مقاله پژوهشی
محمود امید؛ اردشیر شفایی
دوره 6، شماره 2 ، شهریور 1384، صفحه 1-20
چکیده
در این تحقیق ضمن طراحی، ساخت، و پیاده سازی یک سیستم کنترل و مانیتورینگ کامپیوتری برای گلخانه، مدل، رفتار حرارتی، و رطوبتی درون گلخانه در شرایط مختلف جوی نیز بررسی شده است. برای آزمایشهای میدانی، یک گلخانه به مساحت 8 متر مربع (4´2 متر) طراحی و ساخته شد. برای پوشش گلخانه از دو لایه نازک پلاستیکی با ضخامت 200 میکرومتر استفاده شد. ...
بیشتر
در این تحقیق ضمن طراحی، ساخت، و پیاده سازی یک سیستم کنترل و مانیتورینگ کامپیوتری برای گلخانه، مدل، رفتار حرارتی، و رطوبتی درون گلخانه در شرایط مختلف جوی نیز بررسی شده است. برای آزمایشهای میدانی، یک گلخانه به مساحت 8 متر مربع (4´2 متر) طراحی و ساخته شد. برای پوشش گلخانه از دو لایه نازک پلاستیکی با ضخامت 200 میکرومتر استفاده شد. چندین سنسور، یک کنترلر، چندین عمل کننده، و یک سیستم پردازش و جمع آوری و ثبت داده عناصر اصلی این سیستم را تشکیل می دهند. چندین عملکننده شامل سیستمهای گرمایشی، مهپاش، آبیاری و تهویه و چهار سنسور دما و رطوبت داخل و خارج گلخانه نصب و اطلاعات آنها به واسطة یک میکروکنترلر از طریق پورت RS232 به یک سیستم جمع آوری داده مبتنی بر یک کامپیوتر شخصی متصل شد. برای اجرای الگوریتم کنترل و نیز مانیتورینگ لحظهای اطلاعات، یک رابط گرافیکی کاربر طراحی گردید. برای ارزیابی میدانی کنترلر، سیستم طراحی شده همراه با کلیة تجهیزات مربوط به عمل کنندهها و غیره در گلخانة مدل نصب و آزمایشهای میدانی متعددی در آذرماه 1382 در دانشکده کشاورزی کرج اجرا شد. این نتایج حکایت از عملکرد صحیح بخشهای مختلف سیستم، مانیتورینگ، و کنترل دارد. ضمناً کارایی سیستم برای تثبیت دما بسیار مطلوب و ثابت زمانی برای ثابت نگه داشتن دما در محدوه تنظیمی در حدود 10 دقیقه بود.
مقاله پژوهشی
اردشیر شفایی؛ محمود امید
دوره 6، شماره 2 ، شهریور 1384، صفحه 21-38
چکیده
اخیراً یک سیستم کنترل و مانیتورینگ کامپیوتری شرایط محیطی گلخانه طراحی کردهایم. در این مقاله ابتدا جزئیات مربوط به نحوة طراحی و پیاده سازی بخش مانیتورینگ سیستم ارائه میشود و پس از آن دربارة نتایج آزمون عملکرد کل سیستم پیشنهادی بحث و بررسی خواهد شد. واسط گرافیکی کاربر سیستم با استفاده از زبان برنامه نویسی ویژوال بیسیک طراحی و ...
