مقاله پژوهشی
محمدحسین سعیدی راد؛ عباس مهدی نیا؛ سعید ظریف نشاط؛ صمد نظرزاده اوغاز
چکیده
از مهمترین مشکلات زراعت زعفران، مکانیزه نبودن برداشت است. نیاز به نیروی کار فراوان در دورهای محدود برای برداشت زعفران باعث محدود شدن توسعة کشت این محصول استراتژیک و همچنین بالارفتن هزینههای تولید شده است. یکی از روشهای نگهداری گل زعفران، خشک کردن آن است تا در فرصت مناسب بتوان کلاله از گل را جدا کرد. بهمنظور دستیابی ...
بیشتر
از مهمترین مشکلات زراعت زعفران، مکانیزه نبودن برداشت است. نیاز به نیروی کار فراوان در دورهای محدود برای برداشت زعفران باعث محدود شدن توسعة کشت این محصول استراتژیک و همچنین بالارفتن هزینههای تولید شده است. یکی از روشهای نگهداری گل زعفران، خشک کردن آن است تا در فرصت مناسب بتوان کلاله از گل را جدا کرد. بهمنظور دستیابی به مکانیزاسیون مناسب برای جداسازی کلاله از گلهای خشک شده، دو مکانیزم، یکی بهکار بردن نیروهای فشاری و دیگری ایجاد ضربه برای جداسازی گلهای زعفران خشک شده مورد ارزیابی قرار گرفت. در این تحقیق گلهای خشک شده با استفاده از غلتکهای فشاردهنده و خورشیدیهای ضربهزن تحت تأثیر نیروهای فشاری و ضربهای قرار گرفتند و تأثیر آهنگ تغذیه در سه سطح (6/2، 6 و 7/8 گرم بر ثانیه)، سرعت دورانی برای غلتکهای فشاردهنده در سه سطح (80، 200 و 300 دور در دقیقه) و خورشیدیهای ضربهزن در سه سطح (500، 700 و 900 دور در دقیقه) و نوع گل خشک شده در سه سطح (غنچه، نیمهباز و کاملا باز)، بر درصد وزنی کلالههای جدا شده و کلالههای شکسته بهصورت طرح آماری کاملا تصادفی در قالب آزمایش فاکتوریل و در سه تکرار بررسی شد. نتایج نشان میدهد که درصد وزنی کلالههای جداشده در گلهای باز و نیمهباز نسبت به گلهای غنچه بالاتر است ولی میزان شکستگی کلالهها در گلهای غنچه تا 30 درصد کمتر است. با افزایش سرعت دورانی استوانهها، درصد وزنی کلالههای شکسته افزایش مییابد. مشخص شد که ضربهزنهای خورشیدی کارایی مناسب را برای جداسازی کلالههای گلهای خشک شده زعفران ندارند تا آنجا که میزان کلالههای جدا شده در کلیة تیمارها کمتر از 50 درصد بهدست آمده است. استفاده از غلتک فشارنده با سرعت دورانی 200 دور در دقیقه و آهنگ تغذیه 6 گرم بر ثانیه برای جداسازی کلاله از گلهای خشک شده نیمهباز، مطلوبترین شرایط را نتیجه بهدست میدهد که موجب جداسازی 48/99 درصد کلالهها میشود.
مقاله پژوهشی
سیدمرتضی صداقت حسینی؛ محمد یونسی الموتی
چکیده
یکی از راههای کاهش تأثیرات منفی زیست محیطی کاربرد نهادههای شیمیایی، استفاده از فناوری کاربرد مقدار متغیرنهادههاست. اصلیترین قسمت مورد استفاده در این نوع کودکارها، سامانه کنترل توزیع کود است. از این رو در این تحقیق با نصب کردن حسگر موقعیت دریچه و الکتروموتور، روی موزع نوع گردنده پرهای و اتصال حسگر سرعت پیشروی ...
