مقاله پژوهشی فرمولاسیون
تأثیر استفاده ازنسبت‌های مختلف شیر الاغ و شیر گاو بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی ماست قالبی

الناز قنبری؛ مصطفی سلطانی؛ سوده محمدی

دوره 20، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 1-18

https://doi.org/10.22092/fooder.2020.343462.1275

چکیده
  ماست از فرآورده‌های تخمیری پرمصرف شیر است که به دلیل ارزش تغذیه‌ای بالا تأثیر مثبتی بر سلامتی دارد. شیر الاغ سرشار از ویژگی‌های تغذیه‌ای و درمانی بالاست که در غنی‌سازی فرآورده‌های غذایی مختلف به کار گرفته می‌شود. هدف از این تحقیق بررسی تأثیر استفاده از نسبت‌های مختلف شیر الاغ و شیر گاو بر ویژگی‌های کیفی ماست قالبی است. به این ...  بیشتر

مقاله پژوهشی تکنولوژی مواد غذایی
تاثیر امواج اولتراسونیک بر خصوصیات شیمیایی روغن کلزا طی فرایند تصفیه

رضا اسماعیل زاده کناری؛ ندا مشتاق

دوره 20، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 19-38

https://doi.org/10.22092/fooder.2020.124185.1184

چکیده
  هدف این پژوهش، بررسی اثر امواج فراصوت (اولتراسوند) در فرایند تصفیه روغن کلزا و کاهش دما و زمان مورد استفاده در مقایسه با روش متداول است. در این تحقیق برای صمغ‌گیری، خنثی‌سازی و رنگ‌بری روغن از حمام فراصوت استفاده شد. برای صمغ‌گیری دمای 45 و 65 درجه سلسیوس و زمان 30 و 60 دقیقه، برای خنثی‌سازی روغن صمغ‌گیری شده دمای 40 و 55 درجه سلسیوس و زمان ...  بیشتر

مقاله پژوهشی مدلسازی/ شبیه سازی
اندازه‌گیری و مدل‌سازی مقاومت دو رقم سیب‌زمینی به عبور جریان هوا

فرزاد گودرزی

دوره 20، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 39-50

https://doi.org/10.22092/fooder.2021.128571.1248

چکیده
  میزان افت فشار استاتیک هوای در حال گذر از خلال توده محصولات کشاورزی یکی از داده‌های اساسی برای انتخاب دمنده مورد استفاده در سیستم‌های هوادهی یا خشک کردن آنها است. در این مطالعه با استفاده از یک دستگاه شبیه‌ساز که متشکل از بخش‌های کمپرسور هوا، دبی‌سنج جریان هوا، مخزن استوانه‌ای شکل و یک فشار سنجU  شکل بود، میزان افت فشار استاتیک ...  بیشتر

مقاله پژوهشی غذاهای فراسودمند
بررسی تأثیر افزودن دانه چیا و نوشیدنی کامبوجا بر خصوصیات کمی و کیفی دونات تخمیری فراسودمند

اوریا فعله گری؛ فریبا نقی پور؛ علیرضا فرجی

دوره 20، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 51-68

https://doi.org/10.22092/fooder.2019.127345.1236

چکیده
  امروزه هدف از فناوری مواد غذایی، تولید غذاهای آماده با کیفیت بالاتر و ارزش تغذیه‌ای بیشتر است. برای رسیدن به این هدف، تولید محصولات فراسودمند، به‌خصوص میان‌وعده‌های تهیه شده از آرد گندم، جایگاه خاصی دارد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی امکان تولید دونات تخمیری فراسودمند با افزودن آرد دانة چیا در سه سطح صفر، 5 و 10 درصد و نوشیدنی کامبوجا ...  بیشتر

مقاله پژوهشی شیمی مواد غذایی
تأثیر شرایط مختلف نگهداری بر خصوصیات کمی و کیفی اسانس گل محمدی (Rosa damascena Mill.)

