مقاله پژوهشی
مهدی صادقیان رنانی؛ عاطفه پرورش ریزی؛ نادر عباسی؛ علی رئیسی استبرق
چکیده
بتن پلیمر گوگردی، مادهای ساختمانی است که از ترکیب سیمان گوگردی اصلاح شدهبه صورت مذاب (با استفاده ازافزودنیهای پلیمری) و مصالح سنگی درشتدانه و ریزدانه حاصل میشود. در این تحقیق تأثیر مقدار سیمان گوگردی و زمان عملآوری بر خواص مکانیکی و فیزیکی بتن پلیمر گوگردی بررسی شده است. بدین منظور با استفاده از گوگرد اصلاح شده ...
بیشتر
بتن پلیمر گوگردی، مادهای ساختمانی است که از ترکیب سیمان گوگردی اصلاح شدهبه صورت مذاب (با استفاده ازافزودنیهای پلیمری) و مصالح سنگی درشتدانه و ریزدانه حاصل میشود. در این تحقیق تأثیر مقدار سیمان گوگردی و زمان عملآوری بر خواص مکانیکی و فیزیکی بتن پلیمر گوگردی بررسی شده است. بدین منظور با استفاده از گوگرد اصلاح شده با افزودنی پلیمر هیدروکربن اولفین و سنگدانههای رایج برای بتن معمولی، نمونههای آزمایشی با درنظر گرفتن درصدهای مختلف مقدار سیمان گوگردی و 4 سطح زمان عمل آوری در 5 تکرار تهیه و تحت آزمایشهای تعیین خواص مکانیکی و فیزیکی قرار گرفتند. خواص مکانیکی شامل مقاومت فشاری، نقطۀ تسلیم و مدول یانگ و خواص فیزیکی شامل وزن واحد حجم بتن، فضای خالی مصالح در بتن و درصد هوای بتن در نظر گرفته شد. نتایج نشان میدهد که خواص مکانیکی با افزایش گوگرد تا یک حد آستانه (بسته به دانهبندی مصالح) افزایش و با تجاوز از آن کاهش مییابد. بتن پلیمرگوگردی مورد تحقیق، به طور متوسط 70 درصد مقاومت 28 روزهاش را حدود 3 روز بعد از بتنریزی کسب میکند. مقایسه بین خواص فیزیکی و مقاومت فشاری 28 روزه نشان میدهد که برای دستیابی به بالاترین مقاومت، دانهبندی متراکم، مقدار گوگرد کافی برای پر کردن فضای خالی مصالح و تراکم بتن تا حداکثر وزن واحد حجم، لازم است.
مقاله پژوهشی
غلامعلی کیخا؛ فاطمه کیخایی؛ ناصر گنجی خرم دل؛ مهدی کیخا
چکیده
به منظور بررسی تأثیر کمآبیاری و روشهای مختلف آبیاری بر عملکرد و کارایی مصرف آب و برخی ویژگیهای مورفولوژیک پیاز در سالهای زراعی 1384 و1385 آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی زهک زابل به صورت طرح آزمایشی اسپلیت پلات درقالب بلوک کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. روشهای آبیاری کرتی و تیپ (Tape) عامل اصلی و مقدار آبیاری در سه سطح، شامل ...
بیشتر
به منظور بررسی تأثیر کمآبیاری و روشهای مختلف آبیاری بر عملکرد و کارایی مصرف آب و برخی ویژگیهای مورفولوژیک پیاز در سالهای زراعی 1384 و1385 آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی زهک زابل به صورت طرح آزمایشی اسپلیت پلات درقالب بلوک کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. روشهای آبیاری کرتی و تیپ (Tape) عامل اصلی و مقدار آبیاری در سه سطح، شامل آبیاری به میزان 100 درصد نیازآبی گیاه (T1) ، آبیاری به میزان 75درصد نیاز آبی گیاه(T2) ، و آبیاری به میزان 50 درصد نیاز آبی گیاه (T3) عامل فرعی این طرح را تشکیل دادند. براساس نتایج حاصل از تجزیة مرکب دادهها در دوسال آزمایش، تغییر سیستم آبیاری از کرتی به تیپ، باعث شد عملکرد غده، وزن بزرگترین غده، قطر غده، و ارتفاع تنه گیاه افزایش معنیداری پیدا کند. همچنین کلیه صفات مورفولوژیکی اندازهگیری شده، تحت تأثیر سطوح مختلف مقدار آب آبیاری قرار گرفت و اختلاف معنیداری در سطح یک درصد نشان دادند. مقایسة میانگین عملکردها نشان داد که تیمار آبیاری کامل بالاترین عملکرد غده را به میزان 75/24 تن در هکتار به دست داد. همچنین بررسی نتایج مقدارکارایی مصرف آب نشان داد که میانگین تیمارها در روش تیپ با مقدار 86/3 (کیلوگرم به ازای مترمکعب) تفاوت معنیداری با مقدار این پارامتر در روش کرتی (80/2 کیلوگرم به ازای مترمکعب) داشت در حالی که اختلاف معنیداری بین تیمارهای مقدار آب آبیاری نبود امّا بالاترین مقدار به تیمار T2در هر دو روش اختصاص داشت.
مقاله پژوهشی
غلامحسین کریمی؛ عبدعلی ناصری
چکیده
بهمنظور بررسی سهم مشارکت آب زیرزمینی کم عمق در تأمین بخشی از نیاز آبی و تعیین عملکرد گیاه ذرت تابستانه، تحقیقی در لایسیمترهای استوانهای شکل به قطر 8/0 و ارتفاع 2/1 متر در استان خوزستان (اهواز) انجام شد. بیست و چهار لایسیمتر با مشخصات فوقالذکر به صورت مدفون در مزرعه آزمایشی کار گذاشته و از خاک همان مزرعه (که دارای بافت سیلت لوم ...
بیشتر
بهمنظور بررسی سهم مشارکت آب زیرزمینی کم عمق در تأمین بخشی از نیاز آبی و تعیین عملکرد گیاه ذرت تابستانه، تحقیقی در لایسیمترهای استوانهای شکل به قطر 8/0 و ارتفاع 2/1 متر در استان خوزستان (اهواز) انجام شد. بیست و چهار لایسیمتر با مشخصات فوقالذکر به صورت مدفون در مزرعه آزمایشی کار گذاشته و از خاک همان مزرعه (که دارای بافت سیلت لوم بود) با رعایت نیمرخ طبیعی آن پر شدند. سطح آب زیرزمینی در لایسیمترها با استفاده از بطری ماریوت در عمق 6/0 متر ثابت نگه داشته شد. تیمارهای مورد استفاده شامل سه سطح شوری آب زیرزمینی معادل 5/2، 5، و 5/7 دسیزیمنس بر متر و دو سطح آبیاری معادل 70 و 100 درصد نیاز آبیاری محاسبه شده در نظر گرفته شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی، با 3 تکرار اجرا شد. یک تیمار کشت ذرت بدون آب زیرزمینی با 3 تکرار و با آبیاری کامل به عنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که میزان مشارکت آب زیرزمینی در سطح آبیاری معادل 70 درصد، در شوریهای فوقالذکر به ترتیب 00/25، 09/22، و 71/19 درصد، و با 100 درصد تأمین نیاز آبی، 28/5، 61/4، و 76/3 درصد است که این اختلاف در سطح 5 درصد معنیدار است. در سطح آبیاری 70 درصد و در همان شوریها، کاهش عملکرد دانه نسبت به تیمار شاهد به ترتیب 6/23، 3/28، و 1/30 درصد و در مورد ماده خشک 2/33، 8/35، و 6/36 درصد است. با 100 درصد تأمین نیاز آبی نیز کاهش عملکرد دانه در شوریهای مذکور به ترتیب 2/19، 6/25، و 2/22 درصد و در مورد مادۀ خشک 6/25، 2/31، و 5/24 درصد است. در حالت آبیاری کامل، با افزایش شوری آب زیرزمینی، مشارکت آب زیرزمینی در تأمین نیاز آبی کم میشود و احتمالاً تبخیر کمتر از سطح خاک، تجمع کمتر نمک در ناحیۀ ریشۀ گیاه، و افزایش نسبی عملکرد را به دنبال داشته است.
مقاله پژوهشی
عادل میرمجیدی؛ سلیمان عباسی
چکیده
سمنو، یا مالت گندم، از دسرهای سنتی ایران است که به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارد مصرف آن در حال گسترش است. روش تولید این فرآورده اغلب به صورت خانگی و کارگاهی است، بدین معنا که تولید صنعتی آن هنوز توسعة چندانی نیافته است. برای تهیة سمنو از عصارة جوانة تازة گندم و آرد کامل گندم استفاده میشود، از این رو گونة گندم مورد استفاده از نظر ...
بیشتر
سمنو، یا مالت گندم، از دسرهای سنتی ایران است که به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارد مصرف آن در حال گسترش است. روش تولید این فرآورده اغلب به صورت خانگی و کارگاهی است، بدین معنا که تولید صنعتی آن هنوز توسعة چندانی نیافته است. برای تهیة سمنو از عصارة جوانة تازة گندم و آرد کامل گندم استفاده میشود، از این رو گونة گندم مورد استفاده از نظر مقدار نشاسته و برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی در زمان جوانهزنی و همچنین نسبت آرد کامل به گندم اولیه به کار رفته از جمله عمدهترین عوامل مؤثر بر ویژگیهای کمی و کیفی محصول نهایی خواهند بود. بههمین دلیل در این پژوهش، تأثیر گونة گندم (هیرمند و طبسی) و نیز نسبتهای اختلاط آرد (بر مبنای نسبت آرد به مقدار گندم اولیه) در دو سطح 1:2 و 1:3 بر برخیویژگیهای فیزیکی و شیمیایی سمنو شامل قند کل، قند کاهنده (احیا کننده)، pH، اسیدیته، پروتئین، خاکستر، رنگ، بریکس، گرانروی، رطوبت، فعالیت آبی، عمر ماندگاری محصول در شرایط نگهداری محصول در یخچال به مدت 50 روز، و ویژگیهای حسی بررسی شد. نتایج نشان داد که گونة گندم و نسبت اختلاط آرد با عصاره به تنهایی و به طور همزمان تأثیر معنیداری (05/0p<) بر ویژگیهای اندازهگیری شده دارند و نیز اینکه گونة هیرمند و نسبت اختلاط آرد بر مبنای 1:2 (دو قسمت آرد به یک قسمت گندم اولیه) از لحاظ تمامی ویژگیهای اندازهگیری شده بهعنوان تیمارهای برتر انتخاب شدند.
مقاله پژوهشی
اکبر جوکار؛ علی زمردیان؛ ندا مفتون آزاد؛ لادن جوکار
چکیده
هدف از اجرای این پروژه تعیین شرایط بهینة خشک کردن دانة انار با خشککن خورشیدی است. در این تحقیق از یک خشککن خورشیدی کابینتی به صورت فعال و مختلط استفاده شد. تیمارها با استفاده از روش سطح پاسخ در 9 حالت مختلف در نظر گرفته شدند که تیمار مرکزی (3 متربرثانیه سرعت جریان هواو 2 سانتیمتر ضخامت) 5 بار تکرار شد. در این تحقیق از دانههای ...
بیشتر
هدف از اجرای این پروژه تعیین شرایط بهینة خشک کردن دانة انار با خشککن خورشیدی است. در این تحقیق از یک خشککن خورشیدی کابینتی به صورت فعال و مختلط استفاده شد. تیمارها با استفاده از روش سطح پاسخ در 9 حالت مختلف در نظر گرفته شدند که تیمار مرکزی (3 متربرثانیه سرعت جریان هواو 2 سانتیمتر ضخامت) 5 بار تکرار شد. در این تحقیق از دانههای انار رقم بریت استفاده شد و نمونهها تا رسیدن رطوبت آنها به تقریبا 10 درصد خشک شدند. مدت زمان خشک شدن، ویتامین ث، رنگ، اسیدیته، و وضعیت میکروبی نمونهها بررسی شد. اثر ضخامت محصول و سرعت عبور هوا بر زمان خشک شدن، و دیگر عاملهای کیفی ذکر شده، به جز اسیدیته و طعم، معنیدار بود(05/0p<). افزایش سرعت عبور هوا و ضخامت محصول موجب شد که زمان خشک شدن، زردی محصول (عاملb رنگ)، و کپک و مخمر افزایش اما روشنی (عاملL رنگ)، قرمزی (عامل aرنگ)، و ویتأمین ث، کاهش یابد. همچنین مشخص شد که محصول تولید شده در روش خورشیدی کیفیت بالاتری نسبت به محصول تولید شده در روش آفتابی دارد. ضخامت 6/0 سانتیمتر و سرعت جریان هوای 3متربرثانیه در خشککن خورشیدی بهترین کیفیت و کمترین زمان خشک شدن را نشان دادند. زمان خشک شدن نمونهها در این شرایط نسبت به زمان خشک شدن در روش آفتابی 85 درصد کاهش یافت.
مقاله پژوهشی
سپیده خراسانی؛ احمد کلباسی؛ محمدعلی شاه بیک؛ محمدرضا نگارستانی
چکیده
در این پژوهش اثر گرمادرمانی (3روز در دمای36 درجه سلسیوس)، قارچکش بیفنیل (غوطه وری در محلول 4 درصد بیفنیل به مدت 2 دقیقه)، پوشش پلیاتیلن، و ترکیب این تیمارها بر کیفیت و عمر انباری میوه نارنگی رقم کینو منطقه جیرفت بررسی شد. نمونهها در دو محیط (انبار ساده و سردخانه) مدت 3 ماه نگهداری شدند. میزان کل مواد جامد انحلالپذیر در آب ...
بیشتر
در این پژوهش اثر گرمادرمانی (3روز در دمای36 درجه سلسیوس)، قارچکش بیفنیل (غوطه وری در محلول 4 درصد بیفنیل به مدت 2 دقیقه)، پوشش پلیاتیلن، و ترکیب این تیمارها بر کیفیت و عمر انباری میوه نارنگی رقم کینو منطقه جیرفت بررسی شد. نمونهها در دو محیط (انبار ساده و سردخانه) مدت 3 ماه نگهداری شدند. میزان کل مواد جامد انحلالپذیر در آب میوه (TSS)، اسید قابل تیتر کردن(TA) و نسبت TSS/TA، سفتی بافت، رنگ گوشت میوه در تمام تیمارها 60 و 90 روز بلافاصله پس از خارج کردن میوه از سردخانه و انبار ساده اندازهگیری شدند. نتایج نشان میدهد که در انبار ساده پس از 60 روز نگهداری میوه، بهترین تیمار عبارت است از قارچکش و پوشش پلیاتیلن و بیشترین نسبت TSS/TAمربوط به پوشش پلیاتیلن نگهداری شده در سردخانه به مدت 90 روز است. بالاترین کیفیت رنگ مربوط به گرمادرمانی توام با پوشش پلیاتیلن نگهداری شده در سردخانه به مدت زمان 60 روز میباشد. انبارداری سرد به طور چشمگیری نسبت به نوع ساده آن و دوره 60 روز نسبت به 90 روز با گرمادرمانی و پوشش پلیاتیلن نسبت به سایر تیمارها در سفتی بافت میوه مؤثر بوده است. بنابراین، با توجه به نتایج مذکور برای انبار ساده مصرف قارچکش توأم با پوشش پلیاتیلن و برای انبار سرد گرمادرمانی توام با پوشش پلیاتیلن را میتوان برای نگهداری نارنگی رقم کینو توصیه کرد.
مقاله پژوهشی
حسین صحرائیان جهرمی؛ سیدناصر علوی نائینی
چکیده
گندم مهمترین ماده غذایی در الگوی مصرف مردم است. بیش از 50 درصد انرژی مورد نیاز هر فرد در ایران از نان تأمین میشود و تلاش در جهت کاهش ضایعات این محصول بسیار مهم است. در این تحقیق، تأثیر سطوح مختلف سرعت دورانی کوبنده (700، 800، 900، و 1000 دور بر دقیقه)، فاصلۀ کوبنده از ضدکوبنده (8، 10، 12، و 14 میلیمتر)، و طول ساقۀ برشیافته (60-50، 70-61، و ...
بیشتر
گندم مهمترین ماده غذایی در الگوی مصرف مردم است. بیش از 50 درصد انرژی مورد نیاز هر فرد در ایران از نان تأمین میشود و تلاش در جهت کاهش ضایعات این محصول بسیار مهم است. در این تحقیق، تأثیر سطوح مختلف سرعت دورانی کوبنده (700، 800، 900، و 1000 دور بر دقیقه)، فاصلۀ کوبنده از ضدکوبنده (8، 10، 12، و 14 میلیمتر)، و طول ساقۀ برشیافته (60-50، 70-61، و 80-71 سانتیمتر) بر درصد شکستههای گندم برداشت شده شامل: لبپر، نیمدانه، خرده، و ریز بررسی شده است. به این منظور از یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار جهت تجزیه و تحلیل دادهها و از آزمون دانکن نیز برای مقایسة بین میانگینها استفاده شد. کمباین مورد آزمایش یک دستگاه کمباین کلاس مدل لکسیون 510 مجهز به سامانه موقعیتیاب جهانی و حسگر نمایشگر عملکرد بود. آزمایش در یکی از مزارع شهرستان پاسارگاد استان فارس که گندم رقم مرودشت با کمبینات مارک آمازون کشت شده بود انجام شد. نتایج این بررسی نشان میدهد، سرعت دورانی 700 دور بر دقیقه، فاصلۀ کوبنده و ضدکوبنده 10 میلیمتر، و طول برشیافته 80-71سانتیمتر بیشترین تأثیر را بر کاهش میزان شکستگی دانه گندم (چهار گروه شکسته) دارد.
مقاله پژوهشی
محمدحسین سعیدی راد؛ سیدمیثم مظلوم زاده
چکیده
خراسان جنوبی با سطح زیر کشت 14000 هکتار، ۹۸/۷ درصد از تولید زرشک ایران را دارد. آگاهی از زمان و روش مناسب برداشت و شیوة خشک کردن میتواند باعث تولید محصول با کیفیت بالاتر و ارتقای جایگاه این محصول در بازارهای داخلی و جهانی شود. در این تحقیق به منظور دستیابی به شرایط بهینه تولید، تأثیر سه عامل روش برداشت زرشک در سه سطح (شاخهبر، خوشهچینی، ...
بیشتر
خراسان جنوبی با سطح زیر کشت 14000 هکتار، ۹۸/۷ درصد از تولید زرشک ایران را دارد. آگاهی از زمان و روش مناسب برداشت و شیوة خشک کردن میتواند باعث تولید محصول با کیفیت بالاتر و ارتقای جایگاه این محصول در بازارهای داخلی و جهانی شود. در این تحقیق به منظور دستیابی به شرایط بهینه تولید، تأثیر سه عامل روش برداشت زرشک در سه سطح (شاخهبر، خوشهچینی، و ضربهای)، زمان برداشت در سه سطح (اواسط مهرماه، اواخر مهرماه، و اواسط آبان ماه)، و روش خشک کردن در سه سطح (سایه خشک، آفتاب خشک، و صنعتی) روی کیفیت محصول تولیدی بررسی شد. نتایج نشان میدهد که جرم حجمی توده زرشک خشک شده، عامل ارزیابی پفکی بودن دانههای زرشک، تحت تأثیر روش برداشت و روش خشک کردن قرار دارد. برداشت به روش شاخه بر موجب تولید محصول با کمترین جرم حجمی توده به میزان 86/214 کیلوگرم بر مترمکعب و در نتیجه پفکیتر شدن دانهها میشود. پارامتر رنگ سنجی A که نشاندهنده قرمزی دانههای زرشک است در روش آفتاب خشک و زمان برداشت اول کمترین و در روش سایه خشک و زمان برداشت سوم بیشترین میزان را دارد. در روش آفتاب خشک و صنعتی به علت آسیب رسیدن به رنگ دانههای زرشک، کیفیت رنگ محصول کاهش پیدا میکند. نتایج به دست آمده از آزمون حسی نیز مؤید این موضوع است و کارشناسها بیشترین امتیاز را به نمونههای برداشت شده در روش خوشهچینی در زمان دوم برداشت و در روش سایه خشک دادهاند. کمترین امتیاز کارشناسها به نمونههای برداشت شده در روش ضربهای و زمان اول برداشت داده شده است که در مقابل نور آفتاب خشک شدهاند.