مقاله پژوهشی ایمنی مواد غذایی
اثر تیمارهای فیزیکی در کاهش میزان آلودگی میکروبی و کنترل آفات انباری در ارقام خرمای قصب و شمسایی

ابوالفضل گلشن تفتی؛ بهاره محمدی

دوره 21، شماره 1 ، مرداد 1401، صفحه 1-12

https://doi.org/10.22092/fooder.2021.342152.1260

چکیده
  در این پژوهش، از دماهای بالا (50، 60 و 70 درجه سلسیوس به مدت 1 و 2 ساعت در رطوبت نسبی 80-75 درصد) و از دماهای پایین (5- و صفر درجه سلسیوس به مدت 24 و 48 ساعت) برای کنترل آفات انباری در ارقام خرمای قصب و شمسایی استفاده شد. ارقام خرما پس از تیماردهی و بسته‌بندی، در انبار معمولی و سردخانه برای مدت 6 ماه نگهداری شدند و میزان آلودگی به آفات، آزمون‌های ...  بیشتر

مقاله پژوهشی مدلسازی/ شبیه سازی
مدل‌سازی دوبعدی انتقال حرارت فرایند سرخ کردن عمیق و ارزیابی آن در مدل غذایی سیب زمینی

آذر نقوی گرگری؛ نارملا آصفی؛ لیلا روفه گری نژاد

دوره 21، شماره 1 ، مرداد 1401، صفحه 13-34

https://doi.org/10.22092/fooder.2020.342853.1268

چکیده
  در پژوهش حاضر مدل‌سازی دو بعدی انتقال حرارت طی فرایند سرخ کردن عمیق بررسی شد. در مرحلۀ اول سه سطح دمایی 160،150 و 170 درجه سلسیوس برای سرخ کردن انتخاب و با ترموکوپل نوع کا تعیین و ثبت شد . به منظور ثبت تغییرات دمای نمونه حین فرایند سرخ کردن، ترموکوپل سه کانالۀ تی در مرکز، سطح و بین این دو نقطه قرار گرفت. سپس دمای ترموکوپل‌ها با فاصله­های ...  بیشتر

مقاله پژوهشی مدلسازی/ شبیه سازی
مدل سازی ریاضی خواص بیوشیمیایی هویج در اثر خشک کردن توسط مایکروویو با پیش تیمار های مختلف به کمک روش سطح پاسخ

محسن آزاد بخت؛ محمد جواد محمودی؛ رضا قزاق جاهد؛ محمد واحدی ترشیزی

دوره 21، شماره 1 ، مرداد 1401، صفحه 35-56

https://doi.org/10.22092/fooder.2020.343389.1273

چکیده
  هدف از این تحقیق بررسی تأثیر پیش تیمارهای اهمیک و بلانچینگ (آنزیم‌بری) بر تغییرات خواص بیوشیمیایی هویج در فرآیند خشک‌کردن با استفاده از روش سطح پاسخ است. نمونه‌های هویج بریده‌شده در ولتاژ 40، 60 و 80 ولت و به مدت 3، 5 و 7 دقیقه در پیش تیمار اهمیک باقی ماندند. در پیش تیمار بلانچینگ نیز نمونه‌های هویج تحت هوای داغ ناشی از آب مقطر در حال جوشیدن، ...  بیشتر

مقاله پژوهشی بهینه سازی
بهینه سازی استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی و فنولی از جلبکLaurencia papillosa با روش مایکروویو

یاسمین فیاض؛ مسعود هنرور؛ نرگس مورکی

دوره 21، شماره 1 ، مرداد 1401، صفحه 57-74

https://doi.org/10.22092/fooder.2022.351679.1283

چکیده
  گیاهان آبزی یکی از منابع مهم ترکیبات زیست فعال با خاصیت آنتی اکسیدانی محسوب می‌شوند. در تحقیق حاضر به بهینه سازی استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی شامل کلروفیل a و b، کاروتنوئید و ترکیبات فنلی از جلبک Laurencia papillosa با روش مایکروویو پرداخته شده است که براساس متغیرهای مستقل شامل زمان استخراج، توان مایکروویو، نوع حلال و نسبت حلال به نمونه است. ...  بیشتر