سعید ملک؛ لاله مشرف

دوره 20، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 69-78

https://doi.org/10.22092/fooder.2019.125321.1203

چکیده
  گل محمدی یکی از مهم‌ترین گیاهان معطر است که برای تولید اسانس و گلاب کشت می‌شود. زمان نگهداری گل تا مرحلة تقطیر متغیر و تأثیر آن بر کمیت و کیفیت اسانس گل متفاوت است. برای آگاهی از تغییرات در زمان نگهداری، مقدار اسانس و مواد مؤثر گل محمدی بلافاصله پس از چیدن گل و بعد از یک و سه روز نگهداری در دماهای 5-، 4  و 25 درجه سلسیوس بررسی شد. نتایج ...  بیشتر

مقاله پژوهشی مدلسازی/ شبیه سازی
مدلسازی و بهینه یابی شرایط استخراج خشک صمغ دانه ی مرو

احمد رضا حسینی؛ سید محمد علی رضوی؛ مسعود تقی زاده

دوره 20، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 79-94

https://doi.org/10.22092/fooder.2020.342583.1266

چکیده
  در این پژوهش، صمغ دانه مرو بر اساس روش خشک (مبتنی بر اصطکاک) استخراج شد و شرایط استخراج با استفاده از روش سطح پاسخ و در قالب طرح باکس بهنکن بهینه‌یابی گردید. روش استخراج خشک با هدف دستیابی به روشی اقتصادی، سریع، دوست‌دار محیط زیست (تکنولوژی سبز)، پیوسته، با کاربری آسان و خودکار به کار گرفته شد. متغیرهای مستقل این پژوهش شامل: سرعت روتور ...  بیشتر

مقاله پژوهشی فناوریهای پس از برداشت
تعیین شرایط مناسب نگهداری چغندرقند در سیلو و امکان استفاده از ترکیبات شیمیایی با هدف حفظ کیفیت اولیه چغندر

محمد عرفان بهرامی؛ مسعود هنرور؛ سمانه الهیان؛ اشکان رضایی

دوره 20، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 95-108

https://doi.org/10.22092/fooder.2020.128344.1247

چکیده
  با توجه به اهمیت اقتصادی حفظ ویژگی‌های مطلوب چغندرقند در سیلو، به‌کارگیری راهکارهای مناسب به منظور افزایش مدت زمان نگهداری این محصول پس از برداشت ضروری به نظر می‌رسد. پژوهش حاضر در دو مرحله مجزا به بررسی راهکارهای عملیاتی افزایش مدت زمان نگهداری چغندرقند در سیلو پرداخته است. در مرحله اول، اثر دماهای مختلف 4، 12 و 24 درجه سلسیوس و 15، ...  بیشتر

مقاله پژوهشی بهداشت مواد غذایی
ارزیابی اثر گاز ازن بر ویژگی‌های کیفی و عمر انباری دانه جو

جلال محمدزاده؛ جواد زنگانه؛ علی رضا قدس ولی

دوره 20، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 109-122

https://doi.org/10.22092/fooder.2020.343263.1272

چکیده
  تولید جو مقام چهارم را در جهان دارد. مصرف جو با توجه به‌خواص مفید و مغذی آن، در اکثر کشورهای دنیا رو به افزایش است. در راستای جایگزینی روش‌های نوین و کم‌خطر برای افزایش عمرانباری غلات (به‌جای استفاده از سموم شیمیایی)، در این تحقیق تأثیر گاز ازن با دو متغیر غلظت ازن (25، 50 و 75 پی‌پی‌ام) در مدت زمان ازن‌دهی (3،1، 5 و 7 روز) در دانه جو (رقم ...  بیشتر

مقاله پژوهشی تکنولوژی مواد غذایی
اثر مقایسه‌ای عصاره‌آبی ریشه‌جغجغه و لوتئولین بر فعالیت ضد‌اکسیدانی و قابلیت زنده‌مانی باکتری‌های آغازگر‌ماست

مریم کهزادیان؛ وجیهه فدائی نوغانی

دوره 20، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 123-140

https://doi.org/10.22092/fooder.2022.343631.1278

چکیده
  گیاه جغجغه با نام علمی Prosopis farcta  از تیرۀ ‌فرعی گل ابریشم است که به‌دلیل اثرهای سلامتی‌بخش این گیاه و کاربرد آن در پیش‌گیری از بیماری‌های مزمن می‌توان از آن به‌عنوان افزودنی‌طبیعی و ایمن در موادغذایی استفاده کرد. ترکیب اصلی و مادۀ مؤثر ریشۀ این گیاه، لوتئولین نام دارد که یک فلاوونوئید است. هدف از این پژوهش، تعیین ویژگی‌های ضداکسیدانی ...  بیشتر

