نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش

2 محقق غیر هیات علمی، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات،

3 استادیار پژوهشی، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.

4 دانشیار پژوهشی، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش

5 استادیار پژوهشی، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، آمل، ایران.

10.22092/fooder.2023.361561.1360

چکیده

برنج یکی از مهم ترین محصولات تابستانی کشت شده در استان خوزستان است که در سال های اخیر و با توجه به محدودیت منابع آبی، کشت آن محدود شده است. آب مهم ترین عامل در تولید پایدار بیشتر محصولات کشاورزی است و تغییرات رطوبت خاک طی دوره رشد می‌تواند علاوه بر ایجاد تغییراتی در عملکرد محصول، منجر به بروز تغییراتی در ویژگی های فیزیکومکانیکی و کیفیت دانه شود. با توجه به محدودیت منابع آبی در استان خوزستان، این پژوهش با هدف بررسی واکنش برنج رقم محلی عنبربو پس از کشت مستقیم در بستر خشک (خشکه کاری) و به کارگیری سامانه آبیاری قطره ای با سه تناوب آبیاری (یک روزه، دو روزه و سه روزه) اجرا شد. نمونه‌های تولید شده از نظر ویژگی های هندسی، ویژگی های ثقلی، ضرایب اصطکاک استاتیکی، مقاومت خمشی، راندمان تبدیل، درصد دانه گچی، دمای ژلاتینه شدن دانه، درجه سفیدشدگی برنج، آمیلوز و پروتئین مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افزایش فاصله آبیاری از یک روز به سه روز تأثیری منفی بر طول، مقاومت خمشی و وزن هزاردانه داشت. راندمان برنج سالم رقم محلی عنبربو در سفیدکن اصطکاکی (2/20±62/87 درصد) به طور معنی داری بیشتر از سفیدکن سایشی (6/53±55/22 درصد) بود. از آن جا که برنج تولیدی در تمام تیمارها ویژگی های قابل قبولی داشت، تولید آن با توجه به کمبود آب توجیه پذیر است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Effect of Drip Strips Irrigation Intervals on Quality Properties of Rice (Oryza sativa L.) cv. Anbarbo

نویسندگان [English]

  • Maryam Ravaghi 1
  • Leila Behbahani 2
  • Ali Mokhtaran 1
  • Kobra Tajaddodi Talab 3
  • Alireza Ghodsvali 4
  • asefeh latifi 5

1 Assistant Professor, Agricultural Engineering Research Department, Khuzestan Agricultural and Natural Resources Research and Education center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Ahvaz, Iran.

2 Non-Member Faculty, Agricultural Engineering Research Department, Khuzestan Agricultural and Natural Resources Research and Education center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Ahvaz, Iran

3 4Assistant Professor, Rice Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rasht, Iran

4 Associate professor, Agricultural Engineering Research Department, Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Gorgan, Iran

5 Assistant Professor, Rice Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Amol, Iran

چکیده [English]

Rice is one of the most important summer crops in Khuzestan province where its cultivation has been limited due to water scarcity in recent years. Water is the most important factor for sustainable production of many agricultural products and changes in soil moisture content during rice growth can affect yield, quality, physicochemical and mechanical properties of its kernel. Considering the severe water resource limitation, this research was conducted on the reaction of the common rice cultivar of this province (Anbarbo) after dry bed seeding and drip strips irrigation method with three different irrigation intervals (every 1, 2 and 3 day/days). Samples were gathered and tested for their geometric properties, gravimetric properties, coefficient of static friction, bending strength, milling yield, chalkiness, gelatinization temperature, whiteness, Amylose and protein. The Results showed that increasing the irrigation period from 1 day to three days could affect negatively on the length, bending strength and one thousand weight of rice. Friction milling system produced significantly higher head rice yield (62.87±2.2%) than abrasive milling system (55.22±6.53%) for anbarbo rice. As the cultivated rice had acceptable properties in all treatments, its production can be explainable due to water scarcity.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Dry bed seeding
  • Head rice yield
  • Physical properties
  • Quality
  • Water use efficiency