مقاله پژوهشی صنایع غذایی
‌اثر دور آبیاری در سامانه آبیاری قطره ای نواری بر ویژگی های کیفی برنج رقم محلی عنبربو در خوزستان

مریم رواقی؛ لیلا بهبهانی؛ علی مختاران؛ کبری تجددی طلب؛ علیرضا قدس ولی؛ عاصفه لطیفی

دوره 23، شماره 1 ، شهریور 1403، صفحه 1-16

https://doi.org/10.22092/fooder.2023.361561.1360

چکیده
  برنج یکی از مهم ترین محصولات تابستانی کشت شده در استان خوزستان است که در سال های اخیر و با توجه به محدودیت منابع آبی، کشت آن محدود شده است. آب مهم ترین عامل در تولید پایدار بیشتر محصولات کشاورزی است و تغییرات رطوبت خاک طی دوره رشد می‌تواند علاوه بر ایجاد تغییراتی در عملکرد محصول، منجر به بروز تغییراتی در ویژگی های فیزیکومکانیکی و کیفیت ...  بیشتر

مقاله پژوهشی تکنولوژی مواد غذایی
تاثیر ژل زانتان بر ویژگی‌های رئولوژیکی خمیر آرد گندم و کیفیت نان قلاچ

منصوره سلیمانی فرد

دوره 23، شماره 1 ، شهریور 1403، صفحه 17-30

https://doi.org/10.22092/fooder.2024.361497.1359

چکیده
  در سال‌های اخیر، کاربرد مواد افزودنی بویژه هیدروکلوئیدها در صنعت فرآورده‌های نانوایی روند رو به گسترشی داشته است. از این جهت این تحقیق، به منظور بررسی تاثیر صمغ زانتان بر ویژگی‌های رئولوژیکی خمیر آرد گندم و خصوصیات فیزیکوشیمیایی (حجم، حجم ویژه، سفتی و نرمی بافت، افت پخت و فعالیت آبی) و حسی نان قلاچ، انجام شد. هیدروکلوئید زانتان ...  بیشتر

مقاله پژوهشی مدلسازی/ شبیه سازی
مدل سازی ویژگی های فیزیکوشیمیایی پنیر فتای فراپالایشی کم چرب تولید شده با جایگزین های چربی و استارتر الحاقی به روش شبکه عصبی مصنوعی

ساره آشکار؛ وحید حکیم زاده؛ حسن رشیدی؛ سینا ایروانی کازار

دوره 23، شماره 1 ، شهریور 1403، صفحه 31-48

https://doi.org/10.22092/fooder.2024.364066.1377

چکیده
  مشکلات تغذیه ای ناشی از مقادیر بالای چربی در برخی از پنیرها سبب شده تا استفاده از جایگزین‌های چربی در این محصولات مورد بررسی قرار گیرد. مدل سازی سختی، مقدار آب پنیر تولید شده و pH پنیر فتای فراپالایش کم‌چرب با سه سطح از لسیتین در مقدارهای صفر، 1 و 2 گرم بر کیلوگرم، سه سطح صفر، 10 و 20 گرم بر کیلوگرم از پودر آب پنیر، صمغ زانتان در مقادیر صفر، ...  بیشتر

مقاله پژوهشی سایر موارد
فراتحلیل تأثیر عوامل موثر در ضایعات سیب‌زمینی طی انبارداری

فرزاد گودرزی؛ سید محسن سیدان

دوره 23، شماره 1 ، شهریور 1403، صفحه 49-64

https://doi.org/10.22092/fooder.2024.366433.1398

چکیده
  ضایعات مواد غذایی، یکی از چالش‏های جدی امنیت غذایی کشور است. اولین گام برای کاهش تلفات محصولات کشاورزی، شناسایی عوامل موثر در بروز تلفات است. سهم عوامل مختلف در بروز تلفات سیب‌زمینی به عنوان یک محصول اساسی در تامین امنیت غذایی کشور در گزارش‌های موجود از پراکنش زیادی برخوردار است. در این تحقیق برای دستیابی به یک تصویر جامع از نقش ...  بیشتر

مقاله پژوهشی بسته بندی
بررسی تاثیر تیمار پوشش‌های خوراکی با عصاره روغن‌های خوراکی همراه با گاز ازن بر ویتامین های B2 و B3 و ترکیبات فنلی خرمای مضافتی در طول نگهداری در سرردخانه

