخراج دو برابر افزایش یافت (از 7 به 14 درصد رسید). افزایش ضخامت لایه پرلیت از 1 به 2 سانتی‌متر، بازده تولید پکتین را از 20 درصد به 10 درصد کاهش داد. بیشترین میزان گالاکتورونیک اسید در ذرات 20 میکرون و ضخامت 2 سانتی‌متر مشاهده شد. از سوی دیگر، درجه استری پکتین استخراج‌شده در محدوده 5±70 درصد متغیر بود که میزان استری شدن متأثر از شرایط استخراج است. شرایط بهینه استخراج در 0.38 بار، اندازه ذرات پرلیت 56 میکرون و سطح ضخامت 2 سانتی‌متر با نرم افزار مشخص گردید. یافته‌های حاصل از پژوهش حاضر در انتقال این فناوری از مقیاس آزمایشگاهی به مقیاس تجاری به منظور استخراج پکتین مؤثر خواهد بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Effect of Vacuum-Membrane Filtering on Quality Attributes and Extraction Efficiency of Pectin from Citrus Peel

نویسندگان [English]

  • shoaib gholami 1
  • saeid minaei 2
  • alireza mahdavian 3

1 Biosystems Engineering Department, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University (TMU), Tehran, Iran

2 Professor of Biosystems Engineering, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University.

3 Assistant Professor of Biosystems Engineering, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University.

چکیده [English]

Pectin, which is made from citrus peel and waste, is one of the most commonly used compounds in the food industry. For large scale production, a combination of membrane-vacuum filtering has been suggested as an alternative to traditional methods of purifying the acidic solution for pectin extraction. This study investigates the main factors regarding membrane filtering system for separation of fibrous materials from an acidic pectin solution under vacuum. These factors which include: filter-aid-particle size, amount of filter-aid (perlite) added to the solution, and the vacuum level, affect production efficiency, degree of esterification, and galacturonic acid content. Pectin extraction efficiency is an important criterion for evaluating the filtration system and test results showed that both perlite particle size and perlite-layer thickness significantly affect this dependent variable. By increasing the perlite particle size from 20 to 100 microns, the extraction efficiency has doubled. This is while increasing the perlite layer thickness from 1 cm to 2 cm cuts the efficiency in half (from 20% to 10%). The highest galacturonic acid content was obtained with 2cm perlite thickness and 20-microns particle diameter. The degree of esterification was affected by the extraction conditions, and results revealed that the extracted pectin samples have an esterification degree of 70±5%. The optimum extraction conditions were determined by the software to be: 2 cm perlite-layer thickness and 56-microns filter-aid particle size at a vacuum level of 0.38 bars. Findings of this study can be utilized in the industrial scale implementation of a biomaterial separation system using vacuum-membrane filtering.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Galacturonic Acid content
  • Perlite
  • Orange waste
  • Esterification
  • Filter Aid
  • Response-Surface Methodology
  • Mathematical Modeling
Abid, M., Cheikhrouhou, S., Renard, C. M. G. C., Bureau, S., Cuvelier, G., Attia, H., and Ayadi, M. A. 2017. Characterization of pectins extracted from pomegranate peel and their gelling properties. Food Chemistry. 215, 318–325.
Alkan, M., and Doğan, M. 2001. Adsorption of copper (II) onto perlite. Journal of Colloid and Interface Science. 243(2): 280–291.
Chan, S. Y., Choo, W. S., Young, D. J., and Loh, X. J. 2017. Pectin as a rheology modifier: Origin, structure, commercial production and rheology. Carbohydrate Polymers. 161, 118–139.
Cserjési, P., Bélafi-Bakó, K., Csanádi, Z., Beszédes, S., and Hodúr, C. 2011. Simultaneous recovery of pectin and colorants from solid agro-wastes formed in processing of colorful berries. Progress in Agricultural Engineering Sciences. 7, 65–80.
Doran, P. M. 2013. Unit operations. Bioprocess Engineering Principles, 445–595.
El-Nawawi, S. A., and Shehata, F. R. 1987. Extraction of pectin from Egyptian orange peel. Factors affecting the extraction. Biological Wastes. 20(4): 281–290.
Georgiev, Y., Ognyanov, M., Yanakieva, I., Kussovski, V., and Kratchanova, M. 2012. Isolation, characterization and modification of citrus pectins. Journal of BioScience & Biotechnology, 1(3).
Grassino, A. N., Halambek, J., Djaković, S., Brnčić, S. R., Dent, M., and Grabarić, Z. 2016. Utilization of tomato peel waste from canning factory as a potential source for pectin production and application as tin corrosion inhibitor. Food Hydrocolloids. 52, 265–274.
Huang, H.-W., Hsu, C.-P., Yang, B. B., and Wang, C.-Y. 2013. Advances in the extraction of natural ingredients by high pressure extraction technology. Trends in Food Science & Technology. 33(1): 54–62.
Maran, J. P., Sivakumar, V., Thirugnanasambandham, K., and Sridhar, R. 2014. Microwave assisted extraction of pectin from waste Citrullus lanatus fruit rinds. Carbohydrate Polymers. 101, 786–791.
Methacanon, P., Krongsin, J., and Gamonpilas, C. 2014. Pomelo (Citrus maxima) pectin: Effects of extraction parameters and its properties. Food Hydrocolloids. 35, 383–391.
Milani, J., and Maleki, G. 2012. Hydrocolloids in food industry. Food Industrial Processes–Methods and Equipment. 2, 2–37.
Minjares-Fuentes, R., Femenia, A., Garau, M. C., Meza-Velázquez, J. A., Simal, S., and Rosselló, C. 2014. Ultrasound-assisted extraction of pectins from grape pomace using citric acid: A response surface methodology approach. Carbohydrate Polymers. 106(1): 179–189.
Ngouémazong, E. D., Christiaens, S., Shpigelman, A., Van Loey, A., and Hendrickx, M. 2015. The emulsifying and emulsion‐stabilizing properties of pectin: A review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 14(6): 705–718.
Saha, D., and Bhattacharya, S. 2010. Hydrocolloids as thickening and gelling agents in food: a critical review. Journal of Food Science and Technology. 47(6): 587–597.
Santos, J. D. G., Espeleta, A. F., Branco, A., and de Assis, S. A. 2013. Aqueous extraction of pectin from sisal waste. Carbohydrate Polymers. 92(2): 1997–2001.
Scott, K. 1995. Handbook of industrial membranes. Elsevier.
Scott, R. W. 1979. Colorimetric determination of hexuronic acids in plant materials. Analytical Chemistry. 51(7): 936–941.
Sun-Waterhouse, D., and Waterhouse, G. I. N. 2015. Spray-drying of green or gold kiwifruit juice–milk mixtures; novel formulations and processes to retain natural fruit colour and antioxidants. Food and Bioprocess Technology. 8(1): 191–207.