نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 پژوهشگر پسا دکترای صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور، تهران، ایران

2 دانشیار پژوهش بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات،

3 دانشگاه فردوسی مشهد. دانشکده کشاورزی.

4 دپارتمان ماشین های کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران

10.22092/fooder.2025.369992.1425

چکیده

خشک‌کردن به روش رفرکتنس ویندو یکی از روش‌های نوین خشک‌کردن است که در سال‌های اخیر به دلیل مزیت‌های متعدد توجه زیادی را به خود جلب کرده ‌و استفاده از اشعه مادون قرمز در این خشک‌کن‌ها منجر به خشک-کردن محصولات حساس به گرما از جمله آلو با کیفیت بهتر در زمان کوتاه‌تر شده است. در این پژوهش از سه روش خشک‌کردن با رفرکتنس ویندو (RWD)، رفرکتنس ویندو مجهز به اشعه مادون قرمز (IFRWD) و لایه نازک هوای داغ (HAD) به منظور خشک‌کردن پوره آلو به ضخامت 5 میلی‌متر در دمای 70 درجه سلسیوس استفاده گردید که مدت زمان خشک‌شدن محصول در IFRWD و HAD و RWD به ترتیب برابر با 210 دقیقه، 275 دقیقه و 390 دقیقه بود و IFRWD موجب کاهش مدت زمان خشک شدن به میزان 46 درصد نسبت به HAD و 24 درصد نسبت به RWD گردید. نتایج حاصل از نسبت رطوبت به دست آمده از آزمایشات با هر سه روش خشک‌شدن، با هشت مدل ریاضی خشک‌کردن لایه نازک در پیشینه پژوهش برازش گردید که مدل میدیلی به عنوان بهترین مدل انتخاب گردید. بیشترین مقادیر ضریب نفوذ مؤثر رطوبت و همچنین نسبت باز جذب رطوبت در IFRWD به مقدار8-10×824/1 و 24/3 و کمترین در HAD به مقادیر8-10 ×241/1 و 64/2 به دست آمد. یافته‌ها نشان دادند که بهینه‌ترین شرایط خشک‌کردن در IFRWD حاصل گردید؛ ازاین‌رو، به‌کارگیری این روش برای خشک‌کردن پوره آلو در دمای ۷۰ درجه سلسیوس و ضخامت ۵ میلی‌متر توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Comparison of Plum Puree Drying with Refractance window, Infrared-Assisted Refractance Window, and Hot Air

نویسندگان [English]

  • Mohammad Reza Rouzegar 1
  • Elham Azarpazhooh 2
  • Abbas Rohani 3
  • Majid Rezaei Farimani 4

1 Postdoctoral researcher of the Iran National Science Foundation (INSF)

2 Associate Professor Department of Agricultural Engineering Institute, Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Address: P.O.Box 91735-488, Mashhad-Iran http://kanrrc.areo.ir Tel&Fax(work)

3 Department of Biosystems Engineering, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran

4 Department of Agricultural Machinery, Science and Research branch, Islamic Azad University, Tehran.

چکیده [English]

Drying by the refractance window is one of the new drying methods that has attracted a lot of attention in recent years due to its many advantages and the use of infrared in these dryers leads to the drying of heat-sensitive products such as plums with better quality in a shorter time. In this paper, three drying methods including: Refractance Window Dryer (RWD), Infrared-Assisted Refractance Window (IFRWD) and Hot Air thin layer dryer (HAD) was used to investigate the drying kinetics of plum puree with a thickness of 5 mm at a temperature of 70°C. The drying times for IFRWD, HAD, and RWD were 210, 275, and 390 minutes, respectively. Using IFRWD reduced the drying time by 46% and 24% compared to HAD and RWD. Eight thin-layer drying models available in the literature were fitted to the experimental data, among which the Midilli model was the best fit. The maximum effective diffusion coefficient (1.824 × 10⁻⁸) and rehydration ratio (3.24) were observed in IFRWD, whereas the minimum values (1.841 × 10⁻⁸ and 2.64, respectively) were recorded in HAD. The results indicated that the IFRWD provided the most efficient drying conditions; thus, this method is recommended for drying plum puree at 70 °C with a layer thickness of 5 mm.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Effective diffusion coefficient
  • Infrared
  • Modeling
  • Rehydration Ratio