بیشتر
اخیراً یک سیستم کنترل و مانیتورینگ کامپیوتری شرایط محیطی گلخانه طراحی کردهایم. در این مقاله ابتدا جزئیات مربوط به نحوة طراحی و پیاده سازی بخش مانیتورینگ سیستم ارائه میشود و پس از آن دربارة نتایج آزمون عملکرد کل سیستم پیشنهادی بحث و بررسی خواهد شد. واسط گرافیکی کاربر سیستم با استفاده از زبان برنامه نویسی ویژوال بیسیک طراحی و پیاده سازی شده است. با استفاده از کنترل موجود در محیط ویژوال بیسیک، امکان دریافت اطلاعات از پورت سریال کامپیوتر و ارسال فرامین کنترلی به آن فراهم شد. از این طریق، نرم افزار با سخت افزار کنترل مرتبط گردید که یک میکروکنترلر مدل AVR است. این واسط گرافیکی برای نظارت بر کل سیستم توسعه داده شده است تا از طریق آن رفتار حرارتی و رطوبتی درون گلخانه در شرایط مختلف جوی در حالتی که به طور خودکار نظارت و کنترل اوضاع را در دست میگیرد، بررسی و تجزیه و تحلیل شود. برای ارزیابی کلی سیستم در تنظیم و تثبیت شرایط محیطی گلخانه آزمایشهایی در آذرماه 1382 انجام گرفت. این آزمایشها در دو سری، حالت بدون کنترل و حالت کنترل شده، و در چند نوبت روی سیستم ادامه یافت. نتایج آزمایشهای سری اول از عملکرد صحیح و کارآیی بالای سیستم حکایت دارد. نتایج آزمایشهای سری دوم مبین آن است که سیستم پیشنهادی با توجه به تنظیمات از پیش تعیین شدة رطوبت و دما، قادر به تنظیم و تثبیت دما و رطوبت گلخانه از طریق ارسال فرامین مناسب به سیستمهای عمل کننده در نرم افزار سیستم هست. عملکرد سیستم برای تثبیت دما در تمام آزمایشها بسیار مطلوب و زمان سپری شده برای ثابت نگه داشتن دما در محدوه تنظیمی نسبتاً کوتاه (در حدود 10 دقیقه) است، ولی عملکرد سیستم مهپاش در افزایش سریع رطوبت محیط نسبتاً کند (در حدود 30 دقیقه) است. در دقایق آخر یکی از آزمایشها حالت دوم که رطوبت نسبی به نقطة تنظیم خود نزدیک شده بود، دمای درون گلخانه یعنی دمای نواحی مجاور پوشش گلخانه و دمای نواحی نزدیک به ارتفاع گیاه بر هم منطبق شدند که این امر نتیجة مثبت تأثیر رطوبت بالای گلخانه بر توزیع یکنواختتر دمای درون گلخانه را اثبات میکند.
مقاله پژوهشی
ایران محمدپور
دوره 6، شماره 2 ، شهریور 1384، صفحه 39-52
چکیده
موز (Banana) از میوههای گرمسیری است که بهعلت مطلوبیت و خواص تغذیهای بالایی که داردتولید آن در مناطق جنوبی کشور در حال توسعه است. موز میوهای فرازگراست که در مرحلة بلوغ سبزرنگ برداشت و سپس رسانده میشود. در این تحقیق، اثر تیمارهای فیزیکی و شیمیایی بر عمر نگهداری میوة موز رقم دوارف کاوندیش بررسی میشود. هنگام برداشت موز شاخص ...
بیشتر
موز (Banana) از میوههای گرمسیری است که بهعلت مطلوبیت و خواص تغذیهای بالایی که داردتولید آن در مناطق جنوبی کشور در حال توسعه است. موز میوهای فرازگراست که در مرحلة بلوغ سبزرنگ برداشت و سپس رسانده میشود. در این تحقیق، اثر تیمارهای فیزیکی و شیمیایی بر عمر نگهداری میوة موز رقم دوارف کاوندیش بررسی میشود. هنگام برداشت موز شاخص رسیدگی (Fullness) که عبارت از وزن میوه به طول آن است، و محققان فرانسوی آن را پیشنهاد کردهاند، اندازه گیری شد و سپس دو تیمار جداگانه اِعمال شد؛ یکی تیمار گرما درمانی (غوطه وری در آب گرم 58 درجه سانتیگراد به مدت 2 دقیقه) و دیگری تیمار ضدعفونی در محلول قارچ کش رورال تی اس (غوطه وری هر دست موز در محلول قارچکش به غلظت 2 در هزار به مدت 5 دقیقه). پس از آن دو نوع بستهبندی یکی شامل جعبة کارتن که درون آن یک لایه از پلاستیک پلی اتیلن قرار داده شد و دیگری جعبة کارتن که بین میوهها پوشال قرار داده شده استفاده گردید. سپس بستهها در دو زمان 25و30 روز در دمای 13-14 درجه سانتیگراد نگهداری شدند. میوهها در تیمار شاهد بدون ضدعفونی بستهبندی شدند. نتایج طرح نشان میدهد که شاخص F برای میوههای موزکاوندیش در این منطقه عددی بین 5/6-3/7 و کمتر از شاخص پیشنهادی برای موز دوارف کاوندیش (9/7-3/8) است. همچنین نتایج بیانگر این است که فقط تیمار ضدعفونی با قارچ کش رورال تی اس سبب سالم بودن میوه میشود و در سایر تیمارها بیماری قارچی مشاهده شد. میوههایی که بعد از 25 روز در انبار سرد به محیط آزمایشگاه منتقل شدند بعد از 2 تا 3 روز کاملاً تغییررنگ دادند و رسیده شدند.نتایج تجزیة کیفی میوه نشان میدهد که کل مواد جامد انحلال پذیر و قند موز در فرایند رسیدن افزایش مییابد و تبدیل نشاسته به قند در فرایند رسیدن سریع است.
