مقاله پژوهشی
فاطمه میرزایی ندوشن؛ سعید مرید؛ صالح ارشد
دوره 11، شماره 3 ، آذر 1389، صفحه 1-14
چکیده
خشکسالی کشاورزی در سالهای اخیر خسارات زیادی به کشور وارد ساخته است که باید تلاش کرد تا با استفاده از مدیریت منطقی، حتیالامکان خسارات ناشی از آن را کاهش داد. بدین منظور لازم است تا مناطق متاثر از این بلا مقایسه شوند و در اولویت اقدامات مدیریتی قرار گیرند. در این مقاله برای تحلیل ریسک خشکسالی کشاورزی و مقایسة آن در شهرستانهای ...
بیشتر
خشکسالی کشاورزی در سالهای اخیر خسارات زیادی به کشور وارد ساخته است که باید تلاش کرد تا با استفاده از مدیریت منطقی، حتیالامکان خسارات ناشی از آن را کاهش داد. بدین منظور لازم است تا مناطق متاثر از این بلا مقایسه شوند و در اولویت اقدامات مدیریتی قرار گیرند. در این مقاله برای تحلیل ریسک خشکسالی کشاورزی و مقایسة آن در شهرستانهای استان کرمانشاه یک روش شناسی بر پایة آمار و اطلاعات کشت دیم گندم توسعه داده شده است. بدین منظور با استفاده از روشهای رگرسیون و سیستم فازی- عصبی (ANFIS) مدلی برای براورد عملکرد محصول با ورودی شاخصهای خشکسالی تهیه شد که پس از بررسیهای لازم، شاخصهای خشکسالی SPI و Z-index به عنوان ورودی و مدل ANFIS انتخاب شدند. سپس جهت براورد توزیع احتمالاتی عملکرد، از شبیهسازی مونت کارلو استفاده و ریسک خشکسالی در شهرستانهای منطقة مورد مطالعه که استان کرمانشاه بود، براورد شد. نتایج نشان داد که به طور نسبی شهرستان هرسین بیشترین و شهرستان سنقر کمترین ریسک را در مواجهه با خشکسالی دارد.
مقاله پژوهشی
محمد جعفری؛ علی رجبی پور؛ حسین مبلی
دوره 11، شماره 3 ، آذر 1389، صفحه 15-26
چکیده
محصولات و مواد کشاورزی در دوران رشد خود در معرض بارگذاریهای طبیعی قرار دارند و به هنگام برداشت و پس از آن نیروهای مکانیکی مختلف به آنها وارد میشود. یکی از این محصولات نیشکر است که برای برداشت آن نیروی برشی زیادی مورد نیاز است. بهینهسازی و ساخت ابزار برش در ماشینهای برداشت نیشکر نیاز به مطالعات اساسی پارامترهای مکانیکی ...
بیشتر
محصولات و مواد کشاورزی در دوران رشد خود در معرض بارگذاریهای طبیعی قرار دارند و به هنگام برداشت و پس از آن نیروهای مکانیکی مختلف به آنها وارد میشود. یکی از این محصولات نیشکر است که برای برداشت آن نیروی برشی زیادی مورد نیاز است. بهینهسازی و ساخت ابزار برش در ماشینهای برداشت نیشکر نیاز به مطالعات اساسی پارامترهای مکانیکی و فیزیکی محصول و ماشین دارد. در این خصوص شناخت خصوصیات فیزیکی محصول از قبیل قطر، رطوبت، جرم مخصوص، جرم واحد طول، و خصوصیات مکانیکی برش محصول از قبیل حداکثر نیروی برش، مقاومت برش، انرژی مورد نیاز برای برش و انرژی ویژه برش اهمیت ویژهای دارد. در این تحقیق ساقة دو رقم نیشکر (Cp69 و Cp57) از مزارع تحقیقاتی کشت و صنعت امیرکبیر واقع در جنوب غربی خوزستان تهیه شد و پس از حمل با شرایط حفظ رطوبت، با دو نوع تیغة صاف و مضرس در سه سرعت 2/0، 5/0، و 35/1 متر بر دقیقه تحت برش شبه استاتیکی قرار گرفت. دادهها به کمک نرم افزار آماری SPSS تحلیل شد. نتایج نشان داد که تأثیر رقم بر حداکثر نیروی برش ساقه طبق آزمون دانکن فاقد تفاوت معنیداری اما بر مقاومت برشی در سطح احتمال 1 درصد، دارای اختلاف معنیدار است؛ همچنین اثر تغییرات سرعت بر حداکثر نیروی برش در سطح احتمال 1 درصد و بر مقاومت برشی در سطح احتمال 5 درصد و تأثیر نوع تیغه (صاف و مضرس) در نیروی برش و مقاومت برشی در سطح احتمال 1 درصد معنیدار است. نتایج نشان داد که افزایش سرعت از 2/0 تا 35/1 متر بر دقیقه خصوصاً در تیغۀ صاف بر بهبود عملکرد برش مؤثر است، اما تغییر سرعت از 5/0 به 35/1 متر بر دقیقه برای تیغۀ مضرس نه تنها به کاهش مقاومت برشی نمیانجامد بلکه آن را نیز افزایش میدهد. تیغة مضرس در سرعتهای پایین به دلیل نفوذ اولیۀ بهتر در پوستۀ ساقه و کاهش مرحلۀ فشردگی ساقه مقدار نیروی برشی کمتری نیاز دارد و متعاقب آن مصرف انرژی و مقاومت برشی میشود.