بیشتر
یکی از راههای کاهش تأثیرات منفی زیست محیطی کاربرد نهادههای شیمیایی، استفاده از فناوری کاربرد مقدار متغیرنهادههاست. اصلیترین قسمت مورد استفاده در این نوع کودکارها، سامانه کنترل توزیع کود است. از این رو در این تحقیق با نصب کردن حسگر موقعیت دریچه و الکتروموتور، روی موزع نوع گردنده پرهای و اتصال حسگر سرعت پیشروی و واحد کنترل الکترونیکی به آن، سامانۀ کنترل خروجی موزع ساخته شد. پس از نصب سامانه مذکور روی یک دستگاه کودکار ساخت شرکت تراشکده و اجرای آزمونهای کارگاهی در کارگاه ماشینهای کشاورزی مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره)، رابطۀ بین مقدار کود خروجی و دو عامل سرعت پیشروی و درصد باز بودن دریچه موزع مذکور محاسبه شد. پس از قرار دادن تابع مذکور در حافظۀ الکترونیکی واحد کنترل سامانه، برای ارزیابی کردن دقت تابع فوق الذکر، اثر سرعت پیشروی (در چهار سطح 5/3، 5، 5/6 و 8 کیلومتر در ساعت) و مقدار کوددهی در 6 سطح (70، 100، 150، 250، 350 و 450 کیلوگرم در هکتار) بر درصد خطای خروجی موزع در قالب طرح فاکتوریل ارزیابی شد. نتایج نشان میدهد که اثر فاکتور مقدار کوددهی در سطح 1 درصد معنیدار است و سرعت پیشروی اثر معنیداری ندارد. خطای خروجی موزع مذکور کمتر از 2/8 درصد و بهطور متوسط 21/2 درصد تعیین شد. برای ارزیابی سامانه، نقشۀ فرضی توصیه کودی با فواصل 20 متری در مسیر حرکت دستگاه با مقادیر متفاوت کوددهی بهترتیب 50، 100، 150، 200، 250، 200، 150، 100، 50 کیلوگرم در هکتار تهیه گردید. با شبیهسازی حرکت دستگاه داخل کارگاه، دقت خروجی دستگاه در چهار سطح سرعت پیشروی 5/3، 5، 5/6 و 8 کیلومتر در ساعت و سه مقدار کوددهی 100، 150 و 200 کیلوگرم در هکتار و در دو مرحله تغییر صعودی و نزولی مقدار کوددهی در قالب طرح کرتهای خردشده مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان میدهد که سرعت پیشروی اثر معنیدار (در سطح 5 درصد) بر دقت سامانه دارد و فاکتورهای دیگر اثر معنیدار ندارند. خطای خروجی سامانه کمتر از 51/4 درصد برآورده شده است.
مقاله پژوهشی
پروین شرایعی؛ سودابه عین افشار؛ آزاده کمالی؛ راضیه نیازمند
چکیده
زعفران، یکی از مهمترین چاشنیهای مورد مصرف در صنایع غذایی است که برای بهبود رنگ، عطر و طعم بسیاری از فراوردهها بهکار میرود. معمولاً، بخش قابل توجهی از ترکیبات رنگی زعفران به لحاظ فرار بودن و حساس بودن به اکسایش، طی مدت زمان نگهداری و فراوری از بین میرود. پژوهش حاضر با هدف ریزپوشانی این ترکیبات بهمنظور محافظت ...