مقاله پژوهشی
فرهاد میرزایی؛ عبدالمجید لیاقت؛ تیمور سهرابی؛ محمدحسین امید
دوره 6، شماره 2 ، شهریور 1384، صفحه 53-66
چکیده
تعیین قطر و عمق خاک مرطوبشده (پیاز رطوبتی) در زمانهای مختلف پس از شروع آبیاری در طراحی آبیاری قطرهای اهمیت ویژهای دارد. شکل و ابعاد پیاز رطوبتی به عواملی چند از قبیل بافت خاک، ضریب هدایت هیدرولیکی، و دبی قطرهچکان وابسته است . در این تحقیق بهمنظور تعیین ابعاد پیاز رطوبتی و گسترش آن در زمانهای مختلف یک مدل فیزیکی از ...
بیشتر
تعیین قطر و عمق خاک مرطوبشده (پیاز رطوبتی) در زمانهای مختلف پس از شروع آبیاری در طراحی آبیاری قطرهای اهمیت ویژهای دارد. شکل و ابعاد پیاز رطوبتی به عواملی چند از قبیل بافت خاک، ضریب هدایت هیدرولیکی، و دبی قطرهچکان وابسته است . در این تحقیق بهمنظور تعیین ابعاد پیاز رطوبتی و گسترش آن در زمانهای مختلف یک مدل فیزیکی از جنس پلاکسیگلاسشفاف با چهارچوب فلزی و به ابعاد 90×120×180 سانتیمتر به شکل مکعب مستطیل که یک چهارم آن حذف شده است ساخته شد. سپس قطر و عمق پیاز رطوبتی در زمانهای مختلف پس از شروع آبیاری با ترسیم جبهة رطوبتی روی دیوارههای شفاف مدل، اندازهگیری شد. به منظور نمونسازی جبهه رطوبتی نیز، روابطی با دخالت عوامل فیزیکی مؤثر در حجم خاک مرطوبشده در زیر منبع تغذیه و با استفاده از قضیه باکینگهام و آنالیز ابعادی بهدست آمد. در نهایت، این روابط با دادههای اندازهگیریشده واسنجی شدند و یک سری روابط علمی- تجربی بهدست آمد که همخوانی بسیار خوبی با نتایج آزمایشها نشان داد. از این روابط میتوانند در طراحی آبیاری قطرهای-نواری به خوبی استفاده کرد.
مقاله پژوهشی
آزاده محمدیان؛ امین علیزاده؛ سهیلا جوانمرد
دوره 6، شماره 2 ، شهریور 1384، صفحه 67-84
چکیده
تولید محصولات زراعی و باغی در ایران عمدتاً با آبیاری است، بهطوریکه در حال حاضر حدود 93 درصد کل آب استحصالیکشور در بخش کشاورزی و باغداری مصرف میشود. حاکم بودن وضعیت اقلیمی خشک و نیمهخشک در اکثر دشتهای کشاورزی و کمبود آب برای آبیاری در این دشتها باعث شده است تا نیازهای آبی گیاهان زراعی و باغی محاسبه شده در اختیار کشاورزان ...
