نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 محقق بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی قزوین

2 استادیار پژوهشی مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

3 استادیار آموزشی مؤسسه آموزش علمی– کاربردی جهاد کشاورزی

چکیده

در این تحقیق تعدادی از خواص فیزیکی یک نوع زغال‌آخته از منطقۀ الموت قزوین (روستای هیر) اندازه‌گیری و ارزیابی شد.  مقادیر متوسط طول، عرض، و ضخامت (ارتفاع)، وزن هزار میوه و یک میوه، قطر متوسط هندسی، حجم، مساحت سطح رویه، مساحت سطح مقطع، کُرویت، چگالی حقیقی (میوه)، چگالی توده، تخلخل و سرعت حد میوة رسیدة زغال‌آخته (با رطوبت 30/73 درصد بر پایة تر) به دست آمد که به ترتیب عبارت­اند از: 91/18، 74/13، 33/13 میلی‌متر، 78/2309 و 31/2 گرم، 12/15 میلی‌متر، 96/1841 میلی‌متر مکعب، 65/722 میلی‌متر مربع، 66/180 سانتی‌متر مربع، 21/80 درصد، 10/1 گرم بر سانتی‌متر مکعب، 63/0 گرم بر سانتی‌متر مکعب ، 30/43 درصد و 8/13 متر بر ثانیه.  مقادیر متناظر برای هستة زغال‌آخته از این قرارند: 61/13، 07/6، 79/5 میلی‌متر، 67/299 و 3/0 گرم، 81/7 میلی‌متر، 93/252 سانتی‌متر مکعب، 57/192 سانتی‌متر مربع، 14/48 سانتی‌متر مربع و 59/57 درصد، 21/1 گرم بر سانتی‌متر مکعب، 68/0 گرم بر سانتی‌متر مکعب، 05/44 درصد و 4/7 متر بر ثانیه.  نسبت گوشت میوه به هسته 8/6 برآورد شد و ضریب اصطکاک استاتیکی میوة زغال‌آخته روی سطوح ورق آهن گالوانیزه، ورق استیل، پلکسی‌گلاس و چوب به ترتیب 38/0، 34/0، 33/0 و 43/0 تعیین گردید.

عنوان مقاله [English]

Determination of Some Physical Properties of Cornelian Cherries (Cornus mas L.)

چکیده [English]

In this study, the physical properties were determined for one type of Cornelian cherry (Cornus mas L.) fruit and pit from the Alamout region of Qazvin. The average values for length, width, thickness, 1000 fruit mass, unit mass, geometric mean diameter, unit volume, surface and projected areas, sphericity, fruit (true) and bulk densities, porosity and terminal velocity were 18.91, 13.74, 13.33 mm, 2309.78 and 2.31 g, 15.12 mm, 1841.96 mm3, 722.65 mm2, 180.66 mm2, 80.21%, 1.10 g/cm3, 0.63 g/cm3, 43.30% and 13.8 m/s, respectively. The respective values for the pits were 13.61, 6.07, 5.79 mm, 299.67 and 0.3g, 7.81 mm, 252.93 mm3, 192.57 mm2, 48.14 mm2, 57.59%, 1.21 g/cm3, 0.68 g/cm3, 44.05% and 7.4 m/s. The flesh/pit ratio obtained was 6.8. The static coefficient of friction was 0.38 for galvanized iron, 0.33 for plexiglass, 0.34 for steel and 0.43 for plywood.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Coefficient of Friction
  • cornelian cherry
  • physical properties
Amin, M. N., Hossain, M. A. and Roy, K. C. 2004. Effects of moisture content on some physical properties of lentil seeds. J. Food Eng. 65, 83-87.
Anon. 2000. An outlook over agriculture in Qazvin province. Agricultural Jihad Organization of Qazvin Province. (Bilingual). (in Farsi)
Aydin, C. 2003. Physical properties of almond nut and kernel. J. Food Eng. 60, 315-320.
Balasubramanian, D. 2001. Physical properties of raw cashew nut. J. Agric. Eng. Res. 78(3): 291-297.
Demir, F. and Hakki Kalyoncu, I. 2003. Some nutritional, pomological and physical properties of cornelian cherry (Cornus mas L.). J. Food Eng. 60, 335-341
Güleryüz, M., Bolat, I. and Pırlak, L. 1996. Selection of table cornelian cherry (Cornus mas L.) Types in Coruh Valley. Turkish. J. Agric. Forest. 22(1998): 357-364.
Hauhouot-O’Hara M., Criner, B. R., Brusewitz, G. H. and Solie, J. B. 2000. Selected physical characteristics and aerodynamic properties of cheat seed for the separation from wheat. Agricultural Engineering International: CIGR J. Scie. Res. Develop. Vol. II.
Imanmehr, A., Ghobadian, B., Minaei, S. and Faradmal, J. 2006. Determination of some physical properties of canola seed (Licord cultivar). J. Agric. Eng. Res. 7, 119-128. (in Farsi)
Jannatizadeh, A., Naderi Boldaji, M., Fatahi, R., Ghasemi Varnamkhasti, M. and Tabatabaeefar, A. 2008. Some postharvest physical properties of Iranian apricot (Prunus armeniaca L.) Fruit. Int. Agrophysics. 22, 125-131.
Kashaninejad, M., Mortazavi, A., Safekordi, A. and Tabil, L. G. 2006. Some physical properties of pistachio (Pistacia vera L.) nut and its kernel. J. Food Eng. 72, 30-38.
Kermani, A. M. 2008. Some physical and mechanical properties of hazelnut and its kernels. The 5th National Conference on Agricultural Machinery Engineering & Mechanization. Aug. 29-30. Ferdosi University. Mashhad. Iran. (in Farsi)
Konak, M., Carman, K. and Aydin, C. 2002. Physical properties of chickpea seeds. Biosys. Eng. 82(1): 73-78.
Mohsenin, N. N. 1986. Physical properties of plant and animal materials. (2nd Ed.). New York: Gordon and Breach Science Publishers.
Naderiboldaji, M., Khadivi khub, A., Tabatabaeefar, A., Ghasemi Varnamkhasti, M. and Zamani, Z. 2008. Some physical properties of sweet cherry (Prunus avium L.) Fruit. American-Eurasian J. Agric. Environ. Sci. 3(4): 513-520.
Nimkar, P. M. and Chattopadhyay, P. K. 2001. Some physical properties of green gram. J. Agric. Eng. Res. 80(2): 183-189.
Ozdemir, F. and Akinci, I. 2004. Physical and nutritional properties of four major commercial Turkish hazelnut varieties. J. Food Eng. 63(3): 341-347.
Pliestic, S., Dobricevic, N., Filipovic, D. and Gospodaric, Z. 2006. Physical properties of filbert nut and kernel. Biosys. Eng. 93(2): 173-178.
Singh, K. K. and Goswami, T. K. 1996. Physical properties of cumin seeds. J. Agric. Eng. Res. 64: 93-98.
Stroshine, R. and Hamann, D. 1994. Physical properties of agricultural materials and food products. Course Manual. Purdue Univ. Press, West Lafayette, Indiana.