مقاله پژوهشی
علیرضا عمادی؛ محمدجواد منعم؛ کورش محمدی
دوره 11، شماره 3 ، آذر 1389، صفحه 27-40
چکیده
استفادة تلفیقی از آبهای سطحی و زیرزمینی در شبکههای آبیاری، بر بهرهبرداری از کانالهای آبیاری تأثیر میگذارد. جهت مدیریت بهینة کانالهای آبیاری، مدل شبیهسازی- بهینهسازی ICSS-SCE توسعه یافت. از مدل تهیه شده در بهینهسازی بهرهبرداری از کانال L8 شبکه آبیاری قزوین استفاده شد که دارای 5 چاه تلفیقی است. بدین منظور دو ...
بیشتر
استفادة تلفیقی از آبهای سطحی و زیرزمینی در شبکههای آبیاری، بر بهرهبرداری از کانالهای آبیاری تأثیر میگذارد. جهت مدیریت بهینة کانالهای آبیاری، مدل شبیهسازی- بهینهسازی ICSS-SCE توسعه یافت. از مدل تهیه شده در بهینهسازی بهرهبرداری از کانال L8 شبکه آبیاری قزوین استفاده شد که دارای 5 چاه تلفیقی است. بدین منظور دو حالت حدوداً 25 و 40 درصد افزایش مجموع نیاز جانبی کانال در نظر گرفته شد بهطوریکه این افزایش نیازها از چاههای تلفیقی موجود در مسیر کانال تأمین میشود. برای هر حالت، ورود جریان آب زیرزمینی به طور همزمان و دو گزینة بهرهبرداری و تنظیم سازهها به صورت معمول و بهینه، جمعاً 4 گزینه مورد بررسی قرار گرفت. مدیریت بهینة کانال تعیین و عملکرد کانال در هر یک از گزینهها به کمک مدل ICSS-SCE تعیین شد. نتایج نشان میدهد که تنظیم سازههای کنترل و آبگیر طبق دستورالعمل بهرهبرداری بهینه موجب بهبود شاخصهای عملکرد کانال و آبگیرهای متأثر از جریان تلفیقی میشود. تابع هدف برای کل کانال در دو حالت به میزان 40 تا 48 درصد بهبود یافته است. در مجموع میتوان گفت که در حالت استفادة تلفیقی از آب سطحی و زیرزمینی، مدل تهیه شده قابلیت تعیین دستورالعمل بهینه بهرهبرداری از کانالهای آبیاری را به خوبی دارد.
مقاله پژوهشی
هادی واله قوژدی؛ سیدرضا حسن بیگی بیدگلی؛ محمدحسین سعیدی راد؛ محمدحسین کیانمهر
دوره 11، شماره 3 ، آذر 1389، صفحه 41-54
چکیده
مقاومت برشی، انرژی لازم برای برش به ازای واحد سطح، همچنین نیرو و انرژی مورد نیاز برای کندن گل پارامترهایی مهم در طراحی و توسعة مکانیزمهای برداشت هستند. در این تحقیق تأثیر سرعت برش و زاویة تیزی تیغه بر مقاومت برشی و انرژی لازم برای برش به ازای واحد سطح ساقة زعفران(Crocus sativus L.) در رطوبتهای مختلف برش تعیین شد. تأثیر سرعت ...
