مقاله پژوهشی تکنولوژی مواد غذایی
مقایسه ی سه روش میدان پالس الکتریکی، فراصوت و خیساندن در بررسی میزان ترکیبات فنلی، قدرت آنتی اکسیدانی و خصوصیات رنگی گیاه مفراح

رویا فنایی نقدعلیپور؛ وحید حکیم زاده؛ محمدعلی حصاری نژاد

دوره 23، شماره 2 ، آذر 1403، صفحه 1-14

https://doi.org/10.22092/fooder.2024.365247.1384

چکیده
  در این تحقیق میدان پالس الکتریکی و فراصوت به عنوان روش‌های نوین در استخراج عصاره­ی‌ گیاه مفراح به ترتیب با شدت 3.5 و 7 کیلوولت و فرکانس 37 و 80 کیلوهرتز طی خیساندن  با سه حلال اتانول 96 درصد، اتانول 50 درصد و آب به کار گرفته شد میزان ترکیبات فنلی کل ، فعالیت آنتی­اکسیدانی و پارامترهای رنگی عصاره بررسی شدند. نتایج نشان داد که پیش تیمارهای ...  بیشتر

مقاله پژوهشی ایمنی مواد غذایی
اندازه گیری مایکوتوکسین ها در غلات با کروماتوگرافی مایع و شناساگر جرمی/ جرمیLC-MS/MS

انوشه رحمانی؛ مریم جلیلی؛ فرهنگ سلیمانی

دوره 23، شماره 2 ، آذر 1403، صفحه 15-32

https://doi.org/10.22092/fooder.2024.366594.1399

چکیده
  برای تعیین همزمان آفلاتوکسین ها، اکراتوکسین آ، زئارالنون، دئوکسی نیوالنول، سموم T2، HT2 و فومونیسین ها در غلات، یک روش کروماتوگرافی جرمی/ جرمی LC-MS/MS به کار گرفته شد و در آن کارایی دو روش استخراج سموم (یک و دو مرحله‌ای) و چهار روش خالص‌سازی (شامل ستون MycoSep 226، Oasis HLB و ستون ایمیونوافینیتی و بدون خالص‌سازی) برای به دست آوردن حداکثر میزان ...  بیشتر

مقاله پژوهشی تکنولوژی مواد غذایی
اثر فیبر گندم بر ویژگی های فیزیکی، شیمیایی، حسی و میکروبی سوسیس گیاهی

حانیه فراست؛ رضا فرهمندفر؛ بهرام شهره؛ علی معتمدزادگان

دوره 23، شماره 2 ، آذر 1403، صفحه 33-54

https://doi.org/10.22092/fooder.2024.364214.1379

چکیده
  مصرف بیش از حد محصولات گوشتی فرآوری شده با مشکلاتی مانند بیماری­های قلبی عروقی، دیابت و انواع مختلف سرطان مرتبط است. یکی از راه‌های کاهش مصرف غذاهای مبتنی بر گوشت، جایگزینی آنها با فرآورده­های گیاهی است. هدف از این تحقیق، بهبود ویژگی­های سوسیس گیاهی با استفاده از فیبر گندم است. بدین منظور سوسیس گیاهی حاوی صفر، 0.5، 1 و 1.5 درصد فیبر ...  بیشتر

مقاله پژوهشی شیمی مواد غذایی
کاربرد مواد ضد سرما در ممانعت از تولید قندهای احیاءکننده طی تنش سرما و انبارداری سیب‌زمینی

سودابه عین افشار؛ کوروش شجاعی نوفرست

دوره 23، شماره 2 ، آذر 1403، صفحه 55-68

https://doi.org/10.22092/fooder.2024.364492.1381

چکیده
  این تحقیق با هدف جلوگیری از تولید قندهای احیاکننده طی تنش سرما در سیب‌زمینی و با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاٌ تصادفی در 3 تکرار اجرا ‌شد. تیمارها عبارت بودند از: دو رقم سیب­زمینی (آگریا و فونتین)، مواد ضدسرما (محلول‌پاشی کلسیم (1.5 لیتر در هکتار)، پتاسیم (5 کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم انحلال­ پذیر در آب)، ترکیب ...  بیشتر

