نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،AREEO، مشهد، ایران
2 استادیار بخش تحقیقات علوم زراعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،AREEO، مشهد، ایران.
چکیده
این تحقیق با هدف جلوگیری از تولید قندهای احیاکننده طی تنش سرما در سیبزمینی و با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاٌ تصادفی در 3 تکرار اجرا شد. تیمارها عبارت بودند از: دو رقم سیبزمینی (آگریا و فونتین)، مواد ضدسرما (محلولپاشی کلسیم (1.5 لیتر در هکتار)، پتاسیم (5 کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم انحلال پذیر در آب)، ترکیب اسیدآمینه دلفانپلاس (1 لیتر در هکتار) و اسید آسکوربیک (یک در هزار) و تیمار عدم محلولپاشی (تیمار شاهد)) و انبارداری (شش ماه). با توجه به پیشبینی وقوع سرما در منطقۀ جلگهرخ در پنجم مهر ماه و دوازدهم مهر ماه 1398 محلولپاشیها اجرا شد. پس از برداشت، سیبزمینی درجهبندی و در انبار فنی در دمای 8 درجه سانتیگراد و رطوبت 95تا 98 درصد به مدت 6 ماه انبار شد. هر دو ماه یکبار آزمونهای درصد رطوبت، کاهش وزن، مقدار قند احیاکننده، خاکستر، تجزیه و تحلیل بافت و رنگ (تعیین ویژگیهای *a* ،L *، b) دنبال شد. نتایج تحقیق نشان داد کاربرد مواد ضدسرما موجب کاهش قندهای احیاکننده و ویژگیهای رنگی *a وE∆ (نشانگر قرمزی کمتر) و افزایش *b و*L (به ترتیب نشانگر زردی و روشنی بیشتر) طی 6 ماه انبارداری شدهاند. مواد ضد سرما در تولید قندهای احیاکننده موجب حفظ ویژگیهای فیزیکی سیب زمینی مانند سختی بافت شد. کمترین مقدار قندهای احیاکننده در رقم آگریا و در تیمار اسیدهای آمینه (100گرم/میلیگرم 3.380) و بیشترین مقدار آن در تیمار شاهد رقم فونتین (100گرم/میلیگرم20.24) بود.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
The use of anti-freezing agents in preventing the production of reducing sugars during cold stress and potato storage
نویسندگان [English]
- Soodabeh Einafshar 1
- Koorosh Shojaei Noferest 2
1 AREEO
2
چکیده [English]
For preventing the production of reducing sugars during cold stress in potatoes, this project was implemented using a factorial experiment in the form of a completely randomized design in 3 repetitions. The treatments were: two potato varieties (Agria and Fontin), antifreeze agents (spraying calcium solution (1.5 liters per hectare), potassium (5 kg/h of potassium sulfate soluble in water), Delfan Plus amino acid composition
(1 liters per hectare) and ascorbic acid (one per thousand) and no foliar spraying treatment (control treatment) and six months of storage. The foliar spraying was carried out on Sep. 26th and Oct. 3rd, 2018, according to the forecast of cold weather in Jalga Rukh region. After harvesting, the potatoes were stored in a conditioned storage at a temperature of 8 ˚C and a humidity of 98-95% for 6 months. Moisture content, weight loss, reducing sugar, ash, texture and color analysis (determining the characteristics a*, L*, b*) were measured once every two months. The use of antifreeze agents decreased reducing sugars and color characteristics a*, and ∆E and increased b* and *L during 6 months of storage. Application of anti-freezing substances in the production of reducing sugars caused maintaining the physical properties of potatoes such as the hardness of its texture. The lowest amount of reducing sugars was found in Agria cultivar and in the amino acids treatment (3.380 mg.100g-1) and the highest amount was found in Fontin cultivar (20.24 mg.100g-1).
کلیدواژهها [English]
- amino acid
- ascorbic acid
- potassium
- calcium
- browning interactions