بیشتر
تولید محصولات زراعی و باغی در ایران عمدتاً با آبیاری است، بهطوریکه در حال حاضر حدود 93 درصد کل آب استحصالیکشور در بخش کشاورزی و باغداری مصرف میشود. حاکم بودن وضعیت اقلیمی خشک و نیمهخشک در اکثر دشتهای کشاورزی و کمبود آب برای آبیاری در این دشتها باعث شده است تا نیازهای آبی گیاهان زراعی و باغی محاسبه شده در اختیار کشاورزان قرار گیرد. نیاز آبی معمولاً با استفاده از دادههای ایستگاههای هواشناسی سینوپتیک و با روش فائو- پنمن- مانتیث برآورد میشود. در این روش باید از دادههایی استفاده شود که از ایستگاههای کاملاً آبیاریشده (ایستگاه مرجع) برداشت شده باشند، اما اکثر ایستگاههای معتبر هواشناسی ایران در مناطق خوب آبیاریشده احداث نشدهاند، از این رو دادههای برداشت شده در آنها از لحاظ استفاده در محاسبات نیاز آبی دقت مطلوبی ندارد. در این مطالعه، 153 ایستگاه سینوپتیک که سطح کشور را تا حد مطلوبی پوشش میدهند، انتخاب و از دادههای دما، رطوبت، سرعت باد، ساعات آفتابی، و بارندگی آنها استفاده شده است. سپس مقادیر فرابرآورد تبخیر- تعرق مرجع پس از اصلاح دادههای دما برای هر ایستگاه به صورت سالانه و فصلی محاسبه و در نهایت سطح کشور بر اساس میزان این فرابرآورد به صورت سالانه و فصلی پهنهبندی شده است. حداکثر مقدار فرابرآورد سالانه برابر با 41 درصد در مناطق جنوب شرقی کشور، برای فصل بهار و تابستان برابر با 68 درصد در نواحی مرکزی و غرب کشور و برای فصل پاییز و زمستان برابر با 65 درصد در نواحی مرکزی و جنوبشرقی کشور است.
مقاله پژوهشی
ابراهیم گنجی؛ شهره نیکخواه
دوره 6، شماره 2 ، شهریور 1384، صفحه 85-98
چکیده
این تحقیق به منظور بررسی اثر کاربرد روغنهای گیاهی برافزایش عمر انبارمانی سیب در مدت زمان نگهداری در سردخانه در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان انجام شد. طرح آماری، آزمایش فاکتوریل چهار عاملی درقالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار، فاکتور A رقم سیب در دو سطح (گلدن دلیشس و رد دلیشس)، فاکتور B نوع روغن ...
بیشتر
این تحقیق به منظور بررسی اثر کاربرد روغنهای گیاهی برافزایش عمر انبارمانی سیب در مدت زمان نگهداری در سردخانه در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان انجام شد. طرح آماری، آزمایش فاکتوریل چهار عاملی درقالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار، فاکتور A رقم سیب در دو سطح (گلدن دلیشس و رد دلیشس)، فاکتور B نوع روغن با سه سطح (کانولا، ذرت، و آفتابگردان)، فاکتور C میزان روغن با 6 سطح (صفر،25 /0، 5/0، 1،2، و3 درصد)، و فاکتور D زمان نمونهبرداری از انبارسرد با 6 سطح(صفر، 45، 90، 120،150، و180روز ) بود. میوه سیب پس از تیمار به سردخانه با دمای صفرتا 1 درجة سانتیگراد و رطوبت نسبی 85 درصد منتقل و به مدت شش ماه نگهداری شد.نتایج آنالیز واریانس نشان داد که نوع روغن گیاهی بر pH و میزان پوسیدگی تأثیر معنیداری دارد و pH،مواد جامد انحلال پذیر، کسر رسیدگی (موادجامد محلول به اسید قابل تیتر کردن)، سفتی بافت میوه، و میزان پوسیدگی نیز تحت تأثیر غلظت روغن گیاهی قرار میگیرد. نتایج آزمایشهای حسی نشان داد که نوع روغن گیاهی تأثیر معنیداری بر بو و مزه دارد و بافت میوه تحت تأثیر غلظت روغن قرار میگیرد. به طور کلی نتایج نشان میدهد که کاربرد روغن ذرت 2 درصد در ارقام رد و گلدن دلیشس، در مقایسه با سایر تیمارها، سبب حفظ خصوصیات کمی، کیفی، و صفات حسی میوه پس از 6 ماه نگهداری در سردخانه خواهد شد.