مقاله پژوهشی بهینه سازی
بررسی تاثیر کیتوزان به همراه صمغ دانه ریحان و اسانس گزنه بر ویژگیهای میکروبی، شیمیایی وحسی همبرگرتازه

رویا باقری؛ پیمان آریایی

دوره 21، شماره 1 ، مرداد 1401، صفحه 75-92

https://doi.org/10.22092/fooder.2022.357112.1322

چکیده
  در این مطالعه تأثیر خاصیت آنتی‌اکسیدانی و ضد میکروبی غلظت‌های مختلف کیتوزان/ صمغ ریحان و اسانس گزنه، بر ماندگاری و کیفیت همبرگر طی دوره نگهداری ۱۲ روزه در یخچال بررسی شد. بدین منظور غلظت‌های مختلف کیتوزان در دوزهای ۱، 1.5 و ۲ درصد، صمغ دانه ریحان در دوزهای 0.5، ۱ و 1.5 درصد و اسانس گزنه در دوزهای 0.5، ۱ و 1.5 درصد به صورت ترکیبی به همبرگر افزوده ...  بیشتر

مقاله پژوهشی ایمنی مواد غذایی
تأثیر جایگزینی نسبی فسفات با نشاسته اصلاح شده سیب‌زمینی در فرمولاسیون سوسیس کوکتل

زهرا ملک زاده؛ ابراهیم حسینی؛ هما بهمدی

دوره 21، شماره 1 ، مرداد 1401، صفحه 93-108

https://doi.org/10.22092/fooder.2022.354081.1299

چکیده
  فسفات‌ها در بسیاری از مواد غذایی فرایند­شده به عنوان پایدارکننده و امولسیفایر به کار می‌روند. از فسفات‌ها در بیش از 65 درصد فراورده‌های گوشتی استفاده می‌شود. با توجه به مخاطرات احتمالی مصرف فسفات‌ها برای سلامتی و نیز با توجه به­تمایل مصرف‌کنندگان به خرید فراورده‌های فاقد فسفات یا با فسفات کاهش‌یافته، در سال‌های اخیر مطالعات ...  بیشتر

مقاله پژوهشی کنترلهای غیرمخرب
ارزیابی غیرمخرب رسیدگی میوه انجیر با استفاده از طیف‌سنجی فروسرخ نزدیک موج کوتاه/مرئی

رضا صیاد حق شمار؛ رضا محمدی گل؛ بابک وکیل زاده کاجی

دوره 21، شماره 1 ، مرداد 1401، صفحه 109-122

https://doi.org/10.22092/fooder.2021.353402.1293

چکیده
  در تحقیق حاضر، طیف‌سنجی بازتابی مرئی/­ فروسرخ نزدیک موج کوتاه (Vis/SWNIR) در محدوده ‌ 950-425 نانومتر به‌منظور پیش‌بینی شاخص مزه و سفتی بافت میوه ‌ انجیر بررسی شد. علاوه بر این، عملکرد طبقه‌بندهای LDA و QDA در تفکیک انجیرهای رسیده، نیمه‌رسیده و نرسیده بر پایه ‌ ترکیب روش‌های مختلف پیش‌پردازش طیفی بررسی گردید. تعداد 167 میوه ‌ انجیر پس از ...  بیشتر

مقاله پژوهشی تکنولوژی مواد غذایی
ارزیابی تأثیر گاز ازن بر ویژگی‌های کیفی برنج (رقم فجر)

علیرضا قدس ولی؛ جلال محمدزاده

دوره 21، شماره 1 ، مرداد 1401، صفحه 119-138

https://doi.org/10.22092/fooder.2022.354542.1307

چکیده
  برنج (Oryza sativa L) پس از گندم دومین غله مهم در دنیا به حساب می‌آید. دانه برنج و فرآورده‌های به‌دست آمده از آن تقریباً 40 درصد غذای مورد نیاز نیمی از مردم جهان را تشکیل می‌دهند. به منظور جایگزینی روش‌های نوین و کم خطر در انبار کردن دانه‌ها‌ی غلات همراه با حفظ کیفیت آن، در این تحقیق اثر غلظت گاز ازن و مدت زمان ازن‌دهی روی برخی ویژگی‌های ...  بیشتر