فرشته سلاجقه؛ فریبا زینالی؛ محمد علیزاده خالد آبادی؛ ابوالفضل گلشن تفتی

دوره 23، شماره 1 ، شهریور 1403، صفحه 65-78

https://doi.org/10.22092/fooder.2024.359773.1341

چکیده
  هدف از تحقیق حاضر حفظ خواص کمی و کیفی از جمله ویتامین‌ها و ترکیبات فنلی رطب مضافتی در طول نگهداری است. به همین منظور، آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. عامل اول (A) شامل پوشش در 5 سطح ( گاز ازن،کیتوزان با عصاره روغنی آویشن + غلظت پی پی ام4000، کیتوزان + عصاره روغنی آویشن با غلظت 6000 پی پی ام، زئین با عصاره ...  بیشتر

مقاله پژوهشی بهداشت مواد غذایی
مدل‌سازی اثر بهداشت انبار بر جمعیت آفات انباری خرما با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی

مریم جلیلی مقدم؛ جاماسب نوزری؛ مسعود لطیفیان؛ سید پژمان شیرمردی؛ سید محمدعلی ابراهیم زاده موسوی

دوره 23، شماره 1 ، شهریور 1403، صفحه 79-94

https://doi.org/10.22092/fooder.2024.365515.1388

چکیده
  این پژوهش برای بررسی اثرات شاخص‌های استاندارد انبارداری خرما بر فراوانی آفات انباری در شش استان خرماخیز ایران در سال 1401 انجام شد. برای طراحی مدل شبکه عصبی مصنوعی در این پژوهش، از سه لایه ورودی، خروجی و پنهان استفاده شده است. نتایج نشان داد که شاخص‌های چیدمان محصول شامل پالت، ظروف نگهداری، تفکیک ارقام، فاصله‌گذاری، قفسه‌بندی به ...  بیشتر

مروری غذاهای فراسودمند
خواص پروبیوتیک ریز جلبک ها در سلامت صنایع غذایی

بهاره نوروزی

دوره 23، شماره 1 ، شهریور 1403، صفحه 95-114

https://doi.org/10.22092/fooder.2024.364914.1383

چکیده
  اسپیرولینا یک ریز جلبک از شاخه سیانوفیت‌ها، منبع غنی از مواد مغذی آلی است. از این ریز جلبک به‌عنوان پروبیوتیک و مکمل غذایی فراسودمند که موجب افزایش رشد باکتری‌های پروبیوتیکی روده می‌شود، در صنایع غذایی استفاده‌های بسیاری می‌شود. در نتیجه هدف از این مقاله، مروری بر خواص پروبیوتیک اسپیرولینا در سلامت صنایع غذایی است. برای نگارش ...  بیشتر

مقاله پژوهشی میکروبیولوژی مواد غذایی
بررسی فعالیت ضدمیکروبی و تأثیر خمیرترش دو سویه باکتری اسید لاکتیک غالب در آرد شلتوک برنج بر میزان فیتیک اسید در نان حجیم

عباس عابدفر

دوره 23، شماره 1 ، شهریور 1403، صفحه 115-128

https://doi.org/10.22092/fooder.2024.365712.1390

چکیده
  هدایت تخمیر با عملکرد بالقوه خمیرترش آرد شلتوک برنج با خصوصیات ضد میکروبی در تکنولوژی‌های نوین تخمیری به منظور کنترل میزان فیتیک اسید روز به روز در حال افزایش است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر خاصیت ضد میکروبی دو سویه لاکتیک جدا شده از خمیرترش آرد شلتوک برنج بر دو باکتری بیماری‌زا شاخص (اشرشیای کلای و استافیلوکوکوس اورئوس) ...  بیشتر

مقاله پژوهشی نانوتکنولوژی
طراحی حسگر زیستی بر پایۀ نانوذرۀ طلا و DNA به‌منظور تشخیص اکریل‌آمید در همبرگر

مریم اثنی عشری؛ رضا فرهمندفر؛ محمد سلگی

دوره 23، شماره 1 ، شهریور 1403، صفحه 129-146

https://doi.org/10.22092/fooder.2024.363260.1372

چکیده
  اکریل­آمید ماده ای سرطان زا و خطرناک است که حین فراوری مواد غذایی در دمای بالا طی واکنش مایلارد تولید می­شود. روش­های اندازه گیری کمی و کیفی اکریل­آمید در مواد غذایی اغلب نیازمند نیروی مختصص و هزینه زیادی است، از این رو سعی شده است روشی نوین برای آنالیز اکریل­آمید در همبرگر ابداع شود. در این مقاله، حسگر زیستی برپایۀ نانوذرات ...  بیشتر