بیشتر
مقاومت برشی، انرژی لازم برای برش به ازای واحد سطح، همچنین نیرو و انرژی مورد نیاز برای کندن گل پارامترهایی مهم در طراحی و توسعة مکانیزمهای برداشت هستند. در این تحقیق تأثیر سرعت برش و زاویة تیزی تیغه بر مقاومت برشی و انرژی لازم برای برش به ازای واحد سطح ساقة زعفران(Crocus sativus L.) در رطوبتهای مختلف برش تعیین شد. تأثیر سرعت کندن گل و سطوح مختلف سن گیاه بر نیرو و انرژی مورد نیاز برای کندن گل زعفران نیز بررسی شد. آزمایشها روی نمونههای جمعآوری شده از مزارع شهرستان کاشمر با استفاده از دستگاه کشش- فشار مواد بیولوژیک اجرا شد. تحلیل دادهها با استفاده از آزمایشهای فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که اثر زاویة تیزی و سرعت برش بر مقاومت برشی و انرژی مورد نیاز برای برش به ازای واحد سطح در سطح احتمال 1 درصد معنیدار است ولی اثر متقابل این عوامل معنیدار نیست. با افزایش زاویة تیزی از 17 به 24 درجه، مقاومت برشی از 130/0 به 190/0 مگاپاسکال و انرژی لازم به ازای واحد سطح برای برش ساقه از 305/0 به 443/0 میلی ژول بر میلیمتر مربع افزایش مییابد. با افزایش سرعت برش از 20 به 200 میلیمتر بر دقیقه میانگین مقاومت برشی از 179/0 به 158/0 مگاپاسکال و انرژی لازم برای برش به ازای واحد سطح ساقة گل از 467/0 به 340/0 میلی ژول بر میلیمتر مربع کاهش مییابد. با افزایش بیشتر سرعت برش (از 200 به 500 میلیمتر بر دقیقه)، مقاومت برشی و انرژی لازم برای برش کاهش پیدا نمیکند و بنابراین زاویة تیزی 17 درجه و سرعت برش 200 میلیمتر بر دقیقه برای برش ساقه زعفران توصیه میشود. نتایج همچنین نشان میدهد که با افزایش سرعت کندن از 50 تا 500 میلیمتر بر دقیقه، میانگین نیروی کندن از 339/0 به 459/0 نیوتن و مقاومت کششی از 169/0 به 229/0 مگاپاسکال و انرژی مصرفی به ازای واحد سطح از 473/0 به 914/1 میلیژول بر میلیمتر مربع افزایش مییابد، اما اثر سن گیاه بر نیروی کندن، مقاومت کششی، و انرژی لازم برای کندن گل به ازای واحد سطح معنیدار نیست. دادههای به دست آمده از این تحقیق در طراحی و توسعة مکانیزمهای برداشت زعفران کاربرد دارد.
مقاله پژوهشی
علیرضا قدس ولی
دوره 11، شماره 3 ، آذر 1389، صفحه 55-70
چکیده
ویژگیهای کمّی و کیفی (راندمان استخراج عصارة گرم، راندمان استخراج عصارة سرد،قدرت دیاستاتیک، پروتئین کل و پروتئین انحلالپذیر، شاخص تغییرات اصلاحی نیتروژن یا شاخص کلباچ، میزان رنگ و فعالیت بتاگلوکاناز) مالتهای تهیه شده از دانههای غلاتی جو رقم صحرا، گندم رقم تجن، و تریتیکاله و نیز مخلوطهای مالتی تهیه شده از آنها در قالب طرح ...