بیشتر
زعفران، یکی از مهمترین چاشنیهای مورد مصرف در صنایع غذایی است که برای بهبود رنگ، عطر و طعم بسیاری از فراوردهها بهکار میرود. معمولاً، بخش قابل توجهی از ترکیبات رنگی زعفران به لحاظ فرار بودن و حساس بودن به اکسایش، طی مدت زمان نگهداری و فراوری از بین میرود. پژوهش حاضر با هدف ریزپوشانی این ترکیبات بهمنظور محافظت در مقابل شرایط محیطی با استفاده از خشککن انجمادی انجام گرفت. بدین منظور، ابتدا فرآیند استخراج ترکیبات رنگی زعفران (کروسین) بهصورت خالص انجام گرفت و عصارة آبی حاصل با خشککن انجمادی خشک شد. محلولهای 5 ،10 و 15 درصد پلیوینیلپیرولیدون 40 و مالتودکسترین (بادرجه هیدرولیز 5/16 تا 5/19)حاوی250 میلیگرم عصارة آبی خشک شدة انجمادی تهیه و با خشککن انجمادی خشک شدند. خصوصیات ریزکپسولهای حاصل نظیر راندمان ریزپوشانی ترکیبات رنگی، مقدار ترکیبات رنگی باقیمانده، چگالی تودهای، دمای انتقال شیشهای، ریزساختار ریزکپسولها و سرعت رهایش ترکیبات رنگی طی 45 روز نگهداری در رطوبت نسبی 75 درصد و دمای محیط (25 درجه سلسیوس) ارزیابی شدند. نتایج نشان میدهد که میزان کروسین ریزکپسولهای تهیه شده با مادة دیوارةپلیوینیلپیرولیدون، در مقایسه با مادة دیوارة مالتودکسترین، تا حدودی بیشتر است. با افزایش غلظت مواد دیواره از 5 به 15 درصد، میزان کروسین کاهش مییابد. دمای انتقال شیشهای تمامی نمونههای مورد آزمون از دمای محیط بیشتر ودمای انتقال شیشهای ریزکپسولهای حاوی مادة پلیوینیلپیرولیدون بیشتر از دمای انتقال شیشهای ریزکپسولهای حاوی مادة دیواره مالتودکسترین است. ریزکپسولهای تهیه شده ساختاری ورقهای و پرکمانند دارند و مقدار کروسینریزکپسولها طی 45 روز نگهداری کاهش مییابد اما مادة دیوارة پلیوینیلپیرولیدون با غلظت 10 درصد، بهمیزان زیادی باعث حفاظت ترکیبات رنگی طی مدت نگهداری میشود.
مقاله پژوهشی
منصوره سلیمانی فرد؛ مهران اعلمی؛ فرامرز خداییان چگنی؛ گودرز نجفیان؛ علیرضا صادقی ماهونک؛ مرتضی خمیری
چکیده
کفیران یکی از متابولیتهای خارجی میکروبی است که بر اثر باکتریها و قارچهای موجود در دانک کفیر، طی رشد تولیدمیشود. در این تحقیق، تأثیرافزودن 3 درصد کفیران و زانتان بر ویژگیهای اکستنسوگرافی خمیر و انبارمانی نان حجیم بررسی شد. دانکهای کفیر و استخراج کفیران بهترتیب توسط اینکوباتور مجهز به همزن و سانتریفوژ یخچالدار ...
بیشتر
کفیران یکی از متابولیتهای خارجی میکروبی است که بر اثر باکتریها و قارچهای موجود در دانک کفیر، طی رشد تولیدمیشود. در این تحقیق، تأثیرافزودن 3 درصد کفیران و زانتان بر ویژگیهای اکستنسوگرافی خمیر و انبارمانی نان حجیم بررسی شد. دانکهای کفیر و استخراج کفیران بهترتیب توسط اینکوباتور مجهز به همزن و سانتریفوژ یخچالدار کشت شد. ویژگیهای فیزیکوشیمیایی گندمهای سرداری و پارسی و آرد آنها، با دستگاه اینفراماتیک، خواص رئولوژیکی خمیر با اکستنسوگراف و انبارمانی نانها، با نگهداری در اینکوباتور ارزیابی شد. نتایج ویژگیهای فیزیکوشیمیایی گندمها و آرد آنها نشان میدهد که گندم سرداری، وزن هزار دانه، عدد فالینگ، اندیس زلنی، پروتئین، جذب آب و سختی کمتر و در مقابل، گلوتن و وزن هکتولیتر بالایی، نسبت به گندم پارسی دارد. نتایج اکستنسوگرافی نشان میدهد که افزودن زانتان بهمیزان3 درصد، منجر به کاهش معنیدار (05/0>p) در کششپذیری و افزایش قابل توجه در مقاومت به کشش و انرژی خمیر گندمها میشود. افزودن 3 درصد کفیران به خمیر سرداری، در مقایسه با خمیر پارسی، افزایش معنیداری (05/0>p) در مقاومت به کشش و انرژی (زمانهای 45 و 90 دقیقه) و کاهش معنیداری (05/0>p) در کششپذیری هر دو نوع خمیر را بهدنبال دارد. بر اساس آزمون بیاتی، در 3 زمان، 24، 48 و 72 ساعت، مشخص شد با افزودن 3 درصد کفیران به خمیر هر دو نوع گندم، بیاتی مغز نانها بهطور معنیداری (05/0p<) کاهش مییابد، در حالیکه تیمار 3 درصد زانتان، نسبت به نمونة شاهد، سفتی بیشتر و روند بیاتی تندتری دارد. افزودن 3 درصد کفیران و زانتان به گندم پارسی، عمر انبارمانی نانها را بهترتیب به 13 و 11 روز افزایش میدهد، در حالیکه در گندم سرداری، عمر انبارمانی نانها بهترتیب، 12 و 10 روز افزایش مییابد.
