نوع مقاله : مروری

نویسنده

Department of biology

چکیده

بسته بندی‌های هوشمند، با به کارگیری موادی که از طریق یک نشانگر داخلی یا خارجی با محیط بسته‌بندی پایش و تعامل دارند، اطلاعات وضعیت غذای بسته‌بندی شده را به مصرف‌کننده ارائه می‌دهند. استفاده از رنگ‌های مصنوعی به عنوان نشانگر‌های تازگی غذا در بسته‌بندی‌های مواد غذایی، نه تنها دارای ویژگی‌های سمی، سرطان‌زا و جهش‌زا هستند، بلکه سلامت مصرف‌کنندگان و محیط زیست را نیز تهدید می‌کنند و علاوه بر آن برای کاربرد‌های غذایی نیز مناسب نیستند. اما مواد مبتنی بر طبیعت می‌توانند به‌عنوان جایگزینی مناسب برای استفاده به‌عنوان نشانگرها و حسگرها باشند. بنابراین، هدف از نگارش مقاله مروری حاضر، بررسی آخرین اطلاعات در مورد حسگرهای زیستی ساخته شده بر اساس ترکیبات به‌ دست ‌آمده از عصاره‌های طبیعی در بسته‌بندی‌های مواد غذایی است. بدیهی است که عصاره‌های زیست فعال بر پایه آنتوسیانین‌ها، بتالین‌ها و کورکومین‌ها به دست آمده از منابع طبیعی، از جمله محصولات جانبی صنایع غذایی هستند که پتانسیل قابل توجهی برای عملکرد به عنوان حسگرهای زیستی دارند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

A review of biosensors based on Anthocyanins, betalains and Curcumins in smart food packaging

نویسنده [English]

  • Bahareh Nowruzi

Department of biology

چکیده [English]

Smart packages, by using materials that monitor and interact with the packaging environment through an internal or external indicator, provide information on the state of the packaged food to the consumer. The use of artificial colors as indicators of food freshness in food packaging, not only have toxic, carcinogenic and mutagenic properties, but also threaten the health of consumers and the environment, and in addition to food applications are also not suitable. But nature-based materials can be a suitable alternative to be used as indicators and sensors. Therefore, the purpose of writing this review article is to review the latest information about biosensors made based on compounds obtained from natural extracts in food packaging. Obviously, bioactive extracts based on anthocyanins, betalins, and curcumins obtained from natural sources, including byproducts of food industry, have significant potential to function as biosensors.

Smart packages, by using materials that monitor and interact with the packaging environment through an internal or external indicator, provide information on the state of the packaged food to the consumer. The use of artificial colors as indicators of food freshness in food packaging, not only have toxic, carcinogenic and mutagenic properties, but also threaten the health of consumers and the environment, and in addition to food applications are also not suitable. But nature-based materials can be a suitable alternative to be used as indicators and sensors.

کلیدواژه‌ها [English]

  • smart packaging
  • Anthocyanins
  • betalains
  • Curcumins
  • food shelf life