مقاله پژوهشی
اکرم حاتم؛ محمدجواد منعم؛ علی باقری
چکیده
امروزه کیفیت زندگی بشر به صورت مستقیم تحت تأثیر چگونگی برنامهریزی و مدیریت منابع آب است. سهم عمدهای از این منابع برای مصارف کشاورزی استفاده میشود و شبکههای آبیاری و زهکشی نقش بسزایی در استفادۀ بهینه از آن دارند. از ساخت اولین شبکههای آبیاری سالها میگذرد و عملکرد بیشتر آنها به دلایل مختلف پایین است، از این رو بهسازی ...
بیشتر
امروزه کیفیت زندگی بشر به صورت مستقیم تحت تأثیر چگونگی برنامهریزی و مدیریت منابع آب است. سهم عمدهای از این منابع برای مصارف کشاورزی استفاده میشود و شبکههای آبیاری و زهکشی نقش بسزایی در استفادۀ بهینه از آن دارند. از ساخت اولین شبکههای آبیاری سالها میگذرد و عملکرد بیشتر آنها به دلایل مختلف پایین است، از این رو بهسازی شبکههای آبیاری موجود برای بهبود عملکرد آنها مورد توجه قرار میگیرد. به دلیل پیچیدگی مسائل شبکههای آبیاری و وجود تعاملات و وابستگی بین اجزای آن، بهبود عملکرد آنها، نیاز به یک نگاه جامع، سیستمی، و آیندهنگر دارد. یکی از ابزارهای مدیریتی برای این منظور، علم پویایی سیستم است. اخیراً رویکرد پویایی سیستمها در بهسازی شبکههای آبیاری به کار گرفته شده است. با توجه به نتایج مثبت حاصل از به کارگیری این روش، مدل موجود پویایی سیستم بهسازی شبکة آبیاری قزوین که در آن صرفاً بهسازی فیزیکی شبکه و کنترل تقاضای آب بررسی شده بود، با توجه به اهمیت نقش مشارکت کشاورزان و ارتقای مدیریت شبکه، تکمیل شد تا دامنۀ گستردهتری از عوامل مؤثر بر عملکرد شبکه مورد توجه قرار گیرد. در این تحقیق علاوه بر مسائل فیزیکی، مسائل مدیریتی و اجتماعی نیز از طریق اعمال سیاستهای مختلف جهت بهسازی بررسی شدهاند. نتایج نشان میدهد که با ادامۀ روند جاری، وضعیت عملکرد شبکۀ آبیاری قزوین در آینده وخیمتر خواهد شد و به میزان حدود 10 درصد در افق سال 1399 کاهش خواهد یافت. همچنین نشان داده شده است که با اجرای سیاستهای مختلف شامل: بهبود فیزیکی و مدیریتی شبکه و افزایش مشارکت کشاورزان میتوان عملکرد شبکه را ارتقاء بخشید. اثرگذاری سیاستهای مختلف در افق سال 1399 متفاوت است بدین معنا که سیاستهای بهبود فیزیکی و مدیریتی به ترتیب به میزان 5 و 3 درصد و افزایش مشارکت کشاورزان با بیشترین تأثیر به میزان 14درصد موجب بهبود عملکرد شبکه خواهند شد.
مقاله پژوهشی
آرش محجوبی؛ عبدعلی ناصری؛ عبدالرحیم هوشمند؛ سعید برومندنسب
چکیده
واحد کشت و صنعت امامخمینی یکی از واحدهای ده گانۀ نیشکر در استان خوزستان است. شوری خاک اراضی این واحد به خوبی کاهش یافته و در حد تحمل گیاه قرار دارد، اما به دلیل وجود زهکشهای زیرزمینی عمیق و مصرف زیاد آب، زهکشی در این اراضی بیش از نیاز است و سالانه حجم قابل توجهی زهاب تولید و به رودخانۀ دز تخلیه میشود. این پژوهش ...