مقاله پژوهشی
فرهاد مختاری؛ مرتضی خان احمدی؛ بیژن عسکری؛ لاله مشرف؛ امیرحسین الهامی راد
چکیده
گاما اوریزانول یکی از آنتیاکسیدانهای قوی است که مانع اکسیداسیون روغن میشود. این ماده در سبوس برنج وجود دارد. گاما اوریزانول سطح کلسترول خون را پایین آورده و منجر به کاهش احتمال خطر بیماری تصلب شرایین میشود. دراینتحقیقعصارةآنتیاکسیدانیسبوسدو گونه برنج ایرانی، بهنام زایندهرود و سازندگی باحلالمتانول با روش پرکولاسیوناستخراج ...
بیشتر
گاما اوریزانول یکی از آنتیاکسیدانهای قوی است که مانع اکسیداسیون روغن میشود. این ماده در سبوس برنج وجود دارد. گاما اوریزانول سطح کلسترول خون را پایین آورده و منجر به کاهش احتمال خطر بیماری تصلب شرایین میشود. دراینتحقیقعصارةآنتیاکسیدانیسبوسدو گونه برنج ایرانی، بهنام زایندهرود و سازندگی باحلالمتانول با روش پرکولاسیوناستخراج و به روغن فاقد آنتیاکسیدان در غلظت 100 و 150 پیپیام اضافه شد و در شرایط گرمخانة 63 درجه سلسیوس و در چهار فاصله زمانی 0، 24، 48 و 72 ساعت، تغییرات شیمیایی و پایداری حرارتی آنها با آزمونهای رنسیمت، عدد اسیدی، عدد پراکسید و درصد مهار رادیکال با 3 تکرار بررسی شد. تجزیه و تحلیل آماری بر پایة طرح کاملا تصادفی و مقایسة میانگینها با آزمون دانکن در سطح احتمال 01/0، با استفاده از نرمافزار 16SPSS نشان میدهد که تأثیر عصارةسبوس برنج گونه سازندگی بر پایداری اکسیداسیون روغن سویا طی 72 ساعت بیشتر از تأثیر BHTاست و اختلاف معنیداری با سایر عصارهها دارد (p<0.01).
مقاله پژوهشی
زهره کرمی؛ قاسم یوسفی؛ زهرا امام جمعه
چکیده
در این پژوهش، اثر خشک کردن اسمزی با کاربرد اولتراسوند و دوره تکمیلی خشک کردن با مایکروویو روی خصوصیات کیفی (آنتوسیانینهای پلیمری شده، آنتوسیانینهای وارد شده به محیط اسمزی و بافت) گیلاس سیاه خشک شده بررسی شد. برای خشک کردن، از محلول اسمزی (آب، ساکارز) استفاده شد و بهمنظور رسیدن به یک فرآیند اسمز بهینه، غلظت قند در سه ...
