نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار

10.22092/fooder.2024.364318.1380

چکیده

فرایند ارزیابی انطباق، به اندازه‌گیری به عنوان منبع اصلی اطلاعات متکی است. در هر اندازه‌گیری نتیجه به‌دست‌آمده همیشه دارای عدم‌قطعیت می‌باشد. اندازه‌گیری pH از مهم‌ترین و رایج‌ترین آزمون‌های آزمایشگاه‌های غذایی می‌باشد، از آنجایی که اولین گام تخمین عدم قطعیت، تعیین مدل ریاضی برای اندازه‌گیری می‌باشد و چون در هیچ‌یک از روش‌های آزمون ذکر شده، جهت اندازه‌گیری pH، بر خلاف اکثر آزمون‌های دیگر، مدل ریاضی و فرمول محاسباتی وجود ندارد این آزمون برای مطالعه انتخاب شد. جهت تخمین عدم قطعیت اندازه‌گیری، از نرم‌افزار Qmsys GUM استفاده شد. نتیجه محاسبات انجام شده توسط نرم‌افزار با پاسخ دستگاه مورد مقایسه قرار گرفت. مدل ریاضی تعریف شده برای نرم‌افزار، مقدار pH نمونه کیک را 985/6 محاسبه نمود که با عدد خوانده شده توسط دستگاه pHمتر، مطابق بود و بیانگر درست نوشته شدن مدل ریاضی می‌باشد. میزان عدم قطعیت بسط یافته برای آزمون اندازه‌گیری pH، در سطح اطمینان 45/95 درصد، به میزان 029/0±، معادل 42/0± درصد برآورد گردید که در ارزیابی انطباق نتایج مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Conformity assessment of pH measurement test results in food laboratory using uncertainty calculations

نویسنده [English]

  • alborz hajihkhani

استادیار

چکیده [English]

The conformity assessment process relies on measurement as the primary source of information. In any measurement, the obtained result always has uncertainty. pH measurement is one of the most important and common tests in food laboratories, since the first step in uncertainty estimation is to determine the mathematical model for measurement, and because in none of the test methods mentioned, in order to measure pH, unlike most other tests, mathematical models and formulas are used. There is no calculation. This test was selected for study. To estimate the measurement uncertainty, Qmsys GUM software was used. The result of the calculations performed by the software was compared with the response of the device. The mathematical model defined for the software calculated the pH value of the cake sample as 985.6, which was consistent with the number read by the pH meter and indicates that the mathematical model was correctly written. The expanded uncertainty level for the pH measurement test, at the 95.45% confidence level, was estimated as ±0.029, equivalent to ±0.42%, which is used in evaluating the conformity of the results.

کلیدواژه‌ها [English]

  • GUM method
  • decision rules
  • Qmsys GUM software