مقاله پژوهشی
رضا طباطبایی کلور؛ علیمحمد برقعی؛ رضا علیمردانی؛ علی رجبی پور؛ حسین مبلی؛ علیرضا علامه
دوره 6، شماره 2 ، شهریور 1384، صفحه 99-112
چکیده
به منظور اندازهگیری نیروی برش دینامیکی ساقۀ برنج، یک دستگاه آزمایشگاهی با مکانیزم برش رفت و برگشتی طراحی و ساخته شد. تأثیر سرعت برشی تیغه در چهار سطح 6/0، 9/0، 2/1،و 5/1 متر بر ثانیه و زاویة لبه تیغه در سه سطح 25، 30،و35 درجه روی مقاومت برشی ساقۀ چهار رقم برنج شامل خزر، فجر، بینام و هاشمی مطالعه شد.نتایج تجزیۀ واریانس نشان داد که تأثیر رقم ...
بیشتر
به منظور اندازهگیری نیروی برش دینامیکی ساقۀ برنج، یک دستگاه آزمایشگاهی با مکانیزم برش رفت و برگشتی طراحی و ساخته شد. تأثیر سرعت برشی تیغه در چهار سطح 6/0، 9/0، 2/1،و 5/1 متر بر ثانیه و زاویة لبه تیغه در سه سطح 25، 30،و35 درجه روی مقاومت برشی ساقۀ چهار رقم برنج شامل خزر، فجر، بینام و هاشمی مطالعه شد.نتایج تجزیۀ واریانس نشان داد که تأثیر رقم برنج، سرعت برشی، و زاویه لبۀ تیغه عوامل اصلی و اثر متقابل رقم برنج و سرعت برشی بر مقاومت برش ساقه در سطح 1 درصد معنیدار بود. بیشترین و کمترین مقدار مقاومت برشی به ترتیب مربوط به ارقام خزر و هاشمی با میانگین 210/0 و 181/0 مگاپاسکال به دست آمد. با توجه به نتایج آزمون دانکن تفاوت بین میانگین مقاومت برشی در ارقام فجر، بینام و هاشمی در سطح 1 درصد معنیدار نبود ولی مقدار مقاومت برشی رقم خزر در مقایسه با ارقام بینام و هاشمی بیشتر بود.مقاومت برشی ساقه در سرعت برشی 6/0 متر بر ثانیه با میانگین 226/0 مگاپاسکال بیشترین و در سرعت برشی 5/1 متر بر ثانیه با میانگین 155/0 مگاپاسکال کمترین مقدار بود. سرعت برشی تیغه در سطوح 6/0 و 9/0 متر بر ثانیه و همچنین در سطوح 2/1 و 5/1 متر بر ثانیه روی مقاومت برشی ساقه تفاوت معنیدار نبود ولی در سطوح دیگر تفاوت معنی دار بود.مقایسۀ میانگینها نشان داد که مقادیر مقاومت برشی بین زوایای لبة تیغه در سطح 1 درصد معنیدار نیست. اثر متقابل رقم برنج و سرعت برشی تیغه روی مقاومت برشی ساقه در سطح 1 درصد معنیدار بود و در مقایسۀ میانگینها، بیشترین مقدار مقاومت برشی ساقهها با میانگین 234/0 مگاپاسکال در سرعت 6/0 متر بر ثانیه در رقم فجر و کمترین مقدار آن با میانگین 137/0 مگاپاسکال در رقم بینام و در سرعت برش 5/1 متر بر ثانیه به دست آمد.
