نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران

2 گروه شیمی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران

3 دانشکده علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد علوم دارویی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

10.22092/fooder.2024.365356.1385

چکیده

جهت بهبود خواص مکانیکی، فیزیکی و نیز بیولوژیکی فیلم‌های زیست‌پلیمری، ساخت فیلم‌های کامپوزیت با اختلاط پلیمرهای مختلف و پرکننده‌ها و افزودنی‌ها مورد توجه قرار گرفته است. تحقیق حاضر با هدف بررسی خصوصیات فیزیکی، مکانیکی و ضدمیکروبی فیلم مرکب فعال با 5 تیمار شامل فیلم دوجزیی پلی‌وینیل‌الکل/ کیتوزان، فیلم سه‌جزیی پلی-وینیل الکل/ کیتوزان/ مونت‌موریلونیت، فیلم سه‌جزیی همراه با عصاره‌های آویشن شیرازی (2 درصد) و سیر (2 درصد) به‌تنهایی یا در ترکیب با یکدیگر در قالب یک طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. نتایج نشان داد افزودن نانو مونت‌موریلونیت به فیلم دوجزیی موجب ساخت فیلم‌های مرکب سه‌جزیی با خصوصیات مکانیکی و فیزیکی بهتری شد. در عین حال ساخت فیلم مرکب سه‌جزیی فعال با افزودن عصاره‌های گیاهی به‌خصوص هنگام استفاده توأم آنها در ترکیب فیلم علاوه بر خصوصیات مکانیکی و فیزیکی بهتر موجب تقویت خصوصیت ضدمیکروبی فیلم شد. فیلم مرکب سه‌جزیی فعال حاوی عصاره‌های آویشن شیرازی و سیر با دارا بودن بیشترین ضخامت (mm 18/0)، استحکام کششی، کرنش، حلالیت، ظرفیت جذب آب مطلوبی داشته که منجر به کمترین نفوذپذیری به بخار آب (gmm/m2 h Pa 65/3) و بیشترین قطر ناحیه مهار رشد علیه باکتری‌های استافیلوکوکوس اورئوس (mm 33/23) و اشریشیا کلی (mm 46/18) شد. بنابراین این فیلم کامپوزیت سه‌جزیی فعال با دارا بودن ویژگی‌های مطلوب فیزیکی، مکانیکی و ضدمیکروبی، قابلیت بکارگیری به‌عنوان ماده بسته‌بندی زیست‌تخریب‌پذیر در صنایع غذایی را دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Survey the properties of active composite film containing garlic (Allium sativum L) and thyme (Zataria multiflora Boiss) extract aimed at food packaging

نویسندگان [English]

  • Dariush Khademi Shurmasti 1
  • Fatemeh Norkami 1
  • Abdullah Alizadeh Karsalari 2
  • Kasra Momenian 3

1 Department of Agriculture, Savadkooh Branch, Islamic Azad University, Savadkooh, Iran

2 Department of Chemistry, Savadkooh Branch, Islamic Azad University, Savadkooh, Iran

3 Faculty of Food Science and Technology, Pharmaceutical Sciences Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

چکیده [English]

To improve the mechanical, physical and biological properties of bio-polymeric films, the fabrication of composite films has been considered by mixing different polymers, fillers and additives. The present study was carried out to survey the physical, mechanical and antimicrobial properties of active composite film in a completely randomized design with 5 treatments, including two-component polyvinyl alcohol/chitosan film, three-component polyvinyl alcohol/chitosan/montmorillonite film, three-component film incorporated thyme (2%) and garlic (2%) extract alone or in combination with each other. The findings showed that adding nano-montmorillonite to the two-component film resulted in three-component composite films with improved mechanical and physical properties. At the same time, the fabrication of a three-component active composite film by adding plant extracts, especially when they are used together in the composition of the film, in addition to improved mechanical and physical properties, reinforced the antimicrobial properties of the film. The three-component active composite film containing thyme and garlic extract has the highest thickness (0.18 mm), favourable tensile strength, elongation at break, solubility, and water absorption capacity, leading to the lowest water vapour permeability (3.65 gmm/m2hPa), and the maximum diameter of the inhibitory zone against S. aureus (23.33 mm) and E. coli (18.46 mm). Therefore, this active three-component composite film, having favourable physical, mechanical and antimicrobial properties, can be used as a biodegradable packaging material in the food industry.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Biodegradable packaging
  • Polyvinyl alcohol
  • Composite film
  • Chitosan
  • Montmorillonite