مقاله پژوهشی بسته بندی
بررسی تأثیر عصاره بوقناق بر ویژگی‌های فیزیکی-مکانیکی و ضد میکروبی فیلم‌های خوراکی نشاستۀ ساگو

منصوره سادات دانشزاده؛ حسین عباسپور؛ لیلا امجد؛ عبدالرضا محمدی نافچی

دوره 21، شماره 1 ، مرداد 1401، صفحه 139-150

https://doi.org/10.22092/fooder.2023.354263.1302

چکیده
  در دهه‌های اخیر، تلاش‌ها برای یافتن راه حل‌های سبز پایدار و جایگزینی مواد بسته‌بندی مرسوم با منابع طبیعی افزایش یافته است. در تحقیق حاضر، تأثیر عصاره متانولی گیاه بوقناق (0، 1، 3 و 5 درصد) بر برخی از ویژگی‌های فیزیکی-مکانیکی و فعالیت ضد باکتریایی فیلم‌های نشاسته بررسی شد. نتایج بررسی­ها نشان داد افزایش غلظت عصاره باعث افزایش قابل ...  بیشتر

مقاله پژوهشی غذاهای فراسودمند
بررسی تأثیر آغازگرهای تجاری تولید کننده پلی‌ساکارید خارج سلولی بر ویژگی‌های رئولوژیک ماست هم‌زده

صحرا فرهادی

دوره 21، شماره 1 ، مرداد 1401، صفحه 151-164

https://doi.org/10.22092/fooder.2019.126013.1213

چکیده
  ماست یکی از مهمترین فرآورده‌های لبنی است که در جوامع بشری مصرف می‌شود. بنابراین بالا بردن سطح کیفی این محصول اهمیت ویژه‌ای دارد. برخی از سویه‌های باکتری اسید لاکتیک که در تهیه ماست تخمیری به عنوان آغازگر به کار می‌روند، پلی‌ساکارید خارج سلولی تولید می‌کنند که می‌تواند ویژگی‌های بافتی محصول را بهبود بخشد و جایگزین مناسبی برای ...  بیشتر

مقاله پژوهشی غذاهای فراسودمند
کاربرد اولئورزین رنگدانه‌های طبیعی کلروفیل، لیکوپن و عصارۀ زرشک در نان بربری و بررسی ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و حسی نان

آزاده رنجبر ندامانی؛ سیده مائده هاشمی

دوره 21، شماره 1 ، مرداد 1401، صفحه 165-178

https://doi.org/10.22092/fooder.2021.343625.1277

چکیده
  از آنجا که رنگدانۀ لیکوپن و زرشک از ترکیبات سلامتی­زا شناخته شده‌اند و از طرفی به دلیل افزایش آگاهی مصرف­کنندگان برای استفاده از افزودنی‌های طبیعی در فرآورده‌های غذایی، این مقاله با هدف بررسی امکان استفاده از رنگ طبیعی در فرمولاسیون نان، به عنوان قوت غالب مردم، با تکیه بر نگاه مصرف کننده تهیه شده است. در این مطالعه از مقادیر ...  بیشتر

مقاله پژوهشی بسته بندی
تأثیر پوشش موسیلاژ گل ختمی حاوی اسانس پوست پرتقال (Citrus sinensis) بر فساد اکسایشی ماهی قزل آلای رنگین کمان(Oncorhynchus mykiss)

شهین زمردی؛ مجتبی آزدر قره آغاجی؛ مهدی قره خانی؛ شهرام حنیفیان

دوره 21، شماره 1 ، مرداد 1401، صفحه 179-192

https://doi.org/10.22092/fooder.2021.353815.1296

چکیده
  فعالیت‌های آنزیمی و شیمیایی در فیله ماهی در یخچال منجر به فساد و کاهش کیفیت محصول می‌گردد. در این راستا، استفاده از پوشش‌های خوراکی دارای ترکیبات آنتی‌اکسیدانی یک روش موثر برای حفظ کیفیت ماهی می‌باشد. در این مطالعه، تاثیر پوشش حاصل از 1.5 درصد موسیلاژ گل ختمی حاوی غلظت‌های صفر، 0.25 و 0.5 درصد اسانس پوست پرتقال در جلوگیری از فساد شیمیایی ...  بیشتر