بیشتر
ویژگیهای کمّی و کیفی (راندمان استخراج عصارة گرم، راندمان استخراج عصارة سرد،قدرت دیاستاتیک، پروتئین کل و پروتئین انحلالپذیر، شاخص تغییرات اصلاحی نیتروژن یا شاخص کلباچ، میزان رنگ و فعالیت بتاگلوکاناز) مالتهای تهیه شده از دانههای غلاتی جو رقم صحرا، گندم رقم تجن، و تریتیکاله و نیز مخلوطهای مالتی تهیه شده از آنها در قالب طرح کاملاً تصادفی با هشت تیمار به منظور تعیین تیمارهای بهینه از نظر قدرت دیاستاتیک و راندمان تولید عصاره و تولید مادة اولیة مناسب صنایع نوشابههای مالتی و صنایع پخت بررسی و مشخص شد که مالت تریتیکاله و مالت جو صحرا به ترتیب حاوی بیشینه و کمینة شاخص کلباچ هستند (05/0>P). مالت تریتیکاله و مالت حاصل از مخلوط مالت جو- مالت تریتیکاله (90 به 10 درصد) حاوی بیشینه و مالت حاصل از مخلوط مالت جو- مالت گندم (90 به 10 درصد) حاوی کمینة (05/0>P) راندمان استخراج عصارة گرم هستند. مالت حاصل از مخلوط مالت جو- مالت گندم- مالت تریتیکاله (80:10:10) و مالت حاصل از مخلوط مالت جو- مالت گندم (80 به 20 درصد) به ترتیب بیشینه و کمینة (05/0>P) قدرت دیاستاتیک را دارند. نتایج همچنین نشان داد که افزودن مالت تریتیکاله (10درصد)، و افزودن مالت گندم و مالت تریتیکاله (هر یک 10درصد) به ترتیب منجر به تولید مادة اولیة مناسب صنایع نوشابههای مالتی و صنایع پخت میشود.
مقاله پژوهشی
هانیه کوثری؛ حسین دهقانی سانیج؛ فرهاد میرزایی؛ عبدالمجید لیاقت
دوره 11، شماره 3 ، آذر 1389، صفحه 71-86
چکیده
روشهای دقیق و کاربردی در جداسازی تبخیر-تعرق، اطلاعاتی سودمند برای مدیریت آب در مزرعه در جهت بهبود کارایی مصرف آب فراهم میکند. شناخت این روشها بالاخص در مورد سیستمهای نوین آبیاری که با هزینهای بالا اجرا میشوند با اهمیت است. به این منظور در تحقیقی که در تابستان 1388 در مزرعة مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کرج اجرا شد، تبخیر-تعرق ...
بیشتر
روشهای دقیق و کاربردی در جداسازی تبخیر-تعرق، اطلاعاتی سودمند برای مدیریت آب در مزرعه در جهت بهبود کارایی مصرف آب فراهم میکند. شناخت این روشها بالاخص در مورد سیستمهای نوین آبیاری که با هزینهای بالا اجرا میشوند با اهمیت است. به این منظور در تحقیقی که در تابستان 1388 در مزرعة مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کرج اجرا شد، تبخیر-تعرق گیاه ذرت و جزء تبخیر خاک به طور همزمان به روش بیلان انرژی نسبت بوون اندازهگیری و از تفاضل این دو، تعرق گیاه محاسبه شد. بافت خاک مزرعة محل آزمایش لوم بود و مزرعه با سیستم آبیاری قطرهای زیرسطحی آبیاری شد که در عمق 15 سانتیمتری از سطح خاک نصب شده بود. در زمینة مدیریت آبیاری تلاش شد تا گیاه ذرت دچار تنش نشود. اطلاعات مورد نیاز روش بیلان انرژی نسبت بوون از بالای آسمانة گیاهی، آسمانة گیاهی، و سطح خاک برداشت شد. نتایج نشان داد که برای یک روز نمونه در مرحلة میانی رشد گیاه ذرت، از کل انرژی موجود در مزرعه (Rn-G) که میتواند صرف تبخیر- تعرق شود تنها 15 درصد صرف گرمای محسوس هوا شده و بقیه صرف تبخیر- تعرق شده است. شار گرمای ورودی به سطح خاک کمتر از 10 درصد شار تابش خالص است و 93 درصد از انرژی موجود در سطح خاک صرف تبخیر از سطح خاک شده است. در سطح آسمانة گیاهی، حدود 19 درصد از انرژی صرف گرمای محسوس (Hc) شده است. از مقایسة مقادیر ساعتی تبخیر-تعرق به روش بیلان انرژی نسبت بوون و روش پنمن- مانتیث مشخص شد که بین این دو همبستگی خوبی وجود دارد (95/0R2=) و تغییرات تبخیر- تعرق به روش بیلان انرژی نسبت بوون نسبت به روش پنمن- مانتیث برابر 10درصد است.
مقاله پژوهشی
عباس روحانی؛ ایرج رنجبر؛ محمدحسین عباسپور فرد؛ یحیی عجب شیرجی؛ مصطفی ولی زاده
دوره 11، شماره 3 ، آذر 1389، صفحه 87-96