بیشتر
واحد کشت و صنعت امامخمینی یکی از واحدهای ده گانۀ نیشکر در استان خوزستان است. شوری خاک اراضی این واحد به خوبی کاهش یافته و در حد تحمل گیاه قرار دارد، اما به دلیل وجود زهکشهای زیرزمینی عمیق و مصرف زیاد آب، زهکشی در این اراضی بیش از نیاز است و سالانه حجم قابل توجهی زهاب تولید و به رودخانۀ دز تخلیه میشود. این پژوهش به منظور بررسی امکان استفاده از سیستم زهکشی کنترل شده و آثار آن بر کاهش مصرف آب، شوری خاک، حجم زهاب خروجی، میزان شوری زهاب و عملکرد نیشکر در دو مزرعه از این واحد اجرا شد. مزرعۀ اول تیمار زهکشی آزاد و در مزرعۀ دوم تیمار زهکشی کنترل شده در نظر گرفته شد. سطح ایستابی در مزرعه با تیمار زهکشی کنترل شده در 90 سانتیمتری سطح خاک نگه داشته شد. نتایج این تحقیق نشان میدهد که میانگین حجم آب مصرفی در تیمار زهکشی کنترل شده، حدود 27 درصد و حجم زهاب خروجی حدود 55 درصد، کمتر از حجم آب مصرفی و حجم زهاب تیمار زهکشی آزاد است. در مدت اجرای طرح، میزان نمک خروجی در حدود 24 تن در هکتار در مزرعه با زهکشی کنترل شده کمتر در رودخانه دز تخلیه شد. عملکرد محصول نیشکر در تیمار زهکشی کنترل شده 7/8 درصد بیشتر به دست آمد. یافتههای این تحقیق نشان میدهد که استفاده از سیستم زهکشی کنترل شده سبب صرفهجویی در مصرف آب، کاهش حجم زهاب خروجی، کاهش میزان شوری زهاب و مقدار نمک خروجی خواهد شد. علاوه بر این، با کاربرد این روش، کاهش بار آلودگی رودخانه و حفظ محیطزیست نیزامکانپذیر خواهد بود.
مقاله پژوهشی
مرجان نوری؛ حمید عزت پناه؛ سلیمان عباسی؛ مهدی امین افشار؛ هما بهمدی
چکیده
هدف اصلی این پژوهش، مقایسة خواص شیمیایی، فیزیکی، و حسی شیر بافتدار با شیر بیچربی و پرچرب در دورة نگهداری 1، 3، و 5 روزه در دمای 1±4 درجه سلسیوس است. به منظور تولید شیر بافتدار، شیر بیچربی به مدت 15 دقیقه در دمای 60 درجه سلسیوس حرارت داده شد و به دنبال آن 4/0 میلیلیتر محلول مایه پنیر به 100 میلیلیتر شیر افزوده شد. ...
بیشتر
هدف اصلی این پژوهش، مقایسة خواص شیمیایی، فیزیکی، و حسی شیر بافتدار با شیر بیچربی و پرچرب در دورة نگهداری 1، 3، و 5 روزه در دمای 1±4 درجه سلسیوس است. به منظور تولید شیر بافتدار، شیر بیچربی به مدت 15 دقیقه در دمای 60 درجه سلسیوس حرارت داده شد و به دنبال آن 4/0 میلیلیتر محلول مایه پنیر به 100 میلیلیتر شیر افزوده شد. جهت غیرفعال کردن مایه پنیر، نمونهها در دمای 65 درجه سلسیوس به مدت 30 دقیقه (پاستوریزاسیون کند) حرارت داده شدند. نمونههای شیر بیچربی، بافتدار، و پرچرب در روزهای اول، سوم و پنجم نگهداری در یخچال، تحت آزمونهای شیمیایی (pH، اسیدیته قابل تیتر کردن، درصد پروتئین، درصد چربی، و درصد ماده خشک کل)، فیزیکی (رنگسنجی و گرانروی)، و ارزیابی حسی (ویژگیهای ظاهری، ساختار، بافت، عطر، طعم، و ارزیابی کلی) قرار گرفتند. نتایج نشان میدهد که ویژگیهای شیمیایی شیر بافتدار، بینابین شیر بیچربی و پرچرب قرار دارد. در مقایسه با شیر بیچربی،شیر بافتدار به طور معنیداری (در سطح 5 درصد) گرانروی، سفیدی،زردی و سبزی بیشتری دارد و امتیاز داده شده به شیر بافتدار توسط ارزیابهای حسی بیشتر از امتیازهای شیر بیچربی و مشابه شیر پرچرب است. در مجموع به نظر میرسد که شیر بافتدار دارای خواص مشابه شیر پرچرب است و در دورة نگهداری 5 روزه پایدار باقی میماند. این محصول قابلیت تولید برای اهداف صنعتی از طریق محدود کردن فعالیت مایه پنیر را خواهد داشت.