مقاله پژوهشی تکنولوژی مواد غذایی
The effect of nanocapsules containing mango-eggplant peel extracts on the physicochemical, oxidative, microbial and sensory characteristics of refrigerated beef burgers during storage

الهام ورمزیار؛ علیرضا رحمن؛ فاطمه حسین مردی

دوره 23، شماره 2 ، آذر 1403، صفحه 69-90

https://doi.org/10.22092/fooder.2024.366896.1404

چکیده
  Meat and meat products are classified as perishable food items characterized by a limited shelf life when stored under refrigeration. Consequently, considerable attention has been focused on extending the shelf life of these products and preserving their quality through the utilization of natural preservatives. The objective of this research was to examine the impact of both free and nonencapsulated forms of mango-eggplant peel extracts (M-EPEs) administered at concentrations of 200, 450, and 700 mg/kg as natural preservatives on the physicochemical, oxidative, microbial, and sensory attributes ...  بیشتر

مقاله پژوهشی بسته بندی
تهیه بسته بندی فعال برپایه آئروژل سلولزی بارگزاری شده با اسانس آویشن شیرازی و اثر ضد میکروبی آن بر اشرشیاکلی O157:H7 در گوشت نگهداری شده در شرایط یخچالی

سیده سحر میرمعینی؛ مهران مرادی؛ حسین تاجیک؛ هادی الماسی

دوره 23، شماره 2 ، آذر 1403، صفحه 91-104

https://doi.org/10.22092/fooder.2024.366082.1394

چکیده
  بسته­ بندی ضدمیکروب نوعی از بسته ­بندی است که از طریق تماس با غذا یا آزاد­سازی مادۀ ضدمیکروب در فضای بسته­ بندی اثر ضدمیکروبی خود را اعمال می­کند و می­تواند رشد میکروارگانیسم­های عامل فساد و بیماری­زا را در مادۀ­ غذایی کاهش دهد، به تأخیر اندازد یا از آن جلوگیری کند. هدف از این مطالعه، تهیۀ آئروژل سلولزی و آئروژل کامپوزیت ...  بیشتر

مقاله پژوهشی بهداشت مواد غذایی
تأثیر پرتو گاما و بتا بر آفات و خواص بیوشیمیایی ارقام خرمای زاهدی و مضافتی

مریم جلیلی مقدم؛ جاماسب نوزری؛ مسعود لطیفیان؛ سید پژمان شیرمردی؛ سید محمدعلی ابراهیم زاده موسوی

دوره 23، شماره 2 ، آذر 1403، صفحه 105-128

https://doi.org/10.22092/fooder.2024.366131.1396

چکیده
  باتوجه‌ به ضرورت جایگزینی متیل بروماید، تأثیر دُزهای مختلف پرتوگاما و پرتو بتا در کنترل شپشۀ ­داندانه­دار و شب­پرۀ مدیترانه ­ای و خواص بیوشیمیایی میوه در دو رقم خرمای زاهدی و مضافتی بررسی شد. خرمای بسته‌بندی‌شده در معرض دُزهای مختلف 0، 250، 500، 750، 1000 و 1250 گری قرار گرفتند. برای پرتودهی از منبع کبالت-60 و  پرتو بتا با انرژی پرتو ...  بیشتر

مقاله پژوهشی بسته بندی
تاثیر بسته‌بندی و مدت زمان نگهداری بر ویژگی های دانة پوست‌گیری شدة کینوا

بهجت تاج الدین؛ محمود باقری

دوره 23، شماره 2 ، آذر 1403، صفحه 129-144

https://doi.org/10.22092/fooder.2024.366324.1397

چکیده
  کینوا گیاهی شبه‌غله و منبع مناسبی از موادمعدنی، ویتامین‌ها، ترکیبات پلی‌فنلی، فیتوسترول‌ها و فلاونوئیدها است. قرار گرفتن آن در شرایط نامساعد نگهداری، منجر به افت کیفیت و زیان اقتصادی می‌شود. هدف از این مطالعه، ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی دانة کینوا طی مدت بسته‌بندی و نگهداری آن است. بدین منظور، دانة پوست‌گیری‌شدة ژنوتیپ ...  بیشتر