نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،AREEO، مشهد، ایران

2 استادیار بخش تحقیقات علوم زراعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،AREEO، مشهد، ایران.

چکیده

این تحقیق با هدف جلوگیری از تولید قندهای احیاکننده طی تنش سرما در سیب‌زمینی و با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاٌ تصادفی در 3 تکرار اجرا ‌شد. تیمارها عبارت بودند از: دو رقم سیب­زمینی (آگریا و فونتین)، مواد ضدسرما (محلول‌پاشی کلسیم (1.5 لیتر در هکتار)، پتاسیم (5 کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم انحلال­ پذیر در آب)، ترکیب اسیدآمینه دلفان­پلاس (1 لیتر در هکتار) و اسید آسکوربیک (یک در هزار) و تیمار عدم محلول‌پاشی (تیمار شاهد)) و انبارداری (شش ماه). با توجه به پیش‌بینی وقوع سرما در منطقۀ جلگه­رخ در پنجم مهر ماه و دوازدهم مهر ماه 1398 محلول‌پاشی‌ها اجرا شد. پس از برداشت، سیب‌زمینی درجه‌بندی و در انبار فنی در دمای 8 درجه سانتی‌گراد و رطوبت 95تا 98 درصد به مدت 6 ماه انبار شد. هر دو ماه یک­بار آزمون­های درصد رطوبت، کاهش وزن، مقدار قند احیاکننده، خاکستر، تجزیه و تحلیل بافت و رنگ (تعیین ویژگی‌های *a* ،Lb) دنبال شد. نتایج تحقیق نشان داد کاربرد مواد ضدسرما موجب کاهش قندهای احیاکننده و ویژگی‌های رنگی *a وE (نشانگر قرمزی کمتر) و افزایش *b و*L (به ترتیب نشانگر زردی و روشنی بیشتر) طی 6 ماه انبارداری شده­اند. مواد ضد سرما در تولید قندهای احیاکننده موجب حفظ ویژگی­های فیزیکی سیب­ زمینی مانند سختی بافت شد. کمترین مقدار قندهای احیاکننده در رقم آگریا و در تیمار اسیدهای آمینه (100گرم/میلی‌گرم 3.380) و بیشترین مقدار آن در تیمار شاهد رقم فونتین (100گرم/میلی‌گرم20.24) بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

The use of anti-freezing agents in preventing the production of reducing sugars during cold stress and potato storage

نویسندگان [English]

  • Soodabeh Einafshar 1
  • Koorosh Shojaei Noferest 2

1 AREEO

2

چکیده [English]

For preventing the production of reducing sugars during cold stress in potatoes, this project was implemented using a factorial experiment in the form of a completely randomized design in 3 repetitions. The treatments were: two potato varieties (Agria and Fontin), antifreeze agents (spraying calcium solution (1.5 liters per hectare), potassium (5 kg/h of potassium sulfate soluble in water), Delfan Plus amino acid composition
(1 liters per hectare) and ascorbic acid (one per thousand) and no foliar spraying treatment (control treatment) and six months of storage. The foliar spraying was carried out on Sep. 26th and Oct. 3rd, 2018, according to the forecast of cold weather in Jalga Rukh region. After harvesting, the potatoes were stored in a conditioned storage at a temperature of 8 ˚C and a humidity of 98-95% for 6 months. Moisture content, weight loss, reducing sugar, ash, texture and color analysis (determining the characteristics a*, L*, b*) were measured once every two months. The use of antifreeze agents decreased reducing sugars and color characteristics a*, and ∆E and increased b* and *L during 6 months of storage. Application of anti-freezing substances in the production of reducing sugars caused maintaining the physical properties of potatoes such as the hardness of its texture. The lowest amount of reducing sugars was found in Agria cultivar and in the amino acids treatment (3.380 mg.100g-1) and the highest amount was found in Fontin cultivar (20.24 mg.100g-1).

کلیدواژه‌ها [English]

  • amino acid
  • ascorbic acid
  • potassium
  • calcium
  • browning interactions
Anonym, 2021. Agricultural statistics. Deputy of Statistics of Information and Communication Technology Center. Tehran. Iran. [In Persian]
AOAC. 2000. Official Methods of Analysis, 17th ed. 37.1.10. 2(37): 4. Washington, D.C.: Association of Official Analytical Chemist.Arias.
Arias, E., González, J., López‐Buesa, P., & Oria, R. (2008). Optimization of processing of fresh‐cut pear. Journal of the Science of Food and Agriculture, 88(10), 1755-1763.
Coffin, R. H., Yada, R. Y., Parkin, K. L., Grodzinski, B., & Stanley, D. W. (1987). Effect of low temperature storage on sugar concentrations and chip color of certain processing potato cultivars and selections. Journal of Food Science, 52(3), 639-645.
Daraei, G. A., Mirzaei, H. E., Maghsoudlou, Y., & Kashaninezhad, M. (2010). Investigation of the physicochemical properties of three potato varieties of Golestan province and their effects on quality attribute of French fries.FAO. 2007. FAO statistical databases. Available online at http://www. Fao.org
Jia, Z., & Davies, P. L. (2002). Antifreeze proteins: an unusual receptor–ligand interaction. Trends in biochemical sciences, 27(2), 101-106.
Lante, A., & Tinello, F. (2015). Citrus hydrosols as useful by-products for tyrosinase inhibition. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 27, 154-159.
Matsuura-Endo, C., Kobayashi, A., Noda, T., Takigawa, S., Yamauchi, H., & Mori, M. (2004). Changes in sugar content and activity of vacuolar acid invertase during low-temperature storage of potato tubers from six Japanese cultivars. Journal of plant research, 117, 131-137.
Mottram, D. S., Wedzicha, B. L., & Dodson, A. T. (2002). Acrylamide is formed in the Maillard reaction. Nature, 419(6906), 448-449.
Parsapoor, M. M. & Lame, H. (2004). The possibility of producing potato chips by drying method. Iranian Food science and technology Journal, 1(2):15-22. [In Persian]
Salimi, H. A., Maghsoudlou, H., Mirzaii, H., & Kashani, N. M. (2010). Effect of shelf life on quality changes of potato dried powder and cubes to select the best usage duration and variety. Journal of Food Science and Technology., 7(2):69- 83.[In Persian]
Shallenberger, R. S., Smith, O., & Treadway, R. H. (1959). Food color changes, role of the sugars in the browning reaction in potato chips. Journal of agricultural and food chemistry, 7(4), 274-277.
Sowokinos, J. R. (2001). Biochemical and molecular control of cold-induced sweetening in potatoes. American Journal of Potato Research, 78, 221-236.
Takahashi, D., Li, B., Nakayama, T., Kawamura, Y., & Uemura, M. (2013). Plant plasma membrane proteomics for improving cold tolerance. Frontiers in plant science, 4, 90.
Taniwaki, M., Sakurai, N., & Kato, H. (2010). Texture measurement of potato chips using a novel analysis technique for acoustic vibration measurements. Food Research International, 43(3), 814-818.
Vejdani, H. R. (2022). An analysis of potato production in Iran and the world and its role in food security. Practical science in potato. 5(1): 35-44. [In Persian]
Zandi, P. (1989). Food science from chemical aspects. Tehran university press. [In Persian]
Zhang, B., Zhang, L., Li, F., Zhang, D., Liu, X., Wang, H. & Zhou, Y. (2017). Control of secondary cell wall patterning involves xylan deacetylation by a GDSL esterase. Nature Plants, 3(3), 1-9.