مقاله پژوهشی بسته بندی
ارزیابی اثر پیش‌تیمار ضدعفونی و روش بسته‌بندی بر ویژگی‌های شیمیایی و میکروبی پوره پیاز در زمان نگهداری

الهام آذرپژوه؛ پروین شرایعی؛ هما بهمدی

دوره 20، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 141-156

https://doi.org/10.22092/fooder.2021.352259.1288

چکیده
  امروزه مصرف‌کنندگان خواستار غذاهای سالم، طبیعی و تازه‌ای هستند که در هنگام مصرف، حداقل انرژی و زمان برای آماده‌سازی آنها لازم باشد. در بین سبزی‌ها، پیاز و فرآورده‌های آن به دلیل خواص دارویی رتبه اول مصرف را در بین آلیوم‌های خوراکی دارند. هدف از این پژوهش تعیین اثر روش‌های ضدعفونی، بسته‌بندی و نگهداری بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی ...  بیشتر

مقاله پژوهشی
تاثیر مقدار رطوبت زمان برداشت و شرایط فرایند خشک‌کردن بر برخی ویژگی‌های کیفی روغن دانۀ ذرت سینگل کراس 647

حسین احمدی چناربن؛ سارا موحد

دوره 20، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 157-168

https://doi.org/10.22092/fooder.2020.128101.1241

چکیده
  تعیین مناسب‌ترین زمان برداشت محصولات کشاورزی و کاربرد شرایط بهینه خشک‌کردن اهمیت خاصی دارد. دانه ذرت 5/5 درصد روغن دارد که حدود 85 درصد آن در جوانه‌اش موجود است. با توجه به کشت وسیع این محصول، لازم است گامی اساسی در جهت افزایش کیفیت روغن استخراجی از آن برداشته شود. در پژوهش حاضر تأثیر دما در چهار سطح 45، 55، 65 و 75 درجه سلسیوس، رطوبت دانه ...  بیشتر

مقاله پژوهشی مهندسی صنایع غذایی
مدل‌سازی خشک شدن ورقه‌های سیب‌زمینی در یک خشک‌کن مایکروویو و تعیین پارامترهای انتقال جرم

هادی عظیمی نژادیان؛ محمود محمودی اشکفتکی

دوره 20، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 169-182

https://doi.org/10.22092/fooder.2020.128574.1249

چکیده
  در تحقیق حاضر، تأثیر توان مایکروویو و ضخامت نمونه‌ها بر ضریب­های انتقال جرم ورقه‌های سیب‌زمینی بررسی شده­است. داده‌های تجربی از خشک کردن ورقه‌های سیب‌زمینی با ضخامت‌های 3.5، 5، 7 و 9 میلی‌متر با چهار سطح توان مایکروویو 200، 400، 600 و 800 وات به دست آمد. از مدل تحلیل دینسر و داست برای مدل‌سازی فرآیند خشک کردن و تخمین ضریب­های انتقال ...  بیشتر

مقاله پژوهشی مهندسی صنایع غذایی
ارزیابی معماری‏های مختلف شبکۀ یادگیری عمیق در تشخیص تازگی تخم‏مرغ بر اساس سیگنال‏های صدا

مجید لشگری؛ حامد توکلی؛ رضا محمدی گل؛ ولی اله لطفی

دوره 20، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 183-194

https://doi.org/10.22092/fooder.2020.341923.1258

چکیده
  امنیت مواد غذایی که به‏ طور مستقیم با سلامت افراد جامعه در ارتباط است همواره مورد توجه تمامی کشورها بوده است. با توجه به اینکه تخم‏مرغ در بسیاری از صنایع غذایی مصرف می‏ شود و در برنامه غذایی روزانه بسیاری از مردم نیز قرار دارد، تشخیص تازگی آن نیز اهمیت بالایی خواهد داشت . در این تحقیق، قابلیت سامانه آکوستیک به ‏عنوان روشی غیرمخرب ...  بیشتر