مقاله پژوهشی
سعید اسمعیل نیا؛ عبدالمجید لیاقت؛ نادر حیدری؛ مجتبی اکرم
دوره 6، شماره 2 ، شهریور 1384، صفحه 113-124
چکیده
در مناطق مرطوب، ایجاد سطح ایستابی و حفظ آن در طول دورة رشد بهمنظور استفادة بهینه از آب آبیاری و ایجاد رطوبت در منطقة ریشهها روشی متداول است. اما در مناطق خشک و نیمه خشک، بالا آمدن نمک بههمراه آب در اثر جریان مویینهای به دلیل تبخیر و تعرق زیاد، میتواند عامل بازدارندهای برای استفاده از این روش محسوب شود. در این تحقیق امکان ...
بیشتر
در مناطق مرطوب، ایجاد سطح ایستابی و حفظ آن در طول دورة رشد بهمنظور استفادة بهینه از آب آبیاری و ایجاد رطوبت در منطقة ریشهها روشی متداول است. اما در مناطق خشک و نیمه خشک، بالا آمدن نمک بههمراه آب در اثر جریان مویینهای به دلیل تبخیر و تعرق زیاد، میتواند عامل بازدارندهای برای استفاده از این روش محسوب شود. در این تحقیق امکان استفاده از روشهای کنترل سطح ایستابی (زهکشی کنترلشده و آبیاری زیرزمینی) با اعمال مدیریت آبشویی در مناطق خشک و نیمه خشک (مانند ایران) بررسی شد. بهاین منظور سه تیمار با شرایط مختلف کنترل سطح ایستابی شامل زهکشی آزاد، زهکشی کنترلشده، و آبیاری زیرزمینی در چهار تکرار در 12 عدد لایسیمتر (ارتفاع 90 و قطر 57 سانتیمتر) درنظر گرفته شد. سطح ایستابی با EC آب برابر 1/5 دسی زیمنس بر متر در عمق 55 سانتیمتری از سطح خاک در دو تیمار زهکشی کنترلشده و آبیاری زیرزمینی ایجاد شد. گیاه آزمایشی گوجهفرنگی بود. آبشویی خاک زمانیدر نظر گرفته شده که میزان تجمع نمک در منطقة ریشه به حد آستانة شوری میرسید. نتایج نشاندهندة امکان استفاده از این روشها در شرایط خشک و نیمه خشک است. پروفیل خاک از نظر شوری (عصارة اشباع) بررسی و مشاهده شد که توزیع نمک در عمق بین 10 تا 50 سانتیمتر در هر سه تیمار حدوداً نزدیک به هم و کمتر از 3 دسی زیمنس بر متر است. فقط در تیمار آبیاری زیرزمینی میزان شوری یا ECe در سطح خاک بسیار بالا بود. این افزایش تأثیر منفی برمیزان محصول نداشت بلکه محصول بیشتری نیز نسبت به زهکشی آزاد به دست آمد. در مجموع، مقدار محصول در تیمار زهکشی کنترلشده 73 درصد بیشتر از زهکشی آزاد و 12 درصد بیشتر از آبیاری زیرزمینی بود. ولی متوسط وزن میوه در روش آبیاری زیرزمینی بالاتر بود که نشان از یکنواختی وزن میوهها دارد. تعداد میوه نیز در هر تیمار به دست آمد که در تیمار زهکشی کنترلشده نسبت به دو تیمار دیگر بیشتر بود. از نظر میزان آب مصرفی، در آبیاری زیرزمینی نصف دو تیمار دیگر آب مصرف شود و بنابراین کارایی مصرف آب در آن بیشتر بود. با توجه بهاینکه میزان شوری در منطقة ریشه و در آبیاری زیرزمینی کمتر از 3 دسی زیمنس بر متر بود هیچگونه شستشویی صورت نگرفت. لذا نتایج فوق کارایی این سیستم را در مناطق خشک و نیمه خشک مشخص میکند. اما در دراز مدت در این روش نیاز به آبشویی ادواری در طول فصل رشد وجود دارد.
مقاله پژوهشی
حمیدرضا گازر؛ علیرضا بصیری
دوره 6، شماره 2 ، شهریور 1384، صفحه 125-142
چکیده
پسته یکی از مهمترین محصولات باغی کشور است که ارزش اقتصادی بالا دارد و صادرات آن بر اهمیت فرآوری و بسته بندی این محصول میافزاید. یکی از مراحل مهم در فرآوری پسته، خشک کردن و رساندن رطوبت محصول به محدودة مجاز 4 تا 6 درصد (بر پایة وزن خشک) مناسب برای انبارمانی است. برای طراحی بهینة سیستم خشککن، نیاز به آگاهی از رفتار محصول در شرایط مختلف ...
