بسته بندی
بهجت تاج الدین؛ محمود باقری
چکیده
کینوا گیاهی شبهغله و منبع مناسبی از موادمعدنی، ویتامینها، ترکیبات پلیفنلی، فیتوسترولها و فلاونوئیدها است. قرار گرفتن آن در شرایط نامساعد نگهداری، منجر به افت کیفیت و زیان اقتصادی میشود. هدف از این مطالعه، ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی دانة کینوا طی مدت بستهبندی و نگهداری آن است. بدین منظور، دانة پوستگیریشدة ژنوتیپ ...
بیشتر
کینوا گیاهی شبهغله و منبع مناسبی از موادمعدنی، ویتامینها، ترکیبات پلیفنلی، فیتوسترولها و فلاونوئیدها است. قرار گرفتن آن در شرایط نامساعد نگهداری، منجر به افت کیفیت و زیان اقتصادی میشود. هدف از این مطالعه، ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی دانة کینوا طی مدت بستهبندی و نگهداری آن است. بدین منظور، دانة پوستگیریشدة ژنوتیپ Q12 کینوا داخل سه نوع ماده بستهبندی شامل پارچه، پلاستیک (فیلم پلیاتیلن سبک)، و ترکیبی از پارچه و پلاستیک به دو روش معمولی و تحتخلاء بستهبندی و در دمای حدود oC5 بهمدت یک سال نگهداری و فراسنجههای کمی و کیفی آنها بررسی شد. پس از حدود 4-3 ماه نگهداری، بستههای تحتخلاء بهتدریج از حالت خلاء خارج شدند. در میان بستههای تحت خلاء، نمونههای مربوط به ترکیبی از پارچه و فیلم نسبت به فیلم تنها، یک ماه دیرتر از حالت خلاء خارج شدند. نتایج شاخصهای اندازهگیری شده نشان داد که استفاده از بستهبندی تحتخلاء بهطور معنیداری در حفظ خصوصیات کمی و کیفی دانة کینوا موثر است (p<0.05). هر دو نوع مواد بستهبندی پلیاتیلن، و ترکیبی از پلیاتیلن و پارچه، در هر دو روش بستهبندی معمولی و تحتخلاء بهطور معنیداری در حفظ خصوصیات کیفی دانههای کینوا نسبت به شاهد (بستهبندی معمولی نمونهها داخل پارچه) موثر بودند (p<0.05). معنیدار نبودن تمام صفات در بررسی اختلاف آماری تیمارها نشانگر ضرورت بستهبندی است که توانسته است اختلاف بین تیمارها را کم کند. در کل از میان همة تیمارها طی یک سال نگهداری، دادههای نمونههای بستهبندی تحت خلاء در ترکیبی از پارچه و فیلم به دادههای روز صفر نزدیکتر بود.
صنایع غذایی
نسیم شاویسی؛ علی خنجری؛ افشین آخوندزاده بستی؛ علی میثاقی؛ یاسر شهبازی؛ رضا تیموری فرد
چکیده
در سالهای اخیر، تحقیقات زیادی روی تولید و بهکارگیری پلیمرهای زیست تخریبپذیر بهمنظور بستهبندی مواد غذایی صورت گرفته است که علل آن افزایش نگرانی بهکارگیری بیرویه بستهبندیهای پلاستیکی و افزایش علاقه مردم برای بهبود کیفیت و ظاهر بستهبندیهای محصولات غذایی است. اهداف مطالعه حاضر بررسی ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی فیلم ...
بیشتر
در سالهای اخیر، تحقیقات زیادی روی تولید و بهکارگیری پلیمرهای زیست تخریبپذیر بهمنظور بستهبندی مواد غذایی صورت گرفته است که علل آن افزایش نگرانی بهکارگیری بیرویه بستهبندیهای پلاستیکی و افزایش علاقه مردم برای بهبود کیفیت و ظاهر بستهبندیهای محصولات غذایی است. اهداف مطالعه حاضر بررسی ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی فیلم پلیلاکتیک اسید حاوی عصاره اتانولی برهموم جمعآوری شده از استان کرمانشاه (غلظت 1 و 2درصد)، اسانس کاکوتی کوهی (غلظت 1 و 2 درصد)، و نانوذرات سلولز (غلظت ۱ درصد) بهصورت جداگانه و ترکیبی است. ترکیبات تشکیل دهنده اسانس کاکوتی کوهی با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی (GC-MS) شناسایی گردید. ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی فیلمهای طراحی شده طبق پروتکل مصوب استاندارد ASTM بررسی شد. کارواکرول (65.22 درصد)، تیمول (19.51 درصد)، گاما-ترپینن (4.63 درصد) و پاراسیمن (4.86 درصد) بیشترین ترکیبات شناسایی شده در اسانس مورد مطالعه بودند. بر اساس نتایج این مطالعه، اضافه کردن اسانس، عصاره و نانوذرات سلولز موجب بهبود تنش کششی و خاصیت نفوذپذیری بخار آب میشود. به دلیل رنگ زرد عصاره برهموم تمامی فیلمهای حاوی عصاره دارای شفافیت (*L) پایین و قرمزی (*a) بالا بودند. بنابریافتههای این مطالعه، فیلم پلیلاکتیک اسید حاوی اسانس کاکوتی کوهی، نانوذرات سلولز و عصاره برهموم دارای خواص فیزیکی و مکانیکی مطلوبی است که میتواند در بستهبندی مواد غذایی استفاده شود.