بیشتر
در این پژوهش، اثر خشک کردن اسمزی با کاربرد اولتراسوند و دوره تکمیلی خشک کردن با مایکروویو روی خصوصیات کیفی (آنتوسیانینهای پلیمری شده، آنتوسیانینهای وارد شده به محیط اسمزی و بافت) گیلاس سیاه خشک شده بررسی شد. برای خشک کردن، از محلول اسمزی (آب، ساکارز) استفاده شد و بهمنظور رسیدن به یک فرآیند اسمز بهینه، غلظت قند در سه سطح 40، 50 و 60 درصد و دما در سه سطح 60، 50 و 40 درجه سلسیوس آزمایش شد. فرآیند اولتراسوند نیز در دو فرکانس 65 و 130 کیلوهرتز مورد بررسی قرار گرفت. نمونههای گیلاس سیاه بهمنظور افزایش نفوذپذیری پوست، بهمدت دو دقیقه در سود 5/0 مولار، غوطهور شدند. برای خشک کردن تکمیلی نیز از مایکروویو با توانهای 100، 200 و 300 وات استفاده شد. بهمنظور تعیین نقاط بهینة فرایند خشککردن ترکیبی اولتراسوند- اسمزی- مایکروویو از روش سطح پاسخ استفاده شد. آزمایشها بر اساس طرح کامپوزیت مرکزی اجرا شدند. نتایج بررسیها نشان میدهد که شرایط خشک کردن اثر معنیداری بر میزان آنتوسیانین پلیمری، آنتوسیانین هدر رفته و بافت گیلاسهای سیاه خشک شده دارد (05/0p<). شرایط بهینه برای به حداقل رساندن مقدار آنتوسیانین ورودی به محیط اسمزی در فرکانس 7/40 کیلوهرتز، دمای 40 درجه سلسیوس و غلظت 40 درصد میدهد و شرایط بهینه برای حداقل آنتوسیانین پلیمری در غلظت 60 درصد، دمای 44/44 درجه سلسیوس، توان 300 وات و بدون فرکانس بهدست آمد.
مقاله پژوهشی
حمیدرضا سالمی
چکیده
کنترل ناصحیح و بیدقتی در تنظیم و توزیع جریان در شبکههای مدرن تاکنون موجب پایین آمدن راندمان توزیع و بهدنبال آن بروز مشکلاتی در بهرهبرداری اقتصادی از شبکههای آبیاری شده است. نظر به اهمیت موضوع ارزیابی سامانههای کنترل جریان، در این مطالعه دو سامانة کنترل از نوع نیرپیک (شبکة آبیاری زایندهرود اصفهان) و طراحی دفتر عمران ...
بیشتر
کنترل ناصحیح و بیدقتی در تنظیم و توزیع جریان در شبکههای مدرن تاکنون موجب پایین آمدن راندمان توزیع و بهدنبال آن بروز مشکلاتی در بهرهبرداری اقتصادی از شبکههای آبیاری شده است. نظر به اهمیت موضوع ارزیابی سامانههای کنترل جریان، در این مطالعه دو سامانة کنترل از نوع نیرپیک (شبکة آبیاری زایندهرود اصفهان) و طراحی دفتر عمران اراضی ایالات متحده (شبکه آبیاری درودزن فارس) بررسی و سازههای مناسب از لحاظ هیدرولیکی توصیه شده است. ضمن بازدیدهای مکرر از این دو شبکه، با استفاده از آلبومها و پلان نقشههای طراحی، تعدادی از ساختمانهای تنظیم سطح آب و سازههای تنظیم جریان بهعنوان سازههای نمونه انتخاب گردیدند. بده واقعی، یعنی همان بده تحویلی به مزارع، با بده اسمی مقایسه شد. افت انرژی در ساختمانهای کنترل جریان (دریچههای مدول نیرپیک از نوع C2, L2, XX2، دریچههای C.H.O، دریچههای آمیل، آویو، کشویی و سرریزهای نوک اردکی) برای محدودهای مشخص از بده کانالها اندازهگیریو با افت انرژی مجاز که با استفاده از روابط تئوری افت انرژی بده بهدست آمده، مقایسه شد. در این مطالعه، از مشخصههای کیدو و خطای نسبی بهمنظور تجزیه و تحلیل استفاده شده است. نتایج نشان میدهد که تفاوت مقادیر بده اسمی و مقادیر بده واقعی در شبکة درودزن در سطح احتمال 5 درصد (05/0P£) معنیدار است. این تفاوت در شبکة زایندهرود معنیدار نیست. با توجه به معنیدار نبودن تفاوت مقادیر بده اسمی و بده واقعی و مقادیر کمتر خطای نسبی در شبکة زایندهرود، دریچههای مدول نیرپیک بهعنوان برترین سازه تنظیم جریان معرفی شدند. همچنین، دریچة آمیل و سرریزهای نوک اردکی بهلحاظ داشتن حداقل درصد خطای نسبی و معنیدار نشدن تفاوت افت انرژی مجاز و افت انرژی اندازهگیری شده، بهعنوان برترین تنظیمکنندههای سطح آب پیشنهاد شدند.