مقاله پژوهشی
منا ایوز؛ لاله مشرف
چکیده
در سالهای اخیر فیبرهای رژیمی به دلیل داشتن آثار مفید فیزیولوژیکی و متابولیکی در بدن مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. میزان فیبرهای رژیمی مورد نیاز بدن، حدود 30 گرم در روز توصیه شده است اما مصرف آن در تغذیة روزانه معمولاً کمتر است. غنیسازی مواد غذایی با سبوس گندم به عنوان منبع غنی از فیبرهای رژیمی با توجه به ابعاد ...
بیشتر
در سالهای اخیر فیبرهای رژیمی به دلیل داشتن آثار مفید فیزیولوژیکی و متابولیکی در بدن مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. میزان فیبرهای رژیمی مورد نیاز بدن، حدود 30 گرم در روز توصیه شده است اما مصرف آن در تغذیة روزانه معمولاً کمتر است. غنیسازی مواد غذایی با سبوس گندم به عنوان منبع غنی از فیبرهای رژیمی با توجه به ابعاد و آثار تخریبی آن بر شبکه گلوتنی، اغلب مشکلاتی در خصوصیات رئولوژیکی و کیفی خمیر و در نهایت نان تهیه شده به وجود میآورد. در این تحقیق از سیستم تحلیل و پردازش تصویری برای اندازهگیری اندازه ذرات سبوس استفاده شد. پس از آن به منظور کاهش آثار تخریبی سبوس بر خصوصیات رئولوژیکی خمیر، هیدراتاسیون گرم در دمای 45 درجه سلسیوس در مورد سبوس با اندازۀ ریز قبل از اضافه کردن آن به آرد اعمال شد. نتایج آزمون فارینوگراف نشان میدهد که میزان جذب آب، زمان گسترش، پایداری و عدد والوریمتری خمیر حاوی سبوس فرایند شده به روش هیدراتاسیون به ترتیب حدود 1، 15، 50، و 10 درصد افزایش و درجة نرمی خمیر از 120 به 70 درجة برابندر کاهش یافت. تیمار مذکور مقادیر فیبر سبوس را حدود 25 درصد افزایش و گلوتاتیون را 55 درصد کاهش داد
مقاله پژوهشی
سیدهادی پیغبردوست؛ مریم جعفرزاده مقدم؛ صدیف آزادمرد دمیرچی؛ رویا آقاقلی زاده
چکیده
بزرک منبع غنی از اسیدهای چرب ضروری امگا 3، لیگنانها، فیبر رژیمی و آنتیاکسیدانهای طبیعی نظیر توکوفرول است و به دلیل اثر سودمند آن در پیشگیری از برخی بیماریها به عنوان افزودنی سلامتبخش یا فراسودمند در غنیسازی موادغذایی بهکار میرود. نان، ماده غذایی پرمصرف در سبد غذایی مردم ایران است و غنیسازی آن با آرد دانۀ ...
بیشتر
بزرک منبع غنی از اسیدهای چرب ضروری امگا 3، لیگنانها، فیبر رژیمی و آنتیاکسیدانهای طبیعی نظیر توکوفرول است و به دلیل اثر سودمند آن در پیشگیری از برخی بیماریها به عنوان افزودنی سلامتبخش یا فراسودمند در غنیسازی موادغذایی بهکار میرود. نان، ماده غذایی پرمصرف در سبد غذایی مردم ایران است و غنیسازی آن با آرد دانۀ بزرک، فرصتی مناسب برای بهرهمندی از مزایای تغذیهای فوقالذکر را مهیا میکند. در این پژوهش، تأثیر افزودن پودر دانۀ بزرک بر خصوصیات رئولوژیکی خمیر، با استفاده از آزمونهای فارینوگرافی و اکستنسوگرافی، بررسی شد. نتایج نشان میدهد که افزودن آرد بزرک به آرد نانوایی باعث افزایش توان آرد برای جذب آب، درجه سست شدن خمیر، و عدد کیفی فارینوگراف میشود. پایداری خمیر در برابر مخلوط کردن، با افزودن آرد بزرک به مقدار بیش از 5 درصد، کاهش نشان میدهد. نتایج آزمون اکستنسوگرافی نشان میدهد که با بالا رفتن نسبت افزایش آرد بزرک، مقاومت بیشینه خمیر در برابر کشش افزایش ولی کششپذیری خمیر و انرژی لازم برای کشش کاهش مییابد. در مجموع میتوان نتیجه گرفت که افزودن آرد دانۀ بزرک به آرد گندم، با اینکه مزایای تغذیهای به همراه دارد خواص رئولوژیکی خمیر را کاهش میدهد. این امر در تولید نان حجیم باید مد نظر قرار گیرد تا همراه با آرد بزرک از عوامل تقویتکننده شبکه گلوتن، مثل مواد بهبوددهنده آرد استفاده شود.