بیشتر
پسته یکی از مهمترین محصولات باغی کشور است که ارزش اقتصادی بالا دارد و صادرات آن بر اهمیت فرآوری و بسته بندی این محصول میافزاید. یکی از مراحل مهم در فرآوری پسته، خشک کردن و رساندن رطوبت محصول به محدودة مجاز 4 تا 6 درصد (بر پایة وزن خشک) مناسب برای انبارمانی است. برای طراحی بهینة سیستم خشککن، نیاز به آگاهی از رفتار محصول در شرایط مختلف رطوبتی و دمایی در محیط است که با استفاده از منحنیهای همدما میسر خواهد شد. در این تحقیق، برای بهدست آوردن رطوبت تعادلی پسته در دماهای خشک کردن، برای دو رقم از پستههای خندان ایران به نامهای کله قوچی و فندقی، منحنیهای همدمای دفعی در دماهای 45، 60 ، 75، و 90 درجة سانتیگراد به دست آمد. برای این منظور از روش استاتیک و محلول نمکهای اشباع ذکر شده در دستور العمل COST-90 استفاده شد. پس از آن دادهها با مدلهای GAB ، هندرسون، اسمیت، هالسی و ازوین برازش و ضرایب مربوطه تعیین شد. نتایج نشان میدهد که در هر دو رقم با افزایش دما مقدار رطوبت تعادلی کاهش مییابد. همچنین در بین مدلهای به کار رفته در تحقیق، مدلهای GAB و اسمیت نسبت به سایر مدلها دارای بهترین برازش بودند. علاوه بر آن، نتایج نشان داد که با افزایش دما مقدار رطوبت تک لایه در پسته کاهش مییابد. همچنین، معادلة رگرسیون تغییرات رطوبت تک لایه با تغییرات دما در محدودة دمایی ذکر شده برای هر دو رقم به دست آمد.
مقاله پژوهشی
جمال محمد ولی سامانی؛ مهدی همایی؛ مهدی کوچک زاده؛ پرویز فتحی
دوره 6، شماره 2 ، شهریور 1384، صفحه 143-156
چکیده
تعیین هدایت هیدرولیکی اشباع و تخلخل مؤثر خاک در زهکشیاهمیت ویژه و در کنترل کردن عمق سطح ایستابی بین زهکشها نقش مهم دارند. در حال حاضر، فاصلة بین زهکشها بر مبنای مقادیر متوسط اندازهگیری شدة این دو عامل طراحی میشود که در محدودة مورد طراحی به دست میآید. هدف از این پژوهش، ارائة روشی نویناست که بر مبنای آن بتوانمقادیر ...
بیشتر
تعیین هدایت هیدرولیکی اشباع و تخلخل مؤثر خاک در زهکشیاهمیت ویژه و در کنترل کردن عمق سطح ایستابی بین زهکشها نقش مهم دارند. در حال حاضر، فاصلة بین زهکشها بر مبنای مقادیر متوسط اندازهگیری شدة این دو عامل طراحی میشود که در محدودة مورد طراحی به دست میآید. هدف از این پژوهش، ارائة روشی نویناست که بر مبنای آن بتوانمقادیر بهینة هدایت هیدرولیکی و تخلخل مؤثر را به طور همزمانبه دست آورد. در این روش، ارتفاع سطح ایستابی در فواصل مختلف از زهکش و در زمانهای متفاوت اندازهگیری میشود. سپس، با استفاده ازمدل جریان غیرماندگار گلور- دام و به کارگیری بهینه سازی غیرخطی، مقادیر هدایت هیدرولیکی و تخلخل مؤثر بهینه برآورد میشود. به منظور واسنجی مدل گلور- دام از راه بهینه سازی غیرخطی، افزون بر دادههای حاصل از آزمایش برخی دادههای موجود دیگر نیز به کار گرفته شد. برای اجرای آزمایشها، مدلی فیزیکی به طول 5/2، عرض 3/0، و ارتفاع 5/0 متر تهیه و یک زهکش سوراخدار به قطر 5/4 سانتیمتر در کف یکی از دو انتهای طولی و عمود بر زهکش آن تعبیه شد. برای اندازهگیری تغییرات سطح ایستابی در اعماق و زمانهای مختلف، 16 پیزومتر در امتداد طولی نصب و قرائتها در دورههای زمانی مشخص انجام شد. روش پیشنهادی، در دو حالت با تخلخل ثابت و متغیر، ارزیابی و مقادیر بهینة هدایت هیدرولیکی و تخلخل مؤثربه دست آمد. نتایج نشان داد که روش پیشنهادی در پیشبینی نیمرخهای سطح ایستابی دقت مناسبی دارد. همچنین، اعمال مقادیر بهینه با لحاظ کردن تخلخل متغیر باعث افزایش دقت پیشبینی روش پیشنهادی میشود.
مقاله پژوهشی
محمدحسین مهدیان
دوره 6، شماره 2 ، شهریور 1384، صفحه 157-170
چکیده
هدایت هیدرولیکی یکی از خصوصیات هیدرودینامیک خاکهاست که نقش تعیین کنندهای در حرکت و انتقال آب و املاح در خاک دارد. در پروژه های زهکشی، مقدار هدایت هیدرولیکی اشباع خاک ضروری است. این مقدار تقریباً ثابت است. روشهای مختلفی برای اندازهگیری هدایت هیدرولیکی خاکها وجود دارد که در مجموع میتوان آنها را به دو دسته بالا و زیر ...
بیشتر
هدایت هیدرولیکی یکی از خصوصیات هیدرودینامیک خاکهاست که نقش تعیین کنندهای در حرکت و انتقال آب و املاح در خاک دارد. در پروژه های زهکشی، مقدار هدایت هیدرولیکی اشباع خاک ضروری است. این مقدار تقریباً ثابت است. روشهای مختلفی برای اندازهگیری هدایت هیدرولیکی خاکها وجود دارد که در مجموع میتوان آنها را به دو دسته بالا و زیر سطح ایستابی تقسیم کرد. بررسیهای اولیه نشان میدهد که بین نتایج حاصل از این دو روش تفاوت قابل توجهی وجود دارد. به همین دلیل، این بررسی برای دستیابی به اهداف زیر برنامهریزی شده است: 1- مقایسة نتایج هدایت هیدرولیکی موجود برای روشهای زیر و بالای سطح ایستابی در پروژه های مطالعاتی و تحقیقاتی در داخل و خارج کشور، 2- دلایل متفاوت بودن نتایج روشهای یاد شده و 3- راه حلهای عملی برای نزدیک کردن نتایج اندازهگیری شده از روشهای تعریف شده. بررسیها نشان داد که نتایج روشهای بالای سطحی ایستابی عموماً از روشهای زیر سطح ایستابی کمتر است به نحوی که میتوان گفت نتایج روشهای زیر سطح ایستابی 50/0تا 32 برابر نتایج روشهای بالای سطح ایستابی بوده است. علت این تفاوت مربوط به عوامل مختلفی است که از جمله میتوان به متفاوت بودن کیفیت آب مصرفی با آب زیرزمینی، محبوس شدن حبابهای هوا در خلل و فرج درون خاک در شرایط بالای سطح ایستابی، و متفاوت بودن الگوی جریان در روشهای فوق اشاره کرد. کمتر بودن نتایج روشهای بالای سطح ایستابی در مقایسه با روشهای زیر سطح ایستابی، شاید این موضوع را تأیید کند که دستیابی به هدایت هیدرولیکی اشباع در روشهای بالای سطح ایستابی مقدور نیست، لذا ضروری است که نتایج این نوع روشها تعدیل و به عبارتی با روشهای زیرسطح ایستابی متوازن شود. در این خصوص روشهای مناسب به ترتیب اولویت: روش مدلهای طبیعی، روش مدلهای صحرایی، روش زمین آماری، روش مکنیل، و روش همبستگی بین بافت و ساختمان توصیه شده است.