نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 عضو هیئت علمی / پژوهشگاه استاندارد
2 پژوهشگاه استاندارد
3 دانشگاه آزاد اسلامی واحد صفادشت
چکیده
با توجه به اهمیت پروتئین، فیبرخام و بتاگلوکان، به عنوان مهمترین فیبر انحلال پذیر در رژیم غذایی، این پژوهش با هدف بررسی ارتباط و تعیین اثر رقم و زمان جوانه زنی بر میزان پروتئین، بتاگلوکان و فیبر خام در 6 رقم جو و مالت جو حاصل از آن اجرا گردید. برای تعیین تاثیر زمان جوانه زنی بر ویژگی های مورد نظر، در روز سوم (پیش مالت) و ششم (مالت)، پس از خیساندن جو نمونه برداری شد. نمونه ها از نظر میزان رطوبت، پروتئین، فیبر خام و بتاگلوکان آزمایش و بررسی شدند. تحلیل آماری نتایج نشان داد تفاوت معنی داری بین دو عامل میزان پروتئین در ارقام جو و دو زمان جوانه زنی و اثر متقابل آنها وجود دارد. تفاوت معنی داری بین مقدار فیبرخام ارقام جو در سطح 5 درصد دیده شد. مقدار فیبرخام در دو زمان جوانه زنی تفاوت معنی داری نداشت ولی تفاوت بین میزان بتاگلوکان در دو زمان جوانه زنی و ارقام در سطح 5 درصد معنی دار بود. نتایج این پژوهش نشان داد که تفاوت معنی داری بین بتاگلوکان مالت جو، نسبت به پیش مالت و دانۀ جو وجود دارد و مالت جو دارای بتاگلوکان بیشتری بود. همچنین مالت تولید شده از رقم صحرا، دارای بیشترین میزان بتاگلوکان بود. همبستگی مثبت و معنیداری (r=0.494) بین مقدار بتاگلوکان و پروتئین مشاهده شد، بدین معنی که با افزایش میزان پروتئین، بتاگلوکان نیز افزایش یافت.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Investigating the Relationship and Determining the Effect of Cultivar and Germination Time on the Amount of Protein, Beta-Glucan and Crude Fiber in the Malt Production Process of Different Varieties of Barley
نویسندگان [English]
- farnaz dastmalchi 1
- maryam mohammady 2
- Mahsa Bakhtiary fard 3
1 member of scientific board / Standard Research Institute
2 Standard Research Institute
3 Islamic Azad University, Safadasht Branch
چکیده [English]
Considering the importance of protein, crude fiber and beta-glucan, as the most important soluble fiber in the diet, this research aims to investigate the relationship and determine the effect of cultivar and germination time on the amount of protein, beta-glucan and crude fiber in 6 varieties of barley and barley malt obtained. To determine the effect of germination time on the desired characteristics, sampling was done on the third day (pre-malt) and sixth day (malt) after barley soaking, and the samples were tested and analyzed for moisture content, protein, crude fiber and beta-glucan. The results of statistical analysis showed that there was a significant difference between the two factors of protein amount in barley cultivars and different times of germination and their interaction at the level of 5%. There was a significant difference between crude fiber content of barley cultivars at the level of 5%. The amount of crude fiber at different times of germination did not differ significantly, but there was a significant difference between the amount of beta-glucan at different times of germination and cultivars at the level of 1%. The results of this research showed that barley malt had more beta-glucan than pre-malt and barley grain, in addition barley malt had a significant difference with other germination times. Malt produced from cultivar of Sahra, had the highest amount of beta-glucan. A positive and significant correlation (r=0.494) between beta-glucan and protein was observed, meaning that with the increase of protein, beta-glucan also increased.
کلیدواژهها [English]
- Barley
- Malt
- Beta-Glucan
- Protein
- Fiber