مقاله پژوهشی
هیمن امیری؛ محمدحسین کیانمهر؛ اکبر عرب حسینی؛ نبی اله کشوری
چکیده
متراکمسازی و تهیۀ پلت یکی از راههای مؤثر جهت استفادۀ بهینه، کاهش هزینۀ حمل و نقل، و افزایش صرفه اقتصادی در استفاده از کمپوست حاصل از زبالههای شهری است. مقدار رطوبت کمپوست مهمترین عامل فیزیکی برای هر نوع ماشین تولید پلت است. در این تحقیق مواد ابتدا با همزن ورزدهنده آماده و پس از آن جهت پلت کردن به اکسترودر تکپیچ منتقل ...
بیشتر
متراکمسازی و تهیۀ پلت یکی از راههای مؤثر جهت استفادۀ بهینه، کاهش هزینۀ حمل و نقل، و افزایش صرفه اقتصادی در استفاده از کمپوست حاصل از زبالههای شهری است. مقدار رطوبت کمپوست مهمترین عامل فیزیکی برای هر نوع ماشین تولید پلت است. در این تحقیق مواد ابتدا با همزن ورزدهنده آماده و پس از آن جهت پلت کردن به اکسترودر تکپیچ منتقل شدند. آزمایشها در سطوح رطوبتی 35، 45، و 50 درصد اجرا و سرعت چرخش مارپیچ اکسترودر در 100، 150، 200، و 250 دور در دقیقه اجرا شد تا میزان رطوبت بهینه و تأثیر آن بر خصوصیات پلتهای کمپوست تعیین شود. نتایج نشانمیدهد که پارامترهای رطوبت کمپوست و سرعت چرخش مارپیچ اکسترودر و همچنین اثر متقابل آنها، تأثیری معنیدار بر دوام پلتها دارند به طوریکه افزایش مقدار رطوبت از 35 به 45 درصد باعث افزایش معنیدار دوام از 86/35 به 29/78 درصد میشود. در کلیۀ سرعتهای مارپیچ اکسترودر، با افزایش رطوبت از 35 به 45 درصد میزان دوام پلتها به طورمعنیدار افزایش مییابد. همچنین در همۀ سرعتهای پیچ اکسترودر، به جز 150 دور در دقیقه، پلتهای تولید شده با مقدار رطوبت 35 درصد، نسبت به پلتهای دارای 45 درصد رطوبت، استحکام بالاتری از خود نشان میدهند.
مقاله پژوهشی
محسن حیدری سلطان آبادی؛ اورنگ تاکی؛ شمس اله عبداله پور؛ محمد مقدم واحد
چکیده
حذف برگ پیاز یکی از مراحل برداشت این محصول است که به صورت دستی یا با استفاده از ماشینهای سرزن صورت میگیرد. سرزن غلتکی از جمله ماشینهای حذف برگ پیاز است که از غلتکهای مرتب کننده و مکانیزم برش برگ تشکیل شده است. عواملی نظیر سرعت چرخشی و فاصلۀ غلتکها و نیز مکانیزم مناسب قطع برگ، نقشی مهم در عملکرد کاری این دستگاه دارد. ...
بیشتر
حذف برگ پیاز یکی از مراحل برداشت این محصول است که به صورت دستی یا با استفاده از ماشینهای سرزن صورت میگیرد. سرزن غلتکی از جمله ماشینهای حذف برگ پیاز است که از غلتکهای مرتب کننده و مکانیزم برش برگ تشکیل شده است. عواملی نظیر سرعت چرخشی و فاصلۀ غلتکها و نیز مکانیزم مناسب قطع برگ، نقشی مهم در عملکرد کاری این دستگاه دارد. در این تحقیق نمونهای از دستگاه سرزن غلتکی ساخته و تأثیر دو عامل سرعت چرخشی غلتک در پنج سرعت (100، 150 ، 200 ، 250، و 300 دور در دقیقه) و فاصلۀ غلتکها از یکدیگر در سه اندازه (23، 33، و 43 میلیمتر)، بر درصد پیازهای آسیبدیده، درصد پیازهای مرتب شده و سرعت انتقال پیاز بررسی شد. نتایج بررسیها نشان داد که در فاصلۀ 43 میلیمتری غلتکها از یکدیگر، بیشترین آسیب به پیازها وارد میشود (8/31 درصد) و با افزایش سرعت چرخشی غلتکها، سرعت رو به جلوی پیاز در بین غلتکها افزایش مییابد. با این حال، غدههای بیشتری بدون مرتب شدن از مسیر کار غلتکها خارج میشوند. به صورتیکه سرعت 300 دور در دقیقه، بیشترین خطا را در چینش غدهها برای سرزنی دارد (24 درصد). مشخص شد که سرعت چرخشی 200 دور در دقیقه و فاصله غلتکها به میزان 23 میلیمتر، مناسبترین حالت کاری دستگاه است. در این حالت کاری، کاربرد مکانیزم دو تیغهای به دلیل باقی گذاشتن برگ کوتاهتر (52/6 میلیمتر) و درصد پیازهای سرزنی شدۀ بیشتر (5/95 درصد)، مناسبتر از مکانیزم تیغه و هرزگرد تشخیص داده شد.
مقاله پژوهشی
نیکروز باقری؛ حجت احمدی؛ سیدکاظم علوی پناه؛ محمود امید؛ کریم گرامی
چکیده
هدف از این پژوهش طراحی و ساخت سامانه پاشش نرخ متغیر کود نیتروژن مایع برای برگپاشی ذرت است. از شیرهای سلونوئیدی جهت تغییر بده خروجی افشانکها با استفاده از فناوری تعدیل عرض پالس (PWM) و از حسگرهای بده توربینی و ماژول GPS به ترتیب برای اندازهگیری بده شیرهای سلونوئیدی و تعیین مختصات لحظهای دستگاه استفاده شد. نرمافزار سامانه ...
بیشتر
هدف از این پژوهش طراحی و ساخت سامانه پاشش نرخ متغیر کود نیتروژن مایع برای برگپاشی ذرت است. از شیرهای سلونوئیدی جهت تغییر بده خروجی افشانکها با استفاده از فناوری تعدیل عرض پالس (PWM) و از حسگرهای بده توربینی و ماژول GPS به ترتیب برای اندازهگیری بده شیرهای سلونوئیدی و تعیین مختصات لحظهای دستگاه استفاده شد. نرمافزار سامانه با استفاده از زبان برنامهنویسی ویژوال بیسیک 6 نوشته شد. وظایف نرمافزار عبارت است از: دریافت مختصات لحظهای GPS، دریافت اطلاعات نقشه کود نیتروژن، مقایسه مختصات لحظهای دستگاه با مختصات نقشه کود، صدور دستور پاشش به شیرهای سلونوئیدی، دریافت خروجی حسگرها و مقایسه با بده مطلوب و سرانجام اعمال سامانه کنترل. به منظور بررسی عملکرد سامانه، آزمونهای دقت و تأخیر زمانی پاشش در سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان میدهد میانگین اختلاف مقادیر بده نقشه کود با بده خروجی سامانه در وضعیت کنترل حلقه باز و حلقه بسته آزمونها به ترتیب 0/10 و 6/3 درصد و حداکثر مقدار تأخیر زمانی سامانه 54/0 ثانیه است. نتایج آزمون t- جفت شده نشان میدهد که بین مقادیر بده خروجی سامانه و بده نقشه کود در سطح احتمال یک درصد تفاوت